返回列表 發帖

時光倒流一句話 - 林家謙

單選投票, 共有 143 人參與投票
74.13% (106)
3.50% (5)
6.29% (9)
1.40% (2)
14.69% (21)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 12/11/2020

https://www.joox.com/hk/single/WomjVjlvdlLXALugmyXqNw==

作曲:林家謙
填詞:黃偉文
編曲:林家謙
監製:許創基 / 林家謙

如果我有逆轉的超能力
時間撥到 早一百年的春天
全城在 勤勞活著 彼此友愛 忙裡不見亂
我跟你 或會發展 知己情緣

除非我有預知的超能力
能趁疫症 不猖獗時的秋天
如常地 邀約你 去洛磯山 多瑙河 休假充電
要親暱 憑情動 不等豁免

其實我不必 異能大到 可扭曲真相 改春秋
我只想 忘掉你 不解這溫柔 斷言未接受
能重做 時光只需 倒流一句話 就足夠
尷尬到自己之前 吞了「我喜歡你」 不開口
十世還做朋友

情願你有讀心的超能力
能發現我的心計 提早阻止
台詞若講錯了 已被沾污的友誼
恐怕不易
再清洗 回頭又死守 那良朋位置

其實我不必 異能大到 可扭曲真相 改春秋
我只想 忘掉你 不解這溫柔 斷言未接受
能重做 時光只需 倒流一句話 就足夠
尷尬到自己之前 吞了「我喜歡你」
演好另一種「男朋友」

其實我只想 未曾笨到 搞不清楚你 先開口
我只想 忘掉你 聽到的表情 像很荒謬
難題是 時光未許倒流 明日只可向下流
尷尬到自己的人 假設還未夠狠 反了臉出走
厚面皮些 演好友

瘋狂loop

初頭覺得麻麻,睇完chill club live之後瘋狂愛上呢首歌,loop左好幾日喇!救命!!

聽極都唔厭嘅呢首
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

其實我只想 未曾笨到 搞不清楚你 先開口
我只想 忘掉你 聽到的表情 像很荒謬
難題是 時光未許倒流 明日只可向下流

好中意呢幾句,寫得好好

今年大紅 首首歌都好高views

法國首歌有800k views
henhenhen 發表於 2020-12-20 20:58

是但求其愛 1.6m view
一人之境 1.5m view
隔離 1.5m view
拼命無羔 1.2m view
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

法國首歌有800k views

雖然我投唔到票, 但歌詞另到我反思左好多野, 正!
GTN2 發表於 2020-12-18 12:56

咁都幾好

雖然我投唔到票, 但歌詞另到我反思左好多野, 正!

其實你都知
二汶大到可扭曲真相  
改春秋
hehehaha 發表於 2020-12-6 22:00

邊個部分

其實你都知
二汶大到可扭曲真相  
改春秋

咬字1 fun
其他5 fun
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

杜雷謙 + Wyman = 垃圾

歌好聽,份歌詞越睇越唔鍾意

5分
啲詞真係好痴線
應該會好hit?

愈嚟愈怕聽
真係份詞太中
驚會喊

個詞真系填得麻麻地

我就反而覺得他的vocal演繹好帶動到我的情緒,即使是在相對沒那麼亮眼的旋律中,之前一直形容不出來為什麼喜歡他的唱腔,直到聽到eason的訪問講林家謙的唱法,其實是情緒同細節行先過音色和技巧本身所以帶出個氛圍係幾動人(都好意外eason作為上一輩歌手都好openminded識得欣賞佢)
btw,其實佢應該都好啱唱台灣歌,好似林宥嘉魏如萱咁
真昼間の月に僕は種を植えに行くんだ

我反而覺得呢首wyman填得好 無左佢個d夾硬既gimmick

其實份詞好差,
求其揾份Wyman作詞既歌,
都好過呢首,
d詞都唔啱音

有技巧都可以唔好聰,佢把聲目手好電子,而轉音都好生硬逐粒音跌出尼,好似電腦generate出尼咁佢有talent ...
森炎 發表於 2020-11-19 21:29

好鐘意聽佢把電子聲
謙b唔該好好利用呢把聲線繼續唱

應該唔會既, 其實如果遲D佢肯簽返間似樣D既唱片公司, 唱作金男金不是夢. Pakho同Aga唱歌唱到成pat屎咁都有 ...
boy4dudes 發表於 2020-11-17 20:16

有技巧都可以唔好聰,佢把聲目手好電子,而轉音都好生硬逐粒音跌出尼,好似電腦generate出尼咁佢有talent 作曲,不如集中仲好啦

我覺得佢個把好冷漠的聲線, 好唱到個種無奈, 愈聽愈有feel, 喺個market未搵到replacement.

不過真係好想Wyman可以改下份詞, 有好幾句都好奇怪

都係鍾意拼命無恙同一人之境多啲
呢首比較平凡,但都會loop

但鍾意嘅就好鍾意 exact7ly

佢唱得好有個人特色
好有人歌合一嘅感覺

唔係個個都接受到, 但鍾意嘅就好鍾意 ...
rickychan0809 發表於 2020-11-18 12:00

完全同意,他唱歌好有個人特色,而且不落俗套。

由以前不喜歡他的聲線到現在每次都會loop住聽
hkwilliamsiu 發表於 2020-11-16 14:32

佢唱得好有個人特色
好有人歌合一嘅感覺

唔係個個都接受到, 但鍾意嘅就好鍾意

咁兩隻歌講啲嘢嚟嚟去去咪又係咁~~
kwanie 發表於 2020-11-17 23:32

因為在錯誤中份詞我覺得未必一定關「對表白的後悔同矛盾事」但係在錯誤中個MV其實好應「時光倒流一句話」 如果最後無係K房錫左個男主 會唔會呢份友情會LAST一世

應該唔會既, 其實如果遲D佢肯簽返間似樣D既唱片公司, 唱作金男金不是夢. Pakho同Aga唱歌唱到成pat屎咁都有 ...
boy4dudes 發表於 2020-11-17 20:16

因為感覺(純個人感覺)佢好似無咩好大既心理建設如果你話係大公司一直簽開train開有個經理人頂住勸勉住
可能都無咁易崩潰

然後有時睇佢訪問表現
個性格好似都係有D少尷尬好似未太適應到除歌曲上以外既話題
同埋好多時都有透露其實佢成日睇大家既comment (e.g. 佢好似幾鍾意講「好多人都話得唔識唱歌」之類)

希望佢唔好比負面意見 嚇到有心理病 退守幕後
#無限loop中
俊仔 發表於 2020-11-17 12:49

幾日已經70個5分,反應一d都唔差喎

想睇家謙做男主角暗戀海昕多啲

忽然諗到 其時個mv同在錯誤的宇宙尋找愛mv交換
都完全合理
俊仔 發表於 17/11/2020 23:30
咁兩隻歌講啲嘢嚟嚟去去咪又係咁~~

忽然諗到 其時個mv同在錯誤的宇宙尋找愛mv交換
都完全合理

#無限loop中
俊仔 發表於 2020-11-17 12:49

應該唔會既, 其實如果遲D佢肯簽返間似樣D既唱片公司, 唱作金男金不是夢. Pakho同Aga唱歌唱到成pat屎咁都有男金女金, 謙b唱歌技巧同唱live幾差都好過佢地.

首歌係咪講謙B以前鐘意過嘅男仔

好! 難! 聽!
咁多首我只係頂得順 一人之境個VOCAL
快劍俠 發表於 2020-11-16 15:50

+1 我認同林家謙的作曲,但係唱腔真係不敢恭維

好正喎 已經loop左好多次
聽得出個種無奈 so sad
利申:唔係鏡粉

#無限loop中

覺得成首個歌,氣氛營造幾好,編曲OK,雖然係平淡類型,都幾細膩。
...

支持 5分for sure

好想同家謙老師瘋狂補習
kio0909 發表於 2020-11-16 21:51

好想瘋狂上佢

演繹不提,詞曲各自都幾好,但不太合。

好想同家謙老師瘋狂補習
kio0909 發表於 2020-11-16 21:51

影到Ben sir咁樣

想吞了家謙

5分
nicknicknick 發表於 2020-11-16 19:23

想家謙做我另一種「男朋友」

5分

謙b客串做音樂老師

個MV拍得OK啦, 不過想睇戴玉麒暗戀家謙老師多D

好想同家謙老師瘋狂補習

乾一罐冰汽水

以為特倫斯係今年最後一plug,點知會出第4plug
一開始聽一隻一隻字咁跌出嚟嘅感覺係幾明顯嘅,但聽聽下就冇咁覺
轉音轉得咁順耳真係謙B先做到
當一個幸福的 傻更更的你