返回列表 發帖
原來你好 autotune
Wonders 發表於 2020-12-29 23:44

愛siri & sirini

有冇得重溫歷年女金
bagfgfcde 發表於 2020-12-29 23:47

年份 / 金 / 銀 / 銅
2009 / 何韻詩 / 王菀之 / 薛凱琪
2010 / 容祖兒 / 何韻詩 / 謝安琪
2011 / 何韻詩 / 容祖兒 / 謝安琪
2012 / 方皓玟 / 盧凱彤 / 林二汶 【開竅年?】
2013 / 何韻詩 / 盧凱彤 / 容祖兒
2014 / 謝安琪 / 林二汶 / 方皓玟
2015 / 盧凱彤 / 岑寧兒 / 胡琳
2016 / 鄧小巧 / 李幸倪 / 勞嘉怡
2017 / 鍾舒漫 / 衛蘭 / 馮穎琪
2018 / Serrini / 方皓玟 / 陳慧琳
2019 / 林二汶 / 方皓玟 / 陳蕾
2020 / Serrini / 王嘉儀 / 陳凱詠

唔爭在copy埋男同組合了
2009 / 陳奕迅 / 張敬軒 / 方大同
2010 / 陳奕迅 / 張敬軒 / 王梓軒
2011 / 張敬軒 / 陳奕迅 / 周柏豪
2012 / 陳奕迅 / 林奕匡 / 王梓軒
2013 / 陳奕迅 / 陳柏宇 / 林一峰
2014 / 林奕匡 / 藍奕邦 / 周柏豪
2015 / 陳柏宇 / 麥浚龍 / 李拾壹
2016 / 周國賢 / 彭永琛 / 許廷鏗
2017 / 小肥 / 側田 / 周殷廷
2018 / 許廷鏗 / 陳奕迅 / 林奕匡
2019 / 陳健安 / 許廷鏗 / 馮允謙
2020 / 許廷鏗 / 洪嘉豪 / 林家謙

2009 / at17 / Mr. / RubberBand
2010 / RubberBand / C Allstar / Mr.
2011 / Mr. / C AllStar / RubberBand
2012 / C Allstar / Kolor / my little airport
2013 / C Allstar / Robynn & Kendy / 蘇打綠
2014 / my little airport / C AllStar / RubberBand
2015 / C Allstar / Supper Moment / movin'
2016 / Nowhere Boys / Blaster / Trekkerz
2017 / Robynn & Kendy / Fabel / Mr.
2018 / Dear Jane / Supper Moment / RubberBand
2019 / 小塵埃 / Boyz Reborn / my little airport
2020 / RubberBand / GTB / per se

2011 / 何韻詩  ...
RVHOCPC 發表於 2020-12-30 00:49

嘩。睇到你聽歌歷史的進化,而我仲係停留緊2011年
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

嘩。睇到你聽歌歷史的進化,而我仲係停留緊2011年
on07111 發表於 2020-12-30 01:29

聽左半世廣東歌 口味當然有變化

一姐詠>女金迦>馬拉Gin

一姐地位Confirmed

btw睇返柳兒入到三十強但無新人獎,係因為新人獎唔計airplay?
聽左半世廣東歌 口味當然有變化
RVHOCPC 發表於 2020-12-30 01:38

你落力前行 得我幼稚地停留
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

唔爭在copy埋男同組合了
2009 / 陳奕迅 / 張敬軒 / 方大同
2010 / 陳奕迅 / 張敬軒 /  ...
RVHOCPC 發表於 2020-12-30 00:56

2010年代頭,hins係真係值得btw,睇完個list,我覺得我好out
我估錯這個世界得到教訓

一姐詠>女金迦>馬拉Gin

一姐地位Confirmed

btw睇返柳兒入到三十強但無新人獎,係因為新人獎唔 ...
on07111 發表於 2020-12-30 06:18

係因為我唔計單飛係新人 舊年姜b同ian都無計

2010年代頭,hins係真係值得btw,睇完個list,我覺得我好out
mrshadowll 發表於 2020-12-30 06:40

唔好咁講

原來美祖金過
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

原來美祖金過
616.1314 發表於 2020-12-30 11:47

咁10 11呢兩年都真係出色嘅

咁10 11呢兩年都真係出色嘅
RVHOCPC 發表於 2020-12-30 11:55

仲有布穀鳥大反擊十大!

仲有布穀鳥大反擊十大!
bagfgfcde 發表於 2020-12-30 11:56

低調啲要維持十大第十位係微噴嘅傳統

楊千嬅未入過三甲... 本來佢今年入到噴榜三甲的

楊千嬅未入過三甲... 本來佢今年入到噴榜三甲的
bagfgfcde 發表於 2020-12-30 12:02

可能仲有得頒呢 視乎心情

Kelv's 摯愛十大 - 2020總選
日期:26/12/2020
候選名單:
得獎名單:
歌曲類別 [非榜分類]
1. 摯愛十大( ...
kel_kelvin 發表於 2020-12-17 02:28
Hellosss無誤
支持鏡仔2021繼續掃獎
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

JIM'S MUSIC SELECTION 2020 AWARD

年度十大

第一位  迴光物語 - 柳應廷(345)
第二位  低半度 - 衛蘭(343 ...
放空 發表於 2020-12-26 14:54
心姐好勁 !
靠兩首大歌食糊
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

Hellosss無誤
支持鏡仔2021繼續掃獎
cymusic 發表於 2020-12-30 17:16

其實舊年伊人已經有機會三甲
無奈鏗鏗年尾發力出咗隻拾 力壓伊人 搞到最後得第四

今年啲競爭對手都拎過晒男金 決定第二年就俾佢補返數

下年又多幾個鏡仔出道 就黎霸曬男歌手十強

2020年度 Pete's 金曲流行榜 年度總結

年度十大歌曲
第一位  地球來的人 - 馮允謙
第二位  銀河修理員 - Dear Jane
第三位  時光邊緣的人 - 陳健安
第四位  溝渠暢泳 - 泳兒
第五位  阿愁 - SoulJase
第六位  紅白 - Robynn & Kendy
第七位  漫長 - RubberBand
第八位  與人同行 - 鄧小巧
第九位  帶走你的垃圾 - 衛蘭
第十位  再度 - 謝安琪

年度華語歌曲
金  刻在我心底的名字 - 盧廣仲
銀  句號 - G.E.M.
銅  沙發裡有沙發Radio - 魚丁糸

年度新登場歌手
金  柳應廷             上榜歌曲:水刑物語、迴光物語、風靈物語
銀  Michael C        上榜歌曲:愚公 (國)、對頻之間 (國)
銅  應智越             上榜歌曲:約你跳舞、渴

年度唱作歌手
金  馮允謙             上榜歌曲:A New Day、遠在眼前;冠軍歌曲:愛斯基摩人之吻、開始倒數、地球來的人
銀  林家謙             上榜歌曲:特倫斯夢遊仙境、時光倒流一句話;冠軍歌曲:拼命無恙、一人之境
銅  AGA江海迦      上榜歌曲:So Called Love Song;冠軍歌曲:Mad、See You Next Time

年度傑出表現獎
金  Pandora          上榜歌曲:重聚那一天、前進號、明日旅程、非理想愛人;冠軍歌曲:靈魂吶喊
銀  洪嘉豪             上榜歌曲:我說不可以、自問自答、窮小子;冠軍歌曲:曲線型戀情
銅  黎曉陽             上榜歌曲:黑鏡;冠軍歌曲:阿茲與海默

年度作曲人
林家謙            上榜歌曲:平安夜、原罪、南昌街王子、特倫斯夢遊仙境、致明日的舞、時光倒流一句話、是但求其愛;
                     冠軍歌曲:拼命無恙、一人之境、我心中尚未崩壞的部分

年度填詞人
林若寧             上榜歌曲:平安夜、玩具成熟時、沒身份妒忌、約你跳舞、寂寞的怪獸、Ripboy、小半生、蝸牛、懷念晴朗的雨天、十分錯;
                      冠軍歌曲:零分、喜劇收場、Mad、格林童話、猜猜我是誰、暫定

年度男歌手
金  馮允謙             上榜歌曲:A New Day、遠在眼前;冠軍歌曲:愛斯基摩人之吻、開始倒數、地球來的人
銀  許廷鏗             上榜歌曲:四書五經六欲七竅、Negative、恨、慌、痛;冠軍歌曲:荒廢之綠洲、無力感
銅  林家謙             上榜歌曲:特倫斯夢遊仙境、時光倒流一句話;冠軍歌曲:拼命無恙、一人之境

年度女歌手
金  李幸倪             上榜歌曲:敢、開燈。熄燈;冠軍歌曲:幸福門、美男子與香煙
銀  AGA江海迦      上榜歌曲:So Called Love Song;冠軍歌曲:Mad、See You Next Time
銅  黃妍                上榜歌曲:刮骨、遲起的鳥兒有蟲吃;冠軍歌曲:牆身有裂、我心中尚未崩壞的部分

年度樂隊組合
金   RubberBand   上榜歌曲:First Date、健兒、每度微小;冠軍歌曲:漫長、百毒不侵
銀   Dear Jane      上榜歌曲:Dear Christmas、哀的美敦書、最後一間唱片舖、給防護罩一吻;冠軍歌曲:銀河修理員
銅   ToNick            上榜歌曲:衰喺個掣度、一口氣、時間的初衷;冠軍歌曲:鬼滅之日

年度專輯
金  《i》 - RubberBand            上榜歌曲:First Date、健兒、每度微小;冠軍歌曲:漫長、百毒不侵
銀  《Negative》 - 許廷鏗        上榜歌曲:Negative、恨、慌、痛;冠軍歌曲:無力感
銅  《Limerence》- Dear Jane 上榜歌曲:哀的美敦書、最後一間唱片舖、給防護罩一吻;冠軍歌曲:銀河修理員

年度十大歌曲
第二位  銀河修理員 - D ...
peter722 發表於 2020-12-30 23:21

支持阿愁
我估錯這個世界得到教訓

宜家先睇到呢個post好多鏡仔攞獎

點玩㗎啲投票?
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

年度十大歌曲

支持 敢、開燈。熄燈

宜家先睇到呢個post好多鏡仔攞獎

點玩㗎啲投票?
gocrazy 發表於 2020-12-31 21:25

有d玩投票,喺佢地個個人介紹度,有d玩唔投票,自己全權負責頒獎禮
我估錯這個世界得到教訓

有d玩投票,喺佢地個個人介紹度,有d玩唔投票,自己全權負責頒獎禮
mrshadowll 發表於 2021-1-1 18:15

thanks!即係我都可以自己搞個鏡仔頒獎
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

年度十大歌曲

支持謙b

2020 專業推介 影子十大

第五位
【靈魂吶喊】  Pandora
曲:Anakin Foo
詞:Tony Huen/ MJ Tam
編:Pandora
監:Pandora/ MJ Tam

無動力,無靈感,將寫在紙上的字通通劃掉,碰壁時常發生,當前路變得迷茫,不如停下來,放鬆下,對著無人的地方盡情吶喊。

第四位
《迴光物語》  柳應廷

曲:吳林峰
詞:小克
編:王雙駿
監:王雙駿

本地論壇經常提到的一個話題,贏/輸在起跑線,有錢人家從小就學習比我們多的知識,看到比我們更廣的世界。到我們長大了,才發現自己原來很想學某樣樂器,到那時才發現已經太遲了?很想學但是冇錢,有錢學了卻發現力不從心了。自卑,焦慮等情緒襲來,無力感又出現了,於是封閉自己在角落裡,長久以來,覺得自己是被忽略的一個。

其實,不如意的事情經常發生,何必把自己困著,為什麼不能直面自己內心,找到自己真正喜歡的東西,不顧一切地完成它。
我估錯這個世界得到教訓

thanks!即係我都可以自己搞個鏡仔頒獎
gocrazy 發表於 2021-1-1 18:21

可以嘅,其實不是不可以講鏡仔,其實呢度好多人都好欣賞鏡仔,呢度唔同出面,出面嘅人成日分析鏡仔們嘅私生活,呢度講音樂only
我估錯這個世界得到教訓

第三位《我們很帥》ERROR
作曲: CMgroovy@TheRebelAlliance, Heartgrey@TheRebelAlliance, HIGGO Raj@TheRebelAlliance
填詞: 梁栢堅, Dee
編曲: CMgroovy, Heartgrey
監製: CMgroovy

天氣冷了,才發現自己個衣櫃其實冇幾多冬天嘅衫,一年之中最煩嘅時刻要來了,好怕又會買到一件自己都唔中意,著出去要會比人笑嘅衫,睇到心儀嘅衫,又唔夠膽買,因為著出去,會暴露晒自己身上嘅缺點,其實我地一直都喺度在乎緊人地嘅感受,從來都冇諗過自己想要乜,我又唔係潮人,點解一定要著潮牌,點解著潮牌先叫型,點解而家d人咁驚話比人聽自己中意乜,點解要獎咁多違心嘅說話,點解靚唔可以有多種定義?

第二位

SoulJase - 阿愁

曲:鄺尚開
詞:SoulJase/Oscar
編:孔奕佳
監:簡/SoulJase

如果今天是末日,你會放低一切嘅執著嗎,其實,每一天都能夠安穩度過,已經是最大的幸運
我估錯這個世界得到教訓

2020 影子音樂 專業推介
至尊歌

銀河修理員 Dear Jane

曲:Howie @ Dear Jane
詞:黃偉文
編:Dear Jane / 黃兆銘
監:Howie@Dear Jane / Tim@Dear Jane
本年度上榜總共301首
原來聽晒一年嘅派台歌,之後將佢整合起嚟,唔係一件容易嘅事,但系我依然會每個星期都堅持去做,因為我今個星期唔做,下個星期就會多左好多嘢要做,所以我一定要做好。
今年對於好多人嚟講,都係非常難過嘅一年,有d人,你同佢天各一方,你先發現,原來我真係好掛住好掛住你wor,當你意識到,原來嗰個人永遠唔會翻嚟嘅時候,你先嚟後悔,點解唔好好珍惜…
不如意嘅事時常發生,人生就係一個不斷得到又不斷失去嘅過程,在亂世更加要學懂珍惜, 要及時去愛你應該愛嘅人,如果不覺意激親對方,請及時修補關係!祝大家新年快樂!
我估錯這個世界得到教訓

支持你!!!

至尊歌

編:Dear Jane ...
mrshadowll 發表於 2021-1-1 18:59

Happy new year!
至尊歌由全年最hit歌勝出

至尊歌

G持Will Or!

Happy new year!
至尊歌由全年最hit歌勝出
bagfgfcde 發表於 2021-1-1 21:38

多謝!!
我估錯這個世界得到教訓

G持Will Or!
weiquan 發表於 2021-1-1 21:48

多謝多謝
我估錯這個世界得到教訓

第五位
編:Pandor ...
mrshadowll 發表於 2021-1-1 18:26

支持 迴光。
好開心呢度好多朋友都選迴光!

2020 SMA 播放指數大獎
歌手:張敬軒

歌曲:銀河修理員 - Dear Jane

我估錯這個世界得到教訓

2020 SMA 我最喜愛系列大獎

好多人話,香港樂壇已死,香港樂壇已經冇以前咁好,甚至有人話聽外語歌好過聽本土,本地歌咁垃圾,其實係香港呢個小島上,冇錢,冇資源,紅左都未必會得到好多人欣賞,喺其他地方,可能你有少少人欣賞就已經夠賺,但係喺香港盡100%嘅努力都未必會有人睇到,可能到時出到嚟就被人一句乜水嚟就咁帶過。D人成日話樂壇垃圾,但係佢地有冇諗過,樂壇之所以變得冇人理,除左歌手,唱片公司嘅責任之外,聽眾,樂迷都有責任呢。
不過,好慶幸嘅,係有一班好中意好中意香港樂壇嘅人嚟到cm呢度,其實真係好欣慰,仲有一大班留意,支持呢個樂壇,繼續一齊加油!

男歌手:張敬軒

女歌手:謝安琪

組合:Mirror

專輯:The Album And The End Of It - 麥浚龍、謝安琪

作曲:RubberBand - First Date

編曲:Hirsk - 未夠癲

填詞:Oscar、Jase - 阿愁

監製:王雙駿 - 迴光物語

歌曲: 風靈物語 - 柳應廷

今年係我第一年喺cm搞自家製頒獎典禮,唔知係咪唯一一次,因為隨著年紀嘅增長,有好多嘢都唔到自己話事,好多嘢我地都要跟住人地去做,其實我好唔中意咁樣,我覺得每個人都係獨一無二,所以我都搞一個完全由我自己控制嘅頒獎禮,其實我一開始每次po一個獎或者要講d咩其實都有諗過咁樣做係咪真係好,但係之後我冇咁諗,因為越諗得多就越冇自己嘅個人風格。每一日都要當呢個係自己最後一日,每一次機會都要把握好。
祝大家新年快樂!!下年再見!!

完場曲

頒漏左

多謝呢位為廣東歌,為樂壇不遺餘力嘅cm會員

lu12

終身成就獎!!

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
我估錯這個世界得到教訓

2001 Cantopop Journey Award 2020
Date:3 Jan 2021 20:30

年度十大歌曲 最後三十強(依歌手筆劃順序):
把悲傷留在山上 - After 10/我們很帥 - Error/徘徘徊徊 - Fiester /零分 - JUDE/寂寞的怪獸  - One Promise/
紅白 - Robynn & Kendy/百毒不侵 - RubberBand /漫長 - RubberBand /網路安全隱患 - Serrini /All we have is now - 方皓玟/
人話 - 方皓玟/一個一個人 - 布志綸/一切正常 - 吳浩康/一人之境 - 林家謙/拼命無恙 - 林家謙/
特倫斯夢遊仙境 - 林家謙/水刑物語 - 柳應廷/100層樓的家 - 梁詠琪/Will (not) see you soon - 莊正/無力感 - 許廷鏗/
正式開始 - 陳卓賢/未知道 - 陳健安/地球來的人 - 馮允謙/開始倒數 - 馮允謙/愛斯基摩人之吻 - 馮允謙/
China Reggaeton - 黃明志 feat.黃秋生/牆身有裂 - 黃妍/同檯  - 鄧小巧/阿茲與海默 - 黎曉陽/分手第二天 - 衞詩
年度男歌手 最後十強(依歌手筆劃順序):
布志綸/江熚生/林家謙/柳應廷/許廷鏗/陳卓賢/陳健安/麥浚龍/馮允謙/黎曉陽
年度女歌手 最後十強(依歌手筆劃順序):
AGA/Gin Lee/JUDE/方皓玟/林欣彤/陳凱詠/陳蕾/鄧小巧/衞詩/謝安琪
年度組合 最後十強(依歌手筆劃順序):
Dear Jane/Dusty Bottle/Fiester/Kolor/Nowhere Boys/One Promise/Pandora /RubberBand /ToNick/Zpecial
2001 Cantopop Journey Week 51
1.怪我只敢做好人 2.一了百了 3.正義病患者

2020年度至潮音樂流行榜頒獎典禮 得獎名單

流行類獎項
1. 至潮音樂,十大推介
第二位:一人之境 – 林家謙
第三位:隔離 – 陳凱詠
第四位:網絡安全隱患 – Serrini
第五位:再度 – 謝安琪
第六位:幸福門 – Gin Lee
第七位:My Only One – 鄭中基
第八位:是但求其愛 – 陳奕迅
第九位:溝渠暢泳 – 泳兒
第十位:原始心態 – 吳業坤

2. 至潮音樂年度至尊歌曲大獎:
銀河修理員 – Dear Jane

3. 至潮音樂男歌手
金獎:林家謙
銀獎:許廷鏗
銅獎:馮允謙

4. 至潮音樂女歌手
金獎:衛蘭
銀獎:謝安琪
銅獎:AGA

5. 至潮音樂組合或樂隊
金獎:Dear Jane
銀獎:RubberBand
銅獎:Pandora

6. 至潮音樂至尊唱片
金獎:Limerence – Dear Jane
銀獎:i – RubberBand
銅獎:The album and the end of it – 麥浚龍/謝安琪

7. 至潮音樂唱作人
銀獎:馮允謙
銅獎:陳蕾

8. 至潮音樂新人獎
金獎:柳應廷
銀獎:江(火畢)生
銅獎:盧瀚廷
優異獎:應智越、R.O.O.T.

音樂類獎項
1. 最佳作曲:再度 – 傅佩嘉(主唱:謝安琪)

2. 最佳填詞:是但求其愛 – 小克(主唱:陳奕迅)

3. 最佳編曲:低半度 – Ted Lo、蘇道哲(主唱:衛蘭)

4. 最佳歌曲監製:廢學 – Adrian Chan、陳健安(主唱:陳健安)

5. 最佳專輯演唱人獎:Gin Lee – My Secret

6. 全年最佳進步獎
銀獎:馮允謙
銅獎:陳凱詠
優異獎:Serrini、許靖韻

好多人話,香港樂壇已死,香港樂壇已經冇以前咁好,甚至有人話聽外語歌好 ...
mrshadowll 發表於 2021-1-2 10:42

風靈柳 mm7

年度十大歌曲
恭喜 地球來的人 阿愁 柳應廷 女金Gin 組金Rb 同 《i》大碟

第五位
編:Pandor ...
mrshadowll 發表於 2021-1-1 18:26
太高質了吧
至尊歌

合理過full cup有害攞 !

好多人話,香港樂壇已死,香港樂壇已經冇以前咁好,甚至有人話聽外語歌好 ...
mrshadowll 發表於 2021-1-2 10:42
軒年尾派得一首歌都贏 好勁

軒年尾派得一首歌都贏 好勁
cymusic 發表於 2021-1-2 16:09

全力支持軒仔
我估錯這個世界得到教訓

太高質了吧  
合理過full cup有害攞 !
cymusic 發表於 2021-1-2 16:08

多謝支持
我估錯這個世界得到教訓

多謝支持
mrshadowll 發表於 2021-1-2 18:09

作為cm首席軒迷始祖,我好客觀加好心痛咁畀左兩年白果軒軒食,下年軒軒加油啦,只要D歌正一定可以橫掃我個頒獎禮,男金方面2019年輸畀Alfred、2020年輸畀林家謙

作為cm首席軒迷始祖,我好客觀加好心痛咁畀左兩年白果軒軒食,下年軒軒加油啦,只要D歌正一定可以橫掃我 ...
1d14 發表於 2021-1-2 18:20

我2018最歌都冇投軒仔祖兒?不了
我估錯這個世界得到教訓

作為cm首席軒迷始祖,我好客觀加好心痛咁畀左兩年白果軒軒食,下年軒軒加油啦,只要D歌正一定可以橫掃我 ...
1d14 發表於 2021-1-2 18:20

Sorry,睇錯,以為係軒祖歌迷
我估錯這個世界得到教訓

2020 Shadow Music Award完全獲獎名單暨林家謙表彰大會

終身成就獎

專業推介十大
至尊歌 銀河修理員 Dear Jane
第二位 阿愁 SoulJase
第三位 我們很帥 Error
第四位 迴光物語 柳應廷
第五位 靈魂吶喊 Pandora
第六位 慌 許廷鏗
第七位 約你跳舞 應智越
第八位 IGNITED Mirror
第九位 日光  梁釗峰/陳仕燊
第十位 特倫斯夢遊仙境 林家謙

男歌手
金獎 柳應廷
銀獎 林家謙
銅獎 許廷鏗

女歌手
金獎 謝安琪
銀獎 李幸倪
銅獎 陳蕾

組合
金獎 Pandora
銀獎 Mirror
銅獎 Dear Jane

唱作人
金獎 林家謙
銀獎 陳蕾
銅獎 per se

生力軍
金獎 柳應廷
銀獎 盧瀚霆
銅獎 應智越

傑出表現獎
金獎 馮允謙
銀獎 Nowhereboys
銅獎 陳卓賢

作曲人大獎
金獎 林家謙
銀獎 吳林峰
銅獎 Howie

填詞人大獎
金獎 Oscar
銀獎 黃偉文
銅獎 林若寧

編曲人大獎
金獎 王雙駿
銀獎 Pandora
銅獎 Ariel Lai

監製大獎
金獎 Edward Chan
銀獎 王雙駿
銅獎 舒文

最佳演繹男歌手 陳柏宇
最佳演繹女歌手 莫文蔚
勁爆跳舞歌曲 一所懸命 - 盧瀚霆
勁爆創作大碟 Pandora - Ain't Stopping
我最欣賞大碟 SoulJase - 藍染
勁爆新媒體歌曲  同步舞曲 - 盧華
勁爆劇集主題曲 千億個或許 - Anson Kong
勁爆原創歌曲 幸運的我們 - 劉卓軒
勁爆年度mv  蒙著嘴說愛你 - 姜濤
勁爆合唱歌 未夠癲 - 鍾舒漫/鍾舒祺

至尊唱片大獎 Mirror - One And All

勁爆指數大獎
歌曲 :銀河修理員 - Dear Jane
歌手 :張敬軒

我最喜愛系列
男歌手:張敬軒
女歌手:謝安琪
組合:Mirror
專輯:The Album And The End Of It - 麥浚龍、謝安琪
作曲:RubberBand - First Date
編曲:Hirsk - 未夠癲
填詞:Oscar、Jase - 阿愁
監製:王雙駿 - 迴光物語
歌曲: 風靈物語 - 柳應廷
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
我估錯這個世界得到教訓

WYTV Music Award 2020

Welcome Speech

2020嘅新常態, 音樂可以變得同我地好近, 可能因為多左時間聽歌, 但同時疫情下又會少左好多演唱會同埋liveshow. 同時間, 2020作為新時代嘅開始, 歌手所帶出嘅音樂或多或少都會有轉變, 自己嘅歌路同接受程度可能都會隨之而有所變化. 在最壞的時代也是最好的時代.

CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾