返回列表 發帖

2020 Shadow Music Award

開場曲

只要你《敢》跟隨自己的熱情邁進,勇敢飛翔就是人生!

傑出表現獎

金獎:馮允謙
上榜歌曲:愛斯基摩人之吻、地球來的人、開始倒數、A New Day、遠在眼前
銀獎:Nowhereboys
上榜歌曲:最後的搖滾、小醜、That's Why、Superpowers
銅獎:陳卓賢
上榜歌曲:正式開始、鯨落、青蔥、蝸牛、背伴

LOST

作曲人

金獎:林家謙
銀獎:吳林峰
銅獎:Howie@Dear Jane
作曲人大獎
上榜作品:
拼命無恙、平安夜、南昌街王子、我心中尚未崩壞的部分
上榜冠軍作品:
一人之境、特倫斯夢遊仙境、時光倒流一句話
銀獎:吳林峰
上榜作品:找到一個人、街燈、巴士光年、標本
上榜冠軍作品:One And All
兩星期冠軍作品:迴光物語
銅獎:Howie@Dear  Jane
上榜作品:Dear Christmas、哀的美敦書、乾爹、最後一間唱片鋪
上榜冠軍作品:銀河修理員
填詞人
金獎:OSCAR
銀獎:黃偉文
銅獎:林若寧

填詞人大獎
金獎:OSCAR
上榜作品:Reflection、心之書、黑方格、孤獨的對岸、千億個或許、我的片單、金星女孩、佚名、物之哀、一起一個人、鬼滅之日、廢學、天地分裂、一刻女生、渴、時光邊緣的人、惡夢經
上榜冠軍作品:Bounce Back、阿愁、禁區、深夜告別練習、特倫斯夢遊仙境

銀獎:黃偉文
上榜作品:爸爸的禮物、字典與聖經、她整晚在寫信、南昌街王子、哀的美敦書、乾爹、次元壁、我在切爾諾貝爾等你、最後一間唱片鋪、如何忍眼淚、笑哈哈先生,低級趣味
上榜冠軍作曲:帶走你的垃圾、時光倒流一句話、銀河修理員

銅獎:林若寧
上榜作品:零分、玩具成熟時、沒身份妒忌、平安夜、喜劇收場、Mad、Ripboy、格林童話、女朋友們、小半生、蝸牛、猜猜我是誰、懷念晴朗的雨天、角落生物、暫定、神隊友
上榜冠軍作品:約你跳舞、寂寞的怪獸

編曲人:
金獎:王雙駿
銀獎:Pandora
銅獎:Ariel Lai

監製
金獎:Edward Chan
銀獎:王雙駿
銅獎:舒文

FOUND

每一天早晨都是嶄新的一天,一次重生的機會

鑽石唱作歌手大獎
上榜作品:拼命無恙
上榜冠軍作品:一人之境、特倫斯夢遊仙境、時光倒流一句話
銀獎:陳蕾
上榜作品:荒島之幻象
上榜冠軍作品:相信一切是最好的安排、不想回家、娑婆
銅獎:per se
上榜作品:不日之約
上榜冠軍作品:無窮、粉碎糖果屋
我估錯這個世界得到教訓

個開場曲高質到爆敢不同 就是人生!

恭喜謙b拎到作曲人大獎 ...
on07111 發表於 2020-12-26 15:15

敢 不同,敢 逆行,敢 創造
我估錯這個世界得到教訓

Kelv's 摯愛十大 - 2020總選

歌曲類別 [非榜分類]
1. 摯愛十大(排名不分先後)
2. 國語金曲獎

3. 合唱歌 ...
kel_kelvin 發表於 2020-12-26 17:12

有taste,揀一所懸命
我估錯這個世界得到教訓

多謝支持Bobby 朝早搭車聽呢首歌都會精神返
kel_kelvin 發表於 2020-12-26 17:47

香港鮮有力量型跳唱歌
我估錯這個世界得到教訓

首屆全民造星為樂壇帶來一番新景象,重現香港追星熱潮

生力軍獎項
金獎:柳應廷
上榜作品:水刑物語
上榜冠軍作品:風靈物語

銀獎:盧瀚霆
上榜作品:神隊友、角落生物、Burn Out
上榜冠軍作品:一所懸命

銅獎:應智越
上榜作品:努力的孩子、渴
上榜冠軍作品:約你跳舞

2020 SMA 其他獎項

最佳演繹男歌手 陳柏宇
最佳演繹女歌手 莫文蔚
勁爆跳舞歌曲 一所懸命 - 盧翰霆
勁爆創作大碟 Pandora - Ain't Stopping
我最欣賞大碟 Soul Jase - 藍染

編曲人大獎
金獎:王雙駿
上榜作品:水刑物語、鯨落、背伴
上榜冠軍作品:相信一切是最好的安排、風靈物語
三星期冠軍作品:IGNITED

銀獎:Pandora
上榜作品:重聚那一天、廢物女友、旅行娃娃、明日旅程、非理想愛人
上榜冠軍作品:等你願意、前進號
兩星期冠軍作品:靈魂吶喊

銅獎:Ariel Lai
上榜作品:一天多一點、最後一個收費亭、All We Have Is Now、感情這回事、哪個明日
上榜冠軍作品:慌、One And All

監製大獎:
金獎 : Edward Chan
上榜作品:本能寺、一天多一點、心之書、黑方格、爸爸的禮物、孤獨的對岸、正式開始、橋下十三郎、愚公、哪個明日、物之哀、墻身有裂、她整晚在寫信、最後一個收費亭、精神時間房、Burn Out、感情這回事、標本、緊箍咒、角落生物、二人份、神隊友、低級趣味、我心中尚未崩壞的部分
上榜冠軍作品:日光、一所懸命、蒙著嘴說愛你、孤獨病、帶走你的垃圾、One And All

銀獎:王雙駿
上榜作品:鯨落、水刑物語、再度、背伴
上榜冠軍作品:相信一切是最好的安排、風靈物語、未夠癲
三星期冠軍作品:IGNITED

銅獎:舒文
上榜作品:如果我們的語言是威士忌、喜劇收場、Mad、喘一口氣、低半度、Break It Down、輕熟女、南昌街王子、仲夏日記、地球來的人、小半生、See You Next Time、Paradise、三生一吻、So Called Love Song
上榜冠軍作品:約你跳舞
我估錯這個世界得到教訓

細貓贏AK
啲獎項名好勁歌+997
kel_kelvin 發表於 2020-12-27 21:52

d獎名好值得我地呢d頒獎新人學習
我估錯這個世界得到教訓

2020 SMA 至尊唱片大獎Mirror - One And All(851)

上榜歌曲:Reflection(42) One and all(46) 正式開始(55)迴光物語(89)風靈物語(57)水刑物語(67)愛情簽證申請(28)背伴(35)蒙著嘴說愛你(64)孤獨病(52)鯨落(5)蝸牛(32)一所懸命(62)Burn Out(34) 角落生物(17)金星女孩(9)特登(32)IGNITED(125)

其他獎項2
勁爆新媒體歌曲同步舞曲 - 盧華
勁爆劇集主題曲千億個或許 - Anson Kong
勁爆原創歌曲 幸運的我們 - 劉卓軒
勁爆年度mv蒙著嘴說愛你 - 姜濤
勁爆合唱歌 未夠癲 - 鍾舒漫/鍾舒祺
我估錯這個世界得到教訓

鏡兒以數量取勝 叻
chachacharlie 發表於 2020-12-27 22:18

都唔止我一個頒比佢地啦
我估錯這個世界得到教訓

支持
John 發表於 2020-12-27 23:05

多謝!!
我估錯這個世界得到教訓

LOST

理論上,年紀大左又有錢會做到好多自己想做嘅嘢,但係,事實上唔係咁,人年紀越大越唔敢做自己想做嘅嘢,因為我地驚自己同其他人唔同,我地開始收埋自己,開始隱藏自己,開始隨波逐流,從而磨滅自己嘅棱角。曾經同自己講過,自己大個要從事乜職業,要去邊度見識,到左而家呢個時候,竟然覺得如此無力,人變得越來越迷失,從而產生無力感

2020 SMA 組合獎
金獎:Pandora
銀獎:MIRROR
銅獎:Dear Jane

組合

金獎:Pandora
上榜歌曲:非理想愛人、重聚那一天、明日旅程
上榜冠軍歌曲:等你願意、前進號
兩星期冠軍歌:靈魂吶喊

銀獎:MIRROR
上榜歌曲:Reflection
上榜冠軍歌曲:One And All
三星期冠軍歌:IGNITED

銅獎:Dear Jane
上榜歌曲:Dear Christmas、哀的美敦書、最後一間唱片鋪
上榜冠軍歌曲:銀河修理員

我估錯這個世界得到教訓

FOUND
如身處死角,請一起堅守,合力自救

如出走 身處死角逃不走
走遍低處無出口
只有這傷口
和身邊每句呼救
齊出手 組個攻勢來堅守
跟我一搏毋退後
早晚會失守 仍必須要拯救

2020 SMA
女歌手
金獎:謝安琪
銀獎:李幸倪
銅獎:陳蕾

女歌手

金獎:謝安琪
上榜歌曲:我在陽台上等你、再度、盡處、三生一吻
上榜冠軍歌曲:我們的基因、合唱歌

銀獎:李幸倪
上榜歌曲:喘息空間
上榜冠軍歌曲:敢、美男子與香煙

銅獎:陳蕾
上榜歌曲:荒島之幻象
上榜冠軍歌曲:相信一切是最好的安排、不想回家、娑婆

男歌手
銀獎:林家謙
銅獎:許廷鏗
男歌手
上榜歌曲:水刑物語
上榜冠軍歌曲:風靈物語
兩星期冠軍歌:迴光物語

銀獎:林家謙
上榜歌曲:拼命無恙
上榜冠軍歌曲:一人之境、特倫斯夢遊仙境、時光倒流一句話

銅獎:許廷鏗
上榜歌曲:四書五經六慾七竅、你可能未必不喜歡我、無力感、Negative、恨
上榜冠軍歌曲:將心比己、慌

最後我 石破天驚 來全力粉碎
新與舊 星宿 同創造
一刻天荒和地老
我估錯這個世界得到教訓

支持ban 幸兒門 &冠 敢的榜 支持兩週冠迴光的榜
男歌手三強同女金都係me favourite 之四  ...
on07111 發表於 2020-12-29 00:46

多謝支持!!
我估錯這個世界得到教訓

冠軍歌 敢 好勁
bagfgfcde 發表於 2020-12-29 20:58

本身我都冇勇氣po
我估錯這個世界得到教訓

專業推介 影子十大

第十位
在現代,夢被認為是與潛意識溝通的管道。

清除腦中的垃圾,夢是對垃圾的最後一瞥。

發夢是逃避現實的最好方法

那些在清醒世界生活不來的人,都會聚在夢境世界。

林家謙  - 特倫斯夢遊仙境

曲:林家謙   詞:Oscar   編:Vigilant Nation / 林家謙  監:周錫漢 / 林家謙

第九位
天亮之前還有漫長的黑夜

梁釗峰 x 陳仕燊 - 日光

曲:梁釗峰
詞:梁釗峰、陳仕燊
編:Cousin Fung@emp / Edward Chan
監:Edward Chan

第八位
每一個時代都需要有屬於那個年代的偶像。

80年代 心急人上
90年代 唱這歌
00年代 隆重登場
10年代 女皇
20年代?

IGNITED (Too hot to handle version)

曲:王雙駿 詞:陳詠謙
編:王雙駿 監:王雙駿
唱:MIRROR

第七位
獨一無二的聲線
用心做音樂
努力的孩子
期望跟你一起 跳舞

約你跳舞 應智越     作曲 : C-Young & Kim Sung Hwan      作詞 : 林若寧     編曲 : C-Young   監製 : 舒文 @ Zoo Music

第六位
呢首歌係我今年聽過咁多派台歌之中
感覺最舒服 、最自然嘅歌
同佢嘅歌名完全相反
一d都唔覺得恐懼

慌 - 許廷鏗

曲:Bert       詞:林夕     編:Ariel Lai      監:于逸堯/許廷鏗

我估錯這個世界得到教訓

唱作人獎之猜猜我是誰?
RVHOCPC 發表於 2020-12-29 21:34

gem
我估錯這個世界得到教訓

女歌手銅獎
呢位歌手亦都係去年先出道。
雖然出道年無受到太大關注,
但係第二年立刻獲得事態冠軍歌,
今年 ...
RVHOCPC 發表於 2020-12-29 22:11

隔離
我估錯這個世界得到教訓

女歌手銀獎
呢位女歌手今年雖然無正式推出粵語作品,
但係呢一張專輯亦成功為自己嘅音樂品牌打響名堂。
呢 ...
RVHOCPC 發表於 2020-12-29 22:16

sophy
我估錯這個世界得到教訓

十大第九位
呢首歌嘅曲風一向都唔係我杯茶,
但係當你身處一個充滿無力感嘅社會,
呢一種lay back嘅心態,
...
RVHOCPC 發表於 2020-12-29 22:31

敢!!!
我估錯這個世界得到教訓

十大第七位
改變係世界嘅唯一永恆。
世界不斷變,人都要改變自己,
如果準備好嘅話,
世界再壞,仍舊不怕。 ...
RVHOCPC 發表於 2020-12-29 22:37

華麗轉身
我估錯這個世界得到教訓

唔爭在copy埋男同組合了
年份 / 金 / 銀 / 銅
2009 / 陳奕迅 / 張敬軒 / 方大同
2010 / 陳奕迅 / 張敬軒 /  ...
RVHOCPC 發表於 2020-12-30 00:56

2010年代頭,hins係真係值得btw,睇完個list,我覺得我好out
我估錯這個世界得到教訓

2020年度 Pete's 金曲流行榜 年度總結

年度十大歌曲
第一位  地球來的人 - 馮允謙
第二位  銀河修理員 - D ...
peter722 發表於 2020-12-30 23:21

支持阿愁
我估錯這個世界得到教訓

宜家先睇到呢個post好多鏡仔攞獎

點玩㗎啲投票?
gocrazy 發表於 2020-12-31 21:25

有d玩投票,喺佢地個個人介紹度,有d玩唔投票,自己全權負責頒獎禮
我估錯這個世界得到教訓

2020 專業推介 影子十大

第五位
【靈魂吶喊】  Pandora
曲:Anakin Foo
詞:Tony Huen/ MJ Tam
編:Pandora
監:Pandora/ MJ Tam

無動力,無靈感,將寫在紙上的字通通劃掉,碰壁時常發生,當前路變得迷茫,不如停下來,放鬆下,對著無人的地方盡情吶喊。

第四位
《迴光物語》  柳應廷

曲:吳林峰
詞:小克
編:王雙駿
監:王雙駿

本地論壇經常提到的一個話題,贏/輸在起跑線,有錢人家從小就學習比我們多的知識,看到比我們更廣的世界。到我們長大了,才發現自己原來很想學某樣樂器,到那時才發現已經太遲了?很想學但是冇錢,有錢學了卻發現力不從心了。自卑,焦慮等情緒襲來,無力感又出現了,於是封閉自己在角落裡,長久以來,覺得自己是被忽略的一個。

其實,不如意的事情經常發生,何必把自己困著,為什麼不能直面自己內心,找到自己真正喜歡的東西,不顧一切地完成它。
我估錯這個世界得到教訓

thanks!即係我都可以自己搞個鏡仔頒獎
gocrazy 發表於 2021-1-1 18:21

可以嘅,其實不是不可以講鏡仔,其實呢度好多人都好欣賞鏡仔,呢度唔同出面,出面嘅人成日分析鏡仔們嘅私生活,呢度講音樂only
我估錯這個世界得到教訓

2020 專業推介 影子十大
第三位《我們很帥》ERROR
作曲: CMgroovy@TheRebelAlliance, Heartgrey@TheRebelAlliance, HIGGO Raj@TheRebelAlliance
填詞: 梁栢堅, Dee
編曲: CMgroovy, Heartgrey
監製: CMgroovy

天氣冷了,才發現自己個衣櫃其實冇幾多冬天嘅衫,一年之中最煩嘅時刻要來了,好怕又會買到一件自己都唔中意,著出去要會比人笑嘅衫,睇到心儀嘅衫,又唔夠膽買,因為著出去,會暴露晒自己身上嘅缺點,其實我地一直都喺度在乎緊人地嘅感受,從來都冇諗過自己想要乜,我又唔係潮人,點解一定要著潮牌,點解著潮牌先叫型,點解而家d人咁驚話比人聽自己中意乜,點解要獎咁多違心嘅說話,點解靚唔可以有多種定義?

第二位

SoulJase - 阿愁

曲:鄺尚開
詞:SoulJase/Oscar
編:孔奕佳
監:簡/SoulJase

如果今天是末日,你會放低一切嘅執著嗎,其實,每一天都能夠安穩度過,已經是最大的幸運
我估錯這個世界得到教訓

2020 影子音樂 專業推介
至尊歌

銀河修理員 Dear Jane

曲:Howie @ Dear Jane
詞:黃偉文
編:Dear Jane / 黃兆銘
監:Howie@Dear Jane / Tim@Dear Jane
本年度上榜總共301首
原來聽晒一年嘅派台歌,之後將佢整合起嚟,唔係一件容易嘅事,但系我依然會每個星期都堅持去做,因為我今個星期唔做,下個星期就會多左好多嘢要做,所以我一定要做好。
今年對於好多人嚟講,都係非常難過嘅一年,有d人,你同佢天各一方,你先發現,原來我真係好掛住好掛住你wor,當你意識到,原來嗰個人永遠唔會翻嚟嘅時候,你先嚟後悔,點解唔好好珍惜…
不如意嘅事時常發生,人生就係一個不斷得到又不斷失去嘅過程,在亂世更加要學懂珍惜, 要及時去愛你應該愛嘅人,如果不覺意激親對方,請及時修補關係!祝大家新年快樂!
我估錯這個世界得到教訓

Happy new year!
至尊歌由全年最hit歌勝出
bagfgfcde 發表於 2021-1-1 21:38

多謝!!
我估錯這個世界得到教訓

G持Will Or!
weiquan 發表於 2021-1-1 21:48

多謝多謝
我估錯這個世界得到教訓

2020 SMA 播放指數大獎
歌手:張敬軒

歌曲:銀河修理員 - Dear Jane

我估錯這個世界得到教訓

2020 SMA 我最喜愛系列大獎

好多人話,香港樂壇已死,香港樂壇已經冇以前咁好,甚至有人話聽外語歌好過聽本土,本地歌咁垃圾,其實係香港呢個小島上,冇錢,冇資源,紅左都未必會得到好多人欣賞,喺其他地方,可能你有少少人欣賞就已經夠賺,但係喺香港盡100%嘅努力都未必會有人睇到,可能到時出到嚟就被人一句乜水嚟就咁帶過。D人成日話樂壇垃圾,但係佢地有冇諗過,樂壇之所以變得冇人理,除左歌手,唱片公司嘅責任之外,聽眾,樂迷都有責任呢。
不過,好慶幸嘅,係有一班好中意好中意香港樂壇嘅人嚟到cm呢度,其實真係好欣慰,仲有一大班留意,支持呢個樂壇,繼續一齊加油!

男歌手:張敬軒

女歌手:謝安琪

組合:Mirror

專輯:The Album And The End Of It - 麥浚龍、謝安琪

作曲:RubberBand - First Date

編曲:Hirsk - 未夠癲

填詞:Oscar、Jase - 阿愁

監製:王雙駿 - 迴光物語

歌曲: 風靈物語 - 柳應廷

今年係我第一年喺cm搞自家製頒獎典禮,唔知係咪唯一一次,因為隨著年紀嘅增長,有好多嘢都唔到自己話事,好多嘢我地都要跟住人地去做,其實我好唔中意咁樣,我覺得每個人都係獨一無二,所以我都搞一個完全由我自己控制嘅頒獎禮,其實我一開始每次po一個獎或者要講d咩其實都有諗過咁樣做係咪真係好,但係之後我冇咁諗,因為越諗得多就越冇自己嘅個人風格。每一日都要當呢個係自己最後一日,每一次機會都要把握好。
祝大家新年快樂!!下年再見!!

完場曲

頒漏左

多謝呢位為廣東歌,為樂壇不遺餘力嘅cm會員

lu12

終身成就獎!!

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
我估錯這個世界得到教訓

軒年尾派得一首歌都贏 好勁
cymusic 發表於 2021-1-2 16:09

全力支持軒仔
我估錯這個世界得到教訓

太高質了吧  
合理過full cup有害攞 !
cymusic 發表於 2021-1-2 16:08

多謝支持
我估錯這個世界得到教訓

作為cm首席軒迷始祖,我好客觀加好心痛咁畀左兩年白果軒軒食,下年軒軒加油啦,只要D歌正一定可以橫掃我 ...
1d14 發表於 2021-1-2 18:20

我2018最歌都冇投軒仔祖兒?不了
我估錯這個世界得到教訓

作為cm首席軒迷始祖,我好客觀加好心痛咁畀左兩年白果軒軒食,下年軒軒加油啦,只要D歌正一定可以橫掃我 ...
1d14 發表於 2021-1-2 18:20

Sorry,睇錯,以為係軒祖歌迷
我估錯這個世界得到教訓

2020 Shadow Music Award完全獲獎名單暨林家謙表彰大會

終身成就獎

專業推介十大
至尊歌 銀河修理員 Dear Jane
第二位 阿愁 SoulJase
第三位 我們很帥 Error
第四位 迴光物語 柳應廷
第五位 靈魂吶喊 Pandora
第六位 慌 許廷鏗
第七位 約你跳舞 應智越
第八位 IGNITED Mirror
第九位 日光  梁釗峰/陳仕燊
第十位 特倫斯夢遊仙境 林家謙

男歌手
金獎 柳應廷
銀獎 林家謙
銅獎 許廷鏗

女歌手
金獎 謝安琪
銀獎 李幸倪
銅獎 陳蕾

組合
金獎 Pandora
銀獎 Mirror
銅獎 Dear Jane

唱作人
金獎 林家謙
銀獎 陳蕾
銅獎 per se

生力軍
金獎 柳應廷
銀獎 盧瀚霆
銅獎 應智越

傑出表現獎
金獎 馮允謙
銀獎 Nowhereboys
銅獎 陳卓賢

作曲人大獎
金獎 林家謙
銀獎 吳林峰
銅獎 Howie

填詞人大獎
金獎 Oscar
銀獎 黃偉文
銅獎 林若寧

編曲人大獎
金獎 王雙駿
銀獎 Pandora
銅獎 Ariel Lai

監製大獎
金獎 Edward Chan
銀獎 王雙駿
銅獎 舒文

最佳演繹男歌手 陳柏宇
最佳演繹女歌手 莫文蔚
勁爆跳舞歌曲 一所懸命 - 盧瀚霆
勁爆創作大碟 Pandora - Ain't Stopping
我最欣賞大碟 SoulJase - 藍染
勁爆新媒體歌曲  同步舞曲 - 盧華
勁爆劇集主題曲 千億個或許 - Anson Kong
勁爆原創歌曲 幸運的我們 - 劉卓軒
勁爆年度mv  蒙著嘴說愛你 - 姜濤
勁爆合唱歌 未夠癲 - 鍾舒漫/鍾舒祺

至尊唱片大獎 Mirror - One And All

勁爆指數大獎
歌曲 :銀河修理員 - Dear Jane
歌手 :張敬軒

我最喜愛系列
男歌手:張敬軒
女歌手:謝安琪
組合:Mirror
專輯:The Album And The End Of It - 麥浚龍、謝安琪
作曲:RubberBand - First Date
編曲:Hirsk - 未夠癲
填詞:Oscar、Jase - 阿愁
監製:王雙駿 - 迴光物語
歌曲: 風靈物語 - 柳應廷
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
我估錯這個世界得到教訓

回復 498# lu12

應承左你
我估錯這個世界得到教訓

2020 MMK MUSIC AWARDS
I'M BACK
希望2021我會勤力返啲

...
mamakin 發表於 2021-1-3 23:59

阿kay實至名歸
我估錯這個世界得到教訓

KMS 年度男歌手 最後5強
馮允謙 / 陳柏宇 / SoulJase / 洪嘉豪 / 關智斌
jasonng 發表於 2021-2-21 22:53

多謝榜主咁支持斌

軒粉代替軒仔多謝你
我估錯這個世界得到教訓