返回列表 發帖
Kayyyyyyy!
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

WYTV Music Award 2020

十大金曲 第十位

承接去年曲風上嘅轉獎, 今年即使得一首歌都延續呢個方向. 或者係呢個時代, 佢終於都搵出一條屬於佢嘅路
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

十大金曲 第十位

溝渠暢泳 - 泳兒

曲 馮穎琪
詞 周耀輝
編 Josh Yeung / CMgroovy
監 CMgroovy / 馮穎琪

十大金曲 第九位

佢條路其實就一早已經搵左, 但係唔知點解硬係鍾意做d悶歌. 好彩到佢出碟個刻都仲有呢首歌

Kayyyyyyy!
JasOh103 發表於 2021-1-2 20:33

當然要搵個一姐打頭陣

十大金曲 第九位

So Called Love Song - AGA

曲 AGA
詞 陳詠謙
編 T-Ma
監 舒文

改編歌
呢個獎繼續係寒冬系列, 雖然今年有吳青峰嘅翻唱大碟, 但係都係頒一個算

最後三強

Last Dance – 徐佳瑩 / 她整晚在寫信 – 衛蘭 / 柔軟 – 吳青峰

十大金曲 第九位

So Called Love Song - AGA

曲 AGA
詞 陳詠謙
編 T-Ma
監  ...
kevinlai1621 發表於 2021-1-2 20:40

位置都撞

位置都撞
JasOh103 發表於 2021-1-2 20:41

我個日睇到都嚇一嚇

原來今晚!LM 支持!
溝渠暢泳 得第十咁慘
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

入場支持

支持峰姐

入場支持
chachacharlie 發表於 2021-1-2 20:43

hello hello
原來今晚!LM 支持!
溝渠暢泳 得第十咁慘
616.1314 發表於 2021-1-2 20:43

有第十好好

改編歌

LastDance – 徐佳瑩

某程度上lala呢次改編係好有自己想法, 當然原唱嘅經典程度係無得比, 所以嘗試從視覺上面入手. 當然以lala唱情歌嘅感染力, 做就呢個獨有版本

國語歌

將國語歌放到咁前頒, 其實都幾反映到今年對國語歌嘅取態

最後五強

Tomorrow will be fine – 蘇打綠 / Hello Bye Bye – 9m88 / 燈火 – TFBOYS / 倖存者 – 林俊傑 / 還不夠 – 孫盛希

國語歌

銅: 還不夠 – 孫盛希
銀: Hello Bye Bye – 9m88
金: Tomorrowwill be fine – 蘇打綠

主題歌

呢個獎今年就真係爭崩頭, 除左因為viutv連出幾首劇歌黎爭獎, 就連電影主題曲都有另一番風味

最後五強

呼吸有害 – 莫文蔚 / 幻愛 – 小塵埃 / 金都 – 鄧麗欣 / 困局 – 岑寧兒 / My Only One – 鄭中基

支持stephy

主題曲

銅: 呼吸有害 – 莫文蔚
銀: 幻愛 – 小塵埃
金: 困局 – 岑寧兒

久違嘅karen廣東歌, 再加上些少分獎原則, 所以就有呢個結果. 當然呢個結果都包含我對所屬影視作品嘅少少排名

十大金曲 第八位

今年首奪十大單位唔多, 只有兩個, 即將都會係呢兩個位揭曉.

首先出場嘅係佢第一個獎項, 主要原因都係因為今年勤力, 當然各人對佢嘅評價都係好壞參半, 但至少佢嘅努力係需要肯定, 再者呢個時勢, 瘋癲一場都未嘗唔係一件好事.

支持stephy
josey 發表於 2021-1-2 20:53

I'm sorry 留番2021著地再爭過

希望 Stephy 唱中華冷面補數...

十大金曲 第八位

網絡安全隱患 - Serrini

曲 Serrini, Yeung Tung
詞 Serrini
編 Yeung Tung
監 Serrini, Yeung Tung

十大金曲 第七位

同樣地, 都可以算係今年嘅寫照. 由疫情到社會到世界, 都不斷經歷失望、不安、恐懼等等. 面對將來我地又可以怎樣面對

希望 Stephy 唱中華冷面補數...
bagfgfcde 發表於 2021-1-2 20:58

係咪搵人代勞

十大金曲 第七位

未知道 - 陳健安

曲 陳健安
詞 周耀輝
編 Adrian Chan
監 Adrian Chan

十大金曲 第六位

生活係呢個小島, 面對一次又一次的不公, 都已經分唔清咩係真, 咩係假. 雖然係一首情歌, 但係香港人又何嘗唔係期待個位白武士打救, 即使係幻象也可

美男子

十大金曲 第六位

荒島之幻象 - 陳蕾

曲 陳蕾
詞 陳蕾
編 蔡德才
監 蔡德才

合唱歌

今年嘅合唱歌去到年尾變得白熱化, 唔知年頭嘅歌仲留得低幾多

最後五強

日光 – 梁釗峰 陳仕燊 / 合唱歌 – 麥浚龍 謝安琪 / 天地分裂 – 余香凝 吳嘉熙 / 未夠癲 – 鍾舒漫 鍾舒祺 / 時間的初衷 – 周國賢 ToNick

陳蕾!
2001 Cantopop Journey Week 51
1.怪我只敢做好人 2.一了百了 3.正義病患者

美男子
josey 發表於 2021-1-2 21:06

堅姐仲未出場顯得唔耐煩, 明明不嬲都係同好姊妹打孖出
陳蕾!
Mic2001 發表於 2021-1-2 21:11

少左d扭音都可以好好聽

十大金曲 第八位

網絡安全隱患 - Serrini

曲 Serrini, Yeung Tung
詞 Serrini ...
kevinlai1621 發表於 2021-1-2 21:00

Yeah!!

十大金曲 第六位

荒島之幻象 - 陳蕾

曲 陳蕾
詞 陳蕾
編 蔡德才
監 蔡德才
...
kevinlai1621 發表於 2021-1-2 21:10

支持未夠癲

Congrats 女金蕾!

合唱歌

銅: 天地分裂 – 余香凝 吳嘉熙
銀: 時間的初衷 – 周國賢 ToNick
金: 未夠癲 – 鍾舒漫 鍾舒祺

兩姊妹一齊應該無得輸

新人

雖則今年疫情好似無咩人出碟, 但係其實新人呢個category出碟人數對比上係幾好, 所以今年可以頒番3個

最後五強

林家謙 – Major in Minor / The Hertz –The Hertz / SoulJase – Self Portrait / 謝雅兒 – 那片海 / Mirror – One and All

Congrats 女金蕾!
chachacharlie 發表於 2021-1-2 21:14

好多陳蕾fans
支持未夠癲
bagfgfcde 發表於 2021-1-2 21:14

入場
Steven's Top 20 Collections Week 28
01  到時見 - 張蔓莎 feat. Lewsz
02  So Deep! - The Hertz
03  Not too close - Kayan9896

至尊歌曲得主題曲銅獎
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

合唱歌

銅: 天地分裂 – 余香凝 吳嘉熙
銀: 時間的初衷 – 周國賢 ToNick
金: 未 ...
kevinlai1621 發表於 2021-1-2 21:15

True sis!!

新人

銅: SoulJase
上榜歌: 阿愁
冠軍歌: 禁區

銀: 林家謙
上榜歌: 拼命無恙, 一人之境
冠軍歌: 時光倒流一句話

金: Mirror
上榜歌: Ignited,One and All, 水刑物語 (柳應廷), 迴光物語 (柳應廷), 風靈物語 (柳應廷), 一所懸命 (盧瀚霆), Burn out (盧瀚霆), 角落生物 (盧瀚霆), 特登 (江熚生), 千億個或許 (江熚生), 蝸牛 (江熚生), 金星女孩 (江熚生), 鯨落 (陳卓賢), 背伴 (陳卓賢), 一天多一點 (姜濤), 蒙着嘴說愛你 (姜濤), 孤獨病 (姜濤), 愛情簽證申請 (姜濤)

除左有mirror嘅團歌, 仲有除番12嘅嘅solo歌

唱作銅

今年唱作人某程度上係多產, 不過係男女組合中仲有更多同更高質出產, 所以就係呢個豬肉獎下獲得殊榮, 先有唱作人常客得主

林家謙今年先新人。。。

True sis!!
JasOh103 發表於 2021-1-2 21:20

天地有正氣
至尊歌曲得主題曲銅獎
616.1314 發表於 2021-1-2 21:19

我無睇套劇係差d

入場
steven 發表於 2021-1-2 21:17

hello
林家謙今年先新人。。。
bagfgfcde 發表於 2021-1-2 21:21

計出碟係咁

唱作銅

林奕匡
上榜歌: 黑方格, 孤獨的對岸, 精神時間房
冠軍歌: 物之哀

唱作銀

今年係佢角度嚟講係多產, 當然都有新嘗試, 以創作層面嚟講已算唔錯, 當然唱功可以更好

Gin

新人

銅: SoulJase
上榜歌: 阿愁
冠軍歌: 禁區

銀: 林家謙
上榜歌: 拼命無恙, 一 ...
kevinlai1621 發表於 2021-1-2 21:20

原來榜主上左咁多鏡兒,開心!
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

支持!
暫時十大中零首

唱作銀

黃妍
上榜歌: 遲起的鳥兒有蟲吃
冠軍歌: 牆身有裂, 我心中尚未崩壞的部分

唱作金

佢唔係第一年攞金, 攞極都係金嘅原因當然就係少產量, 所以就上極都上唔到女三甲

唱作銀

黃妍
...
kevinlai1621 發表於 2021-1-2 21:30

why not bronze??

支持!
暫時十大中零首
CunninG 發表於 2021-1-2 21:28

都話我今年同CM脫節
原來榜主上左咁多鏡兒,開心!
on07111 發表於 2021-1-2 21:28

支持年輕人

Gin
bagfgfcde 發表於 2021-1-2 21:26

開燈.熄燈為2021儲彈藥
why not bronze??
JasOh103 發表於 2021-1-2 21:31

我無除2

唱作銀

黃妍
...
kevinlai1621 發表於 2021-1-2 21:30

BARF一下先

Take me hi^^^~~~~~gh**errrr

唱作金

AGA
上榜歌: See You Next Time
冠軍歌: Mad, So Called Love Song

十大金曲 第五位

跟住落黎頒嘅三首歌, 各自都係到表達一種對比. 先有呢首歌講嘅係遠同近, 當然係由愛情出發

Take me hi^^^~~~~~gh**errrr
JasOh103 發表於 2021-1-2 21:34

2:0

BARF一下先
CunninG 發表於 2021-1-2 21:32

其實ok lol

青口上台

十大金曲 第五位

次元壁 - 林欣彤

曲 蘇道哲
詞 黃偉文
編 蘇道哲
監 蘇道哲

十大金曲 第四位

跟住呢個對比, 係人生兩件重要嘅大事, 但係佢所帶出嘅效果係同友情有關

青口上台
JasOh103 發表於 2021-1-2 21:36

明明就係蝴蝶

紅白?
2001 Cantopop Journey Week 51
1.怪我只敢做好人 2.一了百了 3.正義病患者