返回列表 發帖
今年環球真係捧錯人....
煎今年d歌好掂
lorbat 發表於 2020-11-20 01:37

錯得好離譜啦aga何德何能拎女金

覺得gin演繹上又進步咗

別人的家,唱功有番bma時既感覺
開燈熄燈、搬,順住首歌娓娓道來
開錯燈、 ...
Nathan 發表於 2020-11-20 01:41

咬字我反而覺得gin有倒退幸福門 「身」同「心」分唔清

咬字我反而覺得gin有倒退幸福門 「身」同「心」分唔清
stephybest 發表於 2020-11-20 01:44

幾好! 再有空間進步

Gin下年應該都有新碟㗎啦??強烈支持開錯燈做4th plug
stephybest 發表於 2020-11-20 01:20

希望係Dear Secret and the rest of it
細説Gin 成家後嘅感情生活
再下年推出終章Dear Secret and the end of it
堅守與17歲初戀男友嘅最後約定

充滿電影感的概念大碟《Dear Secret》
實力音樂班底打造新作《幸福門》、《美男子與香煙》
Gin Lee親自作曲《開燈。熄燈》剖白內心世界

一張屬於Gin Lee(李幸倪)的概念大碟《Dear Secret》,營造出充滿電影感的視覺效果,不論畫面和音樂都充滿張力。裏面包含Gin親自作曲和個人情感的作品,赤裸呈現,讓大家可以窺探她的內心世界,與她經歷一趟秘密旅程。

每個人家裡,總有一些不顯眼的東西、瑣碎的家庭用品,每件東西背後都有著一個故事,一個屬於家裡主人和物件之間的故事。新碟以家作主軸,圍繞這個地方發生不同的故事。家,其實也像是人的腦袋,家裡不同的陳設物件代表不同記憶。

「門」,是家裡最敏感的地方。開門,迎接;關門,歡送。開門與關門之間,迎送了多少人?開門迎來當初的那一位,到近來的一位,當中有多少次相親與相分,由陌生人變熟悉人,又由熟悉人變陌生人,開門關門記錄和印證了這一切的回憶。

「燈光」決定一個環境的氣氛。生活總有瑕疵,燈光太亮,會發現牆壁好多從前沒發現過的裂痕,有時寧可在半暗半亮之間,躲在曖昧的氛圍裡尋求圓滿。

「開燈熄燈」,每天都會做這個動作。每次開燈後,都會看見他/她/牠,若果對方從此消失了,我寧可是「開錯燈」,希望可以再次見到對方。

這次《Dear Secret》專輯由曾為王菲和陳奕迅製作很多膾炙人口作品的Alvin Leong擔任全碟監製,所有歌曲都由他的班底一手包辦,呈現统一貫徹的音樂風格和方向。Gin透過親自作曲《開燈。熄燈》(開燈版)、《開燈。熄燈》(熄燈版)和《開錯燈》,剖白她與離世愛貓的故事,從失去帶出珍惜的意義。

歌曲簡介:
1.《幸福門》
曲 : Vincent Chow / 澤日生 詞 : 何方 編 : Gary Tong 監製 : Alvin Leong
以門作主題,Gin以第三身角度說故事,有些人和關係希望留低,但最後都留不低。在現實中留不底的一切,最後只能變成回憶。所謂望門興嘆,門,也是讓人等待的道具。某次關門的時候,或者會忽然想起,後面再沒有人幫你鎖門了。門鈴響起時,也想不到是誰到訪值得驚喜。這首歌原本的編曲以鋼琴為基礎,後來歌曲的前奏和前半段加入結他和鋼琴協奏,營造了和諧的氣氛。其後逐步加入其他樂器,例如鼓和弦樂去打造歌曲後半段比較戲劇化的感覺,以適中的力度去襯托Gin的人聲(vocal)部分,恰到好處。

2. 《美男子與香煙》
曲:Vincent Chow 詞:何方 編曲 : Gary Tong 監製 : Alvin Leong
唱出一個情慾愛恨交纏的愛情經歷。明知愛情有毒,但仍是放不開;就算再污煙瘴氣,還是想捉緊那不可能的幻象。故事中的主角,因為現實沒有事情讓她留戀,如果可以讓她回到過去,那怕再一次陷入迷戀也是值得的。有人擁抱回憶,因為不想向前行,但回憶一旦被利用,就會成為痛苦的來源。Gin的演繹,也由一開首訴說別人故事的淡然,漸漸隨旋律加強了力度,投入於歌曲中的痴戀情感,交出了完美的唱功和演繹,一字一句均令人動容。

3. 《開燈。熄燈》 (開燈版)
曲:Gin Lee李幸倪 詞 : 何方 編 : Ted Lo 監製 : Alvin Leong
Gin親自作曲寫給已離世愛貓的歌,這是送給它的最後一份禮物,紀念一段刻苦銘心的旅程。在錄音期間,Gin憶起與牠的種種回憶,每一次唱都會淚崩,更無法完整地錄唱全首歌,這是她從未經歷過的錄音挑戰,也是她出道以來最「不懂」唱的歌。滿瀉的回憶不停在Gin的腦海裡徘徊,每唱一次,就像再經歷一次與愛貓的旅程,沉重的心情揮之不去。

4. 《開錯燈》
曲:Gin Lee李幸倪 詞 : 何方 編 : Ted Lo 監製 : Alvin Leong
「要是人亦似寵物 那又何謂主僕情深」是人又好,是寵物也好,道別一刻亦難掩傷心。畢竟你我之間有太多回憶,想念之情一發不可收拾。要放下執著和習慣的確不易,特別是這個習慣 - 每次回家開燈再喊出你的姓名,雖然到現在我仍會開錯燈,甚至不懂熄燈,但希望你不要操心,我會好好過。

5. 《別人的家》
曲:Vincent Chow / 澤日生 / Gin Lee李幸倪 詞 : 何方
編 : Fergus Chow / Derrick Sepino 監製 : Alvin Leong
這一個家不是那一個家,說到家這一個字,大家都不以為然地想起居所,但這首歌所提及的家,比喻了一個你認為可以寄托可以倚靠的對象。這個人提供一個空間予你去放鬆,做自己,可以發洩,可以療傷。可是,這個「家」令人感到不少壓力,既然如此,「我要擺駕 不帶走一絲牽掛」。

6. 《搬》
曲:澤日生 詞:許弘毅 編:C.Y. Kong思歪江 監製 : Alvin Leong
要離開的,始終都會離開。換一個伴侶就如搬家一樣,很多東西思前想後。覺得舊居住得不舒適,但執拾東西時會發現很多值得留戀的事件,又怕習慣不了新地方。種種矛盾都總會在決定去與留之際浮現。即使《別人的家》曾經有幾多開心回憶,到了一天覺得感覺不對,都終需要狠心的斷捨搬離。能帶給我有家的感覺,相當重要,便不會想再搬家了!

7. 《成家》
曲:Vincent Chow / 澤日生 詞:許弘毅 編:Gary Tong 監製 : Alvin Leong
小時候,大部分女生的父母都希望女兒可以嫁得好,目的都是希望她生活過得無憂。但風光背後,卻有很多說不出的苦。《成家》卻唱出一位活得自在且灑脫的女生,看破童話式愛情的陰暗面,不為愛情而活。不怕被標籤單身,沒有名牌,身份和品格依然可以高貴。愛情與麵包,其實在乎自己選擇。

8. 《開燈。熄燈》 (熄燈版)
《開燈。熄燈》熄燈版,與開燈版相比,編曲經過多次修改,Gin亦重新錄音,最後決定以最簡單的鋼琴伴奏,及真摯不修飾的唱法把故事最原始的一面呈現,成就了這個熄燈版,彷彿是在親人耳邊的最後一次告白。貓不只是寵物,更是親人,經歷過失去的人相信都會有共鳴。

充滿電影感的概念大碟《Dear Secret》
實力音樂班底打造新作《幸福門》、《美男子與香煙》
Gin Lee親自作曲 ...
Garfield 發表於 2020-11-20 01:48

好彩冇陳詠謙啲爛詞入碟,多謝何方

痴線好聽到
今年咁都輸比aga真係唔抵
Week53
1. 陳宗澤 - 滴滴金 2. 陳蕾/岑寧兒 - 言之無物 3. 林家謙 - 記得 4. 雷同二友 - 讓時間變慢 5. 馮允謙 - Me and the Moon

痴線好聽到
yinjai 發表於 2020-11-20 01:53

真係嬲咗
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

Alvin Leong 可以令件事好personal 同時好commercial
同時好聽 (唔止呢隻碟) 希望合作多啲
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

真係嬲咗
HOTMAN 發表於 2020-11-20 02:01

環球落錯注了引起樂迷強烈不滿

啲歌都唔錯
你別以為有人拜就叫偶像
有人拜是對著你憑弔那樣

痴線好聽到

903下年要還奬了

錯得好離譜啦aga何德何能拎女金
stephybest 發表於 2020-11-20 01:42

咁AGA 都唔差,
SCLS同SYNT 都好聽
不過 Gin 唱咁多年終於有好 k歌,
商業得黎有深度,
今年絕對值得留意

聽到 "小確幸" 呢個歌詞 係2首歌都有出現XD

咁AGA 都唔差,
商業得黎有深度,
今年絕對值得留意 ...
lorbat 發表於 2020-11-20 02:15

大家唔好係到比較啦 各有各好
只能講其實aga係幾醒,歌好commerical,情情愛愛主題多年輕人聽

聽到 "小確幸" 呢個歌詞 係2首歌都有出現XD
Garfield 發表於 2020-11-20 02:17

Gin自己作曲既開錯燈,段bridge陣K味濃到癲

咁AGA 都唔差,
商業得黎有深度,
今年絕對值得留意 ...
lorbat 發表於 2020-11-20 02:15

咁我都有買aga隻碟既只係我撐gin姐
Btw, Gary tong同ted lo啲編曲幫到手,
陣k歌味靠佢地發大左出黎,特別係啲鼓聲

許弘毅新筆名?

高度懷疑何方=許弘毅

開燈。熄燈 真心正wor...

高度懷疑何方=許弘毅
ifeinano 發表於 2020-11-20 03:11

我覺得係Gin Lee本人

終於聽完
希望大家都會支持環球真·一姐李幸倪

Gil 新碟比兩位新晉填詞人包碟咁勇
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

Gil 新碟比兩位新晉填詞人包碟咁勇
on07111 發表於 2020-11-20 06:07

好有天后風範
提攜後輩

別人的家 不得了

痴線好聽到

仲要比個咁水嘅女金
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

Why the KKBOX cover is different?

Why the KKBOX cover is different?
快劍俠 發表於 2020-11-20 08:09

digital既cover同實體唔一樣㗎,不過可能有分特別版同平裝版?

成隻碟都plug得

今次真心覺得Gin 既演繹唔止technique 好,
仲係演繹到份詞好到肉。

digital既cover同實體唔一樣㗎,不過可能有分特別版同平裝版?
stephybest 發表於 2020-11-20 08:15

可能出黑膠就會出返digital cover... (正方形)
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

stephybest 發表於 2020-11-20 08:15

特別版真係好大盒好長,但好難收藏
勝在本相集幾高汁咁
但如果出平裝版都想要特別版個cover

特別版真係好大盒好長,但好難收藏
勝在本相集幾高汁咁
但如果出平裝版都想要特別版個cover ...
hehehaha 發表於 2020-11-20 08:40

天后年度大碟,一定要買!!

睇嚟都係會派 熄燈版
中意 開燈版 多d

今次真心覺得Gin 既演繹唔止technique 好,
仲係演繹到份詞好到肉。
victor1991415 發表於 2020-11-20 08:25

係咪取代咗女华位置
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

睇嚟都係會派 熄燈版
中意 開燈版 多d
jasonng 發表於 2020-11-20 08:51

開燈版一定要連住開錯燈聽
佢最後一粒字拉得長啲 然後就入下首歌...呢個位係少少驚喜
嗰transition好smooth 一氣呵成 而且兩首都係自己作講貓
我完全當係一首8分鐘既歌咁去聽

睇完MV又會覺得熄燈版細膩啲 椎心啲
所以會兩個版本都loop 當single聽會揀熄燈版
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

嗰transition好smoo ...
JasOh103 發表於 2020-11-20 09:13

8分鐘會比人話抄襲心姐董折!!

睇嚟都係會派 熄燈版
中意 開燈版 多d
jasonng 發表於 2020-11-20 08:51

以情感上,熄燈版會中啲~但ted lo開燈版編得好流行,亦都承接到上一track美男子與香煙既嗰種力度,所以兩個版本都一定要入碟

Modern classic

成隻碟都好正
其實我鍾意幸福門多過美男子,幸福門配埋個mv睇好感動
開錯燈好好聽

別人的家/搬/成家arrangement都好正
熄燈版最後有貓貓呼嚕聲cute cute

係咪取代咗女华位置
風見志郎 發表於 2020-11-20 08:56

贏佢唔知幾多班啦

嗰transition好smoo ...
JasOh103 發表於 2020-11-20 09:13

開錯燈都正到黐線
唔該再下plug派呢首

熄燈版好moody呀
搭埋MV嘅話係幾好嘅
我反而中意開燈版有個full d嘅編曲
電台播嘅話可能會冇咁悶

以情感上,熄燈版會中啲~但ted lo開燈版編得好流行,亦都承接到上一track美男子與香煙既嗰種力度,所以 ...
stephybest 發表於 2020-11-20 09:19

Ted Lo真係好勁
d編曲pop得嚟又有味道

希望派晒兩個版
好似字花咁

同字花一樣,都係開燈/SunRise>熄燈/SunSet
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

偏想念你全憑我
之後第二版敢係咪要入碟了

時候到注定搬了
為誰搬不走了
期限到試問什麼真的不能棄掉
殘酷到這十年記憶變負累也像身外物時
誰曾住心裏租約
也都可報銷

時候到我就得我
做人剛好不缺少
期限到每道潮濕斑點有如舊照
年年月月處處也像垃圾
再捨不得
我是否想要不要
而何謂家的感覺
究竟多重要

曾住過這地球有幾多間屋
最後不想再搬了
難道是家的感覺
最終找到了

8首認真製作 903一冠都冇, 品味獨特
So CLS

時候到注定搬了
為誰搬不走了
期限到試問什麼真的不能棄掉
殘酷到這十年記憶變負累也像身外物時
誰曾住心裏 ...
ifeinano 發表於 2020-11-20 11:00

Gin十年前就係嚟香港玩超級巨聲

咩事咁多吹奏?  如果903熱播隻碟,可能大家觀感反應會完全唔同

就咁聽同張敬軒隻 Felix 有差不多既毛病,幾隻歌同等款式都幾呆板,其實我幾ok 之前Live in the Moment,起碼比較有生氣同變化