返回列表 發帖

《2020勁歌金曲優秀選第二回》 (2020.12.12)

2020勁歌金曲優秀選第二回於2020年12月12日在將軍澳工業邨電視廣播城一號錄影廠錄影,全晚頒發二十首得獎歌曲。

1.投票日子
2020年11月28日 (星期六)  晚上11時55分 至 2020年12月7日 (星期一) 晚上11時59分

2. 投票方法
可透過TVB Facebook或Big Big fun從64首候選歌曲中投選20首心水歌曲。投票人士可於指定投票時間內參與一次投票,投票後不能更改選擇。

2020勁歌金曲優秀選第二回候選名單:
01. 點火 - All For One
02. 此致我們 - Blaster
03. 曖昧 - Elly艾妮
04. 送你一瓣的雪花 - Elly艾妮
05. 不能放 - Hana菊梓喬
06. 說過放下 - Hana菊梓喬
07. 大人的科學 - MADBOLL
08. Hear My Voice - Vsing
09. 深夜告別練習 - Zpecial
10. 甘心替代你 - 王浩信
11. 似真如假 - 王浩信
12. 小半生 - 王灝兒JW
13. 不知道妳的好 - 伍富橋
14. KEYMAN - 安俊豪
15. 卡關達人 - 安俊豪
16. 基本戀愛套路 - 何雁詩
17. 對手戲 - 何雁詩
18. 最遠的距離 - 吳若希
19. 農民Remake - 吳浩康 ft. 農夫
20. 原始心態 - 吳業坤
21. 天地分裂 - 吳嘉熙、余香凝
22. 為食熊貓 - 李克勤
23. 格林童話 - 李克勤
24. 分開的那一天計起 - 李達仁
25. 一千零一頁 - 李靖筠 Gladys
26. 劫後餘生 - 周柏豪
27. 西裝友的心事 - 林一峰
28. 時光倒流一句話 - 林家謙
29. 特倫斯夢遊仙境 - 林家謙
30. 無人問我 - 林 峯
31. 可不可以戀愛 - 林穎彤
32. 溝渠暢泳 - 泳 兒
33. 差不多小姐 - 施匡翹
34. 我們都想旅行 - 洪卓立
35. Twinkle Twinkle Little Star - 美琪Vicky
36. 一刀切 - 胡鴻鈞
37. 妳幸福嗎? - 胡鴻鈞
38. 一刻女生 - 唐浩嘉
39. 無限可能 - 唐浩嘉、KIS羅啟聰
40. 你與你的另一半 - 袁偉豪
41. 17歲的畸歌 - 張若希
42. 謝謝對不起 - 許靖韻
43. 女朋友們 - 郭 思、何彥芷
44. 天空之門 - 曾樂彤
45. 雙面哈菲 - 雷深如J.Arie
46. Fearless - 趙慧珊Aka
47. 默默向上游 - 歐信希
48. 只准你話我是傻 - 鄭世豪
49. 絕地火星車 - 鄭俊弘
50. 謎團 - 鄭俊弘
51. 你是誰 - 鄭俊弘
52. 種子 - 糖 妹
53. 渴 - 應智越
54. 沉船 - 謝文欣
55. 不痛不快 - 謝文欣
56. 慢播 - 謝高晉
57. 仲夏日記 - 謝高晉
58. 廢物女友 - 羅力威
59. 世事何曾是絕對 - 譚嘉儀
60. 怎麼去愛 - 譚嘉儀
61. 暫定 - 關智斌
62. 乾爹 - 關智斌
63. 一人行 - 蘇家欣
64. 千歲鷹 - 蘇煒喬

有上榜但冇候選歌曲:
萬惡不赦 - 梁釗峰
地球來的人 - 馮允謙
感情這回事 - 陳柏宇

17歲的畸歌 - 張若希
thx
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

thx
星勤 發表於 2020-11-29 02:44

what happen?

咁多冇上榜候選歌曲

what happen?
matt0605 發表於 2020-11-29 02:48

正歌推介,必投之選
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

21. 天地分裂 - 吳嘉熙、余香凝
27. 西裝友的心事 - 林一峰
28. 時光倒流一句話 - 林家謙

希望呢堆拎
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

年底先嚟搞第一輪
我估錯這個世界得到教訓

年底先嚟搞第一輪
mrshadowll 發表於 2020-11-29 07:53

標題打錯啫

咁多冇上榜候選歌曲
genewong 發表於 2020-11-29 02:56

而且好似無上嘅正啲
例如09

係wor..支持09

太多膠歌睇漏左
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

李克勤點解又候選啦?

2020勁歌金曲優秀選第二回於2020年12月12日在將軍澳工業邨電視廣播城一號錄影廠錄影,全晚頒發二十首得獎歌 ...
matt0605 發表於 2020-11-29 02:37

麻煩標題改《2020勁歌金曲優秀選第二回》 (2020.12.12)

點解地球來的人,感情這回事和萬惡不赦 無得候選

而且好似無上嘅正啲
例如09
kenneth 發表於 2020-11-29 08:26

係喎 深夜告別練習無上都有預選,二十大Zpecial無理由攞唔到奬

有Cm 最噴歌曲

再將我相信的如煙火般綻放

麻煩標題改《2020勁歌金曲優秀選第二回》 (2020.12.12)

點解地球來的人,感情這回事和萬惡不赦 無得 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-11-29 09:52

因為呢d公司只派歌去tbb宣傳
無玩優秀選同總選好耐啦

MadboLL
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

WFC
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

19. 農民Remake - 吳浩康 ft. 農夫

2020勁歌金曲優秀選第二回於2020年12月12日在將軍澳工業邨電視廣播城一號錄影廠錄影,全晚頒發二十首得獎歌 ...

坑渠有得候選了~~~~

以為Vincy永久被ban添...

有上榜但冇候選歌曲:
萬惡不赦 - 梁釗峰
地球來的人 - 馮允謙
感情這回事 - 陳柏宇

DQ了能威脅雄君、噢巴的單位~~
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

勁歌噴榜第二回
你與你的另一半 - 袁偉豪

09. 深夜告別練習 - Zpecial
17. 對手戲 - 何雁詩
18. 最遠的距離 - 吳若希
42. 謝謝對不起 - 許靖韻
46. Fearless - 趙慧珊Aka
60. 怎麼去愛 - 譚嘉儀

得以上先會係候選歌曲
紅色就應該大機會有得上去唱..
太平公主

伍富橋幾日前先出都入得切。。。

林峯會唔會玩?一首歌拎翻最男?不過周柏豪都好似係一首歌

16. 基本戀愛套路 - 何雁詩
36. 一刀切 - 胡鴻鈞
54. 沉船 - 謝文欣
59. 世事何曾是絕對 - 譚嘉儀

阿mark 發表於 2020-11-29 11:32

佢同王浩信都唔喺香港,可能又係拍片講得獎感言

英皇咁多無上榜歌曲候選? 有伍富橋無容祖兒東京人壽投?
有袁偉豪投正

阿mark 發表於 2020-11-29 11:32

周柏豪2首上年
今年1首

有Cm 最噴歌曲

kaman921 發表於 2020-11-29 10:03

希望呢首攞到 刺激一下樂壇

英皇咁多無上榜歌曲候選? 有伍富橋無容祖兒東京人壽投?
有袁偉豪投正
sexykaren 發表於 2020-11-29 12:54

tvb一早就想ban容祖兒,完全無上過tvb仲想候選?

識ge 都冇10首,更加五使講選10首投。

tvb一早就想ban容祖兒,完全無上過tvb仲想候選?
阿mark 發表於 2020-11-29 14:10

但李克勤上到為食熊貓
成堆無上tvb有候選

但李克勤上到為食熊貓
成堆無上tvb有候選
sexykaren 發表於 2020-11-29 15:00

可能想搏 美座 上總選拎最男,多d 收視。美容 就擺明請都吾上。

可能想搏 美座 上總選拎最男,多d 收視。美容 就擺明請都吾上。
hkbaby 發表於 2020-11-29 15:18

紅軍又輸

但李克勤上到為食熊貓
成堆無上tvb有候選
sexykaren 發表於 2020-11-29 15:00

上次單身狗都無份候選,宜家又有份,不過佢都唔會玩掛

有王菲投真開心

上次單身狗都無份候選,宜家又有份,不過佢都唔會玩掛
阿mark 發表於 2020-11-29 15:23

如果佢玩,大機會可以幫二家姐 美泳拎埋 演女。

如果佢玩,大機會可以幫二家姐 美泳拎埋 演女。
hkbaby 發表於 2020-11-29 15:26

2017年都做不到,算啦

No

2017年都做不到,算啦
sexykaren 發表於 2020-11-29 15:27

因為果次cut 埋最女,all in 美座。

全力支持袁先生

因為果次cut 埋最女,all in 美座。
hkbaby 發表於 2020-11-29 16:13

今年可能都係

最受歡迎新人 謝東閔  艾妮  袁偉豪

最男 pakho

演男 紅軍

人氣男 世紀賤男

最女 hana

演女 jw

人氣女 公廁

最男 pakho

演男 紅軍

人氣男 世紀賤男

最女 hana

演女 jw

人氣 ...
sexykaren 發表於 2020-11-29 16:41

JW終於有機會拎大獎,記得前幾年都有人估佢拎演女

今年金曲金究竟會係邊首

今年金曲金究竟會係邊首
阿mark 發表於 2020-11-29 16:46

呼吸

今年金曲金究竟會係邊首
阿mark 發表於 2020-11-29 16:46

你與你的另一半

自從EEG玩Viu榜後 喺TVB d成績變得好差

最男 pakho

演男 紅軍

人氣男 世紀賤男

最女 hana

演女 jw

人氣 ...
sexykaren 發表於 2020-11-29 16:41

感覺JW 不會 演女,應該係人氣獎。事關美碎過左泥甘耐都未有大獎。可能 JW 美碎 都係人氣。
合唱金:別為我好(美馬&謙)唱作金:美商
最男: 雀/美座 (另類結果)
最女:菊花
演女:美商/美泳(須跟美座一同獲獎)
演男:美刀
人氣/網絡:美碎&美Jo
金金:劫後餘生(如果冇最男)/你喜歡說謊(如果吾係雀拎)

感覺JW 不會 演女,應該係人氣獎。事關美碎過左泥甘耐都未有大獎。可能 JW 美碎 都係人氣。
合唱金:別為 ...
hkbaby 發表於 2020-11-29 18:09

商係邊個? 譚嘉儀?

合唱會唔會hana x 林峯?

李克勤同泳兒唔會喇
一定係星夢包辦所有大獎

商係邊個? 譚嘉儀?

合唱會唔會hana x 林峯?

李克勤同泳兒唔會喇
一定係星夢包辦所有大獎 ...
mainlib 發表於 2020-11-29 19:16

美商=譚+2 ,因為當然佢係rthk 拎新人獎話多謝商台除非真係吾知醜la,  否則應該吾會第2年都繼續全數包辦掛?