返回列表 發帖
有演唱會就入手
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

@Jasoh 睇兩場貴飛分分鐘都唔使1580
kayzzz 發表於 2020-12-5 00:37

我入手既跳樓價大概可以買到三場貴飛

@meanmeanmean 如果有KIM我1080轉讓俾你又點話

仲有只想死於你身邊

呢十幾首加埋係咪就係佢一開始宣傳人妻果時話有十八隻歌由女性角度出發講人同人嘅相處嘅大碟 ...
nicknicknick 發表於 2020-12-9 11:25

呢個訪問好經典
亦係我三年裡面唯一一個有去聽既訪問

嗰陣佢回歸真係勁期待 記得班底有舒文都係當時講 估唔到搞咗咁鬼耐...

睇見琪琪以下啲歌個覺得好欣慰,終於走出自己comfort Zone,發掘更多不可能性,歌路闊咗
人妻的偽術
一個女 ...
timgoi 發表於 2020-12-9 10:34

人妻的偽術 1
一個女人和浴室 1
沐春風 1
其實寂寞 1
廢話 1
偷情的禮儀 1
我們的基因 1
我在陽台上看你 1
再度 1
合唱歌 1
Epilogue -
三生一吻 ?
只想死於你身邊 ?

好似有少少過分

其實我比較想知道三隻碟嘅歌如果跟時序排會係點

宜家知道忘記和記係董折去切爾諾貝爾嗰程飛機

三生一吻係 ...
阿薯 發表於 2020-12-9 15:58

我有嘗試整合過文案
然後發現到一個bug位 仲有mon住劇情既會員可以幫手指正我

1969 3月13日 (琪生日) 浦銘心出世 | 3月18日 (龍生日) 董折 出世
1986 勇捍.17 | 我們的基因
1992 情感的廢墟
1994 幼女 董浦 出世 (based on 2003已經9歲)
1997 困獸.28 | 我在陽台上看你
1998 廢話
2003 暴烈. 34 (離婚)
2005 一個女人和浴室
2008 沐春風 (已再婚)
2011 人妻的偽術
2012 再度 | 想親你
2020-21 我在切爾諾貝爾等你 (疫情)
2021 7月29號 11:59 董折死亡

bug位就係...再度 & 想親你 係同一個時間點 (醫院重遇)
不過文案就話重遇之前同27歲既董浦講完電話...which is impossible
應該係17歲同阿爸reconnect 中間開始病 然後27歲得到眼膜?

啲一分鐘點擺位
stephybest 發表於 2020-12-9 18:14

都係發生喺2020-21年之間
就好似其實寂寞/偷情的禮儀都冇好specific既時間點
不過就分別係佢離婚後回復單身+同定凌一齊之後出去偷食既心境

靈堂歌一唔唱live好聽咗十倍

btw RIP 浦銘心

佢應該有改嘢,想親你之前寫董浦27歲,而家出碟改咗做18歲

字典與聖經同我們的基因+勇悍17重疊
除非 ...
geminian 發表於 2020-12-13 01:51

笑了 終於改返

有無人可以砌返全部歌個順序出黎
sunny 發表於 2020-12-13 09:52

我有嘗試整合過文案
然後發現到一個bug位 仲有mon住劇情既會員可以幫手指正我

19 ...
JasOh103 發表於 2020-12-9 17:22

Year 1986-2003: part one
1. 勇悍.17 / 我們的基因
2. 情感的廢墟
3. 困獸.28 / 我在陽台上看你
4. 廢話
5. 暴烈.34

Year 2004-2007: after the divorce
6. 黑盒
7. 忘記和記 (獨唱)
8. 寂寞就如 / 其實寂寞 /
9. 一個女人和浴室

Year 2008-2011: room 4421 and the rest of it
10. 偷情的禮儀
11. 沐春風
12. (一個男人) 一個女人和浴室
13. 字典 與 聖經
14. 人妻的偽術

Year 2012-2019: the end of it
15.
合唱歌 (urban fantasy)
16.
想親你 / 再度
17. 三生一吻

Year 2020-2021: Flight to Chernobyl
18. 忘記和記 (合唱)
19. 我在切爾諾貝爾 等你
20. 忐忑
21. 不歸
22. 殊途
23. 不老
24. 只想死於你身邊
25. 盡處
26. Epilogue

Year 4421
27. 773312

其實個文案真係好亂  
一個女人和浴室 頁碼係 071 但日期係 2003年7月17日
黑盒 頁碼係 88 但日期 ...
616.1314 發表於 2020-12-13 17:16

利申 只係買咗part one 其他睇ig拼合返

一個女人和浴室 既世界觀因為要延續 暴烈.34嗰一巴掌之後
回復單身後再遇上定凌 由心姐既角度出發
//
黑盒 先開始交代返董折既世界觀 再延續到04年遇上韓玲
呢個頁數我都可以接受 不過董折好似記錯係2月離婚 明明係6月互摑
//
不過有少許時間上既mismatch我又覺得可以接受
類似《歎息橋》咁每位主角既世界觀會有點出入 大家記得既野未必一樣 留待觀眾去定奪
我就覺得董折要食藥係會搞到精神錯亂...

至於點解我咁排係因為方便可以一skip就飛走暴烈+黑盒
〈浴室〉既time-jump去得遠啲(05年) 而且呢首接〈偷情〉有feel啲

原來依家啲 Kay 粉咁唔 Supportive  
唔怪得心姐五強不入喇

Any肥 so far 我自己聽嘅 Flow 係: ...
616.1314 發表於 2020-12-13 18:19

俾五百幾蚊買啲一分鐘「歌」我寧願買多5隻dear secret派街坊

你連part 2都唔買喎
kayzzz 發表於 2020-12-13 19:19

琪琪既budget用咗落演唱會度

段訪問片精彩到
琪琪講嘢勁有骨 仲要literally無視麥大導

kingo515 發表於 2020-12-14 23:30

Whizoo真係好正

個epilogue MV好睇過原版 加埋啲剪接對白拍到變喜劇咁

carousell 班傻西仲想炒隻碟.. on9
Lewis 發表於 2020-12-15 00:47

negative都有人炒啦
真係人唔笑...

姐係得翻咁?

1. 畸
2. 人妻的偽術
3. 一個女人和浴室
4. 沐春風
5. 初開
6. 呻吟
7. Me ...
616.1314 發表於 2020-12-23 20:17

為咗Track 12句「冇事...有心」就會入手digital

the album告一段落,噚晚台上嘅kay亦都再冇浦銘心嘅影子
不過佢未諗到嚟緊要做啲咩音樂,睇嚟有排都未有新 ...
geminian 發表於 2021-1-2 10:58

黑色衫又唔除罩 我覺得仲好有心姐影子worrr

anyway我都覺得佢會入一年雪櫃 (假如係5年約)

最詭異係其實可以播多d janice/gin 可以please到華納/環球
點解要keep舊銅俾kay ...
kayzzz 發表於 2021-1-2 14:27

幻國有份sponsor個頒獎禮

maybe應承完sponsor先反面

條女瘋狂派like 心情幾靚
自由真好

咁未必係壞事 各大公司去搶勒
liebe 發表於 2021-1-4 08:56

一位同每間公司都搞到咁唔愉快既藝人黑氣石