返回列表 發帖
今次隻實體碟仲大盒過上年

唔知會包啲咩
帥小寶` 發表於 2020-12-4 17:34

估下先
- 董折鞋盒一個
- 董折、浦銘心 登機證
- 董折、浦銘心 切爾諾貝爾之旅火車票、戲院門票等等
- 董折、浦銘心 新聞報導紀錄一份
- 董折、浦銘心 死亡證
- 歌詞postcards
- Part One 至 The end of it Postcards相集 (幾十張)
- 迷你Posters
- 文案一大本
- CD一隻 (13-15首歌)
- solo project 小卡一張

有冇一個女人和浴室嘅洗頭水試用裝~
同埋出前一丁通心寶~
kenny1102 發表於 2020-12-4 17:54

想要阿key食過嘅煙

曲目候補係咪未做好後期...
黃家正 發表於 2020-12-4 18:38

可能等緊林夕交詞

沒有曲目都可以出post?
l00540 發表於 2020-12-4 19:27

版主要被扣分了
(自己扣自己)

五大訴求 缺一不可!!

1. 全面撤回《我們的基因》演唱會炒埋一碟MV
2. 撤回「580hkd」定價
3. 推出所有The album MV (忘記和記、再度、想親你、三生一吻) 和KAY ISN'T ME LIVE 2019影音產品
4. KAY成立獨立音樂品牌,徹底追究JUNO濫權情況
5. 立即實行「KAY SOLO PROJECT」

我初時以為嗰堆文字喺曲目
細沙萬物
悲歌喜宴
盡處之緣
孟婆作證
唯獨橋上

etc. ...
on07111 發表於 2020-12-4 20:16

tag咗盡處
可能另外有幾首一分鐘歌叫
萬物、悲歌、孟婆、橋上、喜宴、細沙、作證、唯獨、緣滅、相聚、樂壇、三年、高端
開始信part 3有300首歌了

咁有首10分鐘喎
KYC0347 發表於 2020-12-5 02:38

如果以時間長度去計抵唔抵
合唱歌可以當兩首正常歌,字典 + 再度 + 想親你 + 合唱歌 + 我在切爾諾貝爾 + 三生一吻 + epilogue
咁其實都有八首歌嘅時間,其餘五首一分鐘當interlude
呢度已經正常大碟長度

580得一張小卡?
mrshadowll 發表於 2020-12-5 09:37

隻隻都係同一張
唔洗抽

PS iTunes好似無再度?
Qmen 發表於 2020-12-5 20:42

So called最尾一隻但冇首hit
上隻仲話有寂寞同忘記有啲noise
hehe 發表於 2020-12-5 17:47

三生一吻應該係冇人聽過但已經hit咗嘅歌

Hit得個名
stephybest 發表於 2020-12-6 22:58

但片刻依舊沒沉
但約好三天偷一吻
悠然自得 如此過去 可以是未來 ...

應該係收到order要低調處理夕爺填嘅歌啦
如果唔係一早曝左光,我諗9成9會搵Wyman/耀輝再填過或者索性抽 ...
sampras625 發表於 2020-12-7 14:41

原本個派台planing其實可以咁......

3月  字典 與 聖經(Juno) / 再度(Kay)
5月  想親你(Juno) / 三生一吻(Kay)
7月  合唱歌(Juno/Kay)
9月  我在切爾諾貝爾 等你(Juno)
10月  只想死於你身邊(Kay)
11月  盡處(Juno/Kay)
12月  Epilogue(Juno/Kay)

都唔知點解錄果幾首歌可以搞咁耐
kayzzz 發表於 2020-12-7 17:24

只想死最後先出我明呀
跟返個故事時間線
所以可能係Kay想讓賽/ juno無心派

無左 很怕死?
PEACH 發表於 2020-12-7 15:04

殊途 / 不歸 似唔似係呢部分既情節?

有講過

好肯定

之後有人問佢演唱會碟知唔知幾時出

佢叫我地問返juno (講緊係再度果陣)
...
abcxyz302006 發表於 2020-12-7 20:00

上個月24味個專訪話「剪緊」

究竟 kay isnt me出先 定 風火山林 出先
kayzzz 發表於 2020-12-7 20:51

「剪緊」
「做緊後期」
「後期製作當中」
「個世界停哂,但剪緊」
「已經後期階段,剪緊」

同酷愛903一樣
剪足十年永遠都有嘢剪緊

tracklist from Juno ig:
(字典 與 聖經)
(想親你)
再度
合唱歌
三生一吻
不歸
我在切爾諾貝爾 等你
忐忑
...
sampras625 發表於 2020-12-7 14:12

字典與聖經 前面可能仲有首

很怕死?
但再加多首就變31首,Juno呢幾日一直強調成個project係30首歌
除非忘記和記獨唱合唱計一首 ...
sampras625 發表於 2020-12-8 01:03

其實係覺得成個故事個開頭奇奇怪怪
我們的基因 個文案排 勇悍17 之前
基因前面仲有十頁消失咗(基因文案第12頁開始)
今年又唔似有邊首歌講17歲或之前

另外想問好耐,勇悍17一句
“從轉身那刻 偶遇你 竟覺得 踩過的積雪會散發電油味“
兩個主角設定係香港相遇,同一晚切爾諾貝爾核事故
但香港有積雪??

Juno: 暫時只計算所有有份參與 the album系列的音樂製作單位(還未計算拍攝單位)已有浩浩蕩蕩的一百五十人。
想他們所有人全都在我所收藏的專輯上簽上名字,留下他們的輪廓,記下我們這份淋漓盡致的狂傲。
曾相聚,一個江湖。

音樂製作單位部分名單:
林夕
黃偉文
周耀輝
謝安琪
古天樂
王雙駿
Jerald
雷頌德
Bert
澤日生
Edward Chiu
孔奕佳
Ted Lo
黎明
韋羅莎
Perry Lau
陳永良
馮穎琪
伍樂城
徐繼宗
Supper Moment
Coey Young
林知秋
林嘉欣
傅佩嘉
蔡德才
(梁基爵)
(Kiri T)
(舒文)
Mike Orange
Eric Chan
黃兆銘
Yemon Lee
Joey Tang
Barry Chung
So Tak Wah
Jason Kui
Anna Kwan
Jone Chui
Jackie Cho
Wilson Lam
Au Yeung Tao
Gloria Tang
Jayden Chow
Ian@Baron Studio
Raymond Chu
Drew Cappotto
CLong@Q2
Na San@Avon
Naruse Tatsuhito
Thomas Lo
Frankie Hung
Gordon O’Yang
Simon Li

好奇名單依什麼排序?林夕排係黃偉文前面,Wyman會唔會反面?黎明堂堂天王排得咁後?可能因為佢唔肯幫Jun ...
xteve 發表於 2020-12-8 21:38

個名單基本上我係跟Part One, The rest of it同部分The end of it 歌曲出場次序credit自己mark
個次序唔係重點
純粹想數下點樣可以有150人
現在數極得50人(可能計埋Kay isnt me隊band)
到時出the end of it再update

計埋佢啲黑色mv既crew??
stephybest 發表於 2020-12-8 21:48

好多人名都冇
點mark

好似林家棟,鄭伊健有客串過MV,計唔計?
xteve 發表於 2020-12-8 22:10

你Mark囉
交比你

本帖隱藏的內容需要積分高於 420 才可瀏覽

好擔心 只想死於你身邊studio version都好好聽

音樂製作單位
即係計埋樂手、錄音師、音響工程師個堆
唔會數到架喇
sampras625 發表於 2020-12-9 00:34

我上面個list有啲有
隻碟有寫
但MV crew真係數唔到,仲多人
剩係廢話個mv已經成百個dancers

既然舒文都有
Juno點解唔搵Eric Kwok, Alex Fung, Alvin Leong
又話成就一個樂壇
係咪不和

Sorry, 我再睇返可能我理解錯左文案嘅「目的地」(忘記和記文案話係去瑞典北部)

其實可以有兩個解讀

...
阿薯 發表於 2020-12-9 16:14

忘記和記應該就係董折去切爾諾貝爾嗰程飛機
忘記和記文案寫航班編號773312
我在切爾諾貝爾 等你文案張圖董折攞住張機票航班編號都係773312 (https://www.instagram.com/p/CGsTMpWph8D/)

只想死於你身邊應該就係浦最後去左切爾諾貝爾(可能董折死後)但飛機失事死亡(反白)

啲一分鐘點擺位
stephybest 發表於 2020-12-9 18:14

跟Tracklist就 不歸 > 我在切爾諾貝爾 等你 > 忐忑 > 殊途 > 不老 > 只想死於你身邊 > 盡處 > Epilogue
跟歌曲,文案推出時間就 我在切爾諾貝爾 等你 > 盡處 > 殊途 > 忐忑 > Epilogue > 不歸 > 不老 > 只想死於你身邊???
亂到hi hi

靜靜踏葉聲
慢慢度暮色
輪輪迴迴卻發現
還是愛

喜歡輝兒

發現琪琪成日下半年出歌名有數字歌

一人之夏 3/8 十字架 十二月二十二 一個女人和浴室 773312 三生一吻

簡單唔係問題
如果簡單但係兩年完係 ok 的
問題係一開始明明話會去到 70歲
但最後關頭 cut 歌、改 plot、 ...
616.1314 發表於 2020-12-10 23:55

如果17 28 34 短短三首歌都已經交待到大半劇情
我比你用多三首講下內心戲,再多兩首心姐視角
咁其實40-70歲劇情部分根本做多十首成個故事咩都可以完哂
個故簡單都算
而最重要個樣 追看性 完全failed.

其實之前mv 鄭伊健同kay係lift錫女人解釋咗未?
let'sbegin 發表於 2020-12-11 03:22

Kay同Rosa sheshe應該只係one night stand
Rosa問會唔會再見,kay有話唔會
我諗呢part只係想呈現浦銘心再婚後仍然想試其他嘢
因為古天樂唔係最愛,只係最鍚自己嘅人

伊健就真係路人,完全冇哂下文
可能當彩蛋形式出現風林火山卦...?

伊健一早講左係客串路人
abcxyz302006 發表於 2020-12-11 04:30

佢同黎明嘅出現都唔知做乜
完全同個故冇關

搵eason 同kay
juno同黎明
發展感情線好過
PEACH 發表於 2020-12-11 13:02

幾好
然後最後kay同juno係切爾諾貝爾偷情
Eason同Leon發展地下情

因為
機身俯衝這世間
當我給火舌吞噬 天將你放低

所以
慢慢落到天邊是故居
而對著遍地塵埃好好的寄居
....愛到這裡 是廢墟

好正

01.字典 與 聖經(麥浚龍/林嘉欣)
02.想親你(麥浚龍)
03.再度(謝安琪)
04.合唱歌(麥浚龍/謝安琪)
05.三生一吻(謝安琪)
06.不歸(麥浚龍)
07.我在切爾諾貝爾 等你(麥浚龍)
08.忐忑(謝安琪)
09.殊途(麥浚龍)
10.不老(謝安琪)
11.只想死於你身邊(謝安琪)
12.盡處(麥浚龍/謝安琪)
13.Epilogue(麥浚龍/謝安琪)

好似係第一次聽新歌唔洗睇歌詞

只想死於你身邊

只想死於你身邊
彼此終於變一體
公開了關係
機身俯衝這世間
當我給火舌吞噬
天將你放低

若然害怕生離 當初怎會逃避眼望眼
但眼未閉 老病友 要跟你病危
就如合葬一齊 像一槌敲定一切
就這樣終止一世 猶如成就了約誓
讓愛活到下世 若偷情只為安慰
同生共死是否污穢 仍然殘酷到壯麗
就算犯了俗世最忌諱 沒有祝福花瓣包圍 有話題

死如嬉水剎那間
浸沒這沉淪關係
煙波裡消逝
死如攀山霎眼間
從懸崖墮進天腳底
等血肉枯萎
共騎木馬失蹄 同在淋浴裡昏迷
你共我撞到路障像愛慾 在決堤
你共我遇上核爆無分彼此 化做春泥

是最恨那位 是最盡那位 是最後那位
就挽手去見上帝 避過一世最沉痛喪禮
被殞石炸毀 在鐵路脫軌 共你越了軌
暴斃變一對野玫瑰

望真臨終前一眼
像一槌敲定一切
就這樣終止一世
誰還能為我嘆喟
亦再沒有甚麼可畏
若偷情只為安慰
愛到淨盡何須解穢  仍然殘酷到壯麗
沒法避過俗世最忌諱  沒法想偉大人妻  這問題

只想死於你身邊
不想稀罕誰傷逝
不必再虛偽...

自己排心姐tracklist:

1. Prologue: 不老 (做故事開場曲, 很多人都希望人生中有愛, 亦期待青春不老)

故事 ...
boy4dudes 發表於 2020-12-12 00:15

希望呢個rundown再開一次演唱會
比580我會睇

馬後炮,剩係 只想死於你身邊,再度,三生一吻,合唱歌 呢幾首都值女金

紫想死於李身鞭好似曾相識
mosesming 發表於 2020-12-12 00:05

本帖隱藏的內容需要積分高於 1000 才可瀏覽

希望juno可以用盡謝安琪既商業價值
佢開個咁既演唱會我會俾$980睇!!!
kayzzz 發表於 2020-12-12 00:21

$980得18首歌既演唱會 are u sure?

紫想死於李身鞭好似曾相識
mosesming 發表於 2020-12-12 00:05

只想死於你身鞭
咩鞭都即刻變淫歌

字典與聖經、三生一吻、想親你明明好sweet

**** 本內容被作者隱藏 ****
kayzzz 發表於 2020-12-12 17:32

勁大盒
艾石仔 發表於 2020-12-12 12:23

比起Cookies隻Happy Birthday第一版邊隻大d

好欣賞個file folder
創意同心機都值580

**** 本內容被作者隱藏 ****[/hide]
kwanie 發表於 2020-12-12 19:45

本帖隱藏的內容需要積分高於 2345 才可瀏覽

炒價姐係幾錢
616.1314 發表於 2020-12-12 20:00

平過650算唔算炒價