返回列表 發帖

背伴 - 陳卓賢

單選投票, 共有 67 人參與投票
43.28% (29)
10.45% (7)
4.48% (3)
1.49% (1)
40.30% (27)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員:~love1314~

派台日期: 18/11/2020

曲:陳卓賢
詞:陳卓賢
編:王雙駿
監:王雙駿

肉身總可每夜於枕邊安睡 大概進到夢裡偏想起的又是誰
如不想拖欠 怎麼不了斷 情願你與我互騙 一起抽搐氣喘
沈默別說穿

如果妥協 或會不必告別
忘掉不堪 背叛 殘缺 往史 揭穿只剩諷刺
只想纏綿 當我膚淺
還望苦澀過後有着甜美上演 至少終日可相見

牆身枯萎快裂開也非今日 扮作要散步去 空出極樂那禁室
房間的主角 無謂再躲 睡醒告訴我 你愉快麼

如果妥協 或會不必告別
忘掉不堪 背叛 殘缺 往史 揭穿只剩諷刺
只想纏綿 當我膚淺
還望苦澀過後有著甜美上演 最終關係不變

仍然沉淪以記憶譜撰傳記 怎痛我亦都不理
就算累也未會放棄 願你在最後回想起 別處死

不必介意 從來不需救治
仍舊相擁似從前 礙眼的人事就不必見
天色再變 世界怎麼亂
承諾給你世上最平和那個家
不會過問你共我的欺詐
就此終老安心嗎

詞都係一般 今次佢作曲醒咗 多咗佢擅長嘅中低音
編曲令首歌冇咁k 但係音樂底好似大聲得滯 食唔住個音樂

詞都係一般 今次佢作曲醒咗 多咗佢擅長嘅中低音
編曲令首歌冇咁k 但係音樂底好似大聲得滯 食唔住個音樂 ...
哈嘿呵 發表於 2020-11-23 00:15

編曲係幾正,第一次聽個陣覺得有啲物語嘅feel
再睇睇原來都係王雙駿作品,難怪啦
覺得首歌如果俾阿Jer唱會更好聽

今次連啲詞都無咁un耳
挽回樂迷對佢出品嘅信心
要keep住先好喎

Kenneth予以肯定

D詞有待改善
不過好鍾意個曲,尤其今次唱番佢最好聽嘅中低音
不過上面有會員講俾jer唱會好聽D,我唔認同
因為jer最好聽都係中高音,甚至高音,中低音反而冇咁好聽

曲幾正喎
好聽過佢前兩首
再將我相信的如煙火般綻放

曲詞都比鯨落有進步

曲OK 詞唔得   
唔明班MIRROR仔仔點解咁心急  
吸收多D經驗同音樂知識先自己嚟會好D

開頭低音又几正,但係作詞都係交番俾專業人士啦

D詞有待改善
不過好鍾意個曲,尤其今次唱番佢最好聽嘅中低音
不過上面有會員講俾jer唱會好聽D,我唔認同
因 ...
michael344 發表於 2020-11-23 13:06

希望下首搵人填
香港人,只聽廣東歌

曲OK 詞唔得   
唔明班MIRROR仔仔點解咁心急  
吸收多D經驗同音樂知識先自己嚟會好D ...
JarvisCocker 發表於 2020-11-23 14:01

聽講ian想做唱作歌手

歌詞好過上次好多,起碼冇咁做作
但歌名食字食得幾leung下

詞既問題係太 空洞, 冇主題吧?
但係其實都幾入耳

詞 同上次同一個問題:
佢只係將同背叛有閞嘅野放埋一齊, 但首歌冇story
聽完好難有共鳴

Melody 好K, 好彩Carl叔叔編曲救番唔少
唱腔一貫地悶

其實佢應該停一停, 俾多D時間自己準備好d 先再出黎

點解聽聽下 會覺得係Juno唱緊咁

歌曲主題關於如何處理感情傷疤,原來也不是他最起初的構思,「本來我想到一個很喜歡的主題,可惜因時間和精神,沒心力寫好那主題,有點遺憾。」
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

Ian好有才華真係 希望越來越進步喇~
nil

詞其實OK啊,起碼唔un耳,某D大詞人宜家都做唔到啊,當然首歌最出色地方都係編曲

算幾好啦 3fun

比前幾 plug 好啲 但曲詞算啦 比其他人做好過

點解聽聽下 會覺得係Juno唱緊咁
thomas199028 發表於 2020-11-27 05:52

outro 轉minor 呢野諗起 我們的基因
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

比前幾 plug 好啲 但曲詞算啦 比其他人做好過
chachacharlie 發表於 2020-11-29 13:54
比林寶陳詠謙填不如自己填算

戴耳機聽,好有感覺。覺得佢今次歌詞同演唱都進步咗,感情表達很完整,只係韻腳不太工整。Verse1交代了和伴侶扭曲的關係,Chorus1就係表達自己嘅心理矛盾,Verse2親眼目睹愛人背叛內心痛苦增加,Chorus2繼續強調心理矛盾但都係希望「最終關係不變」,最尾段Bridge就係話畀女仔聽自己願意為佢付出一切,即使佢已經變咗心。
喜新厭舊girl所以基本只聽新歌plz

呢首有驚喜喎

如果903可以開場ian拉闊,好似08年張敬軒唱林憶蓮,kay唱beyond咁。但係ian係唱麥浚龍。

曲詞比上一首進步,不過啲詞可以有改善空間

感覺左抄右抄抄返黎

用返自己平時唱歌個key咪幾好

Chill Club編曲幾好聽
同埋呢個vocal好聽過studio版
令到首歌加咗分
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

Chill Club編曲幾好聽
同埋呢個vocal好聽過studio版
令到首歌加咗分
cymusic 發表於 2021-1-6 17:52

咁突然

支持實力Ian,唱Live 好聽過CD
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

支持實力Ian,唱Live 好聽過CD
on07111 發表於 2021-1-6 18:36

太誇張了吧chill club修過音

契仔live其實唔多穩定,佢睇一時時狀態
叱咤個晚ignited佢就唱得好差,唔夠氣又幾乎甩嘴
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

太誇張了吧chill club修過音

契仔live其實唔多穩定,佢睇一時時狀態
叱咤個晚ignited佢 ...
gocrazy 發表於 2021-1-6 20:22
下 叱咤果晚佢表現冇失準喎
連登都見唔到有契既負皮
如果唱得差連登仲唔插佢
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

連登都見唔到有契既負皮
如果唱得差連登仲唔插佢  ...
cymusic 發表於 2021-1-6 21:47

點會無人插啊,公海post都有人話佢差啊
我哋睇緊嘅係咪同一個連登?

契仔叱咤個晚真係唱得唔好
尤其佢唱完兩句,後邊即刻跟住就到阿Jer唱,對比好明顯
可以睇返YouTube片第3分15秒開始

https://m.youtube.com/watch?v=Mrm6wLEK3VM&list=PLPbX1ivjKJuLbc6aeNaRl_pbWY5k88pwu&index=64

連登都見唔到有契既負皮
如果唱得差連登仲唔插佢  ...
cymusic 發表於 2021-1-6 21:47

佢盲反
不過契唱mirror d歌成日都唔入咪咁
唔知係音響問題定乜

佢盲反
唔知係音響問題定乜
fish3333 發表於 2021-1-7 10:18

邊有盲反CM啲契仔粉真係惡死
明明契仔唱live就係好唔穩定
特別係由出道到reflection前後個期出活動都唱得差
如果唔係都唔洗成日比鏡粉鬧佢子彈都上唔好啦

邊有盲反CM啲契仔粉真係惡死
明明契仔唱live就係好唔穩定
特別係由出道到reflection前後個期 ...
gocrazy 發表於 2021-1-7 10:57

睇我signature都知我唔係契仔粉
好心你就咪係到成日幫細仔招黑
成日踩一捧一

本來覺得隻歌普通, 但昨日睇左CHILL CLUB推介又幾好喎, 明知現場唱實tune過, 但佢把聲係有D感染力.

佢盲反
唔知係音響問題定乜
音響同聲音質地各有影響啦
叱咤果晚阿Jer都有一句唔入咪 應該係推咪推唔切
契把聲又唔係特別厚 就更加唔入咪
不過果晚都未至於唱得差囉

我咁講又會比人話盲捧 慘

大國文化近3個月嘅歌都係無mv嘅
除咗one and all個剪接mv

佢盲反
唔知係音響問題定乜

其實姜濤連最男都拎埋
要講邊個係契應該係佢啦
本身造星1又畀佢拎冠
反而肥仔得第4

樓上隻契兄弟粉真係陰魂不散
又想造謠踩班細仔

仲好意思講造星決賽
有睇嘅都知姜仔攞冠軍係實至名歸啦

反而係契仔個晚表現差到連三甲都唔應該入
當時成個連登都係本身投咗契仔嘅要去改投其他仔
唔該契仔嘔返個亞軍出嚟比肥仔就真啦!