返回列表 發帖
賽前你問我答
今晚 20:15 就到頒獎禮啦,賽前我地請黎 b 榜主接受觀眾提問。

Q1. 今晚入場之前要準備啲乜 ...
bagfgfcde 發表於 2021-1-10 14:48

支持謙b

支持Afraid
cymusic 發表於 2021-1-10 19:46

聽講佢已經唔再叫afraid

支持Afraid
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

等唔到了

台下好凍 可摸耳喺台下打住邊爐等你頒獎

等左咁耐都無Dear Secret ge mean評語同低分,唔係今晚出掛@@
歌影視大滿貫一定係早已!

電影:
紀念中國電影百週年誕生‧中國電影音樂表彰活動        香港特別行政區音樂家特別獎

電視:
《TVB馬來西亞星光薈萃頒獎典禮》        獲獎「最喜愛TVB劇集歌曲」
〈續集〉
電視劇《On Call 36小時II》

音樂:
Yahoo Asia Buzz Awards 2015        人氣本地女歌手
2020 敢 之後經典金曲
告別煤氣燈 5月中 閃爍登場

希望 現在就是最後的醫院 同 敢 都有獎

如果要用最嚴格定義,能夠做到歌影視大滿貫,齊晒歌后、劇后、影后嘅大獎,莫講話香港,係歐美都應該好罕有,期待呢位特別嘉賓

八點三坐到十一點半 點都好過叱咤啦
唔知表演嘉賓林家謙會唔會又係著返佢件價值八千幾蚊嘅hoodie上 ...
小伙子. 發表於 2021-1-10 15:30

聽講佢著咗冷衫+恤衫
歌影視大滿貫天后係唔係家瑜
losyes 發表於 2021-1-10 15:09

佢係體育巨星
見到呢個名就知個頒獎禮好高質
jasonng 發表於 2021-1-10 15:07

會唱型人道同 敢

八點三坐到十一點半 點都好過叱咤啦
唔知表演嘉賓林家謙會唔會又係著返佢件價值八千幾蚊嘅hoodie上台表演呢

賽前你問我答
今晚 20:15 就到頒獎禮啦,賽前我地請黎 b 榜主接受觀眾提問。

Q1. 今晚入場之前要準備啲乜 ...

歌影視大滿貫天后係唔係家瑜
在這畢生不滅 無極的狀態

暫時係邀請咗林家謙、李幸倪等人表演,另外某歌影視大滿貫天后(未講得名)會跳唱助慶。

見到呢個名就知個頒獎禮好高質

賽前你問我答

Q1. 今晚入場之前要準備啲乜?
請準備禦寒衣物,因為真係好凍。賽果凍啦,得獎單位都冇人識既,另外我啲tag都有啲爛gag冷笑話,爛到驚大家笑唔出,凍上加凍。

Q2. 要用點樣既心態睇呢個頒獎禮?
首先你要有耐性,因為有好多個獎要頒,隨時坐到十一點半。另外就係要有心理準備會聽到啲自己聽都未聽過既歌:咁唔代表我既頒獎禮高質過人,但我好希望可以 offer 大家一個唔同既角度去了解香港音樂。如果你有興趣接觸多啲香港音樂,我相信呢度會滿足到你。非常歡迎大家一邊睇、一邊click入去啲 youtube link 度聽下啲歌,呢點係我最想做到既。

Q3. 啲tag同表演嘉賓成日出現我鍾意既歌手,然後個主持就成日串佢地... 好慘
Take it easy! 首先唔係針對鍾意佢地既樂迷,其次我只係隨便up下,搞下笑,對香港冇乜影響力。地球如常運轉,啲歌手會繼續出歌,支持佢地既一定會繼續支持。如果萬一真係有歌手咁得閒有睇呢個帖,咁我想講你唔太需要理/在意我同啲負皮,繼續生我的命 is ok,對自己好啲。更何況你(地)都有好多人鍾意。

Q4. 今晚有乜表演同頒獎嘉賓?
暫時係邀請咗林家謙、李幸倪等人表演,另外某歌影視大滿貫天后(未講得名)會跳唱助慶。

Thank you!
今晚見!

LM 支持!
希望 SOPHY 可以掃獎
616.1314 發表於 2021-1-10 13:20

唔好太大期望
但應該有獎既
今晚一齊頒
gcgoobi 發表於 2021-1-10 13:13

好!
現在就是最後的意願
John 發表於 2021-1-10 13:11

錯歌名
係議員
估Serrini 7獎成為大贏家
weiquan 發表於 2021-1-10 12:47

有冇咁多
撞咗柳樹音樂會,到時bag係咪要搭巴士親自頒大獎比Mami
powerful 發表於 2021-1-10 12:40

係樹要搭直升機趕過黎
今晚見
steven 發表於 2021-1-10 11:36

收到風千千開完十場冧莊紅館跨年演唱會之後,狀態大勇準備上台單手搶咪 ...
on07111 發表於 2021-1-10 10:58

千千好勁
一年前 千千攀上佢電視事業既高峰 奪得0.5個女喜
希望今晚佢會攀上佢音樂事業既高峰 攞到年度單曲獎 ...
JasOh103 發表於 2021-1-10 10:54

佢音樂事業係2015年拎到JasOh103十大嗰陣已經到咗高峰
Rundown 寫仲有 Taytay
WZA111 發表於 2021-1-10 10:34

冇囉 sorry
叫佢黎唱催眠曲趕客咩

LM 支持!
希望 SOPHY 可以掃獎
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

1月10號咁快就黎到了
大家幾點得閒睇我頒獎?

啲tag同介紹都已經大致寫好哂
個投票本來截 ...
bagfgfcde 發表於 2021-1-10 00:17

今晚一齊頒
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

回復 104# weiquan

喜歡Serrini&家謙7

估Serrini 7獎成為大贏家

提前入場warm up下先
btw 好似同某個大台嘅頒獎典禮撞期
小伙子. 發表於 2021-1-10 00:22

撞咗柳樹音樂會,到時bag係咪要搭巴士親自頒大獎比Mami

今晚見
Steven's Top 20 Collections Week 28
01  到時見 - 張蔓莎 feat. Lewsz
02  So Deep! - The Hertz
03  Not too close - Kayan9896

收到風千千開完十場冧莊紅館跨年演唱會之後,狀態大勇準備上台單手搶咪

一年前 千千攀上佢電視事業既高峰 奪得0.5個女喜
希望今晚佢會攀上佢音樂事業既高峰 攞到年度單曲獎
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

你係咪偷睇咗 rundown
bagfgfcde 發表於 2021-1-10 10:25

Rundown 寫仲有 Taytay

聽講今晚好多嘉賓表演
有Lemon Tree
WZA111 發表於 2021-1-10 10:14

你係咪偷睇咗 rundown

聽講今晚好多嘉賓表演
有Lemon Tree

榜主要接力搞噴榜頒獎禮?支持Afraid, 假謙B,  大巧, 女金迦,千千
on07111 發表於 2021-1-10 09:35

Gin 係呢個頒獎禮度應該都有所斬獲
佢今年除咗 敢 之外 出既其他歌都好噴

可能賤入到二十五首單曲,Major In Minor入到十大專輯  

bagfgfcde 發表於 2021-1-10 00:40

榜主要接力搞噴榜頒獎禮?支持Afraid, 假謙B,  大巧, 女金迦,千千

回復  bagfgfcde

期待牙醫或者家謙拎最佳白果
CunninG 發表於 2021-1-10 00:21

可能賤入到二十五首單曲,Major In Minor入到十大專輯
小伙子. 發表於 2021-1-10 00:22

有咁既事?

回復 91# bagfgfcde

期待牙醫或者家謙拎最佳白果

1月10號咁快就黎到了
大家幾點得閒睇我頒獎?

啲tag同介紹都已經大致寫好哂
個投票本來截咗 最後都係決定去到頒嗰一刻先截

Anyways 訓醒之後 20:15 見
See you!

pop 有無考慮揀 LIKE A STAR
CunninG 發表於 2021-1-9 00:07

同 Full of Stars 一樣令人 BARF!
想幫天生二品拉拉票
on07111 發表於 2021-1-8 13:31

差少少!大家快啲投票!

?te壞特、LINION、問題總部呢啲我都冇揀,
某程度上係因為中文新式 R&B 已經俾唔到驚喜我,
另一方面都 ...
bagfgfcde 發表於 2021-1-2 21:48

pop 有無考慮揀 LIKE A STAR

想幫天生二品拉拉票

宜家先知蛋堡出左新專輯

即刻搵黎聽
losyes 發表於 2021-1-7 13:10

佢冇放隻碟上串流平台
只有去佢網站俾錢買實體/mp3先有得聽

BAG’S A-SIDE AWARDS 2020
台灣年度推薦
頒發獎項:十大專輯

相信大家都知 呢位男歌手係我既愛將
當然唔 ...
bagfgfcde 發表於 2021-1-2 18:18

宜家先知蛋堡出左新專輯

即刻搵黎聽
在這畢生不滅 無極的狀態

有請 Kary 上台代唱得獎作品—金都
mamakin 發表於 2021-1-6 22:40

文字版出現了

棲身 (震哂) 金ss~~**~式
都市裡 要牽手 (竹昇妹咬字)
襟FF~~ 婚紗~~~~
天生二品!
timc524 發表於 2021-1-6 22:04

天生行為最隨機!

BAG'S A-SIDE AWARDS 2020
NOMINEE LIST

年度單曲 最後十二強
as brave as that stupid girl   01>01>02 ...
bagfgfcde 發表於 2021-1-4 21:08

有請 Kary 上台代唱得獎作品—金都

天生二品!

一人三票,投選你最喜愛的2020香港單曲(有篩選)。
deadline: 09/01/2021 23:59

今年頒獎形式一切從簡, ...
bagfgfcde 發表於 2020-12-27 21:37

把握手上三票!

BAG'S A-SIDE AWARDS 2020
NOMINEE LIST

年度單曲 最後十二強
as brave as that stupid girl   01>01>02>05>05>07>02
天生二品          07>05>02>01>04>Xx>02>02
在尋找什麼?         08>06>03>04>01>04>07>04>02
金都            04>04>05>01>07>05>07>03
阿茲與海默         01>02>05>05>06>06>06>06>05>09
若有若無          06>02>01>02>03>03>06
菩薩            03>04>01>02>04>03>06>09
雲絲頓           04>01>04>04>04>04>07>09
黑夢            02>01>02>02>03>03>07
當代生活指南         02>02>01>04>04>06>05
網絡安全隱患         04>03>06>05>04>01>03>09>10
廢學            07>07>05>09>06>01>04>07>09

喜歡阿爆 上年先上streaming其實放入20年代選都合理
得閒去聽下啲碟先 ...
JasOh103 發表於 2021-1-4 13:56

又俾你估到我想咁做
support
gcgoobi 發表於 2021-1-3 21:31

thanks for support!
支持bag兒
十大單曲 以為柯泯薰會入

我好中意
小伙子. 發表於 2021-1-3 17:28

拋都唔錯

喜歡阿爆 上年先上streaming其實放入20年代選都合理
得閒去聽下啲碟先
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

support
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

支持bag兒
十大單曲 以為柯泯薰會入<拋>

我私心鐘意LINION《Leisurely》

koko51018 發表於 2021-1-2 21:28

我好中意<her>

真係,香港好少人留意全面嘅台灣流行音樂,所以有人討論真係好激動!

同你相反,我係因 ...
koko51018 發表於 2021-1-2 21:28

?te壞特、LINION、問題總部呢啲我都冇揀,
某程度上係因為中文新式 R&B 已經俾唔到驚喜我,
另一方面都係覺得佢地今年既碟中規中矩。
但我有諗過揀〈HER〉入十大單曲
單曲都有諗過揀吳柏蒼,另外Mong Tong夢東飲恨十大專輯

(indie) pop既話,我OK李友廷嗰隻,都係mix咗少少jazz之類,乜都有咁
Hebe 嗰啲就算吧啦

回復 74# bagfgfcde

真係,香港好少人留意全面嘅台灣流行音樂,所以有人討論真係好激動!

同你相反,我係因為呢隻碟先知緩緩呢一隊band,搵返佢地之前嘅歌聽先知風格差咁遠。好似渣泥都係,以為佢地一路都係電子流行嘅band,點知出道嘅EP係pop rock底,pop得黎又唔似典型嘅Mandopop。台灣行內人好似幾buy春麵,簡簡單單咁單簧管襯結他,好似室內樂咁嘅編制,但又唔單調,配埋啲歌詞睇幾有畫面感

今年台灣好似有唔少indie pop(新人有Everydaze同Indoor Trip)同guitar rock(吳柏蒼同逃走鮑伯都有人鐘意),前兩三年興嘅黑人音樂風潮慢慢平靜落黎,雖然今年都有好似水源、?te壞特等人做接近嘅曲風嘅歌,但整體黎講冇兩三年前咁新鮮同周圍都係
我私心鐘意LINION《Leisurely》(知道呢個可能有爭議 haha),流行專輯嘅話,我鐘意萬芳《給你們》同許含光《從夜晚開始從夜晚結束》

十大專輯
(------母親的舌頭 / 阿爆(阿仍仍)------)
1. 龍港 / 曾國宏、張洪泰
2. 愛, ...
koko51018 發表於 2021-1-2 20:29

YES!!!
係香港呢度講台灣音樂係一件好孤獨既事

我都好欣賞八十八顆芭樂籽今次隻碟
睇佢地既製作方向,係話要做出一隻有自己風格但又不失流行既專輯
結果呢一隻真係做到,佩服

個人反而冇咁鍾意椅子樂團上隻碟,呢隻創作上比較啱我口味
The Fur. 同緩緩我都有聽,
The Fur. 係好聽既,Friday Friday~好洗腦下,但整體而言就冇乜特別,
緩緩 其實我好失望。因為以前聽佢地係玩 shoegaze,
今次隻碟個風格竟然轉到咁。可能先入為主,覺得冇哂佢地特色

YELLOW 隻碟一開始我都有同樣感覺,冇乜新歌所以好失望,
但佢製作功力真係冇得講,另外啲歌都算係有用心排序而唔係格硬亂塞,
所以我可以接受

我有聽生祥樂隊,其實唔差,但我鍾意《我庄》多好多,
呢隻歌詞題材比較單一,音樂上亦唔見得有好大突破
《hue》都值得推薦既,但我覺得劉庭佐把聲聽耐咗就好易悶,
春麵樂隊唔太係我杯茶,雖然我好鍾意個單簧管手
《海女》同《得力量》有聽少少,覺得幾高深,
可能要等我有心情好得閒嗰陣,先可以慢慢欣賞

回復 70# bagfgfcde

十大專輯
(------母親的舌頭 / 阿爆(阿仍仍)------)
1. 龍港 / 曾國宏、張洪泰
2. 愛, 不到 / 巴奈
3. 家常音樂 / 蛋堡
4. 彼岸 / 鹿比∞吠陀
5. 我的心正為你這個中年翹臀燃燒著 / 八十八顆芭樂籽
6. 畫話 / 柯泯薰
7. 豆皮少年 / 熱寫生
8. There Is Nothing That Can't Beat Me / Super Napkin
9. Real Love Is... / 椅子樂團
10. 浮世擊 / YELLOW

版主跟得好貼!自己聽得唔多電子音樂,但係第一次聽鹿比∞吠陀隻碟都即刻比佢征服咗,後尾知道佢限自己每首歌唔可以多過20首track,要用最啱嘅聲去做隻碟,更加佩服佢。
見台灣個邊都幾buy Sonia Calico隻碟,都係電子音樂,遲啲都會聽下。
個人有唔少choice都同你差唔多,個人認為
今次應該阿強歷年來vocal最好聽嘅一次,同時都係芭樂籽最平易近人但又唔失風格嘅碟。
另外都鐘意柯泯薰同巴奈!椅子樂團依然都係咁easy-listening,但相比之下比較鐘意佢地上一隻碟,如果講風格比較接近嘅,我覺得Thr Fur.同緩緩今年都唔錯。
一開始聽YELLOW隻碟有少少失望(見有6首係之前兩隻EP個歌),但係今年呢四首新歌都幾強。今年黃宣仲有同好多人feature,我特別鐘意佢同JADE合作嘅
Last Animals〉。
雖然呢度係版主嘅推薦,但都想分享另外幾隻都值得聽嘅碟:春麵樂隊《到底》、桑布伊《得力量》,漂流出口《海女》,hue《hue》,渣泥《Portal》同生祥樂隊《
野蓮出庄》。
比較少
喺CM留言,但係見到呢個推薦真係忍唔住想傾下 haha

原來今日頒台灣十大
今年都無咩時間留意台灣個邊 有時間會聽下