返回列表 發帖

最近kkbox出左年度總結
咁我直接分享年度播放次數最多Top 10 (雖然聽得最多唔代表最鍾意)
但得下半年歌

1. 蝸牛 - Anson Kong / 陳卓賢、2. 蝸牛 - Anson Kong
竟然係走音蝸牛包辦第一二位
隻歌是一首搶耳的K歌, 由於十分好唱, 已經背熟哂歌詞
但唱K仲未有得唱

3. 美男子與香煙 - Gin Lee李幸兒
估唔到年尾歌都播到上第三
隻歌十分搶耳 同埋發覺Gin Lee今年兩首主打歌都有用2x4嘅短句做8字hookline
「開過關過開了關了」「越戒越愛越愛越戒」
Gin Lee亦都越唱越好 好有感情

4. 恨 - 許廷鏗
竟然呢隻播左咁多=,= 不過算係許廷鏗今年歌入面個曲最搶耳
唱得好用力 d感情落得好重手 稍為多左但理解到點解咁唱
同埋d假音太假了 總的來說不算非常喜歡的歌曲 但還好

5. 琼落 - 陳卓賢
契仔又出現 隻歌又係好搶耳好好唱 可能係陳卓賢作曲特色 就係夠K歌但同時真係搶耳而好好唱
歌詞好卑劣 閉目沉下去 諗起為香港犧牲嘅人
帶點悔氣但又唔開心嘅歌 係今個夏天心情長期谷底長期叫「攰豬」個陣都係一種慰藉

6. 特倫斯夢遊仙境 - 林家謙
對於越來越即食、速食、越聽越多K歌嘅我黎講
呢首竟然係一開就中
是很好聽的歌曲呢 夢幻又好玩

7. 感情這回事 - 陳柏宇
開始唔想寫=,= 但呢首係同陳柏宇近幾年d歌有少少唔同
多左野聽 質感好左 冇左個種hea唱交貨的感覺 感受到佢係唱得認真返
同埋d爛詞噴詞(咩半個西瓜半張梳化)終於消失

8. 你喜歡說謊 - HANA菊梓喬
菊姐終於出場 是菊姐年頭推出的歌曲呢
你喜歡說謊係有「少少」唔同嘅菊姐 起碼個曲係有返少少起伏嘅
唱腔繼續係菊姐本色唱腔 但其實同舊年「逆光飛翔」擺埋一齊 係會覺得佢係舊年演唱會之後 想係個框架入面尋求多少少變化 雖然係好少 亦同今天的我/7碎冇得比 但個質感比起收皮前的你就是天下如果你明白係有dddddd唔同左
但呢個尋求好快就消失左 唔知係咪因為逆光/你喜歡說謊都hit唔起 後尾d我輸不起我不是她仲K得更加盡

9. 逆光飛翔 - HANA菊梓喬
唯一一首唔係今年嘅歌入到十大 喜歡喬兒

10. So Called Love Song - AGA
唔知點解入埋十大 其實我唔記得隻歌點唱 淨係記得有句類似「作曲填詞對你太冷漠」
覺得佢d歌首首都好似 係r&b版的HANA菊梓喬呢 個人風格十分強烈

11. 孤獨病 - 姜濤
如果走音蝸牛同BL蝸牛當一首 孤獨病就剛剛好打入十大
之前一直唔鍾意姜濤嘅歌 同埋唔知點解成個package令我總係覺得佢係大陸仔
但姜濤係孤獨病多左input 第一次真係感受到到佢嘅投入 聽到佢自己嘅野

上半年用Spotify
已經睇唔返有咩歌播得最多
我估有銀河修理員、Mad、再度、一人之境
都順便介紹埋

銀河修理員:手足之歌 光時五缺 互祝平安 這是理所當然的
Mad:AGA有點不同的作品 同埋印象中年頭比較少unun歌 呢首幾爽
再度:謝安琪有點不同的作品 覺得成個project入面 謝安琪去到中後期d歌唱得自然左 雖然d咩八分鐘歌同一分鐘歌都係繼續賣gimmick 但起碼我們的基因/陽台/再度真係好返好多 是正正經經做歌的感覺呢
一人之境:林家謙有點不同的作品 很舒服呢 想飲汽水了

評分人數

SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

去到第二版暫時sum up一下

Cool Chat 2020年度十大最愛走勢速報
暫時十強
(排名不分先後)

再度 (謝安琪)
隔離 (陳凱詠)
幸福門 (Gin Lee)
一人之境 (林家謙)
水刑物語 (Jer柳應廷)
呼吸有害 (莫文蔚)
地球來的人 (馮允謙)
深夜告別練習 (zpecial)
網絡安全隱患  (Serrini)
特倫斯夢遊仙境 (林家謙)

去到第二版暫時sum up一下

Cool Chat 2020年度十大最愛走勢速報
暫時十強 (排名不分先後)

再度 ( ...
hehehaha 發表於 2020-12-3 17:22

Gin Lee好勁
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

AGA - Mad (Remix Feat. Ghost Style)
AGA - So Called Love Song
魏如萱 - 刻在我心底的名字 cover
衛蘭 - 帶走你的垃圾
岑寧兒 - 困局
BLACKPINK - Pretty Savage
ITZY - Not Shy
林家謙 - 一人之境
林家謙 - 拼命無恙
MIRROR - IGNITED (Too Hot To Handle Version)

評分人數

你十大係咪咁:

01. 不能放手 - HANA
02. 低谷天堂 - HANA
03. 鋼鐵有淚 - HANA
04. 我輸不起 - HANA
05 ...
hehehaha 發表於 2020-12-3 16:58

John 十大
01. 東京人壽 - 容祖兒
02. 北京人壽 - 容祖國
03. 普京人壽 - 容祖俄
03. 習大人壽 - 容祖平
04. 侵侵人壽 - 容祖美
05. 中英人壽 - 容祖香
06. 蔡英人壽 - 容祖台
07. 香香人壽 - 鄭祖兒
08. 黑驚人壽 - 鄧祖兒
09. 國安人壽 - 李祖兒
10. 約翰人壽 - 喜歡祖兒

咁我直接分享年度播放次數最多Top 10 (雖然聽得最多唔代表最鍾意)
但得下半 ...
John 發表於 2020-12-3 17:05

莊子寫得很好呢,睇完想飲汽水了
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

John 十大
03. 習大人壽  ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-12-3 18:01

期待你精選的吳業坤年度十大
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

John 十大
03. 習大人壽  ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-12-3 18:01

沒有造就更好

莊子寫得很好呢,睇完想飲汽水了
on07111 發表於 2020-12-3 18:10

可樂好嗎

一人之境:林家謙有點不同的作品 很舒服呢 想飲汽水了
但得下半 ...

一人之境原本都幾好, 一聽到汽水扭著音來唱, 毛管即棟

但得下半 ...

陳柏宇個project聽完第二首派台開始有少少期待
覺得佢今年派嘅 本能寺、感情這回事、哪個明日
三首質素完全同上兩年比下去

btw你係第一個揀美男子十大

(排名不分先後)
1. Blackpink - How you like that   喜愛Lisa
2. LiSA - 紅蓮華  套動漫好睇
3. Gin Lee - 幸福門   KKBOX都聽到今年TOP 3,好耐聽
4. 林家謙 - 一人之境  一開始麻麻,但後來鍾意咗首歌,仲自已唱咗COVER
5. Zpecial - 深夜告別練習   Melody好聽,但聽聞係抄歌? 算啦,入咗十大先再考究
6. 姜濤 - 蒙著嘴說愛你  今年比Mirror轟炸,聽同睇咗好多佢地既歌/是非野/劇,如果從中選擇一首,就呢首啦
7. Jay Fung - 遠在眼前  今年先發覺佢咬字幾好,原來無鬼佬腔
8. Gin Lee - 別人的家    鼓勵gin作多d歌,所以比多首佢 其實開錯燈都鍾意,但我幾鍾意佢唱「我要擺駕 不帶走一絲牽掛」既唱法
9. 謝安琪 - 再度   唱得好,但佢今年可惜啦
10. Error - 我們很帥 好搞鬼

評分人數

三首質素完 ...
hehehaha 發表於 2020-12-3 18:36

今年陳柏宇有d跡象回勇
起碼提起返興趣聽

1. Blackpink - How you like that   喜愛Lisa
2. Lisa - 紅蓮華  套動漫好睇
3. Gin Lee ...
Garfield 發表於 2020-12-3 18:42

Gin Lee隻碟未曝光歌曲我都係最鍾意別人的家!

今年陳柏宇有d跡象回勇
起碼提起返興趣聽
John 發表於 2020-12-3 18:42

可惜Marketing同派歌時間好差
但所有嘢製作幾好
希望唔會爛尾The album 2.0

me 的年度十大好似比較冷門

1.AGA- MAD
鐘意個曲之餘,個mv好加分;果份不顧一切流浪既感覺

2.八 ...
CBY0710 發表於 2020-12-3 12:20

Hello 薛粉

三首質素完 ...
hehehaha 發表於 2020-12-3 18:36

家下小妹原來唔係人?

不分前後十大 Playlist
https://music.apple.com/hk/playl ... u-d2b00p2sM64gRg?ls

Secret Story of the Swan - IZ*ONE
Take Yourself Home - Troye Sivan
隔離(Studio Live Duet)- Jace Chan, 林家謙
呼吸有害 - 莫文蔚
拼命無恙 - 林家謙
地球來的人 - 馮允謙
特倫斯夢遊仙境 - 林家謙
想見你想見你想見你 - 八三夭
Rain On Me - Lady Gaga, Ariana Grande
FIESTA - IZ*ONE

評分人數

My Top 10 (排名不分先後):

1. 一人之境 (林家謙) - 非常洗腦,謙B
2. 凡人不懂愛 (胡鴻鈞) - 幾鍾意hubert 自己作曲,簡單得嚟又好聽
3. 阿茲與海默 (黎曉陽) - 非常治癒嘅一首歌
4. 低半度 (衛蘭) - 好chill好舒服,janice 唱多啲呢類型嘅歌啦
5. 南昌街王子 (薛凱琪) - 以歌嚟講普普通通,不過餓左Fiona太耐
6. 呼吸有害 (莫文蔚) - 曲普通但karen唱得實在太好
7. 小謊言 (連詩雅) - 另一首頒比歌手為主嘅歌,希望Shiga 有好啲嘅待遇
8. 溝渠暢泳 (泳兒) - 第一次聽已經好震撼,令人著迷嘅一首好歌
9. 地球來的人 (馮允謙) - 曲詞編監唱都非常高質
10.So Called Love Song (AGA) - AGA 作曲永遠都唔會令人失望

評分人數

個人 top 10 排名不分先後
1. 林家謙 - 拼命無恙 [今年聽得最多既一首]
2. 周國賢 - 鬼怒川 [雖然係2014 demo,但好正]
3. Robynn & Kendy - 紅白 [曲詞都好,狂loop!]
4. Per se - 粉碎糖果屋 [愛per se,愛mami,推!]
5. Juno, Kay - 合唱歌 [好聽,雖然長達8分鐘但無阻我loop]
6. Gin Lee - 幸福門 [Gin回勇之作!]
7. Jace - 隔離 [大路K歌,狂loop!]
8. 鄭欣宜 - 小夜燈 [2020感動之作!]
9. 林欣彤 - 次元壁 [愛Mag力狂推,見證首歌係流行榜頑強打滾,終奪2冠,感動]
10. 黃淑蔓 - 猜猜我是誰 [跟住一齊un!]

評分人數

你別以為有人拜就叫偶像
有人拜是對著你憑弔那樣

2020至尊歌 莫文蔚 - 呼吸有害
第二位  容祖兒 - 東京人壽
第三位  曾若華/連詩雅 - 零分
第四位  馮允謙 - 地球來的人
第五位  鄭欣宜 - 小夜燈
第六位  林家謙 - 一人之境
第七位  李幸倪 - 幸福門
第八位 Zpecial - 深夜告別練習
第九位 吳若希 - 麻醉
第十位 NWB - 最後的搖滾

評分人數

我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

(排名不分先後)
1. Blackpink - How you like that   喜愛Lisa
2. LiSA - 紅蓮華  套動 ...

肉眼

聽得紅蓮華一定要聽埋"炎"一樣咁正

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

嘩 完全係大拋離
除咗 成家 Dear Secret每首都係十大格
歌手十大+第11位打後都冇計到 唔好意思
如果有計漏大家可以更正 之後想mark都無限歡迎

評分人數

Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

(排名不分先後)
2. LiSA - 紅蓮華  套動 ...

Blackpink in your area叫Lisa/Liza嘅都好有talent

**** 本內容被作者隱藏 ****

嘩 完全係大拋離
歌 ...
JasOh103 發表於 2020-12-5 02:15

多謝你的summary,好有心自問無咁ge heart去mark

不過So CLS 同Major in Major先係今年全碟新歌都係十大格

btw以頭二十位計,男金係謙B,女金係一姐詠

都話幸福門好hit!有12票

幸福門咁多人揀十大 希望反映到喺最歌投票到

嘩 完全係大拋離
歌 ...

好多深夜zpecial fans好感人

嘩 完全係大拋離
歌 ...

由你整合個list我都揀咗十首但其實重有成個月時間
我覺得可以等埋先總結

1  深夜告別練習
2  呼吸有害
3  網絡安全隱患
4 我心中尚未崩壞的部分

5 My Only One

6 如斯
7 Negative
8 Mad
9 人類滅絕日

自己搭一首
10 我的片單 (zpecial獨唱版本)

評分人數

好多深夜zpecial fans好感人
kenneth 發表於 2020-12-5 14:21

要多謝Kenneth秉承cm精神推廣好音樂

多謝你的summary,好有心自問無咁ge heart去mark

不過So CLS 同Major in Major先係今年全碟新歌 ...
on07111 發表於 2020-12-5 13:12

因為想認真睇下大家揀既十大 同埋預告下今年(CM)最歌風向
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

十大太難 廿大

1. 摩天動物園 鄧紫棋
2. 未知道 陳健安
3. 拼命無恙 林家謙
4. 開始倒數 馮允謙
5. Negative 許廷鏗
6. 碧玉 王菀之
7. 水刑物語 Jer Lau
8. 同檯 鄧小巧
9. 網絡安全隱患 Serrini
10. See you next time AGA
11. 特倫斯夢遊仙境 林家謙
12. 如何忍眼淚 鄭秀文
13. 小夜燈 鄭欣宜
14. 粉碎糖果屋 per se
15. 乾爹 關智斌
16. 深夜告別練習 Zpecial
17. 美男子與香煙 Gin Lee
18. 我心中尚未崩壞的部分 黃妍
19. 旁觀有罪 陳蕾
20. 惡夢經 陳健安

評分人數

前三季選投票 要同自己排榜分開 D

1 . The Hertz - 末日快車
2 . 林家謙 - 拼命無恙
3 . 雷同二友 - 路徑
4 . iii - 若有若無
5 . 魏如萱 - 彼個所在
6 . 柳應廷 - 水刑物語
7 . RubberBand - 百毒不侵
8 . Serrini - 越活越惹禍
9 . White Dimension - 黑夢
10 . 陳蕾 - 娑婆

評分人數

47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

排名分先後
1: 一人之境-林家謙
2: 呼吸有害-莫文蔚
3:  特倫斯夢遊仙境 - 林家謙
4: 是但求其愛- 陳奕迅
5: See You Next Time - AGA
6: 隔離 (合) - 陳凱詠/林家謙
7: 低半度 - 衛蘭 
8: 銀河修理員- Dear Jane
9: 地球來的人- 馮允謙
10: 水刑物語- 柳應廷

評分人數

1:乾爹 關智斌
2:鯨落 陳卓賢
3:美男子與香煙 李幸倪
4:南昌街王子 薛凱琪
5:我在切爾諾貝爾 等你 麥浚龍
6:輕熟女 王灝兒
7:時光邊緣的人 陳健安
8:親愛的巨人 林欣彤
9:原始心態 吳業坤
10:隔離 陳凱詠

評分人數

2020 我最喜愛的歌曲

我諗我係屬於跟人聽歌,聽開一個歌手o岩聽就會keep住聽。今年playlist完全被謙b佔據。

1. 一人之境 林家謙

謙B今年非常勤力,好喜歡佢o既hea唱風,一人之境份詞好touch到我,年頭loop到年尾。

2. 時光倒流一句話 林家謙

年尾都出多首正o野,曲詞唱俱佳,mv感動到人。

3. 隔離 林家謙/陳凱詠

高質K好好loop,鐘意合唱版o既編曲,謙同Jace好夾。

4. 阿茲與海默 黎曉陽

好舒服好放鬆,loop足春夏兩季。

5. 一所懸命 Anson Lo 盧瀚霆

覺得AL係會做得起而又有風格o既跳唱偶像。香港新一代冇乜邊個artist跳得、睇得同唱都叫合格(見到佢一路進步緊),所以支持下新人希望佢越做越好。

6. 角落生物 Anson Lo 盧瀚霆

好中o既失戀歌,曲同詞都高質,欣賞AL第三首就跳出comfort zone。

7. 迴光物語 柳應廷

本身鐘意水刑多d,但聽聽下又loop返迴光多d,編曲太正,新人o黎講好高質。

8. See You Next Time AGA

都係好AGA o既o野,喜歡Acoustic Version多d。

9. 特倫斯夢遊仙境 林家謙

估唔到謙b都可以咁玩o野,但係呢首唔係玩下咁簡單。

10. 再聚 林二汶

唔想多講,總之大家珍惜當下啦。

評分人數

CM我的年度十大歌曲:
1. 銀河修理員 - Dear Jane
2. 隔離 - Jace Chan
3. 我該放手 - JC
4. 低半度 - 衛蘭
5. 次元壁 - 林欣彤
6. 無力感 - 許廷鏗
7. See You Next Time - AGA
8. My Only One - 鄭中基
9. 東京人壽 - 容祖兒
10. First Date - Rubberband

評分人數

I talk a lot of BS.

我諗我係屬於跟人聽歌,聽開一個歌手o岩聽就會keep住聽。今年playlist完全被謙b佔據 ...
polarbearbear 發表於 2020-12-6 23:40

終於有 時光倒流一句話! 希望第四季季選都可以投票投佢^^

第一位 莫文蔚 - 呼吸有害
第二位  謝安琪- 三生一吻
第三位  曾若華 - 零分
第四位  許廷鏗 - 無力感
第五位  鄭欣宜 - 小夜燈
第六位  林家謙 - 拼命無恙
第七位  李幸倪 - 美男子與香煙
第八位  Serrini - 網絡安全隱患
第九位  菊梓喬 - 不能放手
第十位  謝安琪 麥浚龍 - 盡處

評分人數

第四位  許廷鏗 - 無力感 ...
洗衣王國130 發表於 2020-12-7 01:05

有點失望 謝安琪沒有第一位!

有點失望 再度、合唱歌、epilogue、不老、忐忑、只想死於你身邊、約誓通通沒有!

嘩 完全係大拋離
歌 ...

啱啱更新咗 #7
可以計埋我嘅十大
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

有無美男子cover聽,一定好過原唱^^

盡處一分十四秒都有第十位,反而再度咁正都無十大

我諗我係屬於跟人聽歌,聽開一個歌手o岩聽就會keep住聽。今年playlist完全被謙b佔據 ...
polarbearbear 發表於 2020-12-6 23:40

謙B連中三元,如果杜蕾詩推埋上第三位,就冠亞季齊哂

盡處一分十四秒都有第十位,反而再度咁正都無十大
hkwilliamsiu 發表於 2020-12-7 14:02

佢鐘意短野

菊姐!

我的十大(不分先後)
一人之境-林家謙
銀行修理員-Dear Jane
網絡安全隱患-Serrini
想見你想見你想見你-八三夭
Someday or Oneday-孫盛希
無力感-許廷鏗
我們很帥-ERROR
鯨落-陳卓賢
刻在我心底的名字-盧廣仲
零分-JUDE

推介:
拼命無恙-林家謙
暫定-關智斌
每道微小-RubberBand
奇妙事不斷有-艾粒
致明日的舞-陳奕迅

評分人數

做左CD-ROM好耐,終於註冊左個Account,等我又玩下先

Top 1: 安溥 - 外婆橋 (國)
層層推進既編曲,將原本只係寫俾婆婆懷緬過去既歌變成自己人生既剪貼簿,令當年demo版既溫暖之情變成而家百感交集,十分難得。

Top 2: Charli XCX - Claws (英)
鐘意睇歌詞既一定會覺得佢硬膠,但編曲+旋律+歌詞=Loop到停唔到既組合,實屬驚喜。

Top 3: GDJYB - Wake Me Up (Chinglish)
睇見咁多荒謬既新聞同事情,同埋周邊大家扮若無其事咁生活既當下,只想同阿Soft一齊唱Wake Me Wake Me Wake Me Up。

Top 4: 田馥甄 - 皆可 (國)
香港樂壇人氣新人王林家謙譜既曲,個人覺得比起佢留俾自己,甚至係阿神既曲,更加秀麗。編曲滂薄更顯得歌詞指暗指既不安。

Top 5: 安溥 - 蘚的歌唱 (國)
大自然一直都不聞不問地睇住人類既所作所為,點解人類唔可以如大自然一樣對自己創造出黎既野退後一步重新睇睇?睇過後,You are perfect to me,所有野原來都無分好與壞,都那麼完美。

Top 6: Dua Lipa - Break My Heart (英)
Bassline同Kickdrums既緊密連接,仲有成首歌精心設計既架構…一聽就會鐘意。

Top 7: Rebecca Black - Self Sabotage (英)
一講星期五(Friday),九年前一定係講佢。繼上年出左首十分十分十分頂心頂肺既Do You?之後,今年再接再厲出左隻雙A單曲。歌中喃喃自語恍惚下一秒就要將自己自殘,十分合乎歌名指既主題大意。

Top 8: 周蕙 - 彎彎的月光 (國)
一個台灣歌手,唱著維多利亞港。好奇怪但聽落又work;聽住un下un下又過左3分鐘啦。

Top 9: Troye Sivan - Take Yourself Home (英)
負能量係創作者既靈感同進步來源,呢個恆久定律,終於發生左Troye身上。經歷完分手之後,係疫症期間忍唔住先派出黎既單曲,令人聽下聽下想返去2019既「Home」。

Top 10: 陳奕迅 - 是旦求其愛 (粵)
2018年做起既歌。只能講,無經過上年下半年既洗禮,(唔算好罐頭既)K歌先有返K歌既味道,最近出既K歌/Upbeat歌都難免都有一股好頹好喪既感覺。

Honourable Mention:
Gin Lee - 美男子與香煙 (粵)

Hookline 「越戒越愛 越愛越戒 彷彿終生討債」聽一次就已經識唱,為Perfect Pop Song既基礎之一,可惜其他部份並無咁抓耳既位,而陳生又咁岩出左首是但求其愛,CM天后煎只能淪為Honourable Mention。

評分人數

終於有 時光倒流一句話! 希望第四季季選都可以投票投佢^^
on07111 發表於 2020-12-7 00:35

支持謙謙
今年咁多貨,下年佢可能要休息下,所以今年要推爆佢!