返回列表 發帖
組合銀獎
香港嘅二人女子組合,你認識幾多個?
呢隊組合雖然已經解散,
但係告別作仍然保持一貫風格,
帶來高質素作品。

組合銅獎

per se
上榜作品:《無窮》、《粉碎糖果屋》、《不日之約》
RVHOCPC 發表於 2020-12-29 21:48

Good taste!! Congrats per se!!

組合銀獎

GTB
冠軍作品:《中環我至靚》
上榜作品:《lengjai ^^》、《GTB家境》

組合金獎
呢隊組合已經出道超過十年,
由街頭走到紅館,由唱片公司走到獨立品牌,
今年憑著關注小島上人際關係的專輯,
奪得第二個組合金獎。

組合金獎

RubberBand
冠軍作品:《百毒不侵》
上榜作品:《漫長》、《First Date》、《健兒》、《每道微小》、《練習說再見》
翻唱作品:《人話》

跟住頒發嘅係男歌手銅獎
呢個榜曾經多次頒發男歌手獎俾出道第二年嘅歌手,
當中包括:

王梓軒
林奕匡
李拾壹
周殷廷

今年又輪到邊個呢?

組合三甲好聽!

跟住頒發嘅係男歌手銅獎
呢個榜曾經多次頒發男歌手獎俾出道第二年嘅歌手,
當中包括:

王梓軒
林奕匡
李拾 ...
RVHOCPC 發表於 2020-12-29 21:58

姜B/顠顠賢!
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

男歌手銅獎

林家謙
冠軍作品:《特倫斯夢遊仙境》、《時光倒流一句話》
上榜作品:《拼命無恙》、《隔離(Studio Live Duet)》
翻唱作品:《香港地》、《油尖旺金毛玲》、《南昌街王子》

男歌手銀獎
呢位歌手相信都算係愛將之一,
出道第二年就拎左十大。
今年輪到出道第三年,
推出『兩對』作品。
各位聽眾又會喜歡邊一面嘅佢呢?

男歌手銅獎

林家謙
上榜作品:《拼命無恙》、《隔離 ...
RVHOCPC 發表於 2020-12-29 22:01

家謙好豪放

家謙好豪放
WZA111 發表於 2020-12-29 22:02

咬唇

男歌手銅獎

林家謙

路人又上台搶咪表演... 發生乜事

天生二品好聽!

男歌手銅獎

林家謙

男同 CM成地水
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

男歌手銀獎

洪嘉豪
冠軍作品:《我說不可以》、《曲線型戀情》
上榜作品:《自問自答》、《窮小子》
翻唱作品:《銀河修理員》

男歌手金獎
好少好少有歌手會連續三年拎到歌手獎項嘅三甲。
過去呢三年,呢位歌手俾樂迷睇到嘅唔止係音樂上嘅突破,
仲係佢對廣東歌同香港樂壇嘅執著。

Afraid!期待令相

男歌手金獎

許廷鏗
冠軍作品:《無力感》、《Negative》、《賤》
上榜作品:《四書五經六欲七竅》、《你可能未必不喜歡我》、《恨》
翻唱作品:《開不了心》

女歌手銅獎
呢位歌手亦都係去年先出道。
雖然出道年無受到太大關注,
但係第二年立刻獲得四台冠軍歌,
今年兩首作品,連同合唱版本,
已經超越四百萬點擊率,
相信呢個獎係當之無愧。

Pretty Crazy
Afraid 又碟金 又男金
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

男歌手金獎

許廷鏗
上榜作品:《四書五經六欲七竅》、《你 ...
RVHOCPC 發表於 2020-12-29 22:10

你對入場既gin lee fans好好

Pretty Crazy
Afraid 又碟金 又男金
616.1314 發表於 2020-12-29 22:12

*Honorable Mentions

《Gwendolyn:網絡安全隱患》
《One and All》

女歌手銅獎
呢位歌手亦都係去年先出道。
雖然出道年無受到太大關注,
但係第二年立刻獲得事態冠軍歌,
今年 ...
RVHOCPC 發表於 2020-12-29 22:11

隔離
我估錯這個世界得到教訓

女歌手銅獎

陳凱詠
冠軍作品:《天生二品》、《隔離》
翻唱作品:《問好》

女歌手銀獎
呢位女歌手今年雖然無正式推出粵語作品,
但係呢一張專輯亦成功為自己嘅音樂品牌打響名堂。
呢把獨特嘅嗓音,係值得更多人認識嘅。

女歌手銀獎
呢位女歌手今年雖然無正式推出粵語作品,
但係呢一張專輯亦成功為自己嘅音樂品牌打響名堂。
呢 ...
RVHOCPC 發表於 2020-12-29 22:16

sophy
我估錯這個世界得到教訓

女歌手銅獎

陳凱詠
翻唱作品:《問好》 ...
RVHOCPC 發表於 2020-12-29 22:15

Talent !!!

女歌手銅獎

陳凱詠
翻唱作品:《問好》 ...
RVHOCPC 發表於 2020-12-29 22:15

嚇死 見到個thumbnail係aga以為佢攞

JasOh103 發表於 2020-12-29 22:18

女金迦點會拎女銅

JasOh103 發表於 2020-12-29 22:18

可能金呢

女歌手銀獎

王嘉儀
冠軍作品:《Into The Unknown》
上榜作品:《厭世臉》、《你是屏幕,我是什麼》、《月光族》、《想見你》

女歌手金獎
雖然呢位女歌手嘅形象未必立刻令你聯想到佢有幾愛香港,
但係佢其實默默有留意所有歌手嘅發展動向。
聽多一點點,留意多一點點,
你會發現,其實佢已經慢慢係香港樂壇佔據左好重要嘅位置。

今年女三甲好高質
男三甲就唔講了...

男歌手金獎

許廷鏗
上榜作品:《四書五經六欲七竅》、《你 ...
RVHOCPC 發表於 2020-12-29 22:10

張相仲中佬過Eason
btw我找到上年個張"半身照"了係lihkg突然見到,二度被嚇死

張相仲中佬過Eason
btw我找到上年個張"半身照"了係lihkg突然見到,二度被嚇死 ...
on07111 發表於 2020-12-29 22:22

係全民造星po見到呀?

女歌手金獎
雖然呢位女歌手嘅形象未必立刻令你聯想到佢有幾愛香港,
但係佢其實默默有留意所有歌手嘅發展動 ...
RVHOCPC 發表於 2020-12-29 22:21

雖然有人話佢唱歌好過joey,但我反而覺得佢講野好過唱歌
係全民造星po見到呀?
bagfgfcde 發表於 2020-12-29 22:23

應該係掛,我主要睇造星po同Zeno圍爐區。唔係好記得,但應該唔會有人貼Afraid相去污染Zeno個post掛

女歌手金獎

Skip to 1:19:15 for good performance

Serrini
冠軍作品:《網絡安全隱患》、《離原》
上榜作品:《Diamond Mine》、《越活越惹禍》、《Let Us Go Then You And I》、《翠蓮假期》、《要做更壞的事》
翻唱作品:《下一位前度》、《美男子與香煙》

十大第十位
每一年嘅十大都總有一首情歌,
唔會有朋友會覺得你鐘意呢一首歌,
但係偏偏呢一首歌陪伴左你一年。
回憶總是美好的,
唔知呢首歌又有無勾起你嘅回憶呢?

0fun定我說不可以

十大第十位
《零分》Jude
作曲:JUDE / 徐浩 / 齊樂平
作詞:林若寧   
編曲:徐浩 / 黃兆銘
監製:徐浩
走勢:07>06>05>01>03>08

十大第九位
呢首歌嘅曲風一向都唔係我杯茶,
但係當你身處一個充滿無力感嘅社會,
呢一種lay back嘅心態,
先至可以令人達到心理平衡。

十大第九位
...
RVHOCPC 發表於 2020-12-29 22:31

hi
我們的總和

十大第九位
...

敢!!!
我估錯這個世界得到教訓

十大第十位
《零分》Jude
作曲:JUDE / 徐浩 / 齊樂平
作詞:林若寧   
編曲:徐浩 / 黃兆銘
監製:徐浩
...
RVHOCPC 發表於 2020-12-29 22:30

我估中咗

hi
Wonders 發表於 2020-12-29 22:31

hi honey

我估中咗
JasOh103 發表於 2020-12-29 22:32

恭喜恭喜下次鬆章俾你

十大第九位
...

敢(在家音樂會版)!

十大第九位
《will (not) see you soon.》
作曲:莊正
填詞:莊正/林菲
編曲:YipYiuKwan@桃花猿/Regen
監製:YipYiuKwan@桃花猿
走勢:11>05>08>01>09>07>10

*請留意寒冷天氣

十大第八位
一個沒有最壞,只有更壞嘅社會裡面,
你要做一個無知嘅人,定係一個清醒嘅人?
正所謂眼不見為淨,不如偶爾做一個裝睡嘅人,
俾自己抒發感情嘅機會?