返回列表 發帖

東京人壽 - 容祖兒

單選投票, 共有 266 人參與投票
52.26% (139)
0.75% (2)
6.77% (18)
1.88% (5)
38.35% (102)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲宣傳人員: peter722

派台日期: 26/11/2020

曲:Howie@Dear Jane / 容祖兒
詞:黃偉文
編:Howie@Dear Jane & 何秉舜
監:舒文@Zoo Music

花了它
手邊經已沒儲蓄吧
勒停吧
仙境可以逝似煙霞
我又怕
下次換了年號 路邊不再有花

省了它
擔心經濟 下秒更差
講好一起看奧運
都怕有突發 壞事件 擱誤著韶華

快樂 會不會重來
這刻你再忍一下 怎會毫無代價

明年保了壽命 誰說一定 有伴侶與東京
明年即使有熱血 初櫻初雪 又如何約定
趁一切 都正好
撮合無盡 的偶然來盡興
隨意浪費著美景 才是對它不敬

好與差 都只不過是個巧合
一轉側 這種天國 或已再不
幾生修到有這日 不把握 會消失

有沒有錦繡前程 應否掃這刻的興
聽我重頭辯證

明年保了壽命 誰說一定 有伴侶與東京
明年即使有熱血 初櫻初雪 又如何約定
趁一切 都正好
撮合無盡 的偶然來盡興
隨意浪費著美景 才是對它不敬

沒有資格說感性
但最高興那刻 會現形
常在懷疑著 以後 是重重逆境
所以這樣拼
這派對後 難道你知 在哪裡有星

明年保了壽命 無法肯定 有力氣有憧憬
明年的簽證未過 溫馨小店 或遊人過剩
有風呂 跟暖酒
你就無謂 等雪溶才盡興
完美在這夜擦肩 難道你可補領
還說下次做更好 誰料這刻是尾聲

Song of the year2.0?
可以聽聽嘅
再將我相信的如煙火般綻放

MV喊死細節位多到
女主角幾靚幾清純

我覺得verse似係祖兒作
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

MV喊死細節位多到
女主角幾靚幾清純
Polcat 發表於 2020-11-28 01:16

但我覺得mv男主角個樣有d似陳同佳!
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

支持祖兒
旋律好上腦

我覺得係11年之後最好聽嗰首嚟

首先恭喜祖兒終於完成到嘗試參與作曲嘅心願
一直都以為佢 9up,所以真心係好大嘅驚喜
-
呢首一開始覺得一般,但真係越 loop 越好聽
YY 份詞今次我又覺得 OK wor
活在當下呢個主題或者大家會覺得係老生常談
但問心又有幾多人真係實踐到呢
尤其係最近自己都經歷咗啲事
令我對呢份詞,尤其係最後四句,特別有共鳴
-
5 fun, well done Joey!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

個MV睇一次喊一次今次呢首歌真係太正
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

喜歡祖兒

新唱腔唔好聽,副歌部分好刺耳,歌名9唔搭8,編曲唔夾首歌,曲詞編唱都唔太出彩,想攞最歌?發夢啦!1fun for sure
我估錯這個世界得到教訓

竟然咁多人覺得好聽

奶共
不了

新唱腔唔好聽,副歌部分好刺耳,歌名9唔搭8,編曲唔夾首歌,曲詞編唱都唔太出彩,想攞最歌?發夢啦!1fun f ...
mrshadowll 發表於 2020-11-28 07:02

將volume 開到最細剛剛聽到人聲,還算可以一聽

Song of the Decade/Country 出現了
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

份詞好廢 第一段副歌啲鼓落得好突兀
啲咬字又怪
數哂所有野 發現旋律已經係比較正常嗰part
係負責作曲既 Howie 一貫水準

首先恭喜祖兒終於完成到嘗試參與作曲嘅心願
一直都以為佢 9up,所以真心係好大嘅驚喜
-
呢首一開 ...
616.1314 發表於 2020-11-28 03:47

應該差填詞未試過,對吧
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

首歌幾感動,我鍾意聽rock ballad加上歌詞有感覺好似去左旅行,珍惜當下
個曲就真係好howie一貫作風

點解待遇差咁多。。千嬅就人人唾棄,容祖兒就依然維持到好多人喜歡

我仲以為會好多1分
點知係維持基本盤

好聽過心G

支持gin lee live in the moment

份詞好廢 第一段副歌啲鼓落得好突兀
啲咬字又怪
數哂所有野 發現旋律已經係比較正常嗰part
係負責作曲既 Ho ...
bagfgfcde 發表於 2020-11-28 09:00

無林家謙幫手作,得Howie係flop d架喇

心之科學好好多,呢首一般

香港樂壇冇咗美祖真係好悶
5 fun
乾一罐冰汽水

所以這樣拼
呢句真係唱的超級無敵好!個人覺得升華咗首歌,仲有份詞我覺得YY寫的好好,初櫻初雪,風呂暖酒,真係成個日本旅行feel都出來,今次真係好收貨

所以這樣拼
呢句真係唱的超級無敵好!個人覺得升華咗首歌,仲有份詞我覺得YY寫 ...
TT进化论 發表於 2020-11-28 11:31

我又係最鐘意呢句呀

我又係最鐘意呢句呀
tham 發表於 2020-11-28 11:40

配合個MV真係喊爆

祖兒作左邊粒音

望下出道兩年既新人 又或者 出道十年左右依然唱到成pat屎既舊人 既五分 一分比
只可以講一句cm人對容嬸都算厚道
我們的總和

望下出道兩年既新人 又或者 出道十年左右依然唱到成pat屎既舊人 既五分 一分比
只可以講一句cm人對 ...
Wonders 發表於 28/11/2020 12:52
咁話伊人仔嘅你

配合個MV真係喊爆
TT进化论 發表於 2020-11-28 11:45

我係有d心up,然後睇翻佢唱新歌嗰次IG live,好得意,又開心翻啦有無睇阿祖最新嘅IG po?佢最鐘意嗰段包括呢句

掛名 扮唱作 同howie 夾寫 都howie 先係主力 詞又失手
   1 分 !

上面d容粉扮野到

配合個MV真係喊爆
TT进化论 發表於 2020-11-28 11:45

個 MV 真係好 Sad
配合番最尾嗰四句
完美在這夜擦肩 / 難道你可補領
還說下次做更好 / 誰料這刻是尾聲
真係好心 Up
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

最好聽係佢嘅唱法~~ 盡顯功架

其實係咪會做保險廣告歌

我覺得係11年之後最好聽嗰首嚟
kwanie 發表於 2020-11-28 03:13

唔係悲觀生物學咩
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

喜歡祖兒
hkwilliamsiu 發表於 2020-11-28 06:33

好虛偽呀,奶祖
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

早d出分分鐘至尊歌 狂loop mode呀~
nil

好虛偽呀,奶祖
風見志郎 發表於 2020-11-28 16:22

我覺得verse似係祖兒作
John 發表於 2020-11-28 01:43

阿John好虛偽

其實係咪會做保險廣告歌
masterdragon 發表於 2020-11-28 16:15

如果做保險歌,同 敢 有段距離
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

作曲:容祖兒

已經加左千分!

首歌其實都可以,但個歌名柒到,令我唔係幾想聽首歌
你別以為有人拜就叫偶像
有人拜是對著你憑弔那樣

祖兒作左邊粒音
henhenhen 發表於 2020-11-28 12:36

當年sa 姐都聲稱你不是好情人自己作啦
點解祖祖今次唔可以聲稱?

講返首歌
本身都ok
係衰響份詞度
歌名真心不敢恭維
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

當年sa 姐都聲稱你不是好情人自己作啦
點解祖祖今次唔可以聲稱?

講返首歌
本身都ok
係衰響份詞度
歌名 ...
ricnature 發表於 2020-11-29 23:45

SA 姐係作哂成首

SA 姐係作哂成首
henhenhen 發表於 2020-11-30 00:13

Sa話被人彈過好多次先交到添
以呢隻雞蓉天后嘅性格
如果真係自己作 必定會將過程完整輯錄到小紅書
等全宇宙可以感受到(容)祖國嘅偉大

Sa話被人彈過好多次先交到添
以呢隻雞蓉天后嘅性格
如果真係自己作 必定會將過程完整輯錄到小紅書
等 ...
kenneth 發表於 2020-11-30 00:43

我到而家都唔係好信係sa 姐自己作
哼啲音出嚟俾監製執呢啲唔算架喎
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

我到而家都唔係好信係sa 姐自己作
哼啲音出嚟俾監製執呢啲唔算架喎  ...
ricnature 發表於 2020-11-30 01:18

Who knows? Btw 你不是好情人我好中意

係喎

既然呢個係歌曲專頁

咬文嚼字嘅kenneth
嚮度重post返對東京.人.壽歌詞之我見都好合道理

第一
“保了壽命”呢組砌詞係一個分明嘅語病
唔信可以問中文老師

第二
壽命 =/= 人壽 =/= 命
同上 唔信可以問中文老師

第三