返回列表 發帖
12/29

JIM'S MUSIC SELECTION 2020 AWARD

年度十大

第一位  迴光物語 - 柳應廷(345)
第二位  低半度 - 衛蘭(343 ...
放空 發表於 2020-12-26 14:54

支持謙b

首屆全民造星為樂壇帶來一番新景象,重現香港追星熱潮

生力軍獎項
金獎:柳應廷
上榜作品:水刑物語
上 ...
mrshadowll 發表於 2020-12-27 20:44

支持幕後獎頒三個

Billboard Top 20 Awards 2020
歌手獎項三十強

Robynn & Kendy
李拾壹
許廷鏗
王嘉儀
林一峰
GTB
黎曉陽
Blaster
柳應廷
岑寧兒
洪嘉豪
Jude
林奕匡
李幸倪
陳卓賢
RubberBand
SoulJase
小塵埃
林家謙
per se
吳林峰
陳蕾
莊正
林二汶
陳健安
陳凱詠
Serrini
林欣彤
馮允謙
AGA

(排名不分先後)

十二月二十九日 網上九點 非共頒獎帖見

FOUND

2020 SMA
女歌手
金獎:謝安琪
銀獎:李幸倪
銅獎:陳蕾
女歌手金獎:謝安琪
上榜歌曲:我在陽台上 ...
mrshadowll 發表於 2020-12-28 21:19

支持冠 敢 嘅榜

我家迦迦睇錯兩點開始,仲想衝入黎搶獎>
on07111 發表於 2020-12-29 14:05

去化妝set下頭先啦

加油! 今晚邊趕tag邊入嚟支持
JasOh103 發表於 2020-12-29 14:44

頒個男觀眾金獎俾你

Billboard Top 20 Awards 2020 即將開始
有請我地嘅表演嘉賓小雪bb

首先頒發嘅幕後獎項

作曲人嘅提名如下 究竟邊個會獲得金獎呢

再聚        盧凱彤
簡單的旋律配上溫柔的聲線,襯托出動人的作品。

此致我們        軒@Blaster
由主歌至副歌的鋪墊十分出色,outro更是畫龍點睛。

特倫斯夢遊仙境        林家謙
橫跨三個八度的旋律高低起伏,配合歌曲主題。

猜猜我是誰        J. Arie
間奏密集的十六分音符,配合整體急速的節奏,令歌曲形象鮮明。

隔離        嚴曉蕾
旋律雖然平淡,但仍然隱藏節奏藍調的元素。

黑鏡        盧凱彤
以副歌的重複句式開頭,令人留下深刻的印象。

再聚、此致我們、隔離、猜猜我是誰同黑鏡都唔錯
bagfgfcde 發表於 2020-12-29 21:01

bully 謙b

最佳作曲

《再聚》

主唱:林二汶
作曲:盧凱彤

跟住係作詞獎嘅六強

在尋找什麼        李拾壹
/ 找得到決心嗎?/ 找得到信心嗎?/ 找得到勇敢嗎?/

無力感        T-Rexx
/ 轉眼會失守 / 才必須要拯救 /

百毒不侵        RubberBand / 雷柏熹 / Tim Lui
/ 新生娃娃終於聽教接受 不多口 / 實現著甲級成就 /

精神時間房        陳詠謙
/ 開燈熄燈 氣焰散落切分音 / 熄燈開燈 失意可降半音 /

莫名哀傷        小克
/ 始於光明 終於空白 如這樂章 /

離原        Serrini
/ 那夜以後再沒有退路 / 講破了更好 /

作詞獎項金獎

離原

主唱:Serrini
填詞:Serrini

編曲獎項入圍名單

Mad (Remix)        波多野裕介
重新編曲的Mad比原版更加有灑脫的感覺,擺脫了演唱會主題曲的形象。

天地分裂        Jason Lee
由鋼琴主導的開端至電結他交錯的後半,相當配合歌曲主題。

深夜告別練習        Zpecial / 賴映彤
以電子音樂作主調的作品,配合關於相遇和分別的歌詞。

網絡安全隱患        Yeung Tung
歌曲帶有八十年代的Disco味道,強勁的節拍感令演唱時氣氛更高漲。

賤        陳考威 / JNYBeatz
這首電子音樂作背景的快歌,以編曲凸顯主題的力量。

非理想愛人        Pandora
歌曲固然節奏感強勁,而搖滾的磅礴亦令歌曲顯得特別。

編曲獎項金獎

Mad (Remix)

主唱:AGA
監製:波多野裕介

監製獎項六強

曲線型戀情        陳考威
歌者的聲線雖然偶有瑕疵,但監製仍能與synthpop的背景音樂糅合。

未夠癲        王雙駿
兩個女歌手的聲音並沒有互相爭奪,反而相得益彰。

水刑物語        王雙駿
歌者今年的三首作品均由同一位監製協助,令作品有連貫性。

紅白        藍奕邦 / Goro Wong
作為組合的告別作,監製亦倍加心思,令作品更有層次感。

金星女孩        徐浩
聽過歌者的演繹,相信監製的功勞不容置疑。

零分        徐浩
雖然這首歌是典型的廣東情歌,但監製仍然以輕搖滾的風格配合歌者的歌聲。

監製金獎

水刑物語

主唱:柳應廷
監製:王雙駿

跟住落嚟係新人銅獎

幕後人員要轉變成幕前絕對唔係一件容易嘅事,
呢位歌手今年第一次表示想嘗試唱歌,
於是係幕前曝光變得更多,
最後係年尾推出第一首正式主唱嘅作品。

聽得多原版都唔記得有個remix
kevinlai1621 發表於 2020-12-29 21:16

我係因為有remix先冠

新人銅獎

T-ma
上榜作品:《softly.》
翻唱作品:《目黑》

新人銀獎
呢位歌手係差不多十年前因為一首翻唱嘅歌曲而略有名氣,
而十年後嘅佢已經由一個幼嫩嘅青年,
變成一個半熟嘅成年人。
今年佢回歸香港樂壇,來年又會唔會帶來更多衝擊呢?

新人銀獎

陳彥廷
上榜作品:《我該哪裡走》、《圈子》

新人金獎

2020年係災難級嘅一年,
要係災難之中出道成為樂壇新人,當然荊棘滿途。
呢位新人其實非常勤力,今年推出三首作品。
無論你認唔認得出佢,希望你都願意收聽佢嘅『釋懷愛情三部曲』。

新人金獎

陳浩
上榜作品:《貼心後援》、《名爲愛的日常備忘》、《在盡頭後再見》

專輯銅獎
《Awaken》馮允謙

《Awaken》是馮允謙今年的第二張專輯,曲目全數為全新作品,馮允謙亦全數參與作曲部分。歌曲主題圍繞末日,奉勸聽眾珍惜眼前人。歌曲固然發揮一向水準,唯專輯包裝略顯過份簡單。

專輯銀獎
《i》RubberBand

樂隊RubberBand今年推出第九張專輯,以自我為中心,探索身邊的人、事物、環境、社會和世界。

專輯金獎

《Negative》許廷鏗
許廷鏗透過《Negative》專輯,積極鼓勵聽眾面對自己的負面情緒,脫離沉淪,必有得著。

原來佢係咁既樣...
JasOh103 發表於 2020-12-29 21:32

噴相

唱作人獎之猜猜我是誰?

唱作人銅獎

洪嘉豪
唱作作品:《我說不可以》、《自問自答》、《曲線型戀情》、《窮小子》

我覺得個猥瑣笑容搶眼啲
JasOh103 發表於 2020-12-29 21:40

俾翻原圖你參考下

唱作人銀獎

林家謙
唱作作品:《拼命無恙》、《特倫斯夢遊仙境》、《時光倒流一句話》

唱作人金獎

Serrini
唱作作品:《Diamond Mine》、《網絡安全隱患》、《越活越惹禍》、《離原》、《要做更壞的事》

組合銅獎
疫情之下,幾乎無歌手可以搞到實體嘅演唱會。
今年呢隊組合唔單止搞到一個演唱會,
仲推出三首全新廣東作品,
令聽眾浸淫係佢地嘅音樂世界。

組合銅獎

per se
上榜作品:《無窮》、《粉碎糖果屋》、《不日之約》

組合銀獎
香港嘅二人女子組合,你認識幾多個?
呢隊組合雖然已經解散,
但係告別作仍然保持一貫風格,
帶來高質素作品。

組合銀獎

GTB
冠軍作品:《中環我至靚》
上榜作品:《lengjai ^^》、《GTB家境》

組合金獎
呢隊組合已經出道超過十年,
由街頭走到紅館,由唱片公司走到獨立品牌,
今年憑著關注小島上人際關係的專輯,
奪得第二個組合金獎。

組合金獎

RubberBand
冠軍作品:《百毒不侵》
上榜作品:《漫長》、《First Date》、《健兒》、《每道微小》、《練習說再見》
翻唱作品:《人話》

跟住頒發嘅係男歌手銅獎
呢個榜曾經多次頒發男歌手獎俾出道第二年嘅歌手,
當中包括:

王梓軒
林奕匡
李拾壹
周殷廷

今年又輪到邊個呢?

男歌手銅獎

林家謙
冠軍作品:《特倫斯夢遊仙境》、《時光倒流一句話》
上榜作品:《拼命無恙》、《隔離(Studio Live Duet)》
翻唱作品:《香港地》、《油尖旺金毛玲》、《南昌街王子》

男歌手銀獎
呢位歌手相信都算係愛將之一,
出道第二年就拎左十大。
今年輪到出道第三年,
推出『兩對』作品。
各位聽眾又會喜歡邊一面嘅佢呢?

家謙好豪放
WZA111 發表於 2020-12-29 22:02

咬唇

男歌手銀獎

洪嘉豪
冠軍作品:《我說不可以》、《曲線型戀情》
上榜作品:《自問自答》、《窮小子》
翻唱作品:《銀河修理員》

男歌手金獎
好少好少有歌手會連續三年拎到歌手獎項嘅三甲。
過去呢三年,呢位歌手俾樂迷睇到嘅唔止係音樂上嘅突破,
仲係佢對廣東歌同香港樂壇嘅執著。

男歌手金獎

許廷鏗
冠軍作品:《無力感》、《Negative》、《賤》
上榜作品:《四書五經六欲七竅》、《你可能未必不喜歡我》、《恨》
翻唱作品:《開不了心》

女歌手銅獎
呢位歌手亦都係去年先出道。
雖然出道年無受到太大關注,
但係第二年立刻獲得四台冠軍歌,
今年兩首作品,連同合唱版本,
已經超越四百萬點擊率,
相信呢個獎係當之無愧。

Pretty Crazy
Afraid 又碟金 又男金
616.1314 發表於 2020-12-29 22:12

*Honorable Mentions

《Gwendolyn:網絡安全隱患》
《One and All》

女歌手銅獎

陳凱詠
冠軍作品:《天生二品》、《隔離》
翻唱作品:《問好》

女歌手銀獎
呢位女歌手今年雖然無正式推出粵語作品,
但係呢一張專輯亦成功為自己嘅音樂品牌打響名堂。
呢把獨特嘅嗓音,係值得更多人認識嘅。