返回列表 發帖

哭牆 - 谷婭溦

單選投票, 共有 72 人參與投票
48.61% (35)
4.17% (3)
6.94% (5)
0.00% (0)
40.28% (29)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 09/12/2020

曲:朱俊傑
詞:詩詞
編:朱俊傑
監:何哲圖 / 朱俊傑

裝修師致電 問及你的舊牆
你慣了把我電話寫上
你得知錯誤時的尷尬模樣
共往日會否同樣

想粉飾了吧 就是那一面牆
你說過想要重新保養
牆上是我們預計將來仔細畫上
洗去或要遮上
我怕持續細想

跟你分離
竟不知怎會分離
竟不懂放下一個你
習慣的已沒法預期
就當幻覺仍然細膩
那天空仍然很美
可惜細節無權來回味
再也不敢提起

不過分歧
最細小一次分歧
到底終怎樣失去你
在這一剎未記起
假使忍你代替生氣
明白到不捨決心不棄
或有著餘地
去終身講愛你

很辛苦建立 就是那一面牆
你已意識到毋須保養
期望沒法實現 眼睛紅只有合上
將要畫上真相
過去無謂細想

跟你分離
竟不知怎會分離
竟不懂放下一個你
習慣的已沒法預期
就當幻覺仍然細膩
那天空仍然很美
可惜細節無權來回味
再也不敢提起

不過分歧
最細小一次分歧
到底終怎樣失去你
在這一剎未記起
假使忍你代替生氣
明白到不捨決心不棄
或有著餘地
去終身講愛你

聯絡你像是妄想
老牆 擋去向
間隔着我倆在中央 Ha…

一片哭牆
太過高這片哭牆
靠雙手攀越很勉強
絕對分隔沒有窗
北邊的你自有方向
南面我只好隻身打仗
在努力忘掉
這刻開始背向

啲廣東話十年如一日 1fun

隔在我們之間的
不是一道牆
是我們兩顆心越走越遠的距離....

係咪講中港關係
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

一!家!之!主!得!我!一!個!
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

隔在我們之間的
不是一道牆
是我們兩顆心越走越遠的距離....

係咪講中港關係 ...
JayantL 發表於 2020-12-10 00:20

北邊的你自有方向
南面我只好隻身打仗

仲有呢句
估唔到詩詞會幫 TVB 寫詞 :0
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

北邊的你自有方向
南面我只好隻身打仗

仲有呢句
估唔到詩詞會幫 TVB 寫詞 :0 ...
616.1314 發表於 2020-12-10 00:54

咁啱demo係佢填 搵佢跟劇情改少少啫 我都估唔到會係佢

其實佢咬字有進步喎
同埋唱功佢係有架喎
個人認為未至於1分
聽下再投

北邊的你自有方向
南面我只好隻身打仗

仲有呢句
估唔到詩詞會幫 TVB 寫詞 :0 ...
616.1314 發表於 2020-12-10 00:54

我5年前參加咗一個填詞課程,交嘅功課錄成咗呢首demo
    2年前知道賣咗俾Tvb,其實谷婭溦係2年前錄呢首歌,一直都無出

至於南北,係根據真實哭牆嘅情況。哭牆將廣場分成兩半,分隔男同女。當地男士會喺牆嘅北面祈禱,女士就喺南面祈禱。
    呢個係我用哭牆做呢首歌詞主題嘅原因
我愛廣東歌,特別愛歌詞

2年前知道賣咗俾Tvb,其實谷婭溦係2年前錄 ...
szemanada 發表於 2020-12-10 10:04

Wow 受寵若驚
估唔到填詞人親自覆我
多謝你
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Wow 受寵若驚
估唔到填詞人親自覆我
多謝你
616.1314 發表於 2020-12-10 12:33

多謝你留意首歌丫
我愛廣東歌,特別愛歌詞

多謝你留意首歌丫
szemanada 發表於 2020-12-10 13:54

會唔會覺得谷小姐浪費左你手靚詞

會唔會覺得谷小姐浪費左你手靚詞
kevin2011 發表於 2020-12-10 13:59

5年前我只係玩咗2年填詞,可以錄demo已經好開心啦
    2年幾前知道TVB要咗首歌,果陣佢仲叫緊谷微,除咗擔心佢廣東話唔正之外,都覺得佢唱歌好好聽
    當然而家TVB唔再係我哋細個嘅時候嘅TVB啦。佢而家先出首歌當然係有啲可惜嘅,但係我又諗,成世人有機會喺TVB出一首劇歌,都算係一種成就解鎖嚟嘅
我愛廣東歌,特別愛歌詞

5年前我只係玩咗2年填詞,可以錄demo已經好開心啦
    2年幾前知道TVB要咗首歌,果陣佢仲叫緊谷微, ...
szemanada 發表於 2020-12-10 14:48

其實呢首好聽喎,認真聽原來groupmate都唱得唔差
佢上一首《該如何放棄愛》係有對佢改觀
只係大家一直都對TVB同星夢歌手觀感唔好
所以出咩歌都只有一分,無論係垃圾劇歌定正常嘅歌都係一樣下場
同埋都估到呢首歌錄左好耐
兩年前公司春茗有谷小姐唱歌,仲話年尾會出碟,但到而家都唔見有
已經知道根本谷小姐有好多歌,只係肥佬一直唔幫佢出
Btw 好鐘意幾句好洗腦
「跟你分離 竟不知怎會分離 竟不懂放下一個你」
最愛 :

周國賢.迪子.蔣雅文.黃馨

明明填詞人係詩詞,不過呢幾晚片尾嘅字幕錯誤顯示為張XX填詞,咁樣有啲唔尊重填詞人
定係佢改過部分詞嚟

明明填詞人係詩詞,不過呢幾晚片尾嘅字幕錯誤顯示為張XX填詞,咁樣有啲唔尊重填詞人
定係佢改過部分詞嚟 ...
joshuakingwa 發表於 2020-12-10 16:02

張美X真係乜都要搶

佢個怎字發唔到 變左陣准切果個音

szemanada 發表於 2020-12-10 10:04

支持你!繼續努力。

其實TVB願意用多d班底,個outcome已經好好多。

例如下下都用張小姐,對方都會詞窮啦...

唔係wor, 谷的咬字已經準左好多。當然可以更好。
係電視聽左一次已經鐘意左首歌。
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

其實呢首好聽喎,認真聽原來groupmate都唱得唔差
佢上一首《該如何放棄愛》係有對佢改觀
只係大家一直都 ...
Hoyin 發表於 2020-12-10 15:16

大家有呢種情緒都好正常,我都會啦
    Btw 多謝你鍾意首歌
我愛廣東歌,特別愛歌詞

定係佢改過部分詞嚟 ...
joshuakingwa 發表於 2020-12-10 16:02

我估整字幕時用以前嘅字幕改,出咗錯
    佢哋話下星期一可以整返啱
我愛廣東歌,特別愛歌詞

張美X真係乜都要搶
kevin2011 發表於 2020-12-10 16:07

我估字幕組整錯啫,應該唔關張小姐事嘅
    佢哋話下星期一可以整返
我愛廣東歌,特別愛歌詞

支持你!繼續努力。

其實TVB願意用多d班底,個outcome已經好好多。

例如下下都用張小姐,對方都會詞 ...
ksquare 發表於 2020-12-10 17:53

多謝丫 會一直努力
我愛廣東歌,特別愛歌詞

唔係wor, 谷的咬字已經準左好多。當然可以更好。
係電視聽左一次已經鐘意左首歌。 ...
dom 發表於 2020-12-10 18:24

多謝你丫
    Both for the signature 同你鍾意首歌
我愛廣東歌,特別愛歌詞

聽完你講睇返最後一段:太過高、沒有窗
全部都係講哭牆
有哂畫面
可惜⋯⋯

係CCTVB劇歌
香港人,只聽廣東歌

多謝丫 會一直努力
szemanada 發表於 2020-12-10 18:53

haaaaa 係唔係填詞嘅一部分
week13

聽完你講睇返最後一段:太過高、沒有窗
全部都係講哭牆
有哂畫面
可惜⋯⋯

係CCTVB劇歌 ...
BillyTam 發表於 2020-12-10 19:15

多謝丫,好感激你細味歌詞
    至於劇歌,歌有歌命啦~
我愛廣東歌,特別愛歌詞

haaaaa 係唔係填詞嘅一部分
b01091018 發表於 2020-12-10 19:52

你指「間隔着我倆在中央 Ha…」呢個haaa?
    唔係,我交嘅歌詞無寫ha
    通常歌詞去到demo singer到,佢哋都會有自己嘅ad-lib,或按監製/作曲人要求加
    今次呢個 ha 係demo 已經有
我愛廣東歌,特別愛歌詞

你指「間隔着我倆在中央 Ha…」呢個haaa?
    唔係,我交嘅歌詞無寫ha
    通常歌詞去到demo singe ...
szemanada 發表於 2020-12-11 00:15

學野了
week13

好聽啊
劇歌有劇歌的好
用首歌可以投入到劇的故事去聽

填詞人真人留言救返首歌 多左好多5分

剛剛睇片尾已經改返係詩詞
我們都是這樣長大的

可以點樣做填詞人?
mingming 發表於 2020-12-11 19:13

其實喺香港做填詞人都幾難
    一係你識人(監製、歌手、A&R)
    一係就死寫爛寫幾百首,不斷參加比賽、活動,直至遇到機會
我愛廣東歌,特別愛歌詞

剛剛睇片尾已經改返係詩詞
dom 發表於 2020-12-11 23:26

又可以截圖呃吓like
我愛廣東歌,特別愛歌詞

點搵歌填?
仲有點可以俾分呢度啲歌?
mingming 發表於 2020-12-12 18:37

先學改詞,再搵拍檔
可以試吓去Facebook 或 Weme 搵群組「作曲填詞(廣東歌詞)交流區」識下作曲人,有時佢哋會放啲歌搵人填詞。都會有比賽資訊

至於比分我唔知喎。好似要升下級就可以,但係我唔知點升級
我愛廣東歌,特別愛歌詞

先學改詞,再搵拍檔
可以試吓去Facebook 或 Weme 搵群組「作曲填詞(廣東歌詞)交流區」識下作曲人,有時 ...
szemanada 發表於 2020-12-12 22:09

升級好簡單
比樂評人評下你係stupid 定係smart

升級好簡單
比樂評人評下你係stupid 定係smart
艾石仔 發表於 2020-12-13 00:00

人地問點俾每首歌最上嗰啲評分喎
好似要留言儲夠幾多分定註冊夠幾多日咁,我嗰陣時為咗睇播放率都搞咗好耐 因為升級要咩條件個表死咗
我愛廣東歌,特別愛歌詞

人地問點俾每首歌最上嗰啲評分喎
好似要留言儲夠幾多分定註冊夠幾多日咁,我嗰陣時為咗睇播放率 ...
szemanada 發表於 2020-12-13 08:56

留多啲言就會多分 不過cool chart區無分加

留多啲言就會多分 不過cool chart區無分加
kevin2011 發表於 2020-12-13 19:44

留言加分我大概知,但幾多分可以評分,但多分可以睇播放率就搵唔到。記憶中好似仲要上線幾多日
我愛廣東歌,特別愛歌詞

回復 34# szemanada

係咪你賣左首歌就收一次錢之後個歌手每出一次(唱片) 你作的歌都有錢分?
定係將首歌賣斷左以後出幾多次都冇錢分㗎?八掛下
我們都是這樣長大的

5fun支持一下新晉作詞人

回復  szemanada

係咪你賣左首歌就收一次錢之後個歌手每出一次(唱片) 你作的歌都有錢分?
定係將首歌賣斷 ...
dom 發表於 2020-12-16 08:27

收一次(好少)錢,之後每演出/播出一次係有少少錢。幾錢就視乎喺邊播,愈多人聽到就愈多。KKBOX果啲好似幾萬次得幾十蚊
至於賣唱片,視乎合約,呢隻好似係無錢
我愛廣東歌,特別愛歌詞

5fun支持一下新晉作詞人
sunshine 發表於 2020-12-16 09:23

多謝你丫
我愛廣東歌,特別愛歌詞

收一次(好少)錢,之後每演出/播出一次係有少少錢。幾錢就視乎喺邊播,愈多人聽到就愈多。KKBOX果啲好似 ...
szemanada 發表於 2020-12-16 17:59

好慘,咁少錢,就算好出名9字歌都賺不多
你首歌被groupamate唱算好彩,起碼佢有唱功

套劇係tvb算多正評,不算膠劇,做呢套劇歌又算好彩

回復 45# szemanada

仲以為你發達添,寰亞最鐘意同sammi出新曲+精選睇返kkbox排行榜, 呢首"哭牆"成績唔差係3強入邊。
你繼續加油,總有出頭的日子
我們都是這樣長大的

好慘,咁少錢,就算好出名9字歌都賺不多
你首歌被groupamate唱算好彩,起碼佢有唱功

套劇係tvb算多正評 ...
sexykaren 發表於 2020-12-16 19:38

咁我們都是這樣長大的算好啦。不過如果多啲人聽廣東歌當然就會好啲啦
至於哭牆,反應都係幾超出我預期 有啲運仔
我愛廣東歌,特別愛歌詞

回復  szemanada

仲以為你發達添,寰亞最鐘意同sammi出新曲+精選睇返kkbox排行榜, 呢首"哭牆"成績 ...
dom 發表於 2020-12-16 20:50

其實計下,一隻碟有10隻歌,每隻歌又要咁多人分,而家又咁少人買碟⋯  就知收入啦

不過呢個時勢其實我好好彩㗎啦,包括我們同哭牆,2首反應都好好
我愛廣東歌,特別愛歌詞