返回列表 發帖

被逼取消紅館騷 失落迷惘 AGA疫境中 尋回創作初心

【星島日報報道】推出全新大碟《So Call Love Song》就像變身戀愛專家一樣,AGA(江海迦)將碟內十首講述不同愛情的歌曲演繹給樂迷,與大家分享和傳遞戀愛中的喜悅、快樂、癡纏、浪漫、忐忑、不安、懊惱以及崩潰。 文:鍾舜英 圖:羅安強

在AGA人生中最浪漫的愛情,就是她的初戀。人生第一次拖手、第一次接吻,感覺真的多麼美好,初戀真的無法代替,只可惜卻是一段遠距離的愛戀,與對方長時間分開,當時會為對方做很多事來維繫關係。不過,當大家能長時間在一起相處時,才發覺對方未必適合自己。分手之後,亦因這段感情,引領AGA找到音樂作為情感出口,帶她走進樂壇,所以初戀對她來說實在影響深遠。

戀愛中比較自我

戀愛之中除了熱戀的開心,當然也要面對一些不快、甚至崩潰的情況,AGA當然也曾經歷過。原來對方做了一些事令她開始懷疑他,最難過的時刻,就是為了應否信任對方而自我掙扎。她自言在戀愛路上從未試過遇上第三者的問題,但當年還是當空姐時,曾試過在飛機上工作不能通電話,去到外地後竟然一整天都聯絡不上男友:「我接受不到對方失蹤,失蹤是很不尊重對方的行為,可能當時大家年紀還輕,未必懂得向對方交帶。相對地,這問題也是我要學習的重點,因為我也曾試過這樣。過往每當我寫歌時,就不接聽任何電話,男友因此找不到我,我也知道男友不會明白為何我不可以聽一聽電話,但他實在不會明白,當我聽了電話之後靈感便會消失得無影無蹤。幸好男友跟我的家人關係良好,致電給他們後得知我正在寫歌中,他才明白。所以我現在寫歌前會預先通知他,大家溝通得好,便不會有大問題 。」

在戀愛路上,AGA自覺最大關口就是結婚。一直以來,她都以音樂行先,對方要很遷就她才成,AGA坦言:「在關係中我是自私的,要找到一位肯承擔的對象。那個男人一定是很有愛的,這可說是我愛情上轟烈的一面。現在我已有一位合適的人選,大家仍在了解中,希望能有一個美好的結果。」

演唱會取消打擊大

AGA首個個人紅館演唱會《Round Midnight Live演唱會》原定於今年4月舉行,疫情影響下被逼取消,這對AGA造成了一定的打擊!由於演唱會取消,原定演出當天她已身在澳洲與家姐一起剪草,但心卻想到世事難料,過往她一直是個跟 計畫走的人,可是計畫趕不上預期,便對她造成重大挑戰。「原定開騷當日,很多粉絲傳短訊給我,跟我說大家都等了很久,很可惜呢!那刻我真的很傷心,突然間心很慌,好像沒有東西能掌握在自己手中,不知自己何時才調適到心態。」

原定在澳洲陪家人兩星期的她,後來因疫情影響最終待了兩個月才返港,那段時間卻讓她尋回創作音樂的初心。「過往我聽很多歌手的歌曲來度過很多難關,現在我清楚知道,我寫歌能給予人家一個發泄出口,這便是我必須要做的事,所以我返港時腦袋十分清晰,在新碟中創作了一曲《See you next time》就是提醒自己,就像是下次見,卻不知是何時,這不是必然的,站在台上的感覺也並非一定能擁有。」經歷這次打擊後,過往力求完美的AGA亦想通了,不會再介意在台上表現脆弱一面,希望粉絲看到她真實的一面。

■新碟中以戀愛中各種滋味為主題,令AGA突然變身戀愛專家。

■紅館騷因疫情而取消,AGA坦言曾傷心失落。

■AGA坦言戀愛路上最大關口是結婚,因現時仍然以事業行先。

■AGA雖從未試過被第三者介入戀情,但亦曾經歷對男友失去信任的問題。

■AGA在疫境中經歷失落迷惘,幸現已收拾心情。

13/12 星島日報
https://hk.news.yahoo.com/被逼取消紅館騷-失落迷惘-aga疫境中-尋回創作初心-223000780.html

討論重點:AGA終於有新聞唔係講同GINLEE不和

個人意見:希望佢拎女金果陣記得多謝Colin

Ada: Who is Gin Lee? I don‘t know her. And I wamt to thanks colin lor

反OT:Aga的概念大碟講不同愛情主題,而且有十首歌,比只有扮八首實際得七首的偽大碟好好多,請支持Aga
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

「將碟內十首講述不同愛情的歌曲演繹給樂迷」

點樣十首法 唔該當時人解釋下
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

女金要出煲水新聞了
舞來舞去 不日內開始錄音。

全年得2首歌加1首倉底貨都叫有10首歌,醜死怪
人地taylor swift一隻碟有17首歌都未出聲

放長雙眼睇佢三年後隻碟都係十首情歌
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

全年得2首歌加1首倉底貨都叫有10首歌,醜死怪
人地taylor swift一隻碟有17首歌都未出聲 ...
hehehaha 發表於 2020-12-14 06:45

一個準女金一個errr... 點同?

女金要出煲水新聞了
黃家正 發表於 2020-12-14 05:50

第一時間睇到都係咁諗
aga 又拎女金 唱作金 十大 仲要有男朋友陪
gin lee 咩都無 心中一定不是味兒
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

她自言在戀愛路上從未試過遇上第三者的問題

reallllly?

回復 8# hehemamama

Gin Lee男友比較有米 隨時收山做少奶奶。

回復 5# hehehaha

mad SYNT SCLS三首全新歌曲!維持每年基本盤。

她自言在戀愛路上從未試過遇上第三者的問題

reallllly?
PEACH 發表於 2020-12-14 09:34

你話ada會唔會係virgin呢
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

攝影師有仇
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

攝影師有仇
b01091018 發表於 2020-12-14 11:41

Ada的牙齒很漂亮,攝影師技術很好。

原定演出當天她已身在澳洲與家姐一起剪草

冇騷開轉做剪草

Ada的牙齒很漂亮,攝影師技術很好。
samxdxd 發表於 2020-12-14 12:17

但影到佢好肥
陳健安 - 之後的一天

回復  hehemamama

Gin Lee男友比較有米 隨時收山做少奶奶。
黃家正 發表於 2020-12-14 09:46

講到幾愛唱歌最後都係釣金龜shame on gin

但影到佢好肥
敗犬女王 發表於 2020-12-14 13:23

腫到以為食啪咗成排避孕丸

你話ada會唔會係virgin呢
風見志郎 發表於 2020-12-14 11:35

Gin lee有機會

回復  hehehaha

mad SYNT SCLS三首全新歌曲!維持每年基本盤。
黃家正 發表於 2020-12-14 09:48

So called love song係13年已經作好

回復 1# samxdxd
碟名都寫錯

希望DJ手下留情 讀女金唔好串我GA妹每年得3首歌

I dig my fingers in expecting more than just the skin~

SugarFree 發表於 2020-12-14 20:27

D_u! 笑出聲
再將我相信的如煙火般綻放

預祝GA姐逆境中首奪女金!!

由「海嬪」扶搖直上
一月一日正式晉升為「海貴妃」

後宮佳麗圖:

太后: 汪太皇太后、鄭太后、楊太后、莫太后
太妃:
琳太妃、梁太妃、韻太妃

皇后: 謝皇后

皇貴妃: 方
皇貴妃
貴妃: 蘭貴妃  海貴妃

妃: 關妃  倪妃  
汶妃  薛妃  灝妃  宜妃  
嬪: 融嬪  泳嬪  
彤嬪  巧嬪  淑嬪  雨嬪  若嬪  蕾嬪

貴人: 靖貴人
菊貴人
筠貴人 桐貴人 華貴人 陳貴人

冷宮:
容太妃(因後被打入冷宮,並貶為容妃)

太平公主

希望DJ手下留情 讀女金唔好串我GA妹每年得3首歌
henhenhen 發表於 2020-12-14 19:34

要聲討環球唔plug LS II
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

SugarFree 發表於 2020-12-14 20:27

樂壇四大賓妹

100分!!!!
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

佢唱歌系幾好聽,但覺得佢性格比較內向
唔太適合做明星

由「海嬪」扶搖直上

後宮佳麗圖:

太后: 汪太皇 ...
jaytang 發表於 2020-12-14 20:35

陳雷1月1女銀 入得宮未

佢唱歌系幾好聽,但覺得佢性格比較內向唔太適合做明星
yoyo33342 發表於 2020-12-14 21:40

煎煎又好外向咩家陣
陳健安 - 之後的一天

佢唱歌系幾好聽,但覺得佢性格比較內向唔太適合做明星
yoyo33342 發表於 2020-12-14 21:40

王菲內唔內向?

陳雷1月1女銀 入得宮未
henhenhen 發表於 2020-12-14 09:48 PM

係wo 完全唔記得左佢
佢今年會由蕾貴人榮升蕾嬪
太平公主

王菲內唔內向?
stephybest 發表於 2020-12-15 10:12 AM

內向啦, 但係就係因為內向而想令人了解佢更多,
可能就係因為唱功西利到咁, 人人都想了解佢更多吧

有D人就算內向, 都冇人想發掘佢更多

太平公主

由「海嬪」扶搖直上

後宮佳麗圖:

皇后: 蘭皇后
皇貴妃: 謝
皇貴妃 就快貶做廢妃
貴妃: 海貴妃

紅館都開不到學咩人叫皇貴妃

由「海嬪」扶搖直上

後宮佳麗圖:

恭喜AGA連升兩級
理性與任性之間 落淚又大笑之間
結局最後縱使終於輸給時間

由「海嬪」扶搖直上

後宮佳麗圖:

雨嬪同桐貴人係乜水
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

頂 笑死
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

由「海嬪」扶搖直上

後宮佳麗圖:

太平公主又 Bully 祖祖
之前先承認完佢係皇后/太后 依家又貶佢
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

雨嬪同桐貴人係乜水
ricnature 發表於 2020-12-17 23:21

搭單問埋關妃同若嬪

雨嬪同桐貴人係乜水
ricnature 發表於 2020-12-17 11:21 PM

JC陳詠

兩位咁出名都唔記得?
太平公主

搭單問埋關妃同若嬪
edwardngwy 發表於 2020-12-17 11:40 PM

家姐

太平公主

關家姐
吳若雞
jaytang 發表於 2020-12-17 23:58

有勞太平公主賜覆 以為佢地已經離開宮中

關家姐
吳若雞
jaytang 發表於 2020-12-17 23:58

以為曾若華
理性與任性之間 落淚又大笑之間
結局最後縱使終於輸給時間

恭喜AGA連升兩級
sigmasigma 發表於 2020-12-17 09:17 PM

冇計啦, 宮中冇乜囡喇, 貴妃都短缺

謝皇后又好似做埋今年想退休做太后咁,
本宮積極思考邊一個成為下一任皇后

人選包括:
正選:
蘭貴妃  海貴妃  薛妃
次選:
皇貴妃  倪妃  汶妃  

下年應該好多妃嬪都有得晉升

太平公主

有勞太平公主賜覆 以為佢地已經離開宮中
edwardngwy 發表於 2020-12-18 12:01 AM

關妃真係本宮心腹,
除左觀眾的恥笑之外, 佢值得擁有更多

若嬪就好似打分風流工咁,一時入下宮, 一時又出宮同其他男人生仔
太平公主

以為曾若
sigmasigma 發表於 2020-12-18 12:01 AM

係wo, 漏左佢

見佢今年有兩首K歌
咁本宮就正式冊封佢為華貴人
太平公主

係wo, 漏左佢

見佢今年有兩首K歌
咁本宮就正式冊封佢為華貴人
jaytang 發表於 2020-12-18 00:05

Jace會唔會入到宮

Jace會唔會入到宮
edwardngwy 發表於 2020-12-18 12:11 AM

都係

咁就正式冊封佢為陳貴人

太平公主

咁快打左落冷宮