返回列表 發帖
特登同肥Y申請改歌詞"倒帶" >> "逆轉"
其實真係岩音,係條友特登唱到唔岩音- -

佢真係好鍾意一個字唱幾個音
星勤 發表於 2020-11-16 11:58

印度、泰國等等
好多歌手都會咁唱歌

好! 難! 聽!
咁多首我只係頂得順 一人之境個VOCAL

印度、泰國等等
好多歌手都會咁唱歌
hehehaha 發表於 2020-11-16 15:34

台灣大把。。。 魏如萱 你阿你阿,林宥嘉 飛,Justin bieber 新歌都係咁啦

咁多人話頂唔順vocal
但係我就係鐘意個vocal,好有特色
一聽就知係林家謙
好多人恨都恨唔到

以為特倫斯係今年最後一plug,點知會出第4plug
一開始聽一隻一隻字咁跌出嚟嘅感覺係幾明顯嘅,但聽聽下就冇咁覺
轉音轉得咁順耳真係謙B先做到
當一個幸福的 傻更更的你

好想同家謙老師瘋狂補習

乾一罐冰汽水

個MV拍得OK啦, 不過想睇戴玉麒暗戀家謙老師多D

謙b客串做音樂老師

想吞了家謙

5分
nicknicknick 發表於 2020-11-16 19:23

想家謙做我另一種「男朋友」

5分

好想同家謙老師瘋狂補習
kio0909 發表於 2020-11-16 21:51

影到Ben sir咁樣

演繹不提,詞曲各自都幾好,但不太合。

好想同家謙老師瘋狂補習
kio0909 發表於 2020-11-16 21:51

好想瘋狂上佢

支持 5分for sure

覺得成首個歌,氣氛營造幾好,編曲OK,雖然係平淡類型,都幾細膩。
...

希望佢唔好比負面意見 嚇到有心理病 退守幕後
#無限loop中

好正喎 已經loop左好多次
聽得出個種無奈 so sad
利申:唔係鏡粉

好! 難! 聽!
咁多首我只係頂得順 一人之境個VOCAL
快劍俠 發表於 2020-11-16 15:50

+1 我認同林家謙的作曲,但係唱腔真係不敢恭維

首歌係咪講謙B以前鐘意過嘅男仔

#無限loop中
俊仔 發表於 2020-11-17 12:49

應該唔會既, 其實如果遲D佢肯簽返間似樣D既唱片公司, 唱作金男金不是夢. Pakho同Aga唱歌唱到成pat屎咁都有男金女金, 謙b唱歌技巧同唱live幾差都好過佢地.

忽然諗到 其時個mv同在錯誤的宇宙尋找愛mv交換
都完全合理

忽然諗到 其時個mv同在錯誤的宇宙尋找愛mv交換
都完全合理
俊仔 發表於 17/11/2020 23:30
咁兩隻歌講啲嘢嚟嚟去去咪又係咁~~

想睇家謙做男主角暗戀海昕多啲

#無限loop中
俊仔 發表於 2020-11-17 12:49

幾日已經70個5分,反應一d都唔差喎

應該唔會既, 其實如果遲D佢肯簽返間似樣D既唱片公司, 唱作金男金不是夢. Pakho同Aga唱歌唱到成pat屎咁都有 ...
boy4dudes 發表於 2020-11-17 20:16

因為感覺(純個人感覺)佢好似無咩好大既心理建設如果你話係大公司一直簽開train開有個經理人頂住勸勉住
可能都無咁易崩潰

然後有時睇佢訪問表現
個性格好似都係有D少尷尬好似未太適應到除歌曲上以外既話題
同埋好多時都有透露其實佢成日睇大家既comment (e.g. 佢好似幾鍾意講「好多人都話得唔識唱歌」之類)

咁兩隻歌講啲嘢嚟嚟去去咪又係咁~~
kwanie 發表於 2020-11-17 23:32

因為在錯誤中份詞我覺得未必一定關「對表白的後悔同矛盾事」但係在錯誤中個MV其實好應「時光倒流一句話」 如果最後無係K房錫左個男主 會唔會呢份友情會LAST一世

由以前不喜歡他的聲線到現在每次都會loop住聽
hkwilliamsiu 發表於 2020-11-16 14:32

佢唱得好有個人特色
好有人歌合一嘅感覺

唔係個個都接受到, 但鍾意嘅就好鍾意

佢唱得好有個人特色
好有人歌合一嘅感覺

唔係個個都接受到, 但鍾意嘅就好鍾意 ...
rickychan0809 發表於 2020-11-18 12:00

完全同意,他唱歌好有個人特色,而且不落俗套。

但鍾意嘅就好鍾意 exact7ly

都係鍾意拼命無恙同一人之境多啲
呢首比較平凡,但都會loop

我覺得佢個把好冷漠的聲線, 好唱到個種無奈, 愈聽愈有feel, 喺個market未搵到replacement.

不過真係好想Wyman可以改下份詞, 有好幾句都好奇怪

應該唔會既, 其實如果遲D佢肯簽返間似樣D既唱片公司, 唱作金男金不是夢. Pakho同Aga唱歌唱到成pat屎咁都有 ...
boy4dudes 發表於 2020-11-17 20:16

有技巧都可以唔好聰,佢把聲目手好電子,而轉音都好生硬逐粒音跌出尼,好似電腦generate出尼咁佢有talent 作曲,不如集中仲好啦

有技巧都可以唔好聰,佢把聲目手好電子,而轉音都好生硬逐粒音跌出尼,好似電腦generate出尼咁佢有talent ...
森炎 發表於 2020-11-19 21:29

好鐘意聽佢把電子聲
謙b唔該好好利用呢把聲線繼續唱

其實份詞好差,
求其揾份Wyman作詞既歌,
都好過呢首,
d詞都唔啱音

我反而覺得呢首wyman填得好 無左佢個d夾硬既gimmick

我就反而覺得他的vocal演繹好帶動到我的情緒,即使是在相對沒那麼亮眼的旋律中,之前一直形容不出來為什麼喜歡他的唱腔,直到聽到eason的訪問講林家謙的唱法,其實是情緒同細節行先過音色和技巧本身所以帶出個氛圍係幾動人(都好意外eason作為上一輩歌手都好openminded識得欣賞佢)
btw,其實佢應該都好啱唱台灣歌,好似林宥嘉魏如萱咁
真昼間の月に僕は種を植えに行くんだ

個詞真系填得麻麻地

愈嚟愈怕聽
真係份詞太中
驚會喊

5分
啲詞真係好痴線
應該會好hit?

歌好聽,份歌詞越睇越唔鍾意

杜雷謙 + Wyman = 垃圾

咬字1 fun
其他5 fun
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

其實你都知
二汶大到可扭曲真相  
改春秋

其實你都知
二汶大到可扭曲真相  
改春秋
hehehaha 發表於 2020-12-6 22:00

邊個部分

雖然我投唔到票, 但歌詞另到我反思左好多野, 正!

雖然我投唔到票, 但歌詞另到我反思左好多野, 正!
GTN2 發表於 2020-12-18 12:56

咁都幾好

法國首歌有800k views

法國首歌有800k views
henhenhen 發表於 2020-12-20 20:58

是但求其愛 1.6m view
一人之境 1.5m view
隔離 1.5m view
拼命無羔 1.2m view
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

今年大紅 首首歌都好高views