返回列表 發帖

[集中討論] 曾被指港獨 周柏豪上黨媒指要聽阿媽話

PLUS+, 香港新聞
曾被指「港獨」周柏豪上黨媒指「要聽阿媽話」  杜汶澤忍唔住串

記者: 阿鬼

https://twitter.com/intent/tweet?text=%E6%9B%BE%E8%A2%AB%E6%8C%87%E3%80%8C%E6%B8%AF%E7%8D%A8%E3%80%8D%E5%91%A8%E6%9F%8F%E8%B1%AA%E4%B8%8A%E9%BB%A8%E5%AA%92%E6%8C%87%E3%80%8C%E8%A6%81%E8%81%BD%E9%98%BF%E5%AA%BD%E8%A9%B1%E3%80%8D%E3%80%80%E3%80%80%E6%9D%9C%E6%B1%B6%E6%BE%A4%E5%BF%8D%E5%94%94%E4%BD%8F%E4%B8%B2&url=https://www.winandmac.com/?p=62934&via=winandmachk

曾經因為撐區選,叫大家登記做選民,而被大陸網民稱為「港獨」的周柏豪,早前突然發佈一張相片,稱「不得不心存感激自己身為一個中國人」後,已經引發網民極大反應。因為當初周柏豪被人以為是撐民主,所以先叫大家投票,如今突然心存感激做中國人,大家都應該立即明曬啦。

唔知係經理人定自己想上,定係究竟有個家庭真係好大壓力,感激做中國人唔夠,最近仲上埋大公文匯旗下的點新聞節目,談有人要求制裁中國真係好唔啱。周柏豪話要聽阿媽話、要孝順,「自己同阿媽嘈交,無理由搵隔離屋個師奶打自己阿媽」,阿叻陳百祥在旁即稱「幾好嘅比喻」。周柏豪又說,社會運動時間有人「私了」的行為,他很怕看到有關影片,「我係好驚」,強調反對暴力。他續指這件事並不合法,完全不認同。

杜汶澤今日都忍不住串爆周柏豪,大爆周柏豪未紅的時候已經想做余文樂,跟得好貼,甚至超越佢,如今終於做到了。杜汶澤最尾更加一句「樂仔你要加油」,串埋余文樂。余文樂已與與台灣「皮帶千金」王棠云結婚,目前正在台灣生活,在中國大陸有服裝生意,亦有做護旗手,表明反港獨。

https://www.winandmac.com/2020/12/pakho-chau-suddenly-love-china/

kenneth評(差啲唔記得): 又無良知又自大的人,即刻消失!

阿媽比喻非常典型藍絲思想
周柏豪站台做得好成功,講中藍絲想聽既說話
Harvard都不可教導

仲有Hana

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
再將我相信的如煙火般綻放

仲有Hana
kaman921 發表於 2020-12-23 12:01

多牙怪存在感知名度都好低咁
想問佢有無咩金句發表呢? 定齋坐?

其實以前就覺得周柏豪作為一個歌手同作為一個人黎講都好難頂
而家呢位銅臭男歌手終於露出真面目,係好事黎既

痴線 阿媽家暴完細佬妹 之後阿哥叫細佬妹唔好報警 因為「始終係一家人」

奶還奶
奶到接受叻哥專訪真係第一次見
DM多仔多到覆唔哂

你其實做到咁就好肉酸o架喇 周柏豪

其實以前就覺得周柏豪作為一個歌手同作為一個人黎講都好難頂  
而家呢位銅臭男歌手終於露出真面目, ...
bagfgfcde 發表於 2020-12-23 12:17

就算唔計玻璃杯
一直以嚟啲post都好作狀啦
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

奶還奶
奶到接受叻哥專訪真係第一次見
mosesming 發表於 2020-12-23 12:21
證明佢真係藍到要豁出去
希望佢班後生fans早日脫粉
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

多牙怪存在感知名度都好低咁
想問佢有無咩金句發表呢? 定齋坐?
kenneth 發表於 2020-12-23 12:13

話要有正能量 年輕人要讀多啲書

班dj朋友肯同佢割未 唔知903有冇後悔捧佢做男金呢

話要有正能量 年輕人要讀多啲書
kaman921 發表於 2020-12-23 12:48

咁算識講野呀
叻女咗

好討厭的偽人

杜汶澤真係好討厭的偽人,除了抽水都唔知有咩叻

想睇班fans可以點幫佢兜
利申:唔係鏡粉

佢同千千應該都係同一命運

Pongpong都插佢
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

由R.I.P到而家 中間究竟發生左咩事令佢變成咁
同為大台搖錢樹嘅Ali出事之後都冇好似佢咁又跪又奶
佢今鋪講到咁盡真係豁出去

Pongpong都插佢
小伙子. 發表於 2020-12-23 13:15

深夜都仲有follow
起身就冇咗
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

杜汶澤真係好討厭的偽人,除了抽水都唔知有咩叻
sexykaren 發表於 2020-12-23 13:00

抽乜水!藍柏豪上得去講就預咗比人DIU

柏豪上完黨媒比人插又要返屋企喊了

周柏豪去年籲網民投票被狙擊感難受:喺屋企喊過好多次
香港自去年6月開始因反送中修例引發一連串社會運動,牽連甚廣並影響不少圈中藝人,不少人為了搵食而選擇表忠,或是不敢發聲。猶記得去年7月曾呼籲港人登記做選民的周柏豪,事後竟觸動大陸小粉紅神經,發動狙擊,有傳本來有份參演大台重頭劇《使徒行者3》的他,亦因此在劇中「離奇消失」,連帶該劇所有相關宣傳品亦不見其蹤影,有人便聯想是與政治有關。

今天柏豪於銅鑼灣出席活動,已逾一年未有出席商業活動的他大有感觸,坦言入場時更起雞皮,他接受訪問時亦有備而來,提到去年在網上呼籲大家做選民一事,令他深有體會:「其實從來冇發表過政治嘅嘢,有時幕前係會同敏感嘢掛鈎嘅,呢個年代坐又俾人話,企又俾人話,我唔識得點適應呢個社會,所以曾經quit咗出去,唔玩喇!當時係有少少驚,因為學校都冇教過點樣處理,所以我就匿埋,覺得好難過,唔係諗緊10幾年辛苦嘅工作或者形象,而係家人同事佢哋擔心我嘅情緒,令到我好難受,fans支持我嘅說話,我喺屋企喊過好多次,到能夠唔受評論影響情緒,就放心晒,加埋個女出世,而家要照顧家人。」柏豪更指現時在網上的言論會深思熟慮。「而家做每樣嘢都會諗清楚,因為而家隨時犯法、影響其他人、甚至影響自己將來同前途,而家我會再諗清楚啲,post之前要再諗清楚先撳發表個掣,但有時都仲會係串錯字,仲係post錯嘢。」

問到《使徒3》被消失,柏豪說:「套劇我只係客串兩組,得10幾秒,唔夠一集,戲份已經冇得再cut,我都聽到網上嘅討論,話我唔開心,其實從來都冇發生,我覺得莫名其妙。」他又指自己未看剪接後的最後版本,不過就算沒有他的戲份也不會失望。而此事讓人聯想到之前的政治風波,柏豪感慨說:「 都明嘅,社會同娛樂圈發生咗太多事係會令人聯想嘅。」

柏豪跟千嬅十分老友,千嬅之前因在IG貼出「R.I.P」疑似悼念一名「反送中」示威者後被狙擊,事後她解釋是被黑客盜用賬號。兩人的經歷相似,之前柏豪擔任千嬅節目嘉賓時,他謂亦有跟對方私下談論這些風波,他說:「當然私底下都有閒聊幾句,大家都會當呢個係一個人生嘅經歷,而唔係會阻礙自己前進,因為條路仲好長,事實上唔可以滿足成個social media,或者呢個世界嘅所有人,惟有做好自己珍惜每一日,疫情下令我深深體會到,有好多嘢真係唔係理所當然、亦唔係永遠,冇諗過我去呢個event都會起晒雞皮,10幾年都冇試過,有啲嘢真係要珍惜同好好享受,反而而家着重呢樣嘢多過諗返以前嘅。」

柏豪叫大家放心,他透露稍後會拍劇及開演唱會:「嚟緊馬來西亞演唱會都會宣傳,內地嘅如果係拍劇幾個月就會做,不過如果只係商演,來回隔離28日,就費時失事,要衡量過,我當然偏心我個女同老婆,唔想miss咗個女成長,咁樣就算拍10部劇都買唔返。」問到是否擔心上大陸會被小粉紅狙擊?他說:「係關疫情事,其實一直都有商演傾嘅,但如果只係為咗1個活動而去,就唔敢博喇,隔離咁耐唔知發生咩事,我係一家之主,要同個女沖涼,因為老婆唔夠力,個女28日冇沖涼就弊傢伙。」柏豪再三強調不會擔心因政治風波影響在大陸的發展,坦言現時分別有電視劇及電影上映,他謂:「由頭到尾都冇人話過有問題,嚟緊仲有4部電影上,所以從來都冇問題。」

呢條垃圾

佢今場做得真係徹底過楊明同forever cheap,但我相信d dj朋友一定唔會放棄佢既

阿咩媽嗟 支共最多都係後底乸
真正阿媽(清朝)一早死咗啦

呢篇回帶寫得幾詳細,建議一讀:

//【2014 年 9 月 25/26 日】周柏豪 Colors of Life 演唱會

周柏豪接受「阿叻」訪問時稱與黃之鋒合照屬實,稱合照來自「我 2014 年一個自己嘅紅館演唱會嘅後台」, 但強調當時「不認識黃之鋒也不清楚他的立場」。不過翻查資料,周柏豪 2014 年 Colors of Life 演唱會於當年 9 月 25 及 26 日舉行。當時已是雨傘運動爆發前夕,學生已進行罷課。學民思潮及黃之鋒 9 月 26 日晚便衝入了公民廣場。當時周柏豪會否「不認識黃之鋒也不清楚他的立場」,難怪被網民質疑。

【2014 年 12 月 11 日】「這 只是個開始」

反送中運動前,周柏豪的政治立場並未引起太大關注。不過,翻查其過往帖文,他曾於雨傘運動金鐘佔領區清場當晚發帖,表示「這 只是個開始」,網民亦似乎心領神會,回應說「對,有些事從來都不容易,但總會成功如果我們堅持。」

...

【2019 年 6 月 16 日】「Thank you and RIP.」

去年 6 月,政府強推逃犯條例修訂,引發反送中運動,該月 15 日,梁凌杰於金鐘太古廣場平台掛起反修例橫額後墮下,送院搶救後不治。當時不少藝人均有外社交媒體表態悼念,周柏豪亦是其中一員,當時他在 IG 貼出一張全黑圖象,並寫道﹕「Thank you and RIP.」其支持或同情抗爭者的形象,進一步確立。

不過這幅圖片,後來卻連同數千張 IG 圖片,被周柏豪刪除,事件源於半個月之後,周柏豪鼓勵港人登記做選民。

【2019 年 7 月 2 日】「記得登記做選民」

去年年中,周柏豪在 IG 呼籲大家登記做選民。然而此言論卻被大陸網民指為支持港獨,稱他為「港獨豪」。事件令他在中國以至香港的工作大受影響。言論發表後,他隨即疑似遭《2019 重慶 OPPO Reno 造樂節》除名。然而周柏豪當時未有即時跪低,他反而在微博強調,呼籲選民登記為合法行為,「中華人民共和國香港特別行政區政府呼籲市民行使選民登記的權利及義務,是愛護國家愛護香港的合法行為,應以正面態度對待,予以支持」。

不過事件仍令許多大陸網民認定周柏豪支持港獨,揚言封殺。

...

陳百祥訪問出街後,「奶共周柏豪」現在已可說是港人現時普遍對周柏豪的印象。他做了選擇,網民亦做了他們的選擇。至於這選擇有多大程度反映其內心,抑或算為世所逼,就難以明瞭。//

HANA唔夠義氣wo

抽乜水!藍柏豪上得去講就預咗比人DIU
kaman921 發表於 2020-12-23 13:22

中文差就讀多d書,杜汶澤不是單單駡人,係抽水到連余文樂唔關事的都抽埋一份

中文差就讀多d書,杜汶澤不是單單駡人,係抽水到連余文樂唔關事的都抽埋一份 ...
sexykaren 發表於 2020-12-23 13:56

佢無辜?

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E ... D%E4%B8%8B%E5%8E%BB

中文差就讀多d書,杜汶澤不是單單駡人,係抽水到連余文樂唔關事的都抽埋一份 ...
sexykaren 發表於 2020-12-23 13:56

叫你個偶像滾番大陸啦

佢無辜?
kenneth 發表於 2020-12-23 14:01

訪問有余文樂份?

叫你個偶像滾番大陸啦
zan4023 發表於 2020-12-23 14:23

今年香港派台成績咁好,你吹咩

HANA唔夠義氣wo
ifeinano 發表於 2020-12-23 13:56
梓喬想fans對佢保持正能樣
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

咁算識講野呀
叻女咗
daniel1136 發表於 2020-12-23 12:54

扮晒蟹一個做黑臉一個做白臉啫 咪又係一擔擔

咁算識講野呀
叻女咗
daniel1136 發表於 2020-12-23 12:54

IG 開始有人攻擊哈嗱
佢避唔到架啦

I dun care
只係care傳咗佢係咪萬能插
前面同後面係咪畀人玩過晒

sexykaren 真係好垃圾
bam得未?

入得TVB就估到佢想奶啦
LM JW係下個
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

大家又可以重溫下

bam得未?
hehehaha 發表於 23/12/2020 14:56
香港地係咁架啦體諒下

入得TVB就估到佢想奶啦
LM JW係下個
hinz 發表於 2020-12-23 14:58

JW早兩日like咗個comment「但係好快無通識科」 希望遲啲唔會翻舊賬俾人狙擊

I dun care
只係care傳咗佢係咪萬能插
前面同後面係咪畀人玩過晒
Frankiekiekie 發表於 2020-12-23 14:56

本帖隱藏的內容需要積分高於 5000 才可瀏覽

**** 本內容被作者隱藏 ****
hehehaha 發表於 2020-12-23 15:17

有內幕消息

好肉酸的周柏豪
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

bam得未?
hehehaha 發表於 2020-12-23 14:56

垃圾偶像有垃圾fans

我看不到呀!

本帖隱藏的內容需要積分高於 2800 才可瀏覽

梓喬想fans對佢保持正能樣
cymusic 發表於 2020-12-23 14:43

世界女來

我看不到呀!
cathay1996 發表於 2020-12-23 15:19

佢要2800分 啱啱同我個分爭少少唔夠
係咪針對我而唔畀我睇?

佢要2800分 啱啱同我個分爭少少唔夠
係咪針對我而唔畀我睇?
kenneth 發表於 23/12/2020 15:28
打九折你先僅僅夠咁叫爭少少咩