返回列表 發帖
入場支持

監製獎項六強

曲線型戀情        陳考威
歌者的聲線雖然偶有瑕疵,但監製仍能與synthpop的背景音樂糅合。

未夠癲 ...
RVHOCPC 發表於 2020-12-29 21:12

呢六強都幾意想不到

明明我個榜係主打年輕
kevinlai1621 發表於 2021-1-2 23:36

希望支持埋同樣年輕嘅蔓蔓

環球一姐連進步都冇

Yan's music choice 2020

舊年段tag今年仲有用

20192020係令人沮喪嘅一年,好彩仲有音樂可以畀我逃避一下,有一個喘息空間
今日難得有一個下晝得閒,快手快腳頒個獎,總結同分享一下過去一年我最鐘意嘅歌同歌手

先頒一d有tag嘅獎

年度男歌手

三位得獎歌手同舊年一樣,只不過係執左d位,三位過去兩年都推出一首又一首高質嘅作品,銅獎得主舊年喺度近乎掃晒所有大獎,今年就輪到金獎得主掃獎,至於銀獎,我只可以話對手太強,希望出年繼續努力

年度男歌手

銅獎

陳健安 (445)

上榜歌:重生(24) 廢學(100) 時光邊緣的人(71) 惡夢經 (75)
冠軍歌:未知道(175)

銀獎

許廷鏗 (464)

上榜歌:Negative (80)  恨 (32) 慌 (9) 痛 (1)
冠軍歌:荒廢之綠洲(73) 你可能未必不喜歡我(137) 無力感(132)

金獎

馮允謙 (648)

上榜歌: A New Day(91) 遠在眼前(46)
冠軍歌: 愛斯基摩人之吻 (144) 開始倒數 (169) 地球來的人(198)

年度女歌手

同男歌手獎唔同,女歌手獎一直以來都有好大變動,過去六年已經有14個歌手拎過三甲,今年亦有三個全新面孔拎三甲。銅獎得主嘅歌一向好有個人風格,入左大公司之後都冇變成粗製濫造。銀獎得主今年我先真正認真聽佢嘅歌而都好鐘意,拎唔到903三甲雖然好合理,但係都有少少可惜。金獎得主就眾望所歸,由年頭帶到年尾。

年度女歌手

銅獎

陳蕾 (356)

上榜歌:不想回家(1) 娑婆(106) 荒島之幻象(84) 旁觀有罪(53)
冠軍歌:相信一切是最好的安排(112)

銀獎

黃妍  (433)

冠軍歌:牆身有裂(148) 遲起的鳥兒有蟲吃(153) 我心中尚未崩壞的部分(132)

金獎

Serrini  (526)

上榜歌:越活越惹禍(24) 離原(101) ~旋轉 with me* (11) 要做更壞的事 (41) 蒙着嘴說愛你(live) (9)
冠軍歌: Diamond Mine(156) 網絡安全隱患(184)

2020 最高收聽次數歌曲
下年我會考慮取消呢個獎,聽得多903所以本身有一大部分聽嘅次數係嚟至903 已經好多次呢個獎嘅得主係903嘅至尊/十大
豔羨/所有下雨天/四季/come with me/心之科學/在錯誤的宇宙尋找愛/????

支持Yannnn 咁突然開始頒呀
希望Gin Lee會有首十大
JasOh103 發表於 2021-1-3 17:39

因為一直都好忙 所以今日計完分就寫d tag頒埋

2020 最高收聽次數歌曲

呼吸有害 莫文蔚

作曲:鄧智偉
填詞:羅健成
編曲:鄧鼓
監製:鄧智偉 / 莊冬昕

跟住係一堆冇tag嘅

支持Yannnn 咁突然開始頒呀
希望Gin Lee會有首十大
JasOh103 發表於 2021-1-3 17:39

支持 Yan!
希望會有祖兒
好傷心 Gin 無女三甲
616.1314 發表於 2021-1-3 17:44

AGA: Gin Lee!唔好唔開心,我地下年一齊努力

年度新人

柳應廷 (270)

上榜歌: 水刑物語 (41) 風靈物語 (81)
冠軍歌: 迴光物語 (148)

暫時睇榜分就已經撞咗兩首十大
JasOh103 發表於 2021-1-3 17:46

唔止

不如貼翻 CD Version 喇
利申:CD Ver 係正,我都成日 loop,呢個 Live 就不了  ...
616.1314 發表於 2021-1-3 17:48

因為903我先會聽咁多

年度組合

銅獎

Pandora (264)

上榜歌:重聚那一天(75) 前進號(103) 靈魂吶喊(12) 明日旅程 (47) 非理想愛人(27)

銀獎

Rubberband  (304)

上榜歌:First Date(20) 每道微小(54)
冠軍歌:漫長 (121) 百毒不侵 (109)

金獎

Per se (358)

上榜歌:不日之約(26)
冠軍歌:無窮 (164) 粉碎糖果屋(168)

年度唱作人
金獎 : 馮允謙 (648)
銀獎 : Serrini (526)
銅獎 : 黃妍 (433)

年度大碟

The album and the end of it (470)

上榜歌: 字典與聖經 (3) 想親你(26) 合唱歌(32)  盡處 (56)
冠軍歌: 我在切爾諾貝爾 等你 (172) 再度 (181)

年度EP (此獎項只於全年最高分專輯不是大碟時頒發)

Awaken (504)

上榜歌: A New Day(91) 遠在眼前(46)
冠軍歌: 開始倒數 (169) 地球來的人(198)

Yan's music choice 2020

年度大碟
The album and the end of it

年度EP
Awaken

年度歌曲

第一位 地球來的人 馮允謙
第二位 網絡安全隱患 Serrini
第三位 再度 謝安琪
第四位 我在切爾諾貝爾等你 麥浚龍
第五位 奇妙事不斷有 艾粒
第六位 與人同行 鄧小巧
第七位 未知道 陳健安
第八位 無窮 per se
第九位 東京人壽 容祖兒
第十位 阿茲與海默 黎曉陽

年度新人
柳應廷

年度唱作人
金獎 : 馮允謙
銀獎 : Serrini
銅獎 : 黃妍

年度組合
金獎 : Per se
銀獎 : Rubberband
銅獎 : Pandora

年度男歌手
金獎 : 馮允謙
銀獎 : 許廷鏗
銅獎 : 陳健安

年度女歌手
金獎 : Serrini
銀獎 : 黃妍
銅獎 : 陳蕾

最高收聽次數歌曲
呼吸有害 莫文蔚

多謝大家支持

No the hertz
bagfgfcde 發表於 2021-1-3 17:57

LOMS早d出會有

Per se and Jer 都巧正
chachacharlie 發表於 2021-1-3 17:59

希望下年jer仲夠資源出多d歌

1 地球來的人 198
2 網絡安全隱患 184
3 再度 181
4 我在切爾諾貝爾等你 172
5 奇妙事不斷有 179
6 與人同行 184
7 未知道 175
8 無窮 164
9 東京人壽 152
10 阿茲與海默 170
--------------------
開始倒數169
粉碎糖果屋168
在尋找什麼165
呼吸有害165
Mad163
Diamond Mine156
我在陽台上看你154
幸福門153
遲起的鳥兒有蟲吃153
致明日的舞153
紅白151
幻愛150
我的片單150

年度組合
金獎 : Per se 358
銀獎 : Rubberband 304
銅獎 : Pandora 264
Zpecial 252
小塵埃 209

年度男歌手
金獎 : 馮允謙 648
銀獎 : 許廷鏗 464
銅獎 : 陳健安 445
林家謙298
黎曉陽274

年度女歌手
金獎 : Serrini 526
銀獎 : 黃妍 433
銅獎 : 陳蕾 356
謝安琪 379
Gin Lee 333

頭四 東京咁都谷得切
Gin Lee又做棄婦
JasOh103 發表於 2021-1-3 18:07

敢 我都俾左成70分佢 追唔到我都冇辦法

Umm 我諗我同你今年只係撞一首十大
616.1314 發表於 2021-1-3 18:32

得一首啫係祖兒應該冇

只想支持WZA111與香煙

最驚喜係黎曉陽男銀

入定場坐第一排先

咁早就入場
thank you Yan!
616.1314 發表於 2021-1-22 18:10

其實係今晚要做project 所以早d留個支持先

我都入場
要坐你隔離
WZA111 發表於 2021-1-22 18:17

隔離了我

今年有幾多女組合

原來frozen已經2013

撞一首十大係呢首

Steven's Top 20 Collections Award Presentation 2020

年度十大

第9位
/ 黑到盡處 最後有光 /

ILUB -  ...
steven 發表於 2021-2-2 21:20

終於都有人俾十大

齊共創美好家園        何君堯 / 華記 / 黑超哥/ 大衛Sir
再出發        周柏豪 / 菊梓喬 / 泳兒 / 鄭俊弘 / 胡鴻鈞 / 許 ...
RVHOCPC 發表於 2021-2-4 22:37

呢嗰list真係世界級

黃妍 @ 2020 獎項一覽
共和榜主
-

非共榜主
Yan's music choice 2020 (Yan)
年度女歌手 銀獎
年度唱作人 銅獎

其他榜主
WYTV Music Award 2020 (kevinlai1621)
唱作銀

Pete's 金曲流行榜 年度總結 (peter722)
年度女歌手 銅獎

帶起音樂 (Hictons)
女歌手 銀獎

原來我已經係全cm最愛sony一姐

開場喇  
率先公佈三首Groovy+

KMS Groovy+

未夠癲
作曲:雷深如 J.Arie
作詞:雷暐樂
編曲:hi ...
jasonng 發表於 2021-2-21 20:34

蔓蔓

新地樂壇流行榜頒獎禮2020

得獎名單餘下:

新地十大
至尊歌曲:《See You Next Time》AGA(332)
第二位: ...
帥小寶` 發表於 2021-2-28 23:23

AGA好後悔舊年1分都冇俾過呢首

共和好似無上榜(?) haha
帥小寶` 發表於 2021-2-28 23:27

好似長期1x位 我係聽叱咤live先改觀