返回列表 發帖
花城好好聽架wor
water:) 發表於 2021-2-21 21:54

試聽
https://www.youtube.com/watch?v=bmWBK9RDXgw

試聽
721AXA 發表於 2021-2-21 22:03

的確好side track feel
期待full version
東京人壽 132 (168) +2
煙花紀 79 +4

試聽
721AXA 發表於 2021-2-21 22:03

Side track格到

有Making of

有Making of
721AXA 發表於 2021-2-21 23:25

咩料

祖兒IG LIVE緊
睇黎一陣有得首唱煙花紀
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

東京人壽live好好聽

祖兒IG LIVE緊
睇黎一陣有得首唱煙花紀
風見志郎 發表於 2021-2-21 23:43

搶閘首唱會唔會搞到公司老闆唔高興 最尾要解約
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

歌詞正

容祖兒 Joey Yung《煙花紀》
曲:Kenix Cheang /舒文@Zoo Music
詞:許弘毅
編:Ted Lo/Kenix Cheang
監:舒文@Zoo Music

風煽動風景    耳畔很想
你又會囉嗦    別要著涼
花快冒煙花    我便假想
你像我緊張

期待一眼盛況
似戲飛一個買亦一個看
一個旅遊像獎賞
快樂自然自己付帳    但我都知你對梵高敬仰
鬱金香也得我一個能代你欣賞

難同行又怪誰    對永恆有疑慮
誰無情便妄想誰    三天兩夜一對
到這裏想搜尋誰
無情煙花都不屑紀念無份的愛侶
何必繼續假想    我還在爭取    那段過去

不要臉的想    貼圖分享    你贈我讚賞
誰又管我賣相    哪怕風車轉到迷失去向
反正閒話沒對象    得我聽著我的演唱

為慶祝失去你亦不缺氧
鬱金香看得我鬱結仍為你芳香

到這裏想搜尋誰
無情煙花都不屑紀念情份會粉碎

當風車也未曾   迴轉    輪迴在過去

不可結伴怨誰    有你或更空虛
曾停步又要等誰    想等哪個准許
逛遍世間想找尋誰
無情煙花只可以紀念情份會粉碎
何必再受風吹    看湖上的水
凍成了雪堆

歌詞正

容祖兒 Joey Yung《煙花紀》
曲:Kenix Cheang /舒文@Zoo Music
詞:許弘毅
編:Ted Lo/Ke ...
721AXA 發表於 2021-2-22 00:01

點睇都係林夕寫

口琴加曬分
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

點睇都係林夕寫
stephybest 發表於 2021-2-22 00:32

無論何方定許弘毅
都係不方便的真相

呢兩句真係超正!!!
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

印象中祖兒表演過口琴
係咪下次紅館可以玩返

Btw張圖係煙花記 但歌名係煙花紀
好亂啊媽咪

好亂啊媽咪
stephybest 發表於 2021-2-22 00:40

我張圖係煙花紀

我張圖係煙花紀
風見志郎 發表於 2021-2-22 00:52

Moov張圖係煙花記lol

好亂啊媽咪
stephybest 發表於 2021-2-22 00:40

因為之前真係記,唔知點解突然又改紀,祖祖嘅小心思我哋唔明

誰無情便妄想誰    三天兩夜一對.  唔明呢句歌詞意思,求解釋

誰無情便妄想誰    三天兩夜一對.  唔明呢句歌詞意思,求解釋
comeonbabe 發表於 2021-2-22 00:58

三天兩夜一對 係咪講緊條仔好快時間就已經搵到第二個人拍拖

首歌連埋MV好正

comeonbabe 發表於 2021-2-22 00:58

我覺得就係字面意思,就係話如果呢個人無情,又可以理解無投入感情,就可以幾日就同不同人做情侶

Btw 祖兒 IG Live confirm 咗 PC 係會有 Making Of
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Btw 祖兒 IG Live confirm 咗 PC 係會有 Making Of
616.1314 發表於 2021-2-22 01:14

姐係第二版blu ray

616.1314 發表於 2021-2-22 01:14

咁就期待下第二版

仲有幾隻存貨,咁即係大碟啦,年底祖點都返黎點都出啦掛

風見志郎 發表於 2021-2-22 07:52

1. 一種永遠
2. Pretty Crazy
3. 心之科學
4. 悲觀生物學
5. 東京人壽
6. 煙花紀
7. 造就更好 (Bonus Track)

暫時個 track list 我會咁排
二〇二三年度全女班投票

1. 一種永遠
3. 心之科學
4. 悲觀生物學
5. 東京人壽
6. 煙花紀
7. 造就更好 (Bonus Tra ...
616.1314 發表於 2021-2-22 08:18

係咪會有創世紀
東京人壽 132 (168) +2
煙花紀 79 +4

係咪會有創世紀
water:) 發表於 2021-2-22 08:30

係咪到何方出場
二〇二三年度全女班投票

覺得今次嘅碟都係圍繞伴侶、兩性科學

#都只不過借段歲月同歲
#在一起歡喜幾秒就好
#一乍醒身傍沒人
#跟你做過一晚夜至親

覺得今次嘅碟都係圍繞伴侶、兩性科學

#都只不過借段歲月同歲
#在一起歡喜幾秒就好
#一乍醒身傍沒人
#跟 ...
風見志郎 發表於 2021-2-22 08:45

開頭唔係話科學為主題咩東京人壽/煙花紀(荷蘭) 走左去旅行風

1. 一種永遠
3. 心之科學
4. 悲觀生物學
5. 東京人壽
6. 煙花紀
7. 造就更好 (Bonus Tra ...
616.1314 發表於 2021-2-22 08:18

其實就咁聽頭六首都幾豐富

風見志郎 發表於 2021-2-22 07:52

尋晚開live個陣佢話岩岩係錄完音喎,會唔會出隻17首歌既超大碟

尋晚開live個陣佢話岩岩係錄完音喎,會唔會出隻17首歌既超大碟 ...
Thomas 發表於 2021-2-22 10:35

認真 咁多年蛋蛋點都有好多存貨錄好左擺係度?

尋晚開live個陣佢話岩岩係錄完音喎,會唔會出隻17首歌既超大碟 ...

應該係幫大陸節目錄音姐,
佢本身都話飛咗過去已經冇再錄歌

不過宜家至少可以肯定碟有8-9首歌係手
係大陸影埋cover咪可以出

咁就期待下第二版
TT进化论 發表於 2021-2-22 01:25

幾時出

幾時出
af_k1 發表於 2021-2-22 10:56

美祖IG live意思係未剪完,有排等

其實計埋嗰啲咩明月、勇氣情歌 etc.
20 tracks 都得
二〇二三年度全女班投票

616.1314 發表於 2021-2-22 12:06

佢夠膽咁出 我真心OK

會唔會有兩個project ongoing呢
一邊係兩性科學
一邊係旅行風

616.1314 發表於 2021-2-22 12:06

好驚佢連啲陳年咕咕咕都入碟 扮超大碟

其實pretty crazy個三隻可唔可以唔好再入碟,九唔搭八咁,心之科學都係

一邊係兩性科學
一邊係旅行風
Polcat 發表於 2021-2-22 12:24

其實佢啲碟不嬲成日轉主題

簡單啲叫“Infinity”,將啲歌炒埋一碟
再9噏幾句文案,就變偽主題大碟

再9噏幾句文案,就變偽主題大碟 ...
721AXA 發表於 2021-2-22 13:08

救命,容祖兒做的出wor

再9噏幾句文案,就變偽主題大碟 ...
721AXA 發表於 2021-2-22 13:08

咁耐無出碟, 唔好咁hea啦

救命,容祖兒做的出wor
TT进化论 發表於 2021-2-22 13:12

又有一種"永遠",PC opening又係叫Infinity,
成件事好似好consistent
"無限"呢個theme任佢up
加埋星空主題相,完美

一邊係兩性科學
一邊係旅行風
Polcat 發表於 2021-2-22 12:24

不如新曲+精選啦好冇

不如新曲+精選啦好冇
風見志郎 發表於 2021-2-22 14:05

不如叫single collection 2019-2021

會唔會making of跟埋隻碟一起出當bonus?
咁咪唔洗出pc 2nd version