返回列表 發帖

[Dec/9/2020] 不能放手 - 菊梓喬 HANA (CD)

歌手:菊梓喬 HANA
唱片名稱:不能放手
唱片封面:

推出日期:2020/12/9
唱片類型:CD

TrackList:
CD
01. 不能放手 (使徒行者3 片尾曲)
02. 低谷天堂 (feat. 林峯) 使徒行者3插曲
03. 鋼鐵有淚 (鐵探 片尾曲)
04. 我輸不起 (那些我愛過的人 片尾曲)
05. 沒完沒了  
06. 心有不甘 (皓鑭傳 主題曲)
07. 沒有你開始 (白色強人 主題曲)
08. 我不是她 (法證先鋒IV 片尾曲)
09. 你喜歡說謊 (黃金有罪 片尾曲)
10. 說過放下 (錦繡南歌 主題曲)
11. 逆光飛翔 (鳳弈 主題)

附加資料:
星夢娛樂2020 壓軸專輯 菊梓喬 (HANA ) – 不能放手
收錄多首熱爆電視劇歌曲: 不能放手 (使徒行者 3 片尾曲)
低谷天堂 feat.林峯 (使徒行者3 插曲)  & 我輸不起 (那些我愛過的人 片尾曲)

出處:echo
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

我未能忘掉你 呢首64歌勁歌無冠,又唔入碟,話無自我審查都唔信啦!
舞來舞去 不日內開始錄音。

永遠懷念菊梓喬
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

我未能忘掉你 呢首64歌勁歌無冠,又唔入碟,話無自我審查都唔信啦!
黃家正 發表於 2020-12-2 06:52

仲有邊首未入碟,今次竟然唔係9首歌

星夢娛樂2020 壓軸專輯 其他人又無碟出~ 好心幫Shiga出隻先啦

阿mark 發表於 2020-12-2 07:38

倚天屠龍記的“你就是天下”冇左

11首餅印點分辨啊咁多首都冇用啦

成隻碟得 你喜歡說謊 聽得入耳

這張大碟肯定係年度神碟。。無論從主題concept唱腔都做到首首統一。
最神奇係個flow超級正。這是一張就算用random mode playlist都依然那麼順那麼統一感覺的專輯。

支持菊姐再蟬聯最女!

災難級 首首都一樣
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

低谷天堂 (feat. 林峯)

峯哥心諗。。。
i have no stake
feat乜_野

低谷天堂 (feat. 林峯)

峯哥心諗。。。
i have no stake
feat乜_野
mainlib 發表於 2020-12-2 10:19

明明出個陣係合唱...
TVB豬肉獎又唔係計ap,做乜都玩呢味野
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

星夢娛樂2020 壓軸專輯 其他人又無碟出~ 好心幫Shiga出隻先啦
阿mark 發表於 2020-12-2 07:41

同意!希望下年有

除咗一首非劇歌,成隻碟都係聽緊同一曲風咁囉
再將我相信的如煙火般綻放

又係呢d劇集罐頭歌

齋睇歌名我覺得隻碟怨氣好重

歌名同曲風,歌手一樣,悶
我估錯這個世界得到教訓

hana去喪禮?

阿mark 發表於 2020-12-2 07:38

你就是天下
如果你明白

我未能忘掉你

最好聽果3首無入碟

齋睇歌名我覺得隻碟怨氣好重
yanchapahsuk 發表於 2020-12-2 11:55

新一代怨婦

其實佢自己認唔認到d歌

你就是天下
如果你明白

我未能忘掉你

最好聽果3首無入碟
sexykaren 發表於 2020-12-2 12:37

竟然仲有3首咁多

竟然仲有3首咁多
阿mark 發表於 2020-12-2 18:29

如果你明白 有子碩棄將不入碟?
最好聽果首不入,反而最難聽你喜歡雪芳就入

其實係一張概念大碟,以死老豆為主題,d歌首首都唱得好哀怨,係好出色既演譯,而個flow亦都好順,因為首首一樣,而且封面亦係喬嬸出席老豆葬禮既一幕,夠對題。成隻碟既production好出色,是為年度專輯。
你別以為有人拜就叫偶像
有人拜是對著你憑弔那樣

你我她系列歌曲由七首變到得返四首

應該年中出呢隻

我本人 - 菊梓喬 HANA (CD)

1.你就是天下
2.沒有你開始
3.你喜歡說謊
4.我不是她
5.如果你明白
6.我未能忘掉你
7.我輸不起
8.你我她
9.我本人
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

有咩可能無 如果你明白....呢首係唯一一首有D分別的劇歌......

佢以前D歌就算首首都罐頭歌 起碼我都分到邊首打邊首
但今年佢D歌真係分唔到.. D歌名唔係4個字就5個字
哼到個melody 又唔知係邊首歌名
淨靠劇歌真係唔掂架... (當然我認自己少左睇劇 淨係睇過那些我愛過的人)
全碟只對 鋼鐵有淚 我輸不起 沒有你開始 你喜歡說謊 逆光飛翔 有印象

BTW 佢次次D封面都有種怨婦feel
如果你明白 有子碩棄將不入碟?
最好聽果首不入,反而最難聽你喜歡雪芳就入 ...
sexykaren 發表於 2020-12-2 18:34

你喜歡說謊903攞過黎做jingle架

你我她系列歌曲由七首變到得返四首

應該年中出呢隻

我本人 - 菊梓喬 HANA (CD)

1.你就是天下
2. ...
on07111 發表於 2020-12-2 21:30

怨婦李蕙敏代表作係你沒有好結果又係你我她,同hana好夾

連碟名都求奇,不如大碟名索性叫  Hana的電視劇主題曲2020 仲易識別。

得一首唔係主題曲...
「微笑之中 接受還未有 答案。」

今時今日嘅香港
已經淪落到連一支白花 一句悼念都容納唔到
但HANA就係封面拎住一紮白花 神情十分哀傷
仲叫大家「不能放手」, 唔好放手
其實都黃到出哂面 叫大家唔好忘記831 唔好忘記每一個因為香港而付出代價嘅人

因為雖然【原來清醒這樣痛】
但【全部失去 心反而沒有顧慮】
即使係女手足 但【柔弱的身體 力氣可超出估計】
唔可以令【消失的真相便下沉】
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

今時今日嘅香港
已經淪落到連一支白花 一句悼念都容納唔到
但HANA就係封面拎住一紮白花 神情十分哀傷
仲叫 ...
John 發表於 2020-12-3 10:34

【伴在你身旁逆光飛翔為愛去反抗

黃到出面
最愛 :

周國賢.迪子.蔣雅文.黃馨

#能有天逼自己去反抗

得一首唔係主題曲...
misterben111 發表於 2020-12-3 00:36

下年會變主題曲

除咗一首非劇歌,成隻碟都係聽緊同一曲風咁囉
kaman921 發表於 2020-12-2 11:30

相信嗰首非劇歌都會係星夢罐頭嚟
唔會有啲咩分別
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

連碟名都求奇,不如大碟名索性叫  Hana的電視劇主題曲2020 仲易識別。 ...
hkbaby 發表於 2020-12-3 00:26

我輸不起仲好

【伴在你身旁逆光飛翔為愛去反抗】

黃到出面
Hoyin 發表於 2020-12-3 14:16

為愛去反抗
因為因為好X鍾意香港所以反抗
好黃
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

相信嗰首非劇歌都會係星夢罐頭嚟
唔會有啲咩分別
616.1314 發表於 2020-12-3 16:37

唔係又係張家誠下話
再將我相信的如煙火般綻放

第44屆十大中文歌曲 - 最佳中文唱片獎(女歌手)
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

我輸不起仲好
sexykaren 發表於 2020-12-3 17:12

好正
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

唔係又係張家誠下話
kaman921 發表於 2020-12-3 17:38

親自創作歌曲,好似已經拍埋MV,似做下一plug

親自創作歌曲,好似已經拍埋MV,似做下一plug
LLLC 發表於 2020-12-4 08:27

原來自己作曲個隻真係會出

回復 43# John

第一隻碟兩首自己作曲,第二隻碟半首,第三隻碟一首!
    覺得佢作曲好過紅軍...但係入左星夢自由度少過紅軍。
舞來舞去 不日內開始錄音。

《我未能忘掉你》咁好聽都唔落碟有無搞錯㗎?

HANA 自己親自創作《沒完沒了》good 喎
其實佢自己作啲歌真係唔差
唔會好似胡鴻鈞咁自己作嘅都同劇歌冇乜分別,又係情歌
起碼 HANA 自己作嘅有自己特色
睇訪問佢自己都話希望下隻碟會有 4 首自己作嘅歌
希望死肥佬真係俾

最愛 :

周國賢.迪子.蔣雅文.黃馨

HANA 自己親自創作《沒完沒了》good 喎
其實佢自己作啲歌真係唔差
唔會好似胡鴻鈞咁自己作嘅都同劇歌冇乜分 ...
Hoyin 發表於 2020-12-9 00:36

現實:下隻碟全碟張家誠劇歌
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

沒完沒了 好聽

隻碟真係幾好聽
覺得仲舒服過但願人長久

隻碟真係幾好聽
覺得仲舒服過但願人長久
John 發表於 2020-12-11 16:33

真心咩 成隻碟10首都怨婦呼天叫地 係自己作個首好聽d
無落碟嘅你就是天下反而柔和d 聽得會比較舒服
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮