返回列表 發帖
不停睇kelly的加拿大
stephybest 發表於 2021-3-24 15:35

係咪 Kelly 最滿意嘅部位

係咪 Kelly 最滿意嘅部位
jasonng 發表於 2021-3-24 15:47

白滑加拿大
陳蕾食咗喉糖未?

好記得嗰陣 KJ 狠插呢首
然後話風花雪 20年前今日 (2015) 聽翻一啲都唔老土
但我自己其實反而咁多年都唔識 ...
616.1314 發表於 2021-3-24 15:41

Kelly氣聲好好聽 08演唱會海底世界嗰part好好聽

Thanks for sharing!  
你都揀得頗多 side tracks  
睇嚟你都好熟 JY 個 library
桃色 ...
616.1314 發表於 2021-3-23 19:53
係啊, 除左某d演唱會專輯, 基本上 JY 全部 studio EPs/albums 都有. 真心好鐘意 JY d side tracks, 最最最鐘意 圓謊 飛 同 床前無月光.

有無其他邊個香港女歌手你都鐘意? 或者我可以又揀下

係啊, 除左某d演唱會專輯, 基本上 JY 全部 studio EPs/albums 都有. 真心好鐘意 JY d side tracks, 最最最 ...
boy4dudes 發表於 2021-3-24 16:52

床前無月光 幾時有live!!!
陳蕾食咗喉糖未?

床前無月光 幾時有live!!!
stephybest 發表於 2021-3-24 16:53

My Secret·Live 第十五場 點歌環節

煎主打歌十大(不分先後)

1. Falling

2. 今天終於一人回家

3. 玫瑰的故事

4. 雙雙

5. 隨風而來隨風而去

6. 侘寂

7. 芝麻開門

8. 潛水

9. 美男子與香煙

10. 月球下的人

4 林若寧/2 周耀輝/1 林夕/1 梁栢堅/1 陳詠謙/1 何方

2 鬼佬鬼婆/2 Eric Kwok/1 馮穎琪/1 C Y Kong/ 1 林二汶/ 1 Vincent Chow/1馮翰銘/ 0.5 Fergus Chow/0.5 Gin Lee

孖女十大

飲歌
亂世佳人
戀愛大過天
尋找莫札特
我決定走了
人比人
天對地
追女仔
成長
金句

Sorry 大部分係56x 無營養k 歌
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

孖女十大

飲歌
亂世佳人
戀愛大過天
尋找莫札特
我決定走了
人比人
天對地
追女仔
成長
金句

Sorry 大部 ...
ricnature 發表於 2021-3-24 18:38

一時無兩隻神碟得一首=.=
陳蕾食咗喉糖未?

一時無兩隻神碟得一首=.=
stephybest 發表於 2021-3-24 19:30

有兩首喎
一時無兩隻碟我超鍾意
當年真係會狂loop
作詞人的錯 德州的故事 幼稚園 都好鍾意
Even 程咬金同海底深都鍾意

有兩首喎
一時無兩隻碟我超鍾意
當年真係會狂loop
作詞人的錯 德州的故事 幼稚園 都好鍾意
Even 程咬金同 ...
ricnature 發表於 2021-3-24 19:45

Sor睇錯美孖最高峰係呢隻碟
陳蕾食咗喉糖未?

Sor睇錯美孖最高峰係呢隻碟
stephybest 發表於 2021-3-24 19:50

完全同意
由頭聽到尾一氣呵成唔洗skip 歌聽完會好開心
Vocal 都(執到)係高峰

係啊, 除左某d演唱會專輯, 基本上 JY 全部 studio EPs/albums 都有. 真心好鐘意 JY d side tracks, 最最最 ...
boy4dudes 發表於 2021-3-24 16:52

佢除咗祖兒仲鐘意幸兒
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

佢除咗祖兒仲鐘意幸兒
SugarFree 發表於 2021-3-24 20:10

OK, 遲幾日揀下先, 買唔到One & Only好遺憾

OK, 遲幾日揀下先, 買唔到One & Only好遺憾
boy4dudes 發表於 2021-3-24 20:22

呢隻好難買到啊哈
陳蕾食咗喉糖未?

OMG 依家先見到呢個po

祖十大:
1) 逃避你
2) 與蝶同眠
3) 飛
4) 他狠過你
5) 銀蛋伴小貓
6) 勉強幸福
7) 貪慕虛榮
8) 罪魁
9) 撈針
10) 愛一個上一課

霏十大:
1) 吳哥窟
2) 殺他死
3) 愛德華時代
4) 雞蛋愛石頭
5) 生我的命
6) Come with me
7) 海枯石爛
8) 長不大
9) 人非草木
10) 欣澳別戀
東京人壽 132 (168) +2
煙花紀 79 +4

楊千嬅十大
1.最後的歌
2.好不容易遇見愛
3.稀客
4.寒舍
5.來生舞
6.愛人
7.我有指數
8.快樂與哀愁
9.勇
10.冰點

The Hertz
1. 末日快車
2. 獸之路
3. 凡星人
4. Lay On My Shoulder
5. 阿喪
6. 天堂100%
7. 妖
8. 黃金法則
9. 漂流號
10. 千世書

周國賢十大
(1) 時空
(2) 時間的初衷
(3) 有時
(4) 錢七
(5) 我們都不是無辜的
(6) 陽光燦爛的日子
(7) 赤城千葉
(8) 14天
(9) 年輕人們
(10) 今生不回家
Nick's Music Selection 2024 (Week 13)
1. 白髮齊眉 - 鄧小巧  2. 過電 - 張蔓姿  3. Diff. - Gin Lee

The Hertz
1. 末日快車
2. 阿喪
3. 獸之路
4. Lay On My Shoulder
5. 黃金法則
6. 凡星人
7. 漂流號
8. 天堂100%
9. 千世書
10. 拆穿

黃瑋中
1. 想寂寞
2. 失重效應
3. Let's be real
4. 雙失受害者
5. 不時赹
6. 夢遊太虛
7. 最後一杯
8. In the city
9. 暫時永遠
10. 冒險樂園

黃淑蔓

1. 如果青春不會有盡頭
2. 差一點我們會飛
3. 光引致疼痛
4. 天陰,間中有陽光
5. 很久不見
6. 一定要得
7. 猜猜我是誰
8. Dream My Dreams
9. 致未來的我
10. 那一年零一個月

衛蘭十大
1. 心亂如麻
2. 一場誤會
3. 就算世界無童話
4. 殘酷遊戲
5. 男人信什麼
6. 街燈晚餐
7. 天敵
8. 低半度
9. 伯利恆的主角
10. It’s ok to be sad

佢除咗祖兒仲鐘意幸兒
SugarFree 發表於 2021-3-24 20:10
新年快樂 遲來的 10+1 list

今天終於一人回家
認真先輸了
我說
下一位
玫瑰的故事
光環
月球下的人
緣.兩半
天地一沙鷗
開燈。熄燈 (熄燈版)

孤獨門口

支持好帖翻生

MLA 十大 (超難...)
1. QUEEN
2. 讓我搭一班會爆炸的飛機
3. 只因當時太緊張
4. 馬田的心事
5. 九龍公園游泳池
6. 京都民宿夜
7. 彌敦道的一晚 good trip
8. 詩歌舞街
9. Love Is Not A Romantic Song
10. 麥記最後一夜

Honorable mentions (將所有想擺嘅歌擺喺度 )
在動物園散步才是正經事、失落沮喪歌、悲傷的採購、窮人賣屎忽、藍白紅風格練習、浪漫九龍塘、milan、搭的士上班去、給金鐘地鐵站車廂內的人、憂傷的嫖客、菊花的味道、土瓜灣情歌、年輕的茶餐廳老闆娘、美麗新香港、四句、某夜電影中心、再殺一個人、Hey Hey Baby、每次你走的時分、那陣時不知道、K同學、燕

my little airport
1. My Little K and J
2. 土瓜灣情歌
3. 悲傷的採購
4. 九龍公園游泳池
5. 美孚根斯堡與白田珍寶金
6. 男神與寇比力克
7. 彌敦道的一晚good trip
8. 在動物園散步才是正經事
9. 和陳五msn
10. 驗孕的下晝 / 讓我搭一班會爆炸的飛機
bagfgfcde 發表於 2020-12-13 10:33

mla 2022 edition after concert + revisiting their whole discography + new album in 2021
1. 彌敦道的一晚good trip
2. 悲傷的採購
3. 我在暗中儲首期
4. My Little K And J
5. 你是浪子,別泊岸
6. 那陣時不知道
7. 每次你走的時分
8. 土瓜灣情歌
9. 九龍公園游泳池
10. 失落沮喪歌

Honorable mention:
麥記最後一夜
今晚講嘢夜唔夜
男神與寇比力克

詩歌舞街
讓我搭一班會爆炸的飛機

梁詠琪 十大
第一位:煙花三月
第二位:花城
第三位:等人
第四位:小裁縫
第五位:兩個人的幸運
第六位:北京之夏(粵)
第七位:花火(粵)
第八位:密雲
第九位:灰姑娘
第十位:偏見

盧巧音十大
第一位:一年五季
第二位:亂世佳人
第三位:紙皮箱
第四位:花瓶
第五位:天下
第六位:風鈴
第七位:暗花
第八位:千歲
第九位:送魂經
第十位:圍牆

(solo tracks only, in order)
1. Paparazzi
2. Million Reasons
3. Scheiße
4. Gypsy
5. Always Remember Us This Way
6. Speechless
7. The Edge Of Glory
8. Sexxx Dreams
9. Born This Way
10. Monster (beating out Judas, Venus, CI+Alice, CII+911)
(including collabs)
11. Shallow
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

Beach House top 10:
1. Take Care [2010]
2. Superstar [2021]
3. Myth [2012]
4. Over and Over [2021]
5. Levitation [2015]
6. Dark Spring [2018]
7. On The Sea [2012]
8. Silver Soul [2010]
9. L’Inconnue [2018]
10. Wishes [2012]

Honorable mentions:
Pink Funeral
Another Go Around
The Hours
Majorette
Walk in the Park
10 Mile Stereo
Gila

1. Happier Than Ever
2. bury a friend
3. idontwannabeyouanymore
4. bad guy
5. Your Power
6. all the good girls go to hell
7. Oxytocin
8. when the party’s over
9. Male Fantasy
10. wish you were gay

我最喜愛的十首陳奕迅side track (跟出碟次序)
1. 愈想愈無謂
2. 反高潮
3. 眼眉調
4. 失戀太少
5. 黑暗中漫舞
6. 結束開始
7. 1874
8. 防不勝防
9. 不如不見
10. 還有什麼可以送給你

Bonus Track (國)
1. 土星環
2. 吟遊詩人

1. Out Of The Woods
2. Back To December
3. All Too Well
4. You Belong With Me
5. Style
6. exile (feat. Bon Iver)
7. The Way I Loved You
8. Enchanted
9. Getaway Car
10. Clean

Treacherous and Cruel Summer sweeties I’m SO SORRY

我梗係出心愛的樹熊十大啦!出左十首單曲嘅心愛次序…

1. 留一天與你喘息
2. 蝸牛(Ianson版)
3. 鯨落
4. 背伴
5. 正式開始
6. DWBF
7. Got U
8. 另一個諾貝爾
9. 搞不懂
10. 二期大樓

最後嗰五首其實好難排,全部都鍾意嘅…

誤。熊排名五強 (其他熊種都麻麻地)

1. 袋熊 Wombat

2. 北極熊 Polar Bear

3. 棕熊 Brown Bear

4. 樹熊 Koala

5. 眼鏡熊 Spectacled Bear

我賢應該叫袋熊 cute多了
WK13 1)七點半鐘的陽光 - 張天賦 2)Truth or Dare - 洪嘉豪 3)黑玻璃 - 洪嘉豪

胡鴻鈞十大
1. 今天不營業
2. 太難開始
3. 偉業街
4. 整親
5. 到此一遊
6. 凡人不懂愛
7. 謝謝你的應援
8. 雙飛
9. 真相 (與許廷鏗合唱)
10. 暗戀 (與吳若希合唱)

洪嘉豪十大
1. 主角光環
2. 曲線型戀情
3. 及時行樂
4. 窮小子
5. 掉進海的眼淚
6. 逆時車站
7. 表情符號
8. 十號儲物櫃
9. 活人鏢靶
10. 我說不可以
Follow my IG: @delightcantopop

我梗係出心愛的樹熊十大啦!出左十首單曲嘅心愛次序…

1. 留一天與你喘息
2. 蝸牛(Ianson版)
3. 鯨落
4.  ...
MCmatt 發表於 2022-6-24 09:04

太多好歌落選好可惜
喜歡美袋
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

0鏗
最喜歡不是我 光害 從來沒發生 登對 絕口不提 對白 理想生活 你在我在 痛醒 感覺良好 ...
samxdxd 發表於 2020-12-13 19:11

牙醫十大
從來沒發生,登對,護航,記住忘記我,痛醒。

藍血人,停半分鐘聽一闋歌,演員的自我修養,將心比己,有今生沒來世。

1. 美男子與香煙
2. 天地一沙鷗
3. 今天終於一人回家
4. 幸福門
5. 緣.兩半
6. 隨風而來 隨風而去
7. 虛榮
8. 我說
9. 侘寂
10. Falling

Hocc
1.化蝶
2.沙
3.忘
4.明目張膽
5.如無意外
6.出生入死
7.少年維特
8.勞斯萊斯
9.光榮之家
10.鋼鐵是怎樣煉成的

謝安琪
1. 囍帖街
2. 3/8
3. 雞蛋與羔羊
4. 鍾無艷
5. 節外生枝
6. 再度
7. 亡命之徒
8. 獨家村
9. 姿色份子
10. 我愛茶餐廳

Team AK十大

1.不才
2.特登
3.千億個或許      
4.蝸牛
5.蝸牛(合唱版)      
6.三個字      
7.信之卷
8.Warrior
9.Reflection
10.Ignitied/獨一無二/一加一 (同分)

Team JL 十大
1. 美男子與香煙
2. 天地一沙鷗
3. 今天終於一人回家
4. 十年如當日
5. 犧生品
6. 靈魂之窗
7. 我不是你的觀賞魚
8. 我說
9. 月球下的人
10. Falling/和每天講再見/開錯燈/雙雙/玫瑰的故事/如果床會說話/迴光物語 (同分)
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

Sophy

1. 自然變態
2. 翩翩
3. 微物
4. 無覓
5. 親親
6. 天衣
7. LEAVING HOME
8. 愁滋味
9. 你是屏幕,我是什麼
10. 月光族

林家謙
1. 特倫斯夢遊仙境
2. 拼命無恙
3. 聽風
4. 時光倒流一句話
5. just carry on
6. 在空中的這一秒
7. 下一位前度
8. doodoodoo
9. 神奇的糊塗魔藥
10. 一人之境

Adele十大

1. When We Were Young
2. Rolling In The Deep
3. Chasing Pavements
4. All I Ask
5. To Be Loved
6. Make You Feel My Love
7. Skyfall
8. Set Fire To The Rain
9. Love In The Dark
10. I Drink Wine

IU
1. Through the Night
2. Twenty-three
3. Friday
4. Meaning of You
5. Not Spring, Love, or Cherry Blossoms
6. Sogyeokdong
7. Good Day
8. Peach
9. Love Poem
10. Lost Child

每次聽完小機場演唱會同新碟就想改一次十大

毛不易十大
1. 消愁
2.無名的人
3.無問
4.一葷一素
5.牧馬城市
6.幼鳥指南 live 版
7.囈語
8.盛夏
9.給你給我
10.像我這樣的人
其實還有好多首歌都值得入十大,但最喜歡是以上十首。另外想推薦一下2021年出的幼鳥指南,全碟越聽越正,是一隻需要時間慢慢品嘗,曲詞編都是上乘之作。
幼鳥指南 現場版
https://www.bilibili.com/video/BV1A34y117xf/?spm_id_from=333.337.search-card.all.click&vd_source=5ca6fb63e5fdd8fe5d6e16003e73b690

謙B
1. 一人之境
2. 在空中的這一秒
3. 記得
4. 神奇的糊塗魔藥
5. 拼命無恙
6. 時光倒流一句話
7. doodoodoo
8. 下一位前度
9. 難道喜歡處女座
10. 邊一個發明了ENCORE
WK13 1)七點半鐘的陽光 - 張天賦 2)Truth or Dare - 洪嘉豪 3)黑玻璃 - 洪嘉豪

赫茲
1. 天堂100%
2. 千世書
3. 妖
4. Now Here, Man!
5. So Deep!
6. 阿喪
7. 獸之路
8. 末日快車
9. 末世情書
10. 人

而我好似未寫過呢個帖?

首先係 Tanya 既十大 (唔識分先後)
- 失語者
- 異類的同類
- 活著是最好的死亡
- 陌生人
- 忘了
- 走過的路
- 空白格
- 如果你愛我
- Day & Night
- Carousel

之後係我終極偶像 許美靜既Top 10
- 留下
- 遺憾
- 少數
- 玫瑰
- 傾城
- 顏色
- 如此
- 鐵窗
- 城裡的月光
- 都是夜歸人
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

而我好似未寫過呢個帖?

首先係 Tanya 既十大 (唔識分先後)
- 失語者
- 異類的同類
- 活著是最好的死亡
-  ...
Evan@LaRossa 發表於 2022-10-17 23:10

忘了同走過的路

忘了同走過的路
bagfgfcde 發表於 2022-10-18 09:36

基本上蔡女士既最後一首係好正
今次隻碟都一樣
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy