返回列表 發帖

新城與HKRIA合約年底屆滿仲可以播乜歌?華納:冇合約唔會派歌

2020年臨近尾聲,樂壇卻在此時傳出新的版權風波。有指新城電台與香港音像聯盟(HKRIA)的合約將在今年年底完結,若未安排續約,新城節目及網站將不可以再播放HKRIA旗下唱片公司的曲目,並要求由今日(18/12)起播出的節目及宣傳聲帶不可再用相關歌曲。

HKRIA旗下包括三大唱片公司環球唱片、Sony Music及華納唱片。雖然新城日後未能播放及使用相關曲目,但他們仍可按照國際唱片業協會(香港區)(IFPI)會員名單選歌。記者翻查會員名單,除了英皇娛樂及TVB旗下的星夢娛樂外,表內亦有寰亞唱片、A Music、太陽娛樂等大型音樂廠牌。

《香港01》曾向HKRIA旗下三大唱片公司查詢,其中華納回應時確認相關消息,指HKRIA在12月31日將與新城電台結束關係,假若屆時沒有續約,華納歌手將不會派歌到新城。被問到歌手會否出席本月30日舉行的頒獎禮,發言人回覆指:「呢個頒獎禮會安排歌手出席,之後就不會安排歌手出席節目。」至於新城方面有否與HKRIA商討續約安排?記者曾向新城電台查詢,唯至今仍未有回覆。

Link :https://www.hk01.com/%E7%9C%BE%E ... 3%E6%B4%BE%E6%AD%8C
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

姐係 Gin Lee 第時連新城女金都無得攞
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

新城係咪要捧番自家DJ出歌?

新城勁爆女歌手:家燕遮
新城勁爆男歌手:啤梨

又玩自滅

新城再係咁可以同勁歌鬥霉
16年 重建公信力 轉型失敗
之後陸續得罪其他公司
依家再少三間
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

早有前科啦
07 年都試過一次
上半年環球啲歌全 _ 部唔見晒
下半年一傾掂返喪谷我的天MISS 咗酷愛

勁歌2.0
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

又玩自滅
kenneth 發表於 2020-12-18 19:58

係邊一方要終止合作?
冇理由新城會想玩死自己喎

下... 新城都咁? 樂壇瓦解

香港沉淪

睇尼可以 謝高晉 艾妮 歐信希 施匡翹 周周冠

陳輝陽: 香港樂壇,自私囉!

新城仲有大把歌可以播啦

計上榜歌數量新城應該最多

咁袁偉豪有得拎新城男金

唔怪得今年商台咁捧華納歌手。
如果商台到期唔續咁點?
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

唔怪得今年商台咁捧華納歌手。
如果商台到期唔續咁點?
dom 發表於 2020-12-18 20:50

謝安琪攞女歌手銅獎
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

難怪Aga今年新城成績咁差
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

#或成最大贏家
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

早有前科啦
07 年都試過一次
下半年一傾掂返喪谷我的天MISS 咗酷愛  ...
kwanie 發表於 2020-12-18 20:17

新城個傳統係鍾意得罪完人,然後又要同人認錯R番關係
呢個係一個不停既循環

要cut cost就斬hkria
tvb係禁 新城係禁
版權價錢係咪真係太高?

究竟最後邊個蝕底? 定根本蝕底果個係歌手?

究竟最後邊個蝕底? 定根本蝕底果個係歌手?
hkbaby 發表於 2020-12-19 00:15

個台無咩人睇又無咩人理,留番啲資源係有回報嘅地方仲好
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

早有前科啦
07 年都試過一次
下半年一傾掂返喪谷我的天MISS 咗酷愛  ...
kwanie 發表於 2020-12-18 20:17

咁就斷左我軒酷愛四台冠
我估錯這個世界得到教訓

真係好少聽到條街有人播新城,尤其小巴司機唔係聽港台就係商台
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

tvb係禁 新城係禁
版權價錢係咪真係太高?
jackeungcho 發表於 2020-12-18 23:42

Tvb而家禁環球姐
Btw hkria嘅出現只係想掠多D水
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

原來frenzi music 都係

小巧,黎曉陽,nowhere boys

臨近年尾,新城電台正值多事之秋,日前便傳出大地震,有指重災區是前線DJ、文職員工。全職DJ將要重新簽約,減薪外同時會以部頭形式合作,若不接受建議,則代表選擇離開,就連效力新城多年的薛家燕和葉文輝(啤梨)有指亦受影響。

一波未平一波起,新城昨日(18日)又傳出版權風波,有指新城與香港音像聯盟(HKRIA)的合約將於今個月底完結,倘新城未安排續約,則不能播放HKRIA旗下的歌曲,HKRIA並要求新城由18日起,播出的節目及宣傳聲帶不可再用相關歌曲。而HKRIA旗下有三大唱片公司,包括:環球、華納和Sony,有指新城不和HKRIA續約,是由於價錢傾唔掂數有關,據知1年續約費約7位數,即使HKRIA表明出年不會加價,但有指新城仍未能負擔到版權費。

對於將要和新城電台各行各路,環球發言人回覆《蘋果》表示:「HKRIA合約完結後,環球唔會派歌去新城,新城亦唔可以播環球歌手嘅歌,但頒獎禮還頒獎禮,環球會照參與,因為勁爆頒獎禮喺12月30日舉行,HKRIA新合約喺1月1日開始。」而華納亦回應:「有收到公司通知,HKRIA 同新城電台將會喺31/12完結,如果冇合約就唔會再派歌曲去新城;30/12呢個頒獎禮會安排歌手出席,31/12之後就不會安排歌手出席節目。」Sony亦表示:「有收到公司通知12月31號將會完結合約,如果沒有續約或新進展,之後便要暫時停止派台歌曲事宜。30/12 頒獎禮會安排歌手出席,但其後安排的節目將未能出席。」
現時環球旗下歌手有張學友、陳奕迅、陳慧琳、AGA、Gin Lee、梁詠琪,而Sony有陳柏宇、林奕匡、林二汶、葉巧琳等,至於華納旗下則有許廷鏗和衛蘭等。對於不獲HKRIA續約,新城回應表示:「來年合作條款商討仍未有共識,但新城電台大門永遠打開。」
來源:蘋果

2020年快將過去,疫情下令全球陷於困局,經濟大受打擊。喺月底(30日)舉行新城《勁爆》頒獎禮前夕,新城電台今日提早派「大信封」裁員,除部份員工受影響外,全職DJ都要改變合作方式,重新簽約,以部頭形式合作,不論薪酬及員工福利都能減磅,而且DJ仲要做埋Sale搵客撐自己節目,大原則係有客贊助先會有節目做,冇節目做就冇錢收,連新城DJ代表啤梨(葉文輝)也不能幸免,林子謙就冇得留低。不過,外傳台柱薛家燕(家燕姐)亦成為今次開刀對象,家燕姐大女石祐珊(珊珊)深夜喺Facebook專頁出post否認,強調媽咪本周六會繼續如常開咪主持《開心大派對》。

珊珊代母澄清誤傳
珊珊急澄清說:「這兩天都忙著拍攝,今天我收到記者電話時未能清楚詳細回應,引起了一些誤會,也希望特此澄清:其實家燕姐在新城電台工作超過20年,衆所周知一直對公司及所有同事就像一個大家庭一樣,由主持節目、到邀請嘉賓、甚至跟客戶合作都會親力親為,從來不會忽視電台的工作!對於今日收到有些同事被栽員的消息,我們也同樣感到難過,但也明白這個經濟不景的氣氛下,公司也有他的難處,雖然我們未有受影響,但我們會跟公司一起共度時艱,更加努力做好節目,週六會如常主持《開心大派對》,所以也希望大家繼續多多支持,讓我們在這時間繼續為大家帶來正能量!一起加油。」啤梨冇怪新城無良
而正值放大假陪老婆慶生嘅啤梨未有打算今日返公司攞信,他承認同公司經已協議好改變方式合作,又同頭條記者表示:「多謝關心,暫時可以唔使擔心,新城唔止係員工同僱主關係,仲係我公司同新城嘅合作夥伴,雖然合作形式唔同咗,可以講收入冇咁穩定,但有可能會搵多啲!其實我自己一早都想咁樣合作。」啤梨沒有怪新城係無良僱主,反而幫手講好說話:「傳播媒體都係咁講,媒體經營冇以前咁容易,呢個年代,都係靠自己雙手比較長遠。」阿范兼職工作不變
至於由新城出身,輾轉喺新城任職27年嘅范振鋒就強調,今次新城裁員行動不受影響,他表示早已轉為兼職DJ,DJ並非他主要收入來源,除咗為興趣,以兼職嚟講,每個月他做4個電台節目,兩個網上節目,收入有5位數字都叫唔錯。他接受頭條訪問時說:「電台採取多勞多得玩法,提供一個平台畀我哋發揮,call到客就有得拆,大家雙贏,我哋可以搵多啲,否則唔會開節目,因為我冇減到節目,收入冇大影響,只係壓力大咗,因為要落手落腳湊客。」

Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

新城頒獎禮舉行在即,但突傳環球、Sony Music及華納唱片跟電台「因財失義」,友好關係急轉下,唱片公司旗下歌手陳奕迅、張學友、許廷鏗、AGA及Gin Lee等或於明年起在電台成「消失的歌手」,情況如無綫和四大唱片公司因版稅風波反目的「翻版」,11年冷戰至今仍未解禁。
「新城勁爆頒獎禮」將於本月30號舉行,受疫情的禁限令影響,正為控制歌手及唱片公司人員人數而頭痛外,以往跟管理環球、Sony Music及華納(簡稱「三大」)等唱片公司音樂版權業務的香港音像聯盟(HKRIA),雙方合約將於12月31日屆滿,有傳HKRIA開出令電台不勝負荷的「百萬續約費」外,部分條款細則事宜亦未能達共識。
據悉如新城不再跟HKRIA合作,「三大」旗下歌手如陳奕迅、張學友、許廷鏗、林欣彤、AGA、Gin Lee、陳柏宇、林奕匡等數10位歌手的音樂作品及拍攝音樂錄像影片,將由明年1月1日於電台絕迹,正如當年無綫跟環球、華納、Sony Music及EMI「四大唱片公司」傳因版稅反目,雙方多年關係毀於一旦。
其實新城和「三大」上幾個月關係好,旗下歌手新歌均打入「勁爆本地榜」十大外,亦為頒獎禮造勢,其中Gin Lee、陳柏宇、許廷鏗更偕菊梓喬、泳兒等參與電台的「AR合拍體驗遊戲」。可是前日「劇變」,電台DJ私下收到不可播出「三大」歌手節目及宣傳聲帶的相關歌曲,不過電台依然有大量選擇,英皇、星夢、寰亞唱片公司等非屬HKRIA會員。
「三大」雖跟電台面臨決裂,但依然會派歌手出席頒獎禮,「三大」唱片公司回應一致指:「會安排歌手出席,只是之後就不會安排歌手出席電台節目」,而新城知訊台執行總監程凱欣表示:「來年合作條款未有共識,但新城大門永遠打開,至今冇收到『三大』歌手唔嚟頒獎禮喎。」陳柏宇對於或「最後一次」參與新城活動,他說:「咁冇合約就唔去得電台,不過同電台DJ識咁多年,都會唔捨得嘅。」
來源:https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/ente ... 1219_00862_001.html

新城頒獎禮舉行在即,但突傳環球、Sony Music及華納唱片跟電台「因財失義」,友好關係急轉下,唱片公司旗下 ...
joshuakingwa 發表於 2020-12-19 22:30

張學友?個記者係咪咁求其?佢今年冇出歌喎更唔好講會去頒奬禮
其實商業社會佢唔俾版權費唔播歌、歌手唔去佢個台都好正常,但好想知新城如果連呢啲基本支出都要慳的話佢係咪真係仲做得住。

不如問下到底星夢個堆收幾錢
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

林家謙今年會否冷手執個熱煎堆拎咗南金

呢啲商業鬥爭真係害死d歌手 幾努力都冇用

電台界亞視 真係好少可有人聽新城

難怪破裂,原來係新城要冧要冧咁,俾唔起版權費

林家謙今年會否冷手執個熱煎堆拎咗南金
on07111 發表於 2020-12-21 02:06

無可能啦。。

無可能啦。。
kk8733 發表於 2020-12-24 00:25

咁男同啦。
覺得個頒獎禮result會好噴

版權審裁處在 2019 年 12 月 23 日和 2020 年 11 月 10 日的判決書中(這亦是香港版權審裁
處成立以來作出的首個裁決)裁定:

1. Neway 對香港卡拉歌曲版權聯盟作出指其 K-Server 版權授權計劃條款不合理的指控不成
立;

2. 香港卡拉歌曲版權聯盟 K-Server 版權授權計劃的收費結構及定價均屬合理,無須更改任
何條款;

3. Neway 必須為其在 2010 年 7 月 1 日至 2015 年 6 月 30 日期間使用香港卡拉歌曲版權聯
盟管理的卡拉 OK 音樂錄像影片支付合共港幣$90,350,640 元正的版權授權費;及

4. Neway 在版權審裁處處理版權授權費的計算程序時所提出的論據和作出的行為已被裁定
屬瑣屑無聊、無理纏擾或濫用程序。因此,版權審裁處暫准命令 Neway 支付香港卡拉歌
曲版權聯盟就版權授權費的計算程序而引致或相關的訟費 (金额按對訟當事人基準評
定)。

再者,根據 2020 年 4 月 8 日關於費用的命令,版權審裁處裁定 Neway 以不合理或不必要的
方式進行該爭議程序,導致香港卡拉歌曲版權聯盟承擔大量費用,並命令 Neway 支付香港卡
拉歌曲版權聯盟就該爭議程序而引致或相關的 80%訟費(金额按對訟當事人基準評定)。

本行委托人將來仍會繼續堅持他們的使命, 致力捍衛香港音樂產業和香港作為知識產權樞紐的
地位。

張淑姬趙之威律師行
2020 年 12 月 1 日
----------------
HKRIA 近來另一單新聞
btw Neway 會唔會執笠,要賠成億
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

版權審裁處在 2019 年 12 月 23 日和 2020 年 11 月 10 日的判決書中(這亦是香港版權審裁
處成立以來作出 ...
星勤 發表於 2020-12-25 11:41

未計訟費
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

處成立以來作出 ...
星勤 發表於 25/12/2020 11:41
抵丫食加州紅丫嗱

Red Mr可唔可以發力啲
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

tvb係禁 新城係禁
版權價錢係咪真係太高?
jackeungcho 發表於 2020-12-18 23:42

新城可能本身afford到,HKRIA係依啲時勢加價就.....

Red Mr可唔可以發力啲
cymusic 發表於 2020-12-25 12:28

我都覺
佢真係唔夠以前加州紅咁積極搶歌
同埋佢個收費都係偏貴
市場上唔夠Neway有競爭力

新城可能本身afford到,HKRIA係依啲時勢加價就.....
hello12324 發表於 2020-12-26 11:20

發窮惡
無人肯俾錢聽歌
HKRIA唔收貴啲就同唱片公司攬住一齊死

其實 HKRIA 貴過 IFPI,係因為個歌庫大好多好多倍
環球 華納 Sony 基本上中文歌已經多過 IFPI 果邊嘅中文歌嘅總和應該仲要多好多
然後仲有外語歌,同埋好多純音樂版權都係 HKRIA 管
而且 HKRIA 大部分都係國際性公司,條數唔可以只同自己香港公司對
係要同母公司交代,要同外國果邊需要有一致性,所以亦唔一定可以平
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

新城一月一個新節目表嚇死人 炒左一半人