返回列表 發帖

Gin Lee 患上抑鬱 錄音爆喊 連日更一度失去音信

隻身來港發展的歌手Gin Lee,近日走不出愛貓病逝的陰霾,加上思念身在馬來西亞的家人,疑似患上抑鬱!她灌錄新歌時情緒失控,喊到不能停下來,連日更一度失去音信。

「環球一姐」Gin Lee(李幸倪)曾經自言性格硬淨,甚少人前落淚,但自從愛貓「芝麻糊」今年4月病逝,她的情緒一度崩潰,陷入抑鬱邊緣!當正愛貓是兒子的她,疫情爆發後差不多1年沒有跟身在馬來西亞的父母見面,連月來鬱鬱不歡,人前強裝開心,卻不時背人垂淚,甚至晚晚失眠。只剩「杏仁糊」相伴的她曾對友人說:「內心空空的,覺得好寂寞。」為紀念「芝麻糊」,她親自創作《開燈。熄燈》,據知錄音時多次爆喊唱不到,工作人員都被嚇親。

日前,Gin在社交平台上載與友人的野餐照,對着鏡頭笑容滿面,翌日卻又上載一段清唱的黑畫面,唱了幾句即失聲痛哭,喊到索鼻、抖大氣,粉絲無不關心問她:「你OK嗎?」、「怎麼了!」、「太痛了」,其後她更玩失蹤,連唱片公司亦一度未能聯絡她。

勇敢面對 視像傾偈解愁

直至昨晚,記者終於聯絡到Gin,她坦承愛貓離世對她打擊甚大:「貓貓係我喺香港嘅親人,陪過我經歷好多失意同孤單,加上家人唔喺身邊,呢段時間情緒起伏比較大,所以講起貓或者生離死別嘅話題,我就會忍唔住喊。」又指寫給貓貓的歌令她不知所措:「無數次哭成淚人,錄唔到音!」幸她明白需要時間走出傷痛,表示會勇敢面對,不開心時會跟家人及朋友視像傾偈,在網上見到很多朋友留言支持,令她很感動:「我會整理吓情緒後努力工作,令大家擔心真係唔好意思!」

Source:https://hk.celebrity.yahoo.com/g ... 9%A4-214500765.html
14/11/2020 東方日報

討論重點:GinGin唔好唔開心,我會買你新碟

個人意見:唔開心係咪加埋903連續2Plug狠Ban,加埋愛貓離開,所以先一發不可收拾

重點: 「環球一姐」

睇黎已經收到風1/1要睇住好姊妹攞女金 所以搞到情緒跌到落谷底
一姐顏面何存
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

呢張相驟眼有啲似Kelly

為何我落淚  好比鋼鐵流眼淚
我的堅壯太另類  一親你變成尖錐
其實都很想軟弱  伸手抱你撤退
一腔苦水  慰問我又是誰

點解環球一姐要括住ge
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

一家之主得我一個 !
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

為什麼她的haters還沒有進來說:
有人是不趁出碟又炒新聞

一家之主得我一個 !
b01091018 發表於 2020-11-15 00:04

今天終於一人回家
今天終於堅強回家!

很堅強 很堅強很堅強很堅強

我有紙巾!
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

Gin我見猶憐啊

真心覺得佢慘,其實佢好小係公開場合喊但係今年真係見到佢心情好down
鬼咩,係公司又被個賓妹食住,A&R又廢,冇一首hit歌,仲要隻貓又死埋
如果隻碟賣唔出「環球一姐」呢個位不保。
I talk a lot of BS.

有人是不趁出碟又炒新聞
hehehaha 發表於 2020-11-15 00:05

低調做人 高調做歌 佢唔炒作

環球唔值得有佢
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

真心覺得佢慘,其實佢好小係公開場合喊但係今年真係見到佢心情好down
鬼咩,係公司又被個賓妹食住,A&R又廢 ...
angelicdestiny 發表於 2020-11-15 00:23

幸福門都啲啲hit嘅 但去唔到big hit好可惜但明明今年兩plug都回勇 去唔返雙雙嗰期個勢好可惜
總之會買碟撐煎

環球唔值得有佢
LoveMirkay520 發表於 2020-11-15 00:28

可以過檔去邊間公司啊

Gin加油!要很敢很堅強

angelicdestiny 發表於 2020-11-15 00:23

今年仲肯唱廣東歌
要買返兩三隻Dear Secret支持下
覺得下年佢又出國語碟或者冇碟出

可以過檔去邊間公司啊
stephybest 發表於 2020-11-15 00:30

可以去寰亞接Sammi支捧
又有牙力爭奬
自由度又大

今年疫情大家都唔好過
佢2隻貓陪佢渡過每一個lonely night
都理解到點解佢對隻貓咁有感情既

Btw, 我都想養貓,但未ready要負責佢地飲飲食食屙屎屙尿

今年疫情大家都唔好過
佢2隻貓陪佢渡過每一個lonely night
都理解到點解佢對隻貓咁有感情既

Btw,  ...
Garfield 發表於 2020-11-15 01:13

環球好廢簽個歌手返嚟但係一啲support都冇歌手都係人嚟 係要情緒嘅counselling,
由謝安琪 張敬軒 到依家gin lee,
件件都係度搞到depression,
間公司都唔反省下係咪有問題

環球好廢簽個歌手返嚟但係一啲support都冇歌手都係人嚟 係要情緒嘅counselling,
由謝安 ...
stephybest 發表於 2020-11-15 01:19

唔知關唔關事
哥哥同Ellen走嘅時候都係效力緊環球......

唔知關唔關事
哥哥同Ellen走嘅時候都係效力緊環球......
hehehaha 發表於 2020-11-15 01:26

環球又真係邪咗啲

由謝安 ...
stephybest 發表於 2020-11-15 01:19

仲有That bitch個個邦
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

由謝安 ...

你唔講都唔覺
真係好邪
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

這行壓力大,需要哭哭喊喊紓解一下情緒
放心gin,有班粉絲撐著你
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

環球嘅唱片約係每年都要出一隻碟
其實都CHUR

連EASON 都頂唔住喎講緊

個人意見:唔開心係咪加埋903連續2Plug狠Ban,加埋愛貓離開,所以先一發不可收拾
samxdxd 發表於 2020-11-14 23:41

其實903無ban Gin: 敢、幸福門、美男子與香煙都有上榜. 不過我估有環球工作人員係cm member, 向佢報料. 佢唔開心應該係知道敢一週命低位, 幸福門、美男子與香煙都hea播, 今年播放率超低, 低過女金Aga同師妹Jace一大截 (Gin女歌手排名暫時十甲不入)
港台就真係ban美男子與香煙啦
希望開燈。熄燈係好歌啦

其實903無ban Gin: 敢、幸福門、美男子與香煙都有上榜. 不過我估有環球工作人員係cm member, 向佢報料. 佢 ...boy4dudes 發表於 2020-11-15 03:07 

真係有唱片公司嘅人會玩cm?咁班DJ同歌手會唔會睇㗎?
btw我都幾鍾意Gin,睇見佢咁樣好可憐
不過佢同AGA邊個攞獎我都覺得ok

真係有唱片公司嘅人會玩cm?咁班DJ同歌手會唔會睇㗎?
btw我都幾鍾意Gin,睇見佢咁樣好可憐 ...
gocrazy 發表於 2020-11-15 03:14
幾年前泳兒有玩cm, 傳說零鏗同小巧可能有account.

Aga女金有報紙睇
https://www.hk01.com/%E7%9C%BE%E6%A8%82%E8%BF%B7/543723/%E7%9D%87%E6%95%B8%E6%93%9A%E9%A0%90%E6%B8%AC2020%E5%A5%B3%E6%AD%8C%E6%89%8B%E7%8D%8E%E5%BE%97%E4%B8%BB%E8%AA%B0%E5%B1%AC-%E8%AC%9D%E5%AE%89%E7%90%AA%E9%81%B2%E5%87%BA%E6%96%B0%E6%AD%8C%E6%88%96%E7%84%A1%E7%B7%A3%E4%B8%89%E9%80%A3%E9%9C%B8

幾年前泳兒有玩cm, 傳說零鏗同小巧可能有account.

Aga女金有報紙睇
boy4dudes 發表於 2020-11-15 03:26

咁樣講到Gin連三甲都無…係慘啲
不過Gin仲後生,以後實有機會的
最緊要佢自己心態都要堅強啲樂觀啲

Gin早在16年就應該值摞女金 繼續加油 支持你

期待再期待 開燈熄燈 MV,希望好過很堅強

煎煎終於有新聞
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

支持 Gin Lee
但希望以後唱少啲負面既歌
唱翻多少少 敢 呢類型既曲風同歌詞
俾自己多一啲正能量

自問是肉身輸出痛楚
負面幻象休想假冒我 抑鬱算什麼
不過是腦部強逼我
心那樣強大 全是 身體的錯
真了解 敘述極清楚

但是自認軟弱又無助 但願現在身軀不屬我
悲哀算什麼 請信任我為你驅魔
讓我哭為何有錯 只怕淚腺騙我
不接受缺陷才坎坷

希望Gin Gin/環球找返林夕填詞啦,何方始終無夕爺咁岩佢

有人是不趁出碟又炒新聞
hehehaha 發表於 2020-11-15 00:05

仆街我見到個topic諗起呢個女人係咪又要造新聞睇嚟要落地獄了

環球嘅唱片約係每年都要出一隻碟
其實都CHUR

連EASON 都頂唔住喎講緊 ...
kwanie 發表於 2020-11-15 02:54

咁aga呢
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

可以過檔去邊間公司啊
stephybest 發表於 2020-11-15 00:30

蛋公司
間嘢近年走咁多女
都要搵返啲人去應酬班老細
阿堅撈味咁重嘅老油條一定好啱

咁aga呢
hehemamama 發表於 2020-11-15 10:42

佢有特權 一年三歌就得

咁aga呢
hehemamama 發表於 2020-11-15 10:42

唱作人逼唔到

呢行從來都唔係唱歌唱得好就紅
我估錯這個世界得到教訓

已準備買碟 thx

支持 Gin Lee
但希望以後唱少啲負面既歌
唱翻多少少 敢 呢類型既曲風同歌詞
俾自己多一啲正能量  ...
bagfgfcde 發表於 2020-11-15 09:44

我反而覺得敢麻麻哋Gin其他歌好聽啲

佢有特權 一年三歌就得
stephybest 發表於 2020-11-15 11:29

如果唔係咁岩環球要捧佢
佢咁既出歌速度點會首首唔係冠就亞
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

我反而覺得敢麻麻哋Gin其他歌好聽啲
gocrazy 發表於 2020-11-15 13:54

Youtube view
敢:971K
幸福門:575K
美男子與香煙:333K

See you next time:938K
Mad:773K
So Called Love Song:332K

隔離-詠謙版:798K
天生二品:488K
隔離-原版:10K like

樂迷都用耳朵選擇左 敢 啊

Youtube view
敢:971K
幸福門:575K
美男子與香煙:333K

See you next time:938K
Mad:773K
So Called ...
on07111 發表於 2020-11-15 15:49

口味唔同,自己鍾意聽Gin其他歌多過敢
咁樣睇啲數據,Gin今年仲係好hit啊,報道又講到佢三甲都難入
我仲諗住隔離咁紅一定會贏好多添

口味唔同,自己鍾意聽Gin其他歌多過敢
咁樣睇啲數據,Gin今年仲係好hit啊,報道又講到佢三甲都難入{:4_96 ...
gocrazy 發表於 2020-11-15 15:53

隔離 1.1M views喎

隔離 1.1M views喎
stephybest 發表於 2020-11-15 16:13

無我想象中咁恐怖因為首歌真係好hit,以為會高好多
Gin同AGA都有九百幾K,唔算差得遠啦

無我想象中咁恐怖因為首歌真係好hit,以為會高好多
Gin同AGA都有九百幾K,唔算差得遠啦 ...
gocrazy 發表於 2020-11-15 16:27

不過隔離MV八月中先出 (敢三月尾出, SYNT七月頭出), 隔離三個月有1.1M views係好恐怖 (example: 在錯誤的宇宙尋找愛2019年六月中出先得1.5M views).