返回列表 發帖

呂爵安Edan請出神級人物Wyman打造新單曲 成MIRROR第6位Solo歌手

Edan精通鋼琴、小提琴,在MIRROR中素有音樂才子之稱,而即將釋出的個人單曲的製作班底可謂十分華麗,監製為Edward Chan(陳浩然),作曲為Cousin Fung及Raymond,而Edan亦會參與作曲的部份,填詞則找到殿堂級的Wyman(黃偉文),這也是Wyman時隔3年繼顏卓靈的《惡女》後再為新人填詞,光是這個陣容已經令期待值滿檔,據知Edan接下來會進行錄音工作,而他自己亦十分期待透過歌曲讓大家看到另一個不同面貌的Edan。

Sources: Hk01 23/12
https://www.hk01.com/%E7%9C%BE%E6%A8%82%E8%BF%B7/565652/%E5%91%82%E7%88%B5%E5%AE%89edan%E8%AB%8B%E5%87%BA%E7%A5%9E%E7%B4%9A%E4%BA%BA%E7%89%A9%E6%89%93%E9%80%A0%E6%96%B0%E5%96%AE%E6%9B%B2-%E6%88%90mirror%E7%AC%AC6%E4%BD%8Dsolo%E6%AD%8C%E6%89%8B

討論重點:得Edan有solo? 有啲想睇埋Jeremy出solo

個人意見:我愛Edan

至於新一年,Jeffrey謂因大學最後一年,所以要忙於學業;而Edan就自爆將於今年首度單飛出新歌,「我本身好鍾意啲台式情歌,所以第一首歌就想用呢個風格,自己都有份參與作曲。」不過他最開心是邀請到黃偉文填詞,「係監製Edward Chan提議,我話係咪真㗎?梗係想啦!呢個都真係一個緣份嚟嘅。」...

原文: https://hd.stheadline.com/life/e ... B5Stephy%E6%8B%8DMV

原來Edan有份作埋曲 又對佢加咗分
希望肥Y唔好hea佢
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

咬字不是特別好
Hello Everyone

2019 姜、Ian
2020 JER、AL、AK
2021 Edan、Jeremy
2022 ?????

唔知Tiger Frankie Alton Stanley同Lokm ...
hehehaha 發表於 2020-12-24 18:35

Tiger, Frankie, Alton, Stanley, Lokman
呢幾個一齊出隻小組歌算啦.

殿堂級的Wyman,但有時仲填得奇怪過新人

大力支持呂爵安
不過都係唔可以太大期望
一嚟未對佢唱功好大信心 仲未計大家最鍾意彈嘅咬字
二嚟佢都似想做首佢最鍾意嘅台式情歌=悶
三嚟 個班底華唔華麗就見仁見智啦

今時今日都仲有人吹奏光頭佬..
條友填詞係撞手神
一陣填d懶係有gimmick自己覺得好風趣, 但完全唔會令人有共鳴勁騎呢既theme俾你就收得皮

2019 姜、Ian
2022 ?????

唔知Tiger Frankie Alton Stanley同Lokm ...

Alston 同 lokman做翻重操嘻哈就夠
Stanley可能拍劇好D
Frankie 唔清楚
Tiger 可能得
音樂記錄
don't forget tonight

發現報導mirror 成員的排序,Jer排前,之後AL才到AK
明明三位都係同日推出單曲。 ...
xteve 發表於 2020-12-24 13:15

可能記者根據自己喜愛程度排序呢

可唔可以示範吓點樣不分先後咁講3個名?
losyes 發表於 2020-12-25 11:14

應該要以某些準則排名。先以派台歌次序排,所以KT跟住到Ian
另外三人因同日派第一plug,所以可以依英文字母排名AK,AL 先到Jer
或者可以以4台榜成績排名,咁Jer可以排先,然後到AK。

發現報導mirror 成員的排序,Jer排前,之後AL才到AK
明明三位都係同日推出單曲。 ...
xteve 發表於 2020-12-24 13:15

可唔可以示範吓點樣不分先後咁講3個名?
在這畢生不滅 無極的狀態

2019 姜、Ian
2022 ?????

Alton就算啦~~

原來伊人仔都係得新城有新人獎

一次推太多人的話又要爭quota
on07111 發表於 2020-12-24 17:57

契仔上年新城嘅獎,仲係花老母犧牲咗MIRROR組合獎換比佢

邊個黎。。。

Edan

2019 姜、Ian
2022 ?????

Frankie..唔好喇哇,Stanley好似有講過無出solo歌嘅諗法,因為自己知自己唔係唱歌材料

呂爵安世一
要努力練咬字呀

2019 姜、Ian
2022 ?????

唔知Tiger Frankie Alton Stanley同Lokman 有無機會solo

希望安兒練好咬字

原來伊人仔都係得新城有新人獎

一次推太多人的話又要爭quota
2020 敢 之後經典金曲
告別煤氣燈 5月中 閃爍登場

新歌班底極華麗

會轉身嗎?
John 發表於 2020-12-24 12:31

俾你搶左黎講添
但通常佢哋派台都幾個一齊上電台同宣傳
今次得佢一個?
kenneth 發表於 2020-12-24 14:38

可能經歷上年之後發現都係唔好一次過出晒咁多

使唔使咁早炒定新聞?

期望越大 越難滿足呀

留名支持edan有份參與作曲
希望下年攞到新人獎

笑咗
成個班底都係伏

但通常佢哋派台都幾個一齊上電台同宣傳
今次得佢一個?

咳神同edward

呂安世一

不過個班底
希望唔好整d咩金草莓出嚟

01好明顯一次寫哂N篇文再分日子出

btw支持安兒正式開始派台

明明三位都係同日推出單曲。

Wyman睇中佢

期待兒登出solo
但呢個班底有啲驚係悶歌

叻仔!

出首無眉歌
再將我相信的如煙火般綻放

新歌班底極華麗

會轉身嗎?
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

支持EDAN, 我愛呂爵安

呂安好叻
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

有啲樣衰

有無其他mirror 成員出新歌就有新聞做宣傳

Cousin Fung Edward Chan! 好期待

希望冇懶音

唔係之前話Jeremy今年都有solo嘅咩

Btw mirror 2021年繼續轟炸樂壇

如果加埋Jeremy,7個仔每人3首solo+團2首歌,一共有23首歌

支持安兒

希望唔好再反白眼
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️