返回列表 發帖
8首認真製作 903一冠都冇, 品味獨特
So CLS
qwerzx 發表於 2020-11-20 11:07

今次呢隻碟係吸引到人去聽
我自問唔係Gin fans
但今次呢隻碟明顯聽得出Gin Lee唔係唱歌機器
而係可以好投入感情咁唱 聽到人感動

贏佢唔知幾多班啦
victor1991415 發表於 2020-11-20 10:13

I mean 林夕嘅心頭好

以前就留最好嘅詞俾王菲,楊千嬅出現後就俾千嬅,現在輪到Gin
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

今次呢隻碟係吸引到人去聽
我自問唔係Gin fans
但今次呢隻碟明顯聽得出Gin Lee唔係唱歌機器
而係可以好投 ...
foreverkontinue 發表於 2020-11-20 11:11

路人見到Gin隻碟都會想買嚟聽,次次出親都係靚聲可以當發燒碟嚟聽,唔似d demo呃錢碟咁
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

咩事咁多吹奏?  如果903熱播隻碟,可能大家觀感反應會完全唔同

就咁聽同張敬軒隻 Felix 有差不多既毛病, ...
powerful 發表於 20/11/2020 11:11
呢度啲反應不嬲都難以揣測

903唔捧Gin 希望大家最女谷Gin上台
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

呢度啲反應不嬲都難以揣測
kwanie 發表於 2020-11-20 11:21

通常CM同903唱反調 好似係

俾樓上講到好期待 今晩串流聽下先

咩事咁多吹奏?  如果903熱播隻碟,可能大家觀感反應會完全唔同

powerful 發表於 2020-11-20 11:11

如果 敢 入碟可能變化會多 D

如果 敢 入碟可能變化會多 D
bagfgfcde 發表於 2020-11-20 11:24

其實alex fung 重編版 敢 係可以接受 (但都係中下水平),原版真係太罐頭老套

但我期待 Gin 更多表現係 Live in the Moment 果種都市生活既感覺,今次呢張專輯就以美男子與香煙比較突出,但音樂都係較為保守

幸福門好聽左
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

其實有無專輯係曲風多元化之餘又有FLOW 又完整架呢?

各人各有喜好
但鐘唔鐘意同903成績真係無關係

你只講曲式,可能仲有歌詞同成隻碟既messages同演繹等等其他野吸引到人呢

今次Gin唱得比張敬軒Felix好好多喎

各人有各有喜好
但鐘唔鐘意同903成績真係無關係

你只講曲式,可能仲有歌詞同成隻碟既messages ...
Nathan 發表於 2020-11-20 11:33

據我係呢個壇既經驗/印象,如果903熱播左,就會有好多反感既會員留言話overrated,唔播就會吸引到戥佢唔抵既朋友,未必係同一班人但當中可能有重疊

歌詞同message似乎係呢隻碟既強項,但作為一張唱片,我首聽一定係音樂先既,而曲編係呢隻碟真係好平庸。遲下如果重溫多D歌詞而有觸動都會再分享。的確美男子與香煙既詞同演繹都係聽耐左就會更有味道。

kwanie 發表於 2020-11-20 11:33

我覺得上面提過嘅Live in the moment係好好示範
有flow又好聽
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

可以睇返呢度

希望環球要棄Gin Lee都唔好同佢解約
可以轉佢做幕後專心寫歌俾AGA & Jace 原來佢寫啲歌咁好聽
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

岩岩醒
實體碟係咪有得買?

開錯燈 歌詞:

要是人亦似寵物
那又何謂主僕情深
問我如何化身
愛人如主

何方啲「做隻貓做隻狗」「我愛主同時亦愛一位世人」味道出晒嚟

據我係呢個壇既經驗/印象,如果903熱播左,就會有好多反感既會員留言話overrated,唔播就會吸引到戥佢唔抵 ...
powerful 發表於 2020-11-20 11:37

Oh i see 我無呢個印象,覺得好成績好評有,差成績差評都有。

我發覺我唔需要隻碟多變,單純旋律好聽歌詞中就得,如果用人瑞甲音樂做例子,Meridian>>>>Wonder Miriam

你前偶像最後一隻廣東碟Tonight
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

唔係唔好聽, 但隻碟好似遲出左10 年咁.

搬!!
把聲加旋律: 有懷舊既感覺! 又有Warm既感覺! 有唏噓既感覺!   
想認識許弘毅

感覺楊千嬅係華星年代可能會收呢首。

時候到注定搬了
為誰搬不走了
期限到試問什麼真的不能棄掉
殘酷到這十年記憶變負累也像身外物時
誰曾住心裏 ...
ifeinano 發表於 2020-11-20 11:00

今鋪堅係人歌合一,既係佢自身既個經歷,亦都暗暗地有政治隱喻,真係估李唔到

你前偶像最後一隻廣東碟Tonight
fifty1205 發表於 2020-11-20 12:11

見到個名仲諗緊AGA有出過呢隻碟添

搬!!
把聲加旋律: 有懷舊既感覺! 又有Warm既感覺! 有唏噓既感覺!   
想認識許弘毅

感覺 ...
Garfield 發表於 2020-11-20 12:13

攞隻耆英同GinGin比...what an insult

幸福門好聽左
John 發表於 2020-11-20 11:31

mixing應該有執過,之前個版本聽到好嘈好拆聲

開燈版一定要連住開錯燈聽
佢最後一粒字拉得長啲 然後就入下首歌...呢個位係少少驚喜
嗰transition好smoo ...
JasOh103 發表於 2020-11-20 09:13

Agger
真係好 smooth 好驚喜
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

搬屋搬十一次真係人都癲,Gin真係好堅

搬屋搬十一次真係人都癲,Gin真係好堅
stephybest 發表於 2020-11-20 13:37

大馬人普遍對於搬屋其實都幾慣
如果唔係大城市出世 去到升學時期就要搬到去都市生活
之後因為工作又會帶到你去另一區 到後來要 #成家 再settle down 等等..

不過十一次都真係幾誇張

要瘋狂搭巴士見gin lee

環球係時候後悔今年捧錯人啦 今年gin>>>>>>>>>>AGA
不論係誠意定質素 Dear Secret都無懈可擊 first plug 反應又夠好

疫情下欣賞長髮堅

環球係時候後悔今年捧錯人啦 今年gin>>>>>>>>>>AGA不論係誠意定質素 Dear Secret都無懈可擊 first plug 反應又夠好
CMH 發表於 2020-11-20 15:33

Gin Lee 今年First Plug 好正
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

Gin Gin今隻碟vocals唱得柔咗輕咗(可能mixing問題)
冇刻意去嗌歌sell技巧
而正因爲咁八首慢歌連住聽都幾舒服
啲歌又是真係好聽
整體個Flow跟住個concept走呢點做碟有進步

究竟貓同小確幸出現過幾次?
我祈求美雅拎女銅一定要發生

Gin Lee 今年First Plug 好正
on07111 發表於 2020-11-20 16:48

kayzzz 發表於 2020-11-20 17:30

敢 應該好似阿KAY 773312咁
派派下the album中間出首支線
另一個universe黎
可能下隻碟就全部 敢 既style

環球係時候後悔今年捧錯人啦 今年gin>>>>>>>>>>AGA
不論係誠意定質素 Dear Secret都無懈可擊 first plug 反 ...
CMH 發表於 2020-11-20 15:33

咁 敢 出現嗰時冇人估到今年Gin隻碟會做得咁好
   不過其實大家對隻碟好評如潮都可能係因為年頭 敢 同年尾Dear Secret個落差太大嘅

不過諗返起 Gin都幾慘
今年交到隻有質素嘅碟出嚟
結果大家只記得First Plug敢

不過諗返起 Gin都幾慘
今年交到隻有質素嘅碟出嚟
結果大家只記得First Plug敢 ...
foreverkontinue 發表於 2020-11-20 17:56

其實今年好似2017年
個年都係先出 型人道 同 天變地變情不變 兩首年度大作
然後派台作又係兩首歌就出碟

希望 敢 最後又同BMA精選作品一齊出碟
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

今次真心覺得Gin 既演繹唔止technique 好,
仲係演繹到份詞好到肉。
victor1991415 發表於 2020-11-20 08:25

認同,你見我隔離 post 話某歌手唱得唔好,因爲唱歌唔係激動時大聲,深情時細聲,係要逐粒字 interpret 個 text,gin lee 做到
gin lee 可以將最罐頭嘅 k 歌旋律唱到好到肉、好真誠、好打動到人

何方既詞係咪半價?唔係點會咁多BUDGET林夕填
Garfield 發表於 2020-11-20 00:24

可能林夕已經當Gin Lee係佢(繼Faye同Miriam之後)一塊肉, 特價幫佢填

信和目測都幾多人買
堅堅開心死

信和目測都幾多人買
堅堅開心死
星夢情真 發表於 2020-11-20 19:57

買左兩隻

排咗半粒鐘先買到
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

愛煎   係咁loop《成家》
你別以為有人拜就叫偶像
有人拜是對著你憑弔那樣

咁好賣
睇嚟要出新年慶功版
加收熱播金曲 敢

網上訂左, 好期待. 線上聽住先. 希望賣得好加印

排咗半粒鐘先買到
HOTMAN 發表於 2020-11-20 20:24

唱片業靠堅堅撐番起 好感動

係咁開燈開錯燈熄燈,就快整壞燈掣