返回列表 發帖

[自唱分享] 林家謙 - 時光倒流一句話

作詞:黃偉文   作曲:林家謙
編曲:林家謙 監製:許創基 / 林家謙

如果我有逆轉的超能力
時間撥到早一百年的春天
全城在勤勞活著彼此友愛
忙裡不見亂 我跟你或會發展知己情緣

除非我有預知的超能力
能趁疫症不猖獗時的秋天
如常地邀約你去洛磯山多瑙河休假充電
要親暱憑情動不等豁免

其實我不必異能大到可扭曲真相改春秋
我只想忘掉你不解這溫柔斷言未接受
能重做時光只需倒流一句話就足夠
尷尬到自己之前吞了「我喜歡你」不開口
十世還做朋友

情願你有讀心的超能力
能發現我的心計提早阻止
台詞若講錯了已被沾污的友誼
恐怕不易 再清洗
回頭又死守那良朋位置

其實我不必異能大到可扭曲真相改春秋
我只想忘掉你不解這溫柔斷言未接受
能重做時光只需倒流一句話就足夠
尷尬到自己之前吞了「我喜歡你」
演好另一種「男朋友」

其實我只想未曾笨到搞不清楚你先開口
我只想忘掉你聽到的表情像很荒謬
難題是時光未許倒流明日只可向下流
尷尬到自己的人假設還未夠狠
反了臉出走 厚面皮些演好友

希望以後你一見到啲咩王國出cover 你就洗走個post
不過認真嘅時候你彈keyboard個㩒制聲都幾大
反正你已經有個ok嘅咪
不如買個平平地嘅audio interface
錄得再靚聲啲?

反正 ...
RVHOCPC 發表於 2020-12-27 18:18

原來我up 錯file

反正 ...
RVHOCPC 發表於 2020-12-27 18:18

換咗新file, 而家呢個電腦直出midi source,唔會有琴鍵聲

換咗新file, 而家呢個電腦直出midi source,唔會有琴鍵聲
Mr_Scanner 發表於 2020-12-27 19:42

高質

點解可以咁好聽

支持
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

一貫高水準的保證,正!

好聽過原唱

自彈自唱, 非常欣賞!