返回列表 發帖

10. 李拾壹 - 在尋找什麼?

累積幾多困惑 未必得解答
著緊心中態度 就不急於睇化

作曲:李拾壹
作詞:李拾壹
編曲:李拾壹
監製:何秉舜

09. Gin Lee李幸倪  - 幸福門

誰令我尚覺得可能還有不速之結果   
遲遲才換鎖
當我望向這一扇門背後還想等到什麼

曲 : Vincent Chow / 澤日生
詞 : 林夕
編 : Gary Tong
監 : Alvin Leong

08. 光頭幫TomFatKi  - 點點心

從來食嘢唔跟flow
我哋性格唔跟plan

曲 : 光頭幫TomFatKi
詞 : 光頭幫TomFatKi
編 : 光頭幫TomFatKi
監 : 光頭幫TomFatKi

07. 艾粒 ILUB  - 奇妙事不斷有 Wonders Keep Cuming

曾經有 到最後
由失去 再接受
靠勇敢去守

曲 : Chris Ho 何兆基
詞 : 艾粒
編 : Chris Ho 何兆基
監 : Chris Ho 何兆基

06. SERRINI - 網絡安全隱患 (19841125電台錄音) [INK Remix]

仍然期待曙光 等一個有勇氣的碰撞
期待對 期待錯 定期待有人道破 今天不想講

曲 : Serrini, Yeung Tung
詞 : Serrini
編 : INK
監 : INK

05. MIRROR - IGNITED(Too Hot To Handle Version)

明明混帳 非常混帳 但我想 不小心開一槍

曲 : 王雙駿
詞 : 陳詠謙
編 : 王雙駿
監 : 王雙駿

04. ERROR - 我們很帥

太粗是我的印記 太粗令你心也喜

曲 : CMgroovy@TheRebelAlliance, Heartgrey@TheRebelAlliance, HIGGO Raj@TheRebelAlliance
詞 : 梁栢堅, Dee
編 : CMgroovy, Heartgrey
監 : CMgroovy

03. RubberBand - 漫長

時代流轉這刻在這地
若果選中我
如何殘缺結果尚未到期
說不出放棄

曲 : RubberBand & 雷柏熹
詞 : RubberBand & Tim Lui
編 : RubberBand & 雷柏熹
監 : RubberBand & 雷柏熹

02. White Dimension - 黑夢

夢裡的人 不信命
集結一群 竭力抗爭
吶喊追尋 烏托夢
盼這鄉城醉夢變真

曲 : 何沛澄
詞 : 何沛澄
編 : White Dimension
監 : White Dimension

至尊歌: 謝安琪 - 再度

又再光
又再黑
共晦共暗共你分開至今
對跟錯
思索至今

曲 : 傅珮嘉
詞 : 周耀輝
編 : Edward Chiu
監 : 麥浚龍 / 王雙駿

光復香港 時代革命

評分人數

1st LiSA & Uru - 再会 (produced by Ayase)

LiSA x Uru x Ayase@YOASOBI 超.夢幻合唱

前段分別獨唱 中 ...
屮SiU霖屮 發表於 2020-12-1 23:04

今年竟然冇美之!

感謝支持Anson Lo盧瀚霆
John 發表於 2020-12-3 16:22

你十大係咪咁:

01. 不能放手 - HANA
02. 低谷天堂 - HANA
03. 鋼鐵有淚 - HANA
04. 我輸不起 - HANA
05. 沒完沒了 - HANA  
06. 心有不甘 - HANA
07. 沒有你開始 - HANA
08. 我不是她 - HANA
09. 你喜歡說謊 - HANA
10. 說過放下 - 多牙怪

去到第二版暫時sum up一下

Cool Chat 2020年度十大最愛走勢速報
暫時十強
(排名不分先後)

再度 (謝安琪)
隔離 (陳凱詠)
幸福門 (Gin Lee)
一人之境 (林家謙)
水刑物語 (Jer柳應廷)
呼吸有害 (莫文蔚)
地球來的人 (馮允謙)
深夜告別練習 (zpecial)
網絡安全隱患  (Serrini)
特倫斯夢遊仙境 (林家謙)

最近kkbox出左年度總結
咁我直接分享年度播放次數最多Top 10 (雖然聽得最多唔代表最鍾意)
但得下半 ...
John 發表於 2020-12-3 17:05

陳柏宇個project聽完第二首派台開始有少少期待
覺得佢今年派嘅 本能寺、感情這回事、哪個明日
三首質素完全同上兩年比下去

btw你係第一個揀美男子十大

今年陳柏宇有d跡象回勇
起碼提起返興趣聽
John 發表於 2020-12-3 18:42

可惜Marketing同派歌時間好差
但所有嘢製作幾好
希望唔會爛尾The album 2.0

第一位 莫文蔚 - 呼吸有害
第二位  謝安琪- 三生一吻
第三位  曾若華 - 零分
第四位  許廷鏗 - 無力感 ...
洗衣王國130 發表於 2020-12-7 01:05

有點失望 再度、合唱歌、epilogue、不老、忐忑、只想死於你身邊、約誓通通沒有!

想揀 三生一吻 做十大嘅會員仲有機會改!
HOTMAN 發表於 2020-12-9 00:28

已經加咗分
點算!
惡夢經又係咁遲先出studio version

我的年度 謝安琪浦銘心 十大

01. 再度
一首能夠開拓幻想空間嘅作品,剩係輝輝支筆已經話你知點樣可以色香味俱全

02. 只想死於你身邊
相信歌曲靈感來自於英國曼城經典樂隊The Smiths嘅There’s a light that never goes out
歌詞有句 “And if a double-decker bus
Crashes into us
To die by your side
Is such a heavenly way to die” 絕對同心姐嘅臨終經歷有異曲同工之妙

03. 三生一吻
一年前係773312已經暗示咗心姐同牙折嘅故事
其實咪就係關詠荷同歐陽震波嘅情逆三世緣
「幾多生 幾多發生 活著活像浦銘心」

04. 合唱歌
麥氏自從「羅生門」係商業上嘅成功後
每次同阿心出合唱歌都鬥氣唔重複一式一樣嘅作品
由「廢話」、「盡處」及以「合唱歌」都發揮音樂上嘅實驗精神
八分鐘長鏡頭「合唱歌」係the album系列真正玩音樂嘅篇章之一

05. 盡處
盡處嘅盡,當然有盡情、盡興、盡歡、盡心、盡頭之意
而「自盡」嘅盡
同「無盡」嘅盡
都係短短一分鐘入面「盡處」所包含嘅意義
好好為呢個咁「引人入性」嘅故事劃上句號(休止符?)

06. 我在陽台上看你
Youtube上面留言有句「Juno嗰支煙係咩煙可以咁大煙?」
自始之後聽親呢首歌intro一響已經聞到有陣煙味

07. 不老
「我終於黎到切爾諾貝爾,我突然諗起個賤人董折,我覺得好難過好難過,我始終認為,企係呢度既應該係我地兩個。」(設計對白)

08. Epilogue

09. 其實寂寞(backyard jam)

10. 忐忑
「如果有多一張機票,你願唔願意同我一齊走?」
我等左你呢句三! 十! 年!
可惜你個賤人偷偷地放低張機票就走人
你當我係咩? (設計對白)

評分人數

原來心姐今年咁多歌
stephybest 發表於 2020-12-9 02:42

好多歌都未出哂
想聽 偷情的基因、我們的偽術 同 人妻的禮儀!
期待Part Four

搞個各歌手十大好唔好
kaman921 發表於 2020-12-11 12:37

你開

比商業電台更加商業口味嘅十大

入選資格:2020年推出或新派台嘅香港廣東話歌曲

第1位:我在陽台上 ...
kayzzz 發表於 2020-12-12 23:32

見到有東京人瑞但無再度已經想嘔
Key黑粉confirmed.

至尊歌曲:《在尋找什麼》(李拾壹)充滿人生哲理的一首歌曲,一開始聽令我聯想到陳珊妮《如果有一件事是重 ...
若葉之年 發表於 2020-12-15 16:52

支持第一第二
今年的遺珠

1. 南洋派對 - 美之
2. 謝安琪 - 再度
3. RubberBand - 每道微小
4. YoungQueenz - 幽靈! 幽靈!
5. Serrini ...
mosesming 發表於 2020-12-23 12:01

高汁

盡得阿蛆真荃
mosesming 發表於 2020-12-23 14:45

想聽阿姐唱再度、每道微小、網絡安全隱患

想聽家英哥對阿姐唱每道微小
mosesming 發表於 2020-12-23 15:01

抱住黎.......

2020年度十大最愛

第一位:再度 - 謝安琪

第二位:地球來的人 - 馮允謙

第三位:一人之境 - 林家謙

...
chachacharlie 發表於 2020-12-23 21:06

再度恭喜謝安琪
終於有人同我一樣比至尊

2020·年度十大歌曲:
采石-萬能青年旅店
是但求其愛-陳奕迅
刻在我心底的名字-盧廣仲
呼吸有害-莫文蔚
美 ...
Gary 發表於 2020-12-31 15:52

支持萬能青年旅店