返回列表 發帖
睇見琪琪以下啲歌個覺得好欣慰,終於走出自己comfort Zone,發掘更多不可能性,歌路闊咗
人妻的偽術
一個女 ...
timgoi 發表於 2020-12-9 10:34

人妻的偽術 1
一個女人和浴室 1
沐春風 1
其實寂寞 1
廢話 1
偷情的禮儀 1
我們的基因 1
我在陽台上看你 1
再度 1
合唱歌 1
Epilogue -
三生一吻 ?
只想死於你身邊 ?

好似有少少過分
[完成] Jason's Year-End Playlist 2020
Wk 3 惡夢經 | 陳健安

唔知有冇記錯........上一隻碟好似都係臨出碟前一兩日先有曲目........

其實我比較想知道三隻碟嘅歌如果跟時序排會係點

宜家知道忘記和記係董折去切爾諾貝爾嗰程飛機

三生一吻係再度同合唱歌之後

同埋點解我數唔到30首嘅?忘記和記計兩首?

三生一吻係 ...
阿薯 發表於 2020-12-9 15:58

邊到講架@@? 我係咪有D文案冇睇到

算啦 不老 不歸 呢D一分鐘歌都可以計一首
逼我共同快樂 若我未崇拜你便來詆毀我
將我敘述成 「對你太冷漠」

邊到講架@@? 我係咪有D文案冇睇到

算啦 不老 不歸 呢D一分鐘歌都可以計一首 ...
Thomas 發表於 2020-12-9 16:05

Sorry, 我再睇返可能我理解錯左文案嘅「目的地」(忘記和記文案話係去瑞典北部)

其實可以有兩個解讀

一個係想親你後再度前

一個係三生一吻同切爾之間

Sorry, 我再睇返可能我理解錯左文案嘅「目的地」(忘記和記文案話係去瑞典北部)

其實可以有兩個解讀

...
阿薯 發表於 2020-12-9 16:14

咁都講得通,佢去切爾諾貝爾就唔諗住番黎,所以成個編曲都再激動啲,仲要加埋黎明令首歌上高潮

其實可以有兩個解讀

...
阿薯 發表於 2020-12-9 16:14

忘記和記應該就係董折去切爾諾貝爾嗰程飛機
忘記和記文案寫航班編號773312
我在切爾諾貝爾 等你文案張圖董折攞住張機票航班編號都係773312 (https://www.instagram.com/p/CGsTMpWph8D/)

只想死於你身邊應該就係浦最後去左切爾諾貝爾(可能董折死後)但飛機失事死亡(反白)

三生一吻係 ...
阿薯 發表於 2020-12-9 15:58

我有嘗試整合過文案
然後發現到一個bug位 仲有mon住劇情既會員可以幫手指正我

1969 3月13日 (琪生日) 浦銘心出世 | 3月18日 (龍生日) 董折 出世
1986 勇捍.17 | 我們的基因
1992 情感的廢墟
1994 幼女 董浦 出世 (based on 2003已經9歲)
1997 困獸.28 | 我在陽台上看你
1998 廢話
2003 暴烈. 34 (離婚)
2005 一個女人和浴室
2008 沐春風 (已再婚)
2011 人妻的偽術
2012 再度 | 想親你
2020-21 我在切爾諾貝爾等你 (疫情)
2021 7月29號 11:59 董折死亡

bug位就係...再度 & 想親你 係同一個時間點 (醫院重遇)
不過文案就話重遇之前同27歲既董浦講完電話...which is impossible
應該係17歲同阿爸reconnect 中間開始病 然後27歲得到眼膜?
[完成] Jason's Year-End Playlist 2020

有冇人loop三生一吻loop到停唔到

kayzzz 發表於 2020-12-9 17:28

琴晚12點一有聽左10次

kayzzz 發表於 2020-12-9 17:28

尋晚凌晨12點一直loop到凌晨兩點幾。跟住朝早又一直loop到 頭先四點幾

我有嘗試整合過文案
然後發現到一個bug位 仲有mon住劇情既會員可以幫手指正我

19 ...
JasOh103 發表於 2020-12-9 17:22

啲一分鐘點擺位

啲一分鐘點擺位
stephybest 發表於 2020-12-9 18:14

跟Tracklist就 不歸 > 我在切爾諾貝爾 等你 > 忐忑 > 殊途 > 不老 > 只想死於你身邊 > 盡處 > Epilogue
跟歌曲,文案推出時間就 我在切爾諾貝爾 等你 > 盡處 > 殊途 > 忐忑 > Epilogue > 不歸 > 不老 > 只想死於你身邊???
亂到hi hi

跟Tracklist就 不歸 > 我在切爾諾貝爾 等你 > 忐忑 > 殊途 > 不老 > 只想死於你身邊 > 盡處 > Epilogue
...
hehehaha 發表於 2020-12-9 18:27

等最後既懶人包小說算

...

文案內容同Tracklist次序match

好鍾意三生一吻
人大了珍惜今次不可有下次

啲一分鐘點擺位
stephybest 發表於 2020-12-9 18:14

都係發生喺2020-21年之間
就好似其實寂寞/偷情的禮儀都冇好specific既時間點
不過就分別係佢離婚後回復單身+同定凌一齊之後出去偷食既心境

都係發生喺2020-21年之間
就好似其實寂寞/偷情的禮儀都冇好specific既時間點
不過就分別係佢離婚 ...
JasOh103 發表於 2020-12-9 19:33

買完隻碟應該會搵到答案
垂直活著,水平留戀著。
Wonders Music Awards 2020 [投票進行中]
Wonders Music Recommendation 2021 Week 03

周耀輝話《三生一吻》係2018年7月23號定稿
而家先出……
https://www.facebook.com/100000821102531/posts/3454732747897395/
2018音樂公民頒獎典禮得獎名單:https://goo.gl/NzkrwJ

周耀輝話《三生一吻》係2018年7月23號定稿
而家先出……
lms+spray 發表於 2020-12-9 22:58

周耀輝提番起清唱事件

靜靜踏葉聲
慢慢度暮色
輪輪迴迴卻發現
還是愛

喜歡輝兒

周耀輝提番起清唱事件
kayzzz 發表於 2020-12-9 23:10

Juno可以收一收皮

三生一吻歌詞寫得OK,但曲唱真係好麻麻
吹得太大

吹得太大
lorbat 發表於 2020-12-10 01:46

大家今年都餓咗kay既solo歌好耐了

吹得太大
lorbat 發表於 2020-12-10 01:46

下 ? 唱得好好喎

發現琪琪成日都要死

後窗知己搭小巴撞車死 the album墜機死
。Kaykay。Taytay。Kelly。

發現琪琪成日下半年出歌名有數字歌

一人之夏 3/8 十字架 十二月二十二 一個女人和浴室 773312 三生一吻

...

可能juno都唔知個timeline係乜
最好笑係the album 中後期既情節係無曬咁制, 一跳就跳左去結局話心姐死左

發現琪琪成日都要死

後窗知己搭小巴撞車死 the album墜機死
nicknicknick 發表於 10/12/2020 07:52
喺CM 都成日比自己啲粉燈死添啦
Music Awards 詳細得獎名單,多謝支持
Music Picks Week 3 (16/01/2021)

1. 冰原 - 應智越    2. 所有遺失的東西 - 泳兒   3. 旁觀有罪 - 陳蕾   4. Lay On My Shoulder - 勞嘉怡 / The Hertz   5. 我不如 - 曾比特

我有嘗試整合過文案

19 ...
JasOh103 發表於 2020-12-9 17:22

其實兩首寂寞suppose係响03-08年再婚前都係bug嚟
    又咩網中與女神鬥歌又按讚 嗰陣鬼有啲咁嘅嘢

啲一分鐘點擺位

我覺得跟番個official tracklist就講得通

可能juno都唔知個timeline係乜
最好笑係the album 中後期既情節係無曬咁制, 一跳就跳左去結 ...
Lewis 發表於 2020-12-10 10:23

同意
個劇情拖咗十世都仲係 17 -> 28 -> 34 然後偷情,偷情同偷情
今年就突然間死曬

同意
個劇情拖咗十世都仲係 17 -> 28 -> 34 然後偷情,偷情同偷情  
今年就突然間死曬 ...
616.1314 發表於 2020-12-10 23:34

劇情簡單 17歲相識結婚 之後家暴離婚 中年第二春 老年再遇 結局一個就盲眼 一個就去中幅射死左

劇情簡單 17歲相識結婚 之後家暴離婚 中年第二春 老年再遇 結局一個就盲眼 一個就去中幅射死左 ...
stephybest 發表於 2020-12-10 23:53

簡單唔係問題
如果簡單但係兩年完係 ok 的
問題係一開始明明話會去到 70歲
但最後關頭 cut 歌、改 plot、爛尾
成件事就變成根本唔需要三年去鋪墊

簡單唔係問題
但最後關頭 cut 歌、改 plot、 ...
616.1314 發表於 2020-12-10 23:55

可能中間發生左啲野林夕啲歌唔見曬

簡單唔係問題
但最後關頭 cut 歌、改 plot、 ...
616.1314 發表於 2020-12-10 23:55

如果17 28 34 短短三首歌都已經交待到大半劇情
我比你用多三首講下內心戲,再多兩首心姐視角
咁其實40-70歲劇情部分根本做多十首成個故事咩都可以完哂
個故簡單都算
而最重要個樣 追看性 完全failed.

佢part 1就講晒個大剛出黎
Part 2先補返內心戲 就好似無推進
調下次序可能有追看性啲

stephybest 發表於 2020-12-10 11:58 PM

未曝光個兩首就系夕爺
至少只想死於你身邊系
只系唔派咁姐
一種永遠 19>X>05>02>01 AP73
Pretty Crazy 10>4>2 AP65*

其實之前mv 鄭伊健同kay係lift錫女人解釋咗未?

其實之前mv 鄭伊健同kay係lift錫女人解釋咗未?
let'sbegin 發表於 2020-12-11 03:22

Kay同Rosa sheshe應該只係one night stand
Rosa問會唔會再見,kay有話唔會
我諗呢part只係想呈現浦銘心再婚後仍然想試其他嘢
因為古天樂唔係最愛,只係最鍚自己嘅人

伊健就真係路人,完全冇哂下文
可能當彩蛋形式出現風林火山卦...?

Kay同Rosa sheshe應該只係one night stand
Rosa問會唔會再見,kay有話唔會
我諗呢part只係想呈現浦銘心再 ...
hehehaha 發表於 2020-12-11 04:01

伊健一早講左係客串路人
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

伊健一早講左係客串路人
abcxyz302006 發表於 2020-12-11 04:30

佢同黎明嘅出現都唔知做乜
完全同個故冇關

樓上熱烈討論證明juno果套仲有市場
我就好簡單當單曲咁聽 每首質素都有一定水平就算
根本唔care故事發展

伊健一早講左係客串路人
abcxyz302006 發表於 2020-12-11 04:30

原本以為kay同佢偶像會有合唱歌

佢同黎明嘅出現都唔知做乜
完全同個故冇關
hehehaha 發表於 2020-12-11 06:08

搵eason 同kay
juno同黎明
發展感情線好過

stephybest 發表於 2020-12-10 23:58

明明董折起碼仲有幾首歲數歌

其實個頭開得幾靚 但個尾爛到9彩

搵eason 同kay
juno同黎明
發展感情線好過
PEACH 發表於 2020-12-11 13:02

幾好
然後最後kay同juno係切爾諾貝爾偷情
Eason同Leon發展地下情

明明董折起碼仲有幾首歲數歌

其實個頭開得幾靚 但個尾爛到9彩
Lewis 發表於 2020-12-11 14:39

之前juno有冇講明後續仲有歲數歌?

我之前反而留意到cc原本疑以仲有一首歌

然後yy另一首今年先收order寫既歌又唔係the end of it度

三生一吻係咪無mv?

系咪出咗?
一種永遠 19>X>05>02>01 AP73
Pretty Crazy 10>4>2 AP65*