返回列表 發帖

Kelv's 摯愛十大 - 2020總選
日期:26/12/2020
候選名單:候選歌曲及十強歌手
得獎名單:
歌曲類別 [非榜分類]
1. 摯愛十大(排名不分先後)
#歌曲歌手
11高攀愛李靖筠
21零分JUDE
31正式開始陳卓賢
41低半度衛蘭
51一所懸命盧瀚霆
61黑鏡黎曉陽
72我的片單Zpecial
83幸福門Gin Lee
94無名指的勇氣林欣彤
104小康馮允謙

2. 國語金曲獎
歌曲歌手
4如果能幸福周興哲
1很久以後G.E.M.
4抱歉 我不抱歉A-Lin

3. 合唱歌曲獎
歌曲歌手
1二次緣海俊傑、李施嬅
4十分錯JUDE、張天賦
3蝸牛Anson Kong、陳卓賢

4. 戲劇歌曲獎
歌曲歌手
1正式開始陳卓賢
1高攀愛李靖筠
2金都鄧麗欣

5. 唱片獎
唱片歌手冠軍歌曲上榜歌曲
《Dear Secret》Gin Lee幸福門、美男子與香煙、開燈。熄燈 
《Before I Forget》黎曉陽拾荒者之歌、阿茲與海默、黑鏡 
《Awaken》馮允謙開始倒數、地球來的人A New Day、遠在眼前、小康

歌手類別 [榜分類]
6. 新人獎
歌手冠軍歌曲上榜歌曲
盧瀚霆一所懸命Burn Out、角落生物、神隊友
柳應廷迴光物語水刑物語、風靈物語
Anson Kong金星女孩特登、千億個或許、蝸牛、蝸牛(合)

7. 優秀歌手獎(排名不分先後)
#歌手冠軍歌曲上榜歌曲
1李克勤格林童話為食熊貓
2洪嘉豪 我說不可以、曲線型戀情、自問自答、窮小子
3許廷鏗 將心比己、四書五經六欲七竅、你可能未必不喜歡我、無力感、Negative、恨
4JUDE零分、十分錯十分錯(合)
5李靖筠高攀愛、一千零一頁 
6AGAMad、See You Next TimeSo Called Love Song
7曾樂彤天空之門找到一個人
8許靖韻別為我好代罪羔羊
9林欣彤次元壁、無名指的勇氣親愛的巨人
10G.E.M.Walk on Water、很久以後別勉強

8. 組合獎
歌手冠軍歌曲上榜歌曲
Zpecial我的片單、深夜告別練習
MIRROR IGNITED、One and All
RubberBand 每道微小

9. 男歌手獎
歌手冠軍歌曲上榜歌曲
陳卓賢正式開始、鯨落蝸牛(合)、背伴
馮允謙開始倒數、地球來的人愛斯基摩人之吻、A New Day、遠在眼前、小康
黎曉陽拾荒者之歌、阿茲與海默、黑鏡 

10. 女歌手獎
歌手冠軍歌曲上榜歌曲
Gin Lee喘息空間、敢、幸福門、美男子與香煙、
開燈。熄燈
衛蘭低半度、帶走你的垃圾鐵蘭花、她整晚在寫信、低級趣味
HANA我輸不起你喜歡說謊、如果你明白、我未能忘掉你、說過放下、不能放手

11. 摯愛十大金曲金獎
幸福門 - Gin Lee
作曲:Vincent Chow、澤日生
填詞:何方
編曲:Gary Tong
監製:Alvin Leong

獎項分布
4    Gin Lee
3.5 陳卓賢
3    李靖筠 馮允謙 黎曉陽
2.5 JUDE
2    盧瀚霆 林欣彤 G.E.M. Zpecial 衛蘭
1.5 Anson Kong
1    周興哲 A-Lin 鄧麗欣 柳應廷 李克勤 洪嘉豪 許廷鏗 AGA 曾樂彤 許靖韻 MIRROR RubberBand HANA
0.5 海俊傑 李施嬅 張天賦
總數:45

JIM'S MUSIC SELECTION 2020 AWARD

年度十大

第一位  迴光物語 - 柳應廷(345)
第二位  低半度 - 衛蘭(343 ...
放空 發表於 2020-12-26 14:54

恭喜蘭蘭 至尊同女金都係差少少
見到你派獎 我都想依家派添

等你
我用呢兩日計晒啲分 即刻頒咗先 驚之後無時間
都幾驚喜 我以為蘭b 拎硬女金{:1_ ...
放空 發表於 2020-12-26 16:22

女銀已經好滿意 不過原來爭咗係自plug三生一吻 + 無上低級趣味 恭喜心姐險勝

日期/時間:今日17:00
獎項:
歌曲類別 [非榜分類]
1. 摯愛十大(10)
2. 國語金曲獎(3)
3. 合唱歌曲獎(3)
4. 戲劇歌曲獎(3)
5. 唱片獎(3)

歌手類別 [榜分類]
6. 新人獎(3)
7. 優秀歌手獎(10)
8. 組合獎(3)
9. 男歌手獎(3)
10. 女歌手獎(3)

金曲金獎 [非榜分類]
11. 摯愛十大金曲金獎(1)

候選名單:候選歌曲及十強歌手

開場曲 - 2019摯愛十大金曲金獎

稍後頒發:歌曲類別獎項

歌曲類別
[非榜分類]
1. 摯愛十大
(排名不分先後)
#歌曲歌手歌手十大次數
11高攀愛李靖筠1
21零分JUDE1
31正式開始陳卓賢2
41低半度衛蘭17
51一所懸命盧瀚霆1
61黑鏡黎曉陽3
72我的片單Zpecial1
83幸福門Gin Lee2
94無名指的勇氣林欣彤6
104小康馮允謙1

2. 國語金曲獎
歌曲歌手歌手國語金曲次數
4如果能幸福周興哲5
1很久以後G.E.M.3
4抱歉 我不抱歉A-Lin6

3. 合唱歌曲獎
歌曲歌手
1二次緣海俊傑、李施嬅
4十分錯JUDE、張天賦
3蝸牛Anson Kong、陳卓賢

4. 戲劇歌曲獎
歌曲歌手
1正式開始陳卓賢
1高攀愛李靖筠
2金都鄧麗欣

5. 唱片獎
唱片歌手冠軍歌曲上榜歌曲
《Dear Secret》Gin Lee幸福門、美男子與香煙、開燈。熄燈
《Before I Forget》黎曉陽拾荒者之歌、阿茲與海默、黑鏡 
《Awaken》馮允謙開始倒數、地球來的人A New Day、遠在眼前、小康

稍後頒發:新人獎

輕輕一推先,支持Alfred
on07111 發表於 2020-12-26 17:03

希望支持埋Gin 開燈熄燈

BARF! @ the opening
bagfgfcde 發表於 2020-12-26 17:11

咁快已經BARF! 之後點算

歌手類別 [榜分類]
6. 新人獎
歌手冠軍歌曲上榜歌曲
盧瀚霆一所懸命Burn Out、角落生物、神隊友
柳應廷迴光物語水刑物語、風靈物語
Anson Kong金星女孩特登、千億個或許、蝸牛、蝸牛(合)

稍後頒發 - 優秀歌手、組合、男歌手、女歌手獎

十強歌手
男歌手最佳成績女歌手最佳成績
馮允謙金獎衛蘭金獎
黎曉陽金獎林欣彤銀獎
許廷鏗金獎HANA銅獎
陳柏宇銀獎G.E.M.第四
陳卓賢第四曾樂彤第四
李克勤第五Gin Lee第六
洪嘉豪第八AGA第八
Anson Kong-許靖韻第九
柳應廷-JUDE-
盧瀚霆-李靖筠-

如果敢入碟既話,我都會頒專輯獎俾Gin
bagfgfcde 發表於 2020-12-26 17:27

如果敢本身真係入碟嘅話,你會話:
如果敢唔入碟既話,我都會頒專輯獎俾Gin

歌手類別 [榜分類]
7. 優秀歌手獎(排名不分先後)
#歌手冠軍歌曲上榜歌曲
1李克勤格林童話為食熊貓
2洪嘉豪我說不可以、曲線型戀情、自問自答、窮小子
3許廷鏗將心比己、四書五經六欲七竅、你可能未必不喜歡我、無力感、Negative、恨
4JUDE零分、十分錯十分錯(合)
5李靖筠高攀愛、一千零一頁
6AGAMad、See You Next TimeSo Called Love Song
7曾樂彤天空之門找到一個人
8許靖韻別為我好代罪羔羊
9林欣彤次元壁、無名指的勇氣親愛的巨人
10G.E.M.Walk on Water、很久以後別勉強

8. 組合獎
歌手冠軍歌曲上榜歌曲
Zpecial我的片單、深夜告別練習
MIRRORIGNITED、One and All
RubberBand每道微小

9. 男歌手獎
歌手冠軍歌曲上榜歌曲
陳卓賢正式開始、鯨落蝸牛(合)、背伴
馮允謙開始倒數、地球來的人愛斯基摩人之吻、A New Day、遠在眼前、小康
黎曉陽拾荒者之歌、阿茲與海默、黑鏡

10. 女歌手獎
歌手冠軍歌曲上榜歌曲
Gin Lee喘息空間、敢、幸福門、美男子與香煙、開燈。熄燈
衛蘭低半度、帶走你的垃圾鐵蘭花、她整晚在寫信、低級趣味
HANA我輸不起你喜歡說謊、如果你明白、我未能忘掉你、說過放下、不能放手

稍後頒發 - 摯愛十大金曲金獎

敢 無十大,失望
on07111 發表於 2020-12-26 17:34

女金唱返 okay?

高攀愛是什麼東西......
放空 發表於 2020-12-26 17:36

佢有啲歌我係完全唔想聽 但係呢首我年頭成日聽

有taste,揀一所懸命
mrshadowll 發表於 2020-12-26 17:43

多謝支持Bobby 朝早搭車聽呢首歌都會精神返

11. 摯愛十大金曲金獎
幸福門 - Gin Lee
作曲:Vincent Chow、澤日生
填詞:何方
編曲:Gary Tong
監製:Alvin Leong

頒曬,多謝支持!

統計數據
前十名男、女歌手分數
#男歌手總周數女歌手總周數
1陳卓賢40.5Gin Lee57
2馮允謙28衛蘭44
3黎曉陽26HANA28
4盧瀚霆21JUDE27
5李克勤21李靖筠26
6柳應廷19AGA20
7Anson Kong16.5曾樂彤18
8洪嘉豪15許靖韻16
9許廷鏗12林欣彤15
10陳柏宇11G.E.M.15
Remarks: 總周數 = 冠軍周數 + 三甲周數 + 上榜周數

獎項分布 - 以歌手作單位
4    Gin Lee
3.5 陳卓賢
3    李靖筠 馮允謙 黎曉陽
2.5 JUDE
2    盧瀚霆 林欣彤 G.E.M. Zpecial 衛蘭
1.5 Anson Kong
1    周興哲 A-Lin 鄧麗欣 柳應廷 李克勤 洪嘉豪 許廷鏗 AGA 曾樂彤 許靖韻 MIRROR RubberBand HANA
0.5 海俊傑 李施嬅 張天賦
總數:45

恭喜 Gin  
敢 真的好好聽
bagfgfcde 發表於 2020-12-26 18:14

幸兒叻叻
每次聽敢 都會諗返起人人起勁 都係Diva先會唱嘅歌

今年憑 敢同其他歌橫掃女金、唱片金同金曲金 實至名歸 Talent always wins!!

恭喜 Aga
So CLS 同 SYNT 真的好好聽
on07111 發表於 2020-12-26 18:17

今年最佳成績推上咗兩位
睇黎過幾年就會女金!

Gin Lee一日之內勇奪兩首十大!!
JasOh103 發表於 2020-12-26 19:54

希望快啲到你派獎俾幸兒

菊姐好勁
John 發表於 2020-12-26 20:38

菊兒示範曲多終勝 上吓上吓就女銅

Gin Lee 好勁
碟金 + 女金 + 金曲金
祖兒白果好可惜
616.1314 發表於 2020-12-26 20:47

祖兒今年主動棄賽 可惜
不過祖兒拎過曬碟金女金金曲金了 今年就讓俾幸兒啦

首屆全民造星為樂壇帶來一番新景象,重現香港追星熱潮

生力軍獎項
金獎:柳應廷
上榜作品:水刑物語
上 ...
mrshadowll 發表於 2020-12-27 20:44

細貓贏AK
啲獎項名好勁歌+997

撞咗黑鏡 零分兩首十大

Hellosss無誤
支持鏡仔2021繼續掃獎
cymusic 發表於 2020-12-30 17:16

其實舊年伊人已經有機會三甲
無奈鏗鏗年尾發力出咗隻拾 力壓伊人 搞到最後得第四

今年啲競爭對手都拎過晒男金 決定第二年就俾佢補返數

下年又多幾個鏡仔出道 就黎霸曬男歌手十強

2020年度至潮音樂流行榜頒獎典禮 得獎名單

流行類獎項
1. 至潮音樂,十大推介
第二位:一人之境 – 林家謙 ...
1d14 發表於 2021-1-2 15:53

留意到蘭蘭女金 支持
同埋Gin隻碟錯咗名 My Secret係祖兒㗎

有請Gin Lee再次上台!!

Long's Music Picks 2020 至尊碟

《Dear Secret》-- Gin Lee

上榜歌:開燈。熄 ...
WZA111 發表於 2021-1-14 21:48

恭喜幸兒 BRAVO!
美中不足係得十大第七同女銅

講真2020年真係冇乜人做到三冠Gin Lee

希望等陣會攞多個三甲!
JasOh103 發表於 2021-1-14 21:52

唔緊要啦,到時候又睇Gin Lee fans吹噓堅堅係票后
#無一獲獎
on07111 發表於 2021-1-17 20:14

你覺得共和最歌Gin做到票后? 好有自信嘅Gin stan

輸比林家玲都正常嘅。。。
on07111 發表於 2021-1-17 21:10

語言偽術黎講 +him叫做票王

Gin Lee @ 2020 獎項一覽

共和榜主
C. SeeTV Chart Award Presentation Ceremony 2020 (seeseetv)
-

CH細 ...
JasOh103 發表於 2021-1-21 11:02

令人感動嘅一個list
Thank you Jason

星期五晚之後呢張 List 會長好多
616.1314 發表於 2021-1-21 11:09

有種預感Gin只可以拎到碟金 因為要分獎俾心姐祖兒結果失落女金同至尊歌 Anyway支持幸兒掃獎

Anson Kong @ 2020 獎項一覽

共和榜主
A Powerpick年度大清算 2020(gcgoobi)
A Power ...
weiquan 發表於 2021-1-22 17:32

好簡潔嘅一個list Team AK!

Gin Lee! Gin Lee!

愛是大門開(Love Is An Open Door)

經常有人把人生比喻成一道道的門
有的門沒有上鎖,輕而易舉便打開了
...
616.1314 發表於 2021-1-22 20:27

第一首出場
今年有無分一至十位其實

兩首十大!Get it, Gin!

同我一樣兩隻幸兒
SugarFree 發表於 2021-1-22 20:51

好高質

More Than Just The Spare 是【魔雪奇緣】的 Outtake
講述安娜對於自己只是後備繼承人的心聲
雖然沒有正式 ...
616.1314 發表於 2021-1-22 20:58

very nice! 難得喺全女班頒獎禮見到蘭蘭

係蘭B 第一首十大
得一首東京人瑞咋點掃
616.1314 發表於 2021-1-22 21:05

應該係第一個獎添 開心

為鎮上的居民精心準備了一場盛大夜宴
才驚覺原來每個家庭都有其「聖誕傳統」
唯獨自己的沒有...

美妙鐘聲 ...
616.1314 發表於 2021-1-22 21:09

全部都係冠軍歌!!
不過好可能已經係幸兒今晚唯一大獎了

咁樣塞多半個獎俾祖兒

喜歡祖兒

Gin Lee is robbed

有種預感Gin只可以拎到碟金 因為要分獎俾心姐祖兒結果失落女金同至尊歌 Anyway支持幸兒 ...
kel_kelvin 發表於 2021-1-22 00:59

早前已經預測到 所以唯有恭喜幸兒女銀

2018年大熱入圍
卻以一票之差飲恨
今年很堅強,終於成功登頂

全女班我最喜愛的歌手
Gin Lee(19 ...
616.1314 發表於 2021-1-22 23:05

35%睇落贏得好險下喎 幸兒又贏

沒有華衣美服
沒有舞台機關
沒有煙火特效

只消一支咪、一把靚聲
便足以繞樑三日,顛倒眾生
繼 First Of Al ...
616.1314 發表於 2021-1-22 23:10

最後一回實在太感動

終於嚟到全晚最刺激嘅環節
全女班我最喜愛的歌曲 唱票!
616.1314 發表於 2021-1-22 23:16

不如去到呢到停啦好嘛 恭喜幸福門同美男子!

幸兒有7個獎? 集齊全套十大計多一個?

計埋幕後
616.1314 發表於 2021-1-22 23:37

明白了 見唔到幸兒個名以為唔入佢數

Gin Lee @ 2020 獎項一覽

共和榜主
C. SeeTV Chart Award Presentation Ceremony 2020 (seeseetv)
-

CH細 ...
JasOh103 發表於 2021-1-22 23:41

十大數目 幸福門 8:6 美男子 Same as 首選票!
Please vote 幸福門

提名都計 不如計埋上榜歌當是獲獎
on07111 發表於 2021-1-24 23:20

曲線叫人統計埋Gin每個榜嘅上榜成績?

女歌手

3rd . 王嘉儀
上榜歌 : 月光族 菩薩
冠軍歌 : 厭世臉

2nd . 衛蘭
上榜歌 : nil
冠軍歌 : 低 ...
b01091018 發表於 2021-1-27 23:22

銀 幾好