返回列表 發帖

樂壇核數師︱Gin Lee《美男子與香煙》奪冠 或重返叱咤三甲

早前「01眾樂迷」透過計算派台歌成績,預測今年有哪些女歌手有機會衝上頒獎台,成為三甲得主。商台方面,前兩名將由AGA及謝安琪競逐,而臨近年尾,銅獎的競爭也進入白熱化階段。其中一位有力角逐女歌手獎的Gin Lee,新碟《Dear Secret》第二主打《美男子與香煙》成功贏得「903專業推介」第49周冠軍,令她重返三甲的機率大增。不過,她仍要接受另外3位歌手挑戰。

Gin Lee後勁凌厲 隨時踢走Janice

今年Gin Lee推出全新廣東大碟,首支主打《幸福門》先後成為「中文歌曲龍虎榜」、「勁爆本地榜」及「Chill Club推介榜」冠軍歌,唯獨在「903專業推介」只得亞軍,而前作《敢》成績未如理想,在商台僅排第19位,令她一度在女歌手三甲競爭中處於劣勢。如今她後勁凌厲,不但贏得一首冠軍歌,新作《開燈·熄燈》日前亦派台,若然最後能順利上榜,數據上就有望超越衛蘭(Janice)。

Janice今年先派台《低半度》,成功獲得商台冠軍,但她後來重新演繹側田《命硬》原稿歌詞《她整晚在寫信》,雖然贏得網民口碑,但在商台反應一般,只得第20位,而《帶走你的垃圾》最高亦只排過第3。在沒有新歌派台下,Janice的形勢相對被動。

陳蕾、黃妍做黑馬挑戰Gin Lee

外界一直認為,女歌手三甲最後一席屬Gin Lee和Janice之爭。不過,今年有兩位樂壇新勢力陳蕾(豹哥)和黃妍(Cath)虎視眈眈。前者在今年有三首上榜歌,其中《不想回家》及《荒島之幻象》都打入「903專業推介」前十,而《娑婆》更是第34周冠軍歌。而後者今年先後推出過商台冠軍歌《牆身有裂》及亞軍歌《遲起的鳥兒有蟲吃》,新作《我心中尚未崩壞的部分》在今個星期排第7,仍有力衝擊榜首。目前銅獎一席有4人爭奪,餘下3個星期的排行榜成績,足以左右女歌手三甲最後一席誰屬。

Link(07/12/2020)

讀後感:
係咪想坤Gin出席叱咤? 唔好折磨人啦,1月1號留係屋企玩貓幾好啊。

開燈熄燈播到樂觀+富士山下咁都追唔到wor

定用埋3+3大法啊
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

個記者FF能力幾犀利
我估錯這個世界得到教訓

早前「01眾樂迷」透過計算派台歌成績

實係自己計算啦

仲話核數師喎

笑死

笑死 其實都冇咩懸念

我以為佢今年金硬

俾蕾婆唱作金馬走佢個女銀啦
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

呢個核數師炒得

睇好Gin會有女金!
你別以為有人拜就叫偶像
有人拜是對著你憑弔那樣

商台女員工係唔係被炒魷?

一姐妍心諗做咩拖埋我落水
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

唔知核數師有冇計到aga個女金呢幾時出新聞

唔知核數師有冇計到aga個女金呢幾時出新聞
小伙子. 發表於 2020-12-8 14:19

核數師用派台歌成績計,Kay 4派台歌2首冠軍,應該Kay女金

感覺香港01d新聞十有八九都係無意義的,呢家記者真好做,隨便寫幾篇就當新聞了

其實迦姐個女金係調比Gin

Gin Lee好勁
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

感覺香港01d新聞十有八九都係無意義的,呢家記者真好做,隨便寫幾篇就當新聞了 ...
jun518 發表於 2020-12-8 14:31

搞到我仲以為上星期冠咗嘅美男子,俾核數師計到得亞軍。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

可能真係調位

樂壇老作師

究竟佢地係點計
點解無提及aga

究竟佢地係點計
點解無提及aga
joshuakingwa 發表於 2020-12-8 16:09

因為gin lee比aga更有新聞價值?

感覺香港01d新聞十有八九都係無意義的,呢家記者真好做,隨便寫幾篇就當新聞了 ...
jun518 發表於 2020-12-8 14:31

當年睇全民造星1嗰陣,睇完香港01d假劇透新聞之後,冇再信過呢間媒體d新聞
我估錯這個世界得到教訓

吹Gin Lee或重返叱咤三甲
即係連記者都知謝安琪肯定三甲不入囉

究竟佢地係點計
點解無提及aga
joshuakingwa 發表於 2020-12-8 16:09

吹Gin Lee或重返叱咤三甲
即係連記者都知謝安琪肯定三甲不入囉
hehehaha 發表於 2020-12-8 16:57

「商台方面,前兩名將由AGA及謝安琪競逐,而臨近年尾,銅獎的競爭也進入白熱化階段。」

人地係覺得AGA同Kay已經穩奪頭兩位
都唔知點計出黎
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

「商台方面,前兩名將由AGA及謝安琪競逐,而臨近年尾,銅獎的競爭也進入白熱化階段。」

人地係覺得AGA ...
sampras625 發表於 2020-12-8 17:12

會唔會真係kay保到個銀(好似就派歌)
陳蕾無三甲

人地係覺得AGA同Kay已經穩奪頭兩位
都唔知點計出黎
sampras625 發表於 2020-12-8 17:12

聽講所有麥浚龍入謝安琪 Feat. 麥浚龍

會唔會真係kay保到個銀(好似就派歌)
陳蕾無三甲
hehehaha 發表於 2020-12-8 17:26

01成日吹水唔抹嘴,我唔覺得佢地似有咩內幕消息
況且Kay拎銀都無意思啦,輸俾遲自己成10年出道嘅後輩
加上Mean突然熱播,明明前幾plug都hea播,睇個勢真係似推巧上去頂走Kay,然後調個十大俾再度就算

聽講所有麥浚龍入謝安琪 Feat. 麥浚龍
風見志郎 發表於 2020-12-8 17:28

不如調轉,所有謝安琪入麥浚龍 Feat. 謝安琪,俾個男銅Juno然後叫埋Kay一齊上台亮下相算

環球唔煲AGA女金掃獎 反而吹呀GIN拎女銅

心很紅
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

個記者可能係堅堅忠實歌迷

證明佢哋無上嚟偷數據
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

回復 34# 616.1314

點會無,只係陳蕾係01眼中知名度低,所以先主力講Gin Lee,kay同Janice。小巧連提都無提,仲慘

01環球台
舞來舞去 不日內開始錄音。

呢位乜乜屍10篇有10篇都係9up
離不開 留不低

呢篇野完美演繹咩係8+1up

不如調轉,所有謝安琪入麥浚龍 Feat. 謝安琪,俾個男銅Juno然後叫埋Kay一齊上台亮下相算{:1_ ...
sampras625 發表於 2020-12-8 17:37

想睇Juno攞男三甲

與陳蕾(豹哥)和黃妍爭三甲,,對gin 是一個侮辱
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

與陳蕾(豹哥)和黃妍爭三甲,,對gin 是一個侮辱
cathay1996 發表於 2020-12-9 02:31

好彩無話gin威脅迦姐

況且Kay拎銀都無意思啦,輸俾遲自己成10年出道嘅後輩{:1 ...
sampras625 發表於 2020-12-8 17:34

祖 99年key 05年
aga 13年

難怪祖祖不肯輸俾後輩

況且Kay拎銀都無意思啦,輸俾遲自己成10年出道嘅後輩{:1 ...
sampras625 發表於 2020-12-8 17:34

再度能夠入十大就最好

比樂壇核數師呃咗,堅堅根本乜奬都冇

仲廢過商台女員工

樂壇瞎數師咋啩

比樂壇核數師呃咗,堅堅根本乜奬都冇
on07111 發表於 2021-1-2 18:58

不過,她仍要接受另外3位歌手挑戰。

Gin Lee被挑戰了
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

好彩 Gin 冇俾呢篇文呃到去咗叱咤

好彩 Gin 冇俾呢篇文呃到去咗叱咤
bagfgfcde 發表於 2021-1-2 19:24

咁尋晚都好多歌手好有專業精神,就算食白果都有去嘅
例如
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

咁尋晚都好多歌手好有專業精神,就算食白果都有去嘅
例如
on07111 發表於 2021-1-2 19:32

Gin Lee都好專業
我諗佢可能屋企有事請左假啫
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se