返回列表 發帖
陳健安 - 未知道
林家謙 - 拼命無恙
許廷鏗 - 無力感
莫文蔚 - 呼吸有害
Pandora - 前進號
Serrini - 網絡安全隱患
柳應廷 - 迴光物語
馮允謙 - A New Day
陳蕾 - 相信一切是最好的安排
RubberBand - 漫長

評分人數

粗略統計,係44個十大選擇入面(Exclude Gin九大同Joey十大),有大約30位會員有選謙B的個人作品,比想像中多
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

1. 奇妙事不斷有 艾粒
2. 拼命無恙 林家謙
3. 恨 許庭鏗
4. 幻愛 小塵埃
5. 山下見 Retroll Hip Hop 重操嘻哈
6. 秋去冬來 FIESTER
7. 小夜燈 鄭欣宜
8. 網絡安全隱患 Serrini
9. 萬惡不赦 梁釗峰
10. 水刑物語 柳應廷

評分人數

想揀 三生一吻 做十大嘅會員仲有機會改!
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

HOTMAN 發表於 2020-12-9 00:28

已經加咗分
點算!
惡夢經又係咁遲先出studio version

好彩我個十大第十位從缺左可以俾安琪公主一吻了

我的年度 謝安琪浦銘心 十大

01. 再度
一首能夠開拓幻想空間嘅作品,剩係輝輝支筆已經話你知點樣可以色香味俱全

02. 只想死於你身邊
相信歌曲靈感來自於英國曼城經典樂隊The Smiths嘅There’s a light that never goes out
歌詞有句 “And if a double-decker bus
Crashes into us
To die by your side
Is such a heavenly way to die” 絕對同心姐嘅臨終經歷有異曲同工之妙

03. 三生一吻
一年前係773312已經暗示咗心姐同牙折嘅故事
其實咪就係關詠荷同歐陽震波嘅情逆三世緣
「幾多生 幾多發生 活著活像浦銘心」

04. 合唱歌
麥氏自從「羅生門」係商業上嘅成功後
每次同阿心出合唱歌都鬥氣唔重複一式一樣嘅作品
由「廢話」、「盡處」及以「合唱歌」都發揮音樂上嘅實驗精神
八分鐘長鏡頭「合唱歌」係the album系列真正玩音樂嘅篇章之一

05. 盡處
盡處嘅盡,當然有盡情、盡興、盡歡、盡心、盡頭之意
而「自盡」嘅盡
同「無盡」嘅盡
都係短短一分鐘入面「盡處」所包含嘅意義
好好為呢個咁「引人入性」嘅故事劃上句號(休止符?)

06. 我在陽台上看你
Youtube上面留言有句「Juno嗰支煙係咩煙可以咁大煙?」
自始之後聽親呢首歌intro一響已經聞到有陣煙味

07. 不老
「我終於黎到切爾諾貝爾,我突然諗起個賤人董折,我覺得好難過好難過,我始終認為,企係呢度既應該係我地兩個。」(設計對白)

08. Epilogue

09. 其實寂寞(backyard jam)

10. 忐忑
「如果有多一張機票,你願唔願意同我一齊走?」
我等左你呢句三! 十! 年!
可惜你個賤人偷偷地放低張機票就走人
你當我係咩? (設計對白)

評分人數

01. 再度
一首能夠開拓幻想空間嘅作品,剩係輝輝支筆已經話你知點樣 ...
hehehaha 發表於 2020-12-9 02:25

原來心姐今年咁多歌

原來心姐今年咁多歌
stephybest 發表於 2020-12-9 02:42

好多歌都未出哂
想聽 偷情的基因、我們的偽術 同 人妻的禮儀!
期待Part Four

排名分先後

1. 馮允謙 地球來的人
2. Per Se 無窮
3. 泳兒 溝渠暢泳
4. Rubberband First Date
5. Zpecial 我的片單
6. 林家謙 特倫斯夢遊仙境
7. 柳應廷 水刑物語
8. 孫曉賢 如斯
9. 野佬 附近的人
10. Serrini 網絡安全隱患

仲有兩首
11. The Hertz 黃金法則
12. 黃妍 牆身有裂

評分人數

2020年度十大最愛

1. 地球來的人 - 馮允謙
2. 在尋找什麼 - 李拾壹
3. 網絡安全隱患 - SERRINI
3. 原始心態- 吳業坤
4. 輕熟女 - JW
5. 呼吸有害 - 莫文蔚
6. 深夜告別練習 - ZPECIAL
7. 未知道 - 陳健安
8. 乾爹 - 關智斌
9. 凡人不懂愛 - 胡鴻鈞
10. 原來有愛 - 譚嘉儀

評分人數

SAMMI 三米

我的本年度十大終於揀好。

第十位:梁詠琪-平安夜
年頭唱到年尾,「感情填平白天的不安」,我們只想每日平平安安。

第九位:艾粒-奇妙事不斷有
「黑到盡處最後有光」,艾粒這歌sum up晒2020年香港新常態。

第八位:盧廣仲-刻在我心底的名字
電影一般,但此歌是神作,「既然決定愛上一次就一輩子」。

第七位:RubberBand-健兒
我好想聽RubberBand現場唱一次,重點要用太鼓龍舟鼓演奏,諗起都覺得好震撼好壯觀。

第六位:林家謙-特倫斯夢遊仙境
諗左好耐,最後放棄《一人之境》轉俾呢首,因為首歌實在太好玩。

第五位:小塵埃-幻愛
齋聽首歌不斷轉key會好奇怪,但是電影的威力,令首歌不斷沉醉。

第四位:麥浚龍-我在切爾諾貝爾 等你
浪漫、淒美、「旁人在四竄我們留在這地」,這是留守這地之歌,明就明。

第三位:八三夭-想見你想見你想見你
神劇《想見你》將台劇條bar再set高,而且令我好掛住台灣。

第二位:Serrini-網絡安全隱患
條女好紅,首歌好jeng,令我令我令我令我令我令我感覺很安全

第一位:Dear Jane-銀河修理員
「祝你在亂流下平安」固然大熱,但下一句才是最被遺忘而我最喜愛:「真愛是任何形狀」

評分人數

我的2020年度十大
第一位:三生一吻 - 謝安琪
第二位:再度 - 謝安琪
第三位:溝渠暢泳 - 泳兒
第四位:網絡安全隱患 - Serrini
第五位:一人之境 - 林家謙
第六位:低半度 - 衛蘭
第七位:我在切爾諾貝爾 等你 - 麥浚龍
第八位:合唱歌 - 麥浚龍、謝安琪
第九位:呼吸有害 - 莫文蔚
第十位:天生二品 - 陳凱詠

評分人數

你愛唔愛?

搞個各歌手十大好唔好
再將我相信的如煙火般綻放

01. 再度
一首能夠開拓幻想空間嘅作品,剩係輝輝支筆已經話你知點樣 ...
hehehaha 發表於 2020-12-9 02:25

年度之歌(live version)唔入
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

2020年度十大最愛

遠在眼前 - 馮允謙
一人之境 - 林家謙
凡人不懂愛 - 胡鴻鈞
麻醉 - 吳若希
別為我好(我未夠好版) 許靖韻& 林奕匡
嫁給愛情 楊千嬅
東京人壽 容祖兒
你喜歡說謊 HANA
銀河修理員 Dear Jane
南昌街王子 薛凱琪

評分人數

排名不分先後

A New Day - 馮允謙
Negative - 許廷鏗
三生一吻 - 謝安琪
我在陽台上看你 - 謝安琪
幸福門 - 李幸倪
時光倒流一句話 - 林家謙
時光邊緣的人 - 陳健安
開燈。熄燈 (熄燈版) - 李幸倪
清酒之約 - 馮穎琪
離原 - Serrini

評分人數

搞個各歌手十大好唔好
kaman921 發表於 2020-12-11 12:37

好像好多年前有POST的不過係舊版CM仲有個自製演唱會RUNDOWN

不分先後
天生二品 - Jace Chan
無力感 - Alfred Hui
一人之境 - Terence Lam
蒙著嘴說愛你 - Keung To
曲線型戀情 - Hung Kaho
蝸牛 - Anson Kong
再度 - Kay Tse
幸福門 - Gin Lee
我在切爾諾貝爾等你 - Juno Mak
地球來的人 - Jay Fung

暫時係咁,三生一吻要煲多陣

評分人數

搞個各歌手十大好唔好
kaman921 發表於 2020-12-11 12:37

你開

要多謝Kenneth秉承cm精神推廣好音樂
on07111 發表於 2020-12-5 18:58

U r welcomed
我都係做自己嘢啫

比商業電台更加商業口味嘅十大

入選資格:2020年推出或新派台嘅香港廣東話歌曲

第1位:我在陽台上看你 - 謝安琪

第2位:呼吸有害 - 莫文蔚

第3位:三生一吻 - 謝安琪
MV: 唔會有

第4位:懷念晴朗的雨天 - One Promise

第5位:哀的美敦書 - Dear Jane

第6位:開始倒數 - 馮允謙

第7位:四書五經六欲七竅 - 許廷鏗

第8位(由於要分豬肉,所以會有兩首):
一對替代一個 - JC陳詠桐

隔離 (獨唱版)- 陳凱詠

第9位:東京人壽 - 容祖兒

第10位:成家  - Gin Lee
MV:暫缺

十大統計:
女歌手:7 (謝安琪-兩首/ 莫文蔚/容祖兒/ JC陳詠桐/陳凱詠/Gin Lee)
男歌手:2 (馮允謙/許廷鏗)
樂隊:2(One Promise/Dear Jane)

90年代出道歌手:2(莫文蔚/容祖兒)
00年代出道歌手:3(謝安琪-兩首/Dear Jane)
10年代出道歌手:6(One Promise/馮允謙/許廷鏗/JC陳詠桐/陳凱詠/Gin Lee)

結論:
1. 今年女歌手表現好啲,好似係
2. 我原來幾支持新生代歌手

評分人數

**** 本內容被作者隱藏 ****

嘩 完全係大拋離
除咗 成家 Dear Secret每首都係十大格

JasOh103 發表於 2020-12-5 02:15

連 成家 都有人選了
可樂好嗎
John 發表於 2020-12-3 18:13

或者一首音樂 加一杯可樂
已夠我苦中作樂
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

第1位:我在陽台上 ...
kayzzz 發表於 2020-12-12 23:32

陳凱詠果首幾好嘅

陳凱詠果首幾好嘅
josey 發表於 2020-12-13 20:59

1 2 3 4 5 6 7 8 都唔錯

見到有東京人瑞但無再度已經想嘔
Key黑粉confirmed.

Love第3位個mv description

排名不分先後

林家謙 - 一人之境
小塵埃 - 幻愛 (Jonathan Version)
RubberBand - First Date
莫文蔚 - 呼吸有害
SoulJase (Feat. 鍾舒祺) - 禁區
JC 陳泳彤 - 我該放手
Serrini - 網絡安全隱患
林家謙 - 特倫斯夢遊仙境
曾若華 - 零分
八三夭 - 想見你想見你想見你

評分人數

至尊歌曲:《在尋找什麼》(李拾壹)

充滿人生哲理的一首歌曲,

一開始聽令我聯想到陳珊妮《如果有一件事是重要的》的歌詞金句

→“誰都是自己問題的答案/誰都是自己答案的問題/誰都有一輩子/好好想清楚”

近期追看《全民造星3》,睇完Team A《給十年後的我》,

令我心血來潮將《在尋找什麼》找出來回味,聽著歌詞:

“讓一堆堆困惑 累積出新睇法

累積幾多困惑 未必得解答

著緊心中態度 就不急於睇化

——感動再次湧上心頭,尋找人生的意義、活著的意義、存在的意義,可能到最後也沒法得到確切的答案,

但在尋找過程中始終秉持積極向上態度、經歷各種各樣的人和事、增添閱歷見識、收穫成長的蛻變,才是真正重要的!

那一刻我確定這首歌曲是我2020年我心目中的至尊歌曲了!

第二位:《再度》(謝安琪)

開頭聽覺得首歌真係毫無記憶點,過耳即忘嗰種,

但後來才發現這是一首慢熱的作品,逐漸聽上癮,

3月推出,但聽到12月依然覺得很耐聽,

雖然不知道KayJuno之間的合作出現了什麼問題,

但從《一個女人和浴室》到《沐春風》、《我在陽臺上看你》,再到《再度》,

能夠挖掘出Kay多元化的唱腔,每次都為樂迷帶來新驚喜、新衝擊,Juno應記一功。

第三位:《天生二品》(陳凱詠)

2019年作為新人的Jace毫無好感,

但《天生二品》的推出令我對Jace好感倍增!

“飄忽的我自由得不羈

塵世、深海中暢泳起

別理 幾千噸重襲來講三講四

別理 標準的尺害人綑綁一起

別理 手指指向別人這麼卑鄙

別理 改改改改哪有用 不改天生我作風

瀟灑跳脫的演繹+明快躍動的旋律+充滿共鳴的歌詞,

2020年眾多歌曲中脫穎而出,佔據年度十大第三位!

第四位:《蝸牛》(江/陳卓賢)

今年10月結束了一段維持了三年的關係,

分開後回想這三年來的美好點滴,才發現自己真係後知後覺,

就像是一只遲鈍的蝸牛,身在福中不知福,一直將對方對我的愛視作理所當然,

從來不懂得替你分憂,沒有及時給你最大量的愛,沒有及時察覺到你的每一次忍耐,

沒有及時醒覺要改正自己的陋習缺點,甚至有時候還對你諸多挑剔,

現在回想起來才發現自己當初是多麼的愚蠢和自私!

“為何慢一點給你最大量愛

為何未察覺到你每一次忍耐

空白夾雜慚愧的腦袋

#遲鈍的戀愛”

——完全唱出了我自責、悔恨、追悔莫及的心聲!

12月,開始了新的戀情,這次我會吸取教訓,

將上一段關係中自己的陋習缺點及時改正,

Be A Better Man,任何時候都要給予對方最大量的愛,

一起在以後的日子裏分享快樂、分擔憂愁、共創回憶、共同成長!

第五位:《網路安全隱患》(Serrini

因為獲頒金音獎發表了“過激”言論戳痛了某些人的玻璃心而被封殺,

但歌者並沒有因此退縮,反而將這次被封殺的事件作為創作題材,

通過懷舊的曲調去帶出近年熱門話題限制言論自由,

在兩者的強烈對比下更凸顯出當下世界的荒謬、倒退!

第六位:《愛斯基摩人之吻》(馮允謙)

2020年其中一首驚喜之作,

能夠駕馭這種曲式的男歌手寥寥可數,

Jay Fun恰到好處的演繹與樂器的用心編排相得益彰,

營造出一對戀人在冰天雪天下相擁取暖的溫馨畫面,

非常適合在嚴寒冬夜的睡前服用,然後暖Love Love咁入睡。

第七位:《我在陽臺上看你》(謝安琪)

在陽臺上看到的,是一縷縷的煙圈,

董折寧願孤身站在凜冽的寒風中一根接一根地抽煙,

也不願意踏入近在咫尺的家門。

Marriage is overrated.

本來我以為《沐春風》中大美Kay嘅唱腔已經到達極致,

但《我在陽臺上看你》讓我又聽到謝安琪前所未有的唱腔,

令人痛入心扉,被歌聲感動得淚流滿面.....

BTW,首歌令我學識咗“齷齪”嘅粵語發音,哈哈

第八位:《銀河修理員》(Dear Jane

2020年商業上很成功的一首廣東歌,其實總體而言我都算中意首歌,

“祝你在亂流下平安”的祝福令人感到窩心,

但總係覺得有種【電臺播咗800次,被洗腦後只能屈服——“OKfineI like it.”】嘅感覺,哈哈!

第九位:《隔離(Studio Live Duet)》(陳凱詠/林家謙)

廣東歌中有一個有趣的現象:有一批歌曲係睇到歌名以為係講嗰樣嘢,

但歌詞實際上講嘅係完全係另一樣嘢,只係用咗個“熱詞”做歌名

——例如,以為《紙牌屋》係講同名美劇,以為《我們仨》係講楊絳同名作品,

但實際上都係講愛情;《隔離》亦然。

獨唱版略嫌單調,合唱版歌詞上加入男生的角度令表達更加立體,

“隔離了我(隔離有我)”更有神來之筆嘅感覺!

第十位:《相信一切是最好的安排》(陳蕾)

我不嬲都會藐D懶係正能量、勵志嘅嘢,

因為現實世界根本並不像童話書裏描述那麼完美,

努力不一定有回報,付出不一定有收穫,

每天不滿意的事何止六百種?

但適當的正向思考、自我鼓舞還是需要的,

《相信一切是最好的安排》傳遞的正能量恰到好處,

在承認世界不完美的前提下,鼓勵人既然不能避免會遇到挫敗,倒不如轉變心態→“相信一切是最好的安排”,

遇到困難、不順時冷靜confront,探討原因,趁早修正,

在每一次挫敗之中找到新的方向,咬實牙關再直上,

在跌倒、苦澀中蛻變、成長,遇見更好的自己!

評分人數

Be a top star 退貨別要遮瑕
隨便在世界到處也站立
寧願用一身筋骨作收納

至尊歌曲:《在尋找什麼》(李拾壹)充滿人生哲理的一首歌曲,一開始聽令我聯想到陳珊妮《如果有一件事是重 ...
若葉之年 發表於 2020-12-15 16:52

支持第一第二
今年的遺珠

東京人壽都有第9 位 你真係好嘢 ! D 口味差咗太多 !

東京人壽都有第9 位 你真係好嘢 ! D 口味差咗太多 !
洗衣王國130 發表於 2020-12-15 17:59

睇番樓上原來漏左 在尋找什麼
不如用依首replace

kayzzz 發表於 2020-12-15 18:25

梗係啦 say no to Joey yung

WOW 東京人壽
真係好 good taste!
係咪繼 閃光彈後祖兒再度入選你年度十大
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

但實際上都係講愛情;《隔離》亦然。

獨唱版略嫌單調,合唱版歌詞上加入男生的角度令表達更加立體,

“隔離了我(隔離有我)”更有神來之筆嘅感覺!

若葉之年 發表於 2020-12-15 16:52

Agree, 隔離合唱版比較好loop,但獨唱版MV又有Zeno,所以兩首都推介

kayzzz 發表於 2020-12-15 18:25

希望第九位由在尋找什麼replace
第十位就由網絡安全隱患replace

2020至尊歌 謝安琪 - 三生一吻
第二位  謝安琪 - 我在陽臺上看你
第三位  黎曉陽 - 阿茲與海默
第四位  麥浚龍 - 我在切爾諾貝爾等你 (但系...好討厭個outro)
第五位  Dear Jane - 銀河修理員
第六位  Aga - So Called Love Song
第七位  Aga - Mad
第八位  柳應廷 - 水刑物語
第九位  謝安琪 - 再度
第十位  陳凱詠 - 隔離

其他:合唱歌 幸福門 日光 零分 只想死於妳身邊 盡處 天生二品 無力感 如斯 哀的美敦書

評分人數

hi

成家應趁早 你願意 別逃避
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

跟番自己spotify嘅播放率,再(好似商台咁)調一調位:

至尊歌 Dear Jane - 銀河修理員
第二位 Rubber Band - 漫長
第三位 麥浚龍 - 我在切爾諾貝爾 等你
第四位 林家謙 - 時光倒流一句話
第五位 Pandora - 前進號
第六位 黃妍 - 我心中尚未崩壞的部分
第七位 陳健安 - 未知道
第八位 八三夭 - 想見你想見你想見你
第九位 薛凱琪 - 南昌街王子
第十位 林欣彤 - 親愛的巨人

男歌手x3, 女歌手x3, 組合x3, 非本地組合x1

評分人數

1. 南洋派對 - 美之
2. 謝安琪 - 再度
3. RubberBand - 每道微小
4. YoungQueenz - 幽靈! 幽靈!
5. Serrini - 網絡安全隱患
6. The Hertz - 凡星人
7. SoulJase - 安眠詩
8. 馮允謙 - 地球來的人
9. hirsk - 尾班車
10. Room307 - 背山望海

評分人數

DM多仔多到覆唔哂

1. 南洋派對 - 美之
2. 謝安琪 - 再度
3. RubberBand - 每道微小
4. YoungQueenz - 幽靈! 幽靈!
5. Serrini ...
mosesming 發表於 2020-12-23 12:01

高汁

高汁
hehehaha 發表於 2020-12-23 14:44

盡得阿蛆真荃
DM多仔多到覆唔哂

盡得阿蛆真荃
mosesming 發表於 2020-12-23 14:45

想聽阿姐唱再度、每道微小、網絡安全隱患

想聽阿姐唱再度、每道微小、網絡安全隱患
hehehaha 發表於 2020-12-23 14:47

想聽家英哥對阿姐唱每道微小
DM多仔多到覆唔哂

想聽家英哥對阿姐唱每道微小
mosesming 發表於 2020-12-23 15:01

抱住黎.......

2020年度十大最愛

第一位:再度 - 謝安琪

第二位:地球來的人 - 馮允謙

第三位:一人之境 - 林家謙

第四位:荒島之幻象 - 陳蕾

第五位:粉碎糖果屋 - per se feat. Serrini

第六位:阿茲與海默 - 黎曉陽

第七位:水刑物語 - 柳應廷

第八位:我心中尚未崩壞的部分 - 黃妍

第九位:惡夢經 - 陳健安

第十位:無力感 - 許廷鏗

同埋支持樂儀嘅詞

評分人數

2020年度十大最愛

...
chachacharlie 發表於 2020-12-23 21:06

支持KAYKAY拎至尊
一姐妍好勁
我們的總和

2020年度十大最愛

...
chachacharlie 發表於 2020-12-23 21:06

再度恭喜謝安琪
終於有人同我一樣比至尊

支持KAYKAY拎至尊
一姐妍好勁
Wonders 發表於 2020-12-23 21:09
再度恭喜謝安琪
終於有人同我一樣比至尊
hehehaha 發表於 2020-12-23 21:26

濕濕的濕濕的杯乾了再乾