返回列表 發帖
留返Dear Secret and more先買
想要 敢

好美的cover 全年至美
cathay1996 發表於 2020-11-13 21:13

Ada和Gin今年的封面都好高汁
洗走環球陣7味

連續五年有碟出既女歌手
好勁

Cover 係影得幾靚,但派台個兩首就麻麻地啦
我等我在 發表於 2020-11-13 22:10

應該有好多靚相
所以你一定要買

仲有成4首新歌可以plug
下年瞓係度都爭到女金

下年又做第二隻碟啦 gin既特色係多歌唔派
stephybest 發表於 2020-11-13 22:44

做煎粉真係好幸福
唔洗一年等得兩三隻singles

幾驚三部曲除外全部都係純音樂。
要唔要等第二版?
lu12 發表於 2020-11-13 22:51

開錯燈 會唔會係純音樂?
隻碟其實得6首新歌

然後下年出第二版加2首新歌

試聽:
yanchapahsuk 發表於 2020-11-13 23:34

開燈版 同 熄燈版有乜分別

隻碟有冇文案?冇嘅話可以幫佢寫
HOTMAN 發表於 2020-11-14 00:18

《幸福門》
傳說運用特殊方法可以令家中的「門」將人送到想去的地方
面對傷痛,你會選擇如何面對?
通過「失格遊人」首部曲《幸福門》,跟隨女主角Hanna逃離痛苦、進入不真實的生活
「失格遊人」是一部拼圖式的作品。由1970年至2020年,三個女人在不同年代,卻在同一間屋裏的經歷和遭遇,她們的感覺和感情,拼凑成一格一格,荒涼而凄美,悲秋而細味的愛情。
1975年,少女秦懿住在這屋裏,她是一個半身癱瘓的殘疾人,足不能出戶,但她堅信幸福就在大門外,所以她胡思亂想,渴望鬼怪能為她打開大門,讓她尋找美滿的愛情,因此,她為大門起了一個名字,叫「幸福門」。
「幸福門」漸漸成為了秦懿的希望、憧憬和幻想,她會努力的等待着,等待屬於她的人出現,在「幸福門」進出的人,或者只是一個來去如風的過客,甚至只是一個幻影,但她不在乎,她會繼續的等待,等待幸福的感覺再來。
「失格」是有缺失的意思,「遊人」是漂泊者的意思。除了秦懿,「失格遊人」還有雪嫣和倪彩楠兩個女人之後會出現,待續…

《美男子與香煙》
繼「失格遊人」首部曲《幸福門》後,第二章《美男子與香煙》唱出一個情慾愛恨交纏的愛情經歷。
明知愛情有毒,但仍是放不開;就算再污煙瘴氣,還是想捉緊那不可能的幻象。
獨身的酒吧老闆娘雪嫣,擁有著過人的美貌,對於香煙和男子總是愛不釋手。她每晚都會帶不同的男人回家共度春宵,歡愉後都會像抽完的香煙一樣拋棄,從來都只有她拋棄別人,沒有任何人可以放棄她。可是,雪嫣因意外導致毀容,當初的天姿國色,如今早已變得像怪物一樣。雪嫣每天行屍走肉,不願外出。
後來,她得知一個實驗能讓她放下過去,她馬上試驗,當中她竟找到過去的美好,還愛上了為她進行實驗的醫生希雲。自此,雪嫣每日沉醉於實驗裡頭,分不清現實和幻想,醫生為了治療好她的心病,忍痛將儀器帶走,決意不讓雪嫣沈迷下去,但最後竟弄巧反拙,雪嫣始終無法面對那殘酷的現實。

273 x 142 x 11mm
stephybest 發表於 2020-11-14 00:41

咁長可以當揮春貼係屋企門口

其實有冇人睇到Gin係唱片封套吊緊鹽水
暗示佢既歌唱生涯都係咁……
stephybest 發表於 2020-11-14 00:46

又煙又鹽水
gin好黃
偏偏肯跟你繼續共存如毒霧的空氣

明顯gin呢隻碟已經預言自己啦

佢係香港既家始於係別人的家,
最終佢會搬走,
返回屬於佢既地方成 ...
Garfield 發表於 2020-11-14 01:18

好sad!
希望大家可以少啲攻擊Gin Lee

想買三隻支持Gin Lee

萬眾期待
不過話有8首 原來得7首..
星夢情真 發表於 2020-11-14 09:39

計埋 敢 咪8首

希望 敢 出個ballad remix放入第二版

btw 今次CD cover 很粉紅,感覺Gin Gin要紅了

心很紅
on07111 發表於 2020-11-14 18:47

紅 同 粉紅都唔識分
你係咪有眼疾

Album of the year

Aga? Who
風見志郎 發表於 2020-11-14 21:59

Aga嗰張點稱得上叫album
只係下欄隔夜餸炒埋一細碟呃錢而已

講得啱 gin係百變diva
stephybest 發表於 2020-11-15 14:17

想Gin Gin出張跳舞大碟
肯定有noise過 敢 and 喘息空間

即日開始預購Gin Lee李幸倪新專輯《Dear Secret》,把專輯和收據拍照後上載到個人Instagram帳戶,然後hasht ...
阻住 發表於 2020-11-18 18:35

可以係密室體驗Gin gin嘅咪咪(secrets)
好興奮

個密室係咪玩估歌仔?

期待gin gin新歌 開錯橙

digital 版係另一個封面

Gin下年應該都有新碟㗎啦??強烈支持開錯燈做4th plug
stephybest 發表於 2020-11-20 01:20

希望係Dear Secret and the rest of it
細説Gin 成家後嘅感情生活
再下年推出終章Dear Secret and the end of it
堅守與17歲初戀男友嘅最後約定

痴線好聽到
今年咁都輸比aga真係唔抵
yinjai 發表於 2020-11-20 01:53

903下年要還奬了

高度懷疑何方=許弘毅
ifeinano 發表於 2020-11-20 03:11

我覺得係Gin Lee本人

digital既cover同實體唔一樣㗎,不過可能有分特別版同平裝版?
stephybest 發表於 2020-11-20 08:15

特別版真係好大盒好長,但好難收藏
勝在本相集幾高汁咁
但如果出平裝版都想要特別版個cover

Gin Gin今隻碟vocals唱得柔咗輕咗(可能mixing問題)
冇刻意去嗌歌sell技巧
而正因爲咁八首慢歌連住聽都幾舒服
啲歌又是真係好聽
整體個Flow跟住個concept走呢點做碟有進步

kayzzz 發表於 2020-11-20 17:30

敢 應該好似阿KAY 773312咁
派派下the album中間出首支線
另一個universe黎
可能下隻碟就全部 敢 既style

係咁開燈開錯燈熄燈,就快整壞燈掣
on07111 發表於 2020-11-20 20:57

有錢人可以裝自動感應
一行入房自己著
冇人又可會自動熄
唔洗下下㩒

呢個Post成為今年CM唱片post唯一一個 7版討論

有無同我一樣有養貓既member聽到開燈。熄燈 (熄燈版)最後二十秒貓貓purring既聲音, 聽到又窩心又想喊. 個MV ...
boy4dudes 發表於 2020-11-20 22:16

開燈。熄燈熄燈版 聽左一次唔敢再聽

歧視非香港土長/出生歌手, 商台可恥. 上次非香港歌手女金已經係22年前既事 (張惠妹)  ...
boy4dudes 發表於 2020-11-20 23:29

都唔係啊
廣州軒年年都有男金

平時出碟,會將歌排名,今次唔太識排
聽多陣
Nathan 發表於 2020-11-20 23:10

覺得今次唔可以分開當8首歌
成隻碟係同一樣野要當係一個piece

多謝指正, 改返: 歧視非香港土長/出生女歌手
boy4dudes 發表於 2020-11-20 23:39

陳蕾??

睇埋mv 真係攪唔掂 勁催淚
Gin 咁耐以嚟最入心真係呢首
victor1991415 發表於 2020-11-21 00:46

尋晚聽
聽到最尾15秒有貓聲真係打冷震

講緊女金
2000年前有Sally, Faye同A-mei, 然後無啦
2000年後女三甲暫時Gin係唯一一個, 不過今年應 ...
boy4dudes 發表於 2020-11-20 23:41

我覺得gin肯繼續為廣東樂壇出分力
女金只係時間問題
另外希望之後真係出到唱作大碟
開燈勁正

幸福門 值得起碼播200次

所以由7月到依家我屋企播左差唔多300次了

黎到探索secret開拓內心世界都冇唱yum歌
Gin真係好pure

別人的家 好似 三生一吻

賣哂未

上網買仲有冇poster?
好怕佢成日碟同poster分開寄

D衫個budget去晒Aga到,阿Gin條裙cheap到爆。
angelicdestiny 發表於 2020-11-23 00:51

點cheap法?

咁講美男子都唔啱風格噃
kayzzz 發表於 2020-11-23 16:38

佢意思應該係 美男子同dear secret其他歌有少少old school?
Jace首歌個beat用聲編得係比較似2020既歌

exactly
如果隔離係俾Gin唱擺入Dear Secret,應該要重新編過,至少要編得大氣classy少少
同埋歌詞太2020 ...
sampras625 發表於 2020-11-23 17:01

所以隔離 比 Gin唱應該變左 美男子與香煙個arrangement
幸福門 比 Jace唱就要編到 講、隔離咁

原來已經10版討論
Gin Lee好癲

beGin - 白金唱片
Live in the Moment - 金唱片

如果Dear Secret有Live in the Moment既成績就已經好好 ...
Garfield 發表於 2020-11-23 18:18

金、白金唱片銷量 = 15000、30000張
發燒碟金唱片只要7500就ok

我覺得頭四首 同尾四首係上下半場既感覺越聽越有種自虐完一輪然後蛻變成時代獨立女性既感覺 ...
stephybest 發表於 2020-11-24 17:15

講得好中
同感
另外覺得下半場音樂變化/曲風可以多d

出多隻碟就紅館
即係下年ga la wo ?!

唔明韓國人點得知Gin Lee呢個人

不如下年Gin Lee出d K Pop快歌
Garfield 發表於 2020-11-24 18:30

香港環球推廣東歌去韓國比人聽 (韓國環球又受)
上年都出左首意大利文歌cover
Gin好international

美男子冇想像中咁襟聽
暫時最愛 幸福門、別人的家、搬

美男子冇想像中咁襟聽
暫時最愛 幸福門、別人的家、搬