返回列表 發帖

新一代男金 女金

新一代男金 女金

如無意外2020年嘅男金、女金將會由兩個未攞過男金、女金嘅歌手攞,所以特意寫低對兩位歌手成長之路嘅睇法。(如果有時間就寫埋aga)

男金 許廷鏗

2009年第一屆超級巨聲,許廷鏗只係一個平平無奇嘅參賽者。冠軍?亞軍?季軍?nonono。許廷鏗排第十一咋。連鄧小巧果時名次都高過佢。不過許廷鏗無比果時嘅排名限制咗佢。我的離開也是愛係許廷鏗第一隻派台作品,之後仲幫許廷鏗攞咗tvb嘅「新人薦場飆星獎」。果時tvb嘅劇歌未算係好流行,許廷鏗係有好多空間做自己既歌。作品包括出走三部曲、Blue藍調、長大。入面好多嘅歌都唔係劇歌,唔需要跟足一式一樣嘅劇本做,音樂上有頗大嘅自由。其中2013年嘅青春頌令好多身邊嘅人開始認識許廷鏗,發掘許廷鏗嘅音樂才能。可惜之後幾年,tvb開始要求旗下歌手唱劇歌,作品包括:護航、枷鎖、真相、迷宮、歲月無悔、記住忘記我等等,tvb/月巴亦都好識做,冠咗好多tvb製作嘅劇歌,記住忘記我甚至有兩周冠。2014年-2016年許廷鏗嘅中心偏向tvb,派台歌嘅成績係商台就麻麻地;甚至商台會唔上劇歌。不過許廷鏗冇淨係因為得到tvb嘅寵幸而放棄其他台嘅發展機會。2014年rthk嘅project留下士多邀請許廷鏗唱主題曲約誓,成功冧掂rthk黃天頤。而最有印象係2015年,當許廷鏗派郵輪去rthk、新城、tvb嘅時候,偏偏plug另外一首阿樂去903。雖然最後係無十大,但係903年尾播阿樂去到好似攞十大咁。佢亦都做世界仔,趁呢段時間befriend 唔同嘅dj。許廷鏗刻意營造出佢唔甘心淨係唱劇歌,佢想出d有個性嘅歌。到最後佢意識到tvb只會限制著佢嘅發展。如果要歌唱事業更上一層樓,佢必須要出去闖闖。2017年佢趁同tvb完約,就簽咗華納。

華納出名咩?marketing揼本,識得揀歌、大公司有能力力捧。許廷鏗係聰明仔,佢揀華納係啱嘅。可惜2016年佢嘅歌好多都係陳腔濫調,講佢幾感因tvb,幾多謝佢舊老細嘅照顧。之後華納都知道許廷鏗係一個好抵捧嘅人。周柏豪走咗之後,就係許廷鏗上位嘅時候。音樂上華納係揼咗好多資源比許廷鏗。用咗好多唔同嘅監製、作曲人、甚至當林夕逐漸減產嘅時候,都仍然搵到林夕寫詞比許廷鏗。2017年-2020年出咗4唱大碟,神奇之旅、許廷鏗 Alfred Hui、拾、Negative。可惜,我自己覺得許廷鏗仲係搵緊有咩係適合佢,好多歌佢都唔係拿捏得好好,華納時代嘅派台歌5分數目偏低,甚至有部分1分多過5分。而佢自己個人又未建立到自己嘅特色;我最喜愛男歌手2017、2018年都唔入五甲。相比同期嘅周柏豪有兵歌;馮允謙賣創作;張敬軒、陳柏宇都有自己特色(雖然兩者嘅特色亦漸漸模糊);許廷鏗硬係差一d嘢。不過作為華納力捧嘅男歌手,派台歌嘅成績唔會太差,2018年rthk有5冠;2017至到2020年叱咤都有獎攞/會有獎攞。希望許廷鏗當2020年攞咗男金之後,2021年會搵到自己嘅特色。

2011年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮 - 叱咤樂壇生力軍 金獎
2013年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮 - 專業推介叱吒十大 第三位《青春頌》
2013年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮 - 叱咤樂壇男歌手 銅獎
2016年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮 - 叱咤樂壇男歌手 銅獎
2017年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮 - 專業推介叱吒十大 第二位《神奇之旅》
2018年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮 - 叱咤樂壇男歌手 銀獎
2019年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮 - 專業推介叱吒十大 第七位《我們與愛的距離》
2019年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮 - 叱咤樂壇男歌手 銅獎

華納時代嘅派台歌/5分數目/5分比例
停半分鐘聽一闋歌 102 70.34%
四書五經六欲七竅 35 70.00%
大雄胖虎綜合症 48 67.61%
偽人 58 66.67%
我們與愛的距離 82 66.13%
無力感 75 65.79%
荒廢之綠洲 53 65.43%
你可能未必不喜歡我 44 63.77%
單數 59 58.42%
慌 39 52.00%
強逼症進行曲 18 50.00%
藍血人 66 49.25%
白紙  47 48.96%
Negative 62 46.97%
體操 63 45.99%
根 63 43.75%
痛 24 42.86%
神奇之旅 47 37.01%
恐怖情人 48 36.92%
恨 37 35.24%
演員的自我修養 33 33.67%

寫得好有心機 希望真係換屆拎到男金

寫得好有心機 希望真係換屆拎到男金
edwardngwy 發表於 2020-12-26 16:51

諗緊應唔應該用bitch mode寫aga

新一代男金 女金

如無意外2020年嘅男金、女金將會由兩個未攞過男金、女金嘅歌手攞,所以特意寫低對兩位歌 ...
NelsonWu 發表於 2020-12-26 16:47

感謝你的用心

感謝支持Alfred Hui 許廷鏗
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

NelsonWu 發表於 2020-12-26 16:57

想睇

你講到金堅既機心好似遠大過>>> 做歌既用心咁

鏗鏗特色就係 HEHE 暖男  知性型男歌手
淨係華納果四張碟 每張都有主題   
今年張NEGATIVE  佢已經發掘到自己特色
就係唱一些有深度的歌  去表達內心世界
佢唱功未必係最好  但一定係最窩心暖男歌手

(如果有時間就寫埋aga)
咁開個post叫男金女金做乜_?

覺得Alfred好似去到樽頸位

13年後出咩歌 人氣都冇好明顯提升

少秋同明荃係我心入面嘅男女金
希望Matt Force同Serrini可以接佢地棒
DM多仔多到覆唔哂

少秋同明荃係我心入面嘅男女金
希望Matt Force同Serrini可以接佢地棒
mosesming 發表於 2020-12-26 20:09

荃情陷家英直情係我心目中嘅至尊碟
Btw 鏗今年無乜突破
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

希望篇潮文可以徹底燈死許廷鏗

荃情陷家英直情係我心目中嘅至尊碟
Btw 鏗今年無乜突破
LoveMirkay520 發表於 2020-12-26 20:51

Alfred今年隻碟算係好聽過之前幾隻
但唔知點解求變咗幾年都係突破唔到太多

荃情陷家英走前咗廿幾年
The Album都唔夠佢嚟
DM多仔多到覆唔哂

hehehaha 發表於 2020-12-26 19:39

可能佢覺得Alfred下年都會just be himself
化身降兩度再拎女金
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

hehehaha 發表於 2020-12-26 19:39

根本可以分兩個post

琪待

可用佢個好姊妹的角度寫