返回列表 發帖

1.敢 -全年至愛 成首歌都係金句
2.一人之境 -好中意飲冰汽水
3.隔離(詠謙版) - 隔離天后林家謙唱得好好
4.無力感
5.與人同行 -大愛巨巧
6.SYNT -支持何方
7.網路安全隱患 -家謙唱得好好
8.深夜告別練習 -陪左我好多個晚上,Ken Ho 唱得好好
9.開燈熄燈(開燈版)+開錯燈 -感受到詞人的痛
10.開燈熄燈(熄燈版) -為幸兒唱歌生涯熄燈

update:
今年播放頭五位
1.我說
2.一人之境
3.雲吞
4.與人同行
5.敢

評分人數

一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

美男子一個十大都無呀 傷心

年度Ada十大
1.Mad
2.SYNT
3.So CLS
4.

ps.寫住三首先,遲d得閒再寫

發覺銅奬真的好難揀, 又想揀 Aga ,又想揀 Gin Lee , 還有 鄧小巧 和方皓玟
另外第十首金曲都好難 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-12-3 15:57

Kay/Serrini 雙金獎
小巧 小明 雙銀獎
幸兒 Ada 雙銅獎

年度至尊lovestory2呢
JasOh103 發表於 2020-12-3 09:33

未派台唔記得左

最近kkbox出左年度總結
咁我直接分享年度播放次數最多Top 10 (雖然聽得最多唔代表最鍾意)
但得下半 ...
John 發表於 2020-12-3 17:05

莊子寫得很好呢,睇完想飲汽水了

John 十大
01. 東京人壽 - 容祖兒
02. 北京人壽 - 容祖國
03. 普京人壽 - 容祖俄
03. 習大人壽  ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-12-3 18:01

期待你精選的吳業坤年度十大

**** 本內容被作者隱藏 ****

嘩 完全係大拋離
除咗 成家 Dear Secret每首都係十大格
歌 ...
JasOh103 發表於 2020-12-5 02:15

多謝你的summary,好有心自問無咁ge heart去mark

不過So CLS 同Major in Major先係今年全碟新歌都係十大格

btw以頭二十位計,男金係謙B,女金係一姐詠

好多深夜zpecial fans好感人
kenneth 發表於 2020-12-5 14:21

要多謝Kenneth秉承cm精神推廣好音樂

2020 我最喜愛的歌曲

我諗我係屬於跟人聽歌,聽開一個歌手o岩聽就會keep住聽。今年playlist完全被謙b佔據 ...
polarbearbear 發表於 2020-12-6 23:40

終於有 時光倒流一句話! 希望第四季季選都可以投票投佢^^

第一位 莫文蔚 - 呼吸有害
第二位  謝安琪- 三生一吻
第三位  曾若華 - 零分
第四位  許廷鏗 - 無力感 ...
洗衣王國130 發表於 2020-12-7 01:05

有無美男子cover聽,一定好過原唱^^

粗略統計,係44個十大選擇入面(Exclude Gin九大同Joey十大),有大約30位會員有選謙B的個人作品,比想像中多

**** 本內容被作者隱藏 ****

嘩 完全係大拋離
除咗 成家 Dear Secret每首都係十大格

JasOh103 發表於 2020-12-5 02:15

連 成家 都有人選了
可樂好嗎
John 發表於 2020-12-3 18:13

或者一首音樂 加一杯可樂
已夠我苦中作樂

但實際上都係講愛情;《隔離》亦然。

獨唱版略嫌單調,合唱版歌詞上加入男生的角度令表達更加立體,

“隔離了我(隔離有我)”更有神來之筆嘅感覺!

若葉之年 發表於 2020-12-15 16:52

Agree, 隔離合唱版比較好loop,但獨唱版MV又有Zeno,所以兩首都推介