返回列表 發帖
支持份歌詞及廣東歌的新填詞人, 所以俾左5分
唱呢...她的廣東話咬字叫好左...她亦唱得不差的。
只是旋律都係咁...

支持份歌詞及廣東歌的新填詞人, 所以俾左5分
唱呢...她的廣東話咬字叫好左...她亦唱得不差的。
只是旋律都 ...
koduckhome 發表於 2020-12-17 00:17

多謝你
我真係好希望多啲人鍾意廣東歌
我愛廣東歌,特別愛歌詞

多謝你
szemanada 發表於 2020-12-17 10:54

你可以試下填快歌?
我好鍾意快歌,但好多快歌的歌詞又爛又膠,只求填岩音但詞無意思又無聊,我自己唱緊都忍唔住笑,想睇下你填快歌會否同樣有深度?

咁我們都是這樣長大的算好啦。不過如果多啲人聽廣東歌當然就會好啲啦
至於哭牆,反應都係幾超出我預期{:1 ...
szemanada 發表於 2020-12-16 23:41

我反而奇怪點解哭牆不做劇集踩過界2歌曲,歌詞其實幾中套劇,當然香港愛情故事都有d中
可能做劇歌有人會覺得無運,但無運之中又去了對的歌手及對的劇集係有d運

你可以試下填快歌?
我好鍾意快歌,但好多快歌的歌詞又爛又膠,只求填岩音但詞無意思又無聊,我自己唱 ...
sexykaren 發表於 2020-12-17 11:49

久唔久都有填,不過無出過街
至於你話又爛又膠,其實可能同監製對快歌嘅要求唔同有關係。
一般製作人會覺得快歌其實聽唔到幾多歌詞,所以會要好多重複、只係寫幾個比較嘩眾取寵嘅字眼。

介紹一首好正嘅快歌俾你,我相信你會鍾意《未夠癲》。佢有一個好搶嘅Hookline「未夠癲」,又有好強嘅內容,Copy兩段過嚟俾你睇吓:

//全部跳起夢想舞 都愛蒼老
你個官腔有點嘈
全部報喜就宣告 空氣多好
我卻呼吸到辛勞

如果連疤痕居然都能睇唔到
如果連呼求居然都能聽唔到
如果連體能居然都能瘋狂操
Imma say NO, imma, Imma say NO//

如果鍾意,記住呢個填詞人:雷暐樂
我愛廣東歌,特別愛歌詞

我反而奇怪點解哭牆不做劇集踩過界2歌曲,歌詞其實幾中套劇,當然香港愛情故事都有d中
可能做劇歌有人會 ...
sexykaren 發表於 2020-12-17 11:55

其實我幾年無睇電視劇,新果套都無睇
反而知道會係劇集歌之後,我諗極都唔明有咩劇會同一埲牆有關

你兩套都有睇,可唔可以話俾我聽點解你覺得有關係?除咗裏面都有人分手啦
我愛廣東歌,特別愛歌詞

多謝你
szemanada 發表於 2020-12-17 10:54

hi~ 你又黎左
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

hi~ 你又黎左
星勤 發表於 2020-12-18 12:10

係丫  難得出歌咪嚟睇吓
我愛廣東歌,特別愛歌詞

多謝你

你寫比ERROR首歌好正
鍾意個idea

你寫比ERROR首歌好正
鍾意個idea
hehehaha 發表於 2020-12-18 21:19

多謝你鍾意《緊箍咒》丫
呢首歌嘅idea係來自我一個鍾意孫悟空,但覺得唐僧好廢嘅中學同學
我愛廣東歌,特別愛歌詞

得呢首同沒有你並無掛念 係今年聽得入耳嘅星夢劇歌
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

得呢首同沒有你並無掛念 係今年聽得入耳嘅星夢劇歌
fifty1205 發表於 2020-12-19 09:53

Thanks ar
我啱啱聽咗沒有你並無掛念,啲詞真係唔錯
我愛廣東歌,特別愛歌詞

回復 63# szemanada

咁我仲以為佢地會同填詞人講番劇情俾你地填詞,原來係完全無關...
    其實首歌唔係好夾香港愛情故事劇情,不過就好聽加份詞好唔同其他電視劇啦。
舞來舞去 不日內開始錄音。

其實我幾年無睇電視劇,新果套都無睇
反而知道會係劇集歌之後,我諗極都唔明有咩劇會同一埲牆有關 ...
szemanada 發表於 2020-12-17 13:57

香港愛情故事老果一對全叔同龔慈恩老夫老妻就係有對哭牆,女忍左老公大男人30年,有少少中卦
踩過界2 講王浩信同師父秦沛一個南一個北又友又敵咁,哭牆應不只套用愛情?

久唔久都有填,不過無出過街
至於你話又爛又膠,其實可能同監製對快歌嘅要求唔同有關係。
一般製作人會覺得快歌其實聽唔到幾多歌詞,所以會要好多重複、只係寫幾個比較嘩眾取寵嘅字眼。
szemanada 發表於 2020-12-17 13:42

我極度不認同一般製作人會覺得快歌其實聽唔到幾多歌詞,所以會要好多重複、只係寫幾個比較嘩眾取寵嘅字眼。

快歌都會有人留意全部歌詞,就係因為好多亂填快歌,搞到香港人放棄哂廣東快歌,寧願聽韓國kpop好過

講開又講,好多樂迷叫大家留意番廣東歌,但不留意廣東歌的好多對廣東歌有偏見,但偏偏叫人留意廣東歌的樂迷又同時對tvb存有極大偏見,總之tvb就咩都唔好啦,雙重標準。其實好簡單,好的就讚,不好的就彈,但好多人就係乜都彈。多謝你推介不錯的快歌

鄉音太勁 頂唔緊
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

回復  szemanada

咁我仲以為佢地會同填詞人講番劇情俾你地填詞,原來係完全無關...
    其實首歌唔 ...
黃家正 發表於 2020-12-19 13:12

我諗大部分劇歌會啩。以前我都收過網劇嘅劇情大綱填,不過無用到
聽講有啲電影係會講埋播首歌嘅情況,歌詞可以配合
我愛廣東歌,特別愛歌詞

我極度不認同一般製作人會覺得快歌其實聽唔到幾多歌詞,所以會要好多重複、只係寫幾個比較嘩眾取寵嘅字眼 ...
sexykaren 發表於 2020-12-19 16:56

關於快歌有唔同填法,其實我都認同嘅。因為歌詞係要來聽嘅,所以聽到幾多都係重要。當然有內容係更加好啦

至於某啲地方播出黎嘅歌有人會覺得舒服,其實我都明,我都會啦
所以大家比到呢個評分,我已經好開心㗎啦
我愛廣東歌,特別愛歌詞

回復 65# sexykaren

但係呢首歌我印象中無配合過龔慈恩白彪呢條線播過... 但係作為片尾曲就晚晚出字幕會聽到chorus「跟你分離 」...
    老實講,呢首歌已經好唔劇歌feel... 叫做幾K。

回復 68# szemanada

多謝你分享創作影視歌心得

回復  szemanada

仲以為你發達添,寰亞最鐘意同sammi出新曲+精選睇返kkbox排行榜, 呢首"哭牆"成績 ...
dom 發表於 2020-12-16 20:50

呢隻歌成績好唔錯,kkbox接埋Eason棒做新歌榜No.1, 過埋Joey,真係估唔到

呢隻歌成績好唔錯,kkbox接埋Eason棒做新歌榜No.1, 過埋Joey,真係估唔到  ...
Serendipity 發表於 2020-12-20 18:50

講真我都估唔到  
初時 Youtube 主題曲view 數高好多,剛剛都追過咗
其實我都有啲唔明 只可以話有啲運仔
我愛廣東歌,特別愛歌詞

絕對唔係齋靠運仔㗎。
我都覺得呢首係這5.6年來三色台最好聽嘅劇歌,one and only.
成績好係值得嘅。

絕對唔係齋靠運仔㗎。
我都覺得呢首係這5.6年來三色台最好聽嘅劇歌,one and only.
成績好係值得嘅。 ...
c21y 發表於 2020-12-21 23:23

多謝你丫 真係非常非常感激
我愛廣東歌,特別愛歌詞

28個5分????
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

回復 76# 帥小寶`

你開多幾個account投1分 咪可以多返個5分

劇歌嚟講幾好聽

如果星夢首首都有呢個質素應該都唔使成日俾人恥笑

28個5分????