返回列表 發帖
5分
利申:盲粉

好聽但首歌好普通,sweet歌黎講Little something正好多,呢首有少少老土 ...
Kzikzii 發表於 2020-12-27 23:53

英皇時期D 歌有佢特色多d
感覺響華納無一條好清晰既歌路
呢首其實唔差,但會鐘意<<次元壁>>多d

佢搵歌d taste...
kayzzz 發表於 2020-12-28 23:29

覺得A&R 責任最大,比唔到佢個人特色出黎反而響黃祖藍度,佢同sdoor 一齊合作出既3部曲...奇怪...仲有佢特色

都同意,

佢前排好似話有情緒病, 唔知宜家點,
不過佢就算係響前幾間公司度做,
整個feel都係好低調、冇 ...
jaytang 發表於 2020-12-28 21:59

覺得佢可以去得更高忍呢d k 歌岩佢之餘,我覺得佢都可以搵Dear Jane 作返d pop rock比佢
佢自己都講佢中低音係唱得最舒服

佢自己都無向上既心 講真 公司都會睇個歌手本身想唔想上位

你有全盤計劃同公司傾既 行得通既公司咪會俾資 ...
kelvinho726 發表於 2020-12-28 10:11

我又會咁睇簽得大公司既話就係要公司幫個artist plan 多D 嫁啦

所以...華納加油捧佢啦...佢入屋度好高

佢最岩唱 可愛的人方可愛 怪獸大學 你以為呢種歌
情情愛愛同理想都太多
寧願佢唱多啲pop rock好過
一睇見佢 ...
kelvinho726 發表於 2020-12-29 13:36

情情愛愛如果中到既,係易d 爆起既....佢既A&R 我覺得sdoor 夾得最好.......
有時愛稔 心之科學 東京人壽 呢類都岩佢唱
聽梁文禮訪問佢,佢都有講中低音係佢comfortable range

可以爭取到先得,你估佢真係唔想出碟,續首做歌點有方向,好依首歌咁交左畀夕爺,曲依經定左,唔係情情塔塔 ...
carols26 發表於 2020-12-29 14:29

同意...或者咁睇...最起碼首歌都仲交到比夕爺...個mv 仲搵到個有少少知名度既男主角...
講多少少....聽佢同梁文禮個訪問睇到佢真係對點唱好d歌好上心...呢樣我覺得先係作為歌手最重要既野

當我地彈三彈四同擔心Mag會摺埋嘅同時,街外反應好似唔錯。Itunes 同kkbox keep到頭幾位, 好過上兩plug先啦 ...
rainbowdash 發表於 2020-12-30 02:15

佢d歌外間反應真係好難估
kkbox 反應好過預期好多...前幾首都係劇歌無得比...
呢首歌我稔唔會係big hit ,但之後結婚場合應該會keep住聽到好似<<我的宣言>>咁

佢近期派台歌裡面
無名指>巨人>次元壁
但其實我覺得次元壁最好聽...係可能d詞太抽象
留意到只要佢既歌曲風正路,d 詞夠貼地, 通常反應都會比fans 好...(e.g. 忍...重光...)

或者係過左咁多年,d fans都變得負面左

係,呢度講嘅嘢簡直脫離現實,問點解唔出碟,宜家個市道唱片公司點會俾你做side track, 一年預備plug幾首 ...
ifeinano 發表於 2020-12-30 02:33

Warner 好似好耐之前個方向都係唔出碟.....
都係希望佢plug接plug 一年plug 到4/5首就當贏

佢出次元壁果陣都覺得佢上進心係差D,但係依家諗番阿Mag其實都好無奈,睇得出佢想嘗試好多嘢同對自己有要求 ...
angelicdestiny 發表於 2020-12-30 08:50

次元壁個陣有提過因疫情佢都有plan cancel 左會想知係咩多d
始終上年年尾有演唱會有十大有新歌...個勢都唔差

不過阿mag我覺得算係幾積極...最少有keep 住練歌做運動同有爭取出多隻歌

依家出事主要係A&R /promotion

- 比d咩歌會岩到大眾又可以建立到佢特色呢?
(佢最初形象係鐘意唱歌既女仔...e家我覺得係一個倔強,有自己堅持同有經歷既單身輕熟女...)
(pop rock ...慘情歌最突出到佢...會唔會搵dear jane 幫到佢作返個3部曲呢?)
- 點樣有一個全年既宣傳plan keep 到佢個氣勢幫佢爭獎爭地位呢?
- 會唔會r 到 d 代言類既野比佢呢?

- 出歌既時候,每個item 既時間點都配合得好d呢?
(e.g. 新歌streaming/ YouTube 放mv/ 報紙新聞同日出?出歌前出返少少trailer? 後續宣傳早少少?)
(今次結婚歌...會唔會快閃去下人地d婚禮唱首歌呢?)
(之前上pomato 反應幾好,會唔會上多d lee d page?)

都要讚返warner 既
上次 次元壁 錄既 on仔crossover 同1 take version 反應都唔錯...streaming 反而仲好過本身首歌
呢類突出佢長處(唱歌唱live)既野可以做多d

我覺得林欣彤係有得做既...夠入屋...把聲夠辨識度...
只要公司稔清楚點做
我稔好多唱片公司cd rom 響度
認真稔稔同加油~

如果佢係2016就入華納就好唔同 不過無得講 點估到祖藍時期會爆左首忍出黎 ...
kelvinho726 發表於 2020-12-30 10:16

入左華納可能就無忍....忍e家YouTube 都就400萬...做左佢首本名曲....
個時佢情緒病有復發...祖藍個邊好似都好錫佢比好多support 佢...同佢響祖藍時代個經理人同sdoor 都好幫到佢對佢好似好好

Just checked and it is no. 7 now (updated Dec 30), 除非我睇錯。
rainbowdash 發表於 2020-12-30 14:49

應該係實時新歌排第7,響一堆劇歌之後所有廣東歌排1x
成績唔算太差...略略比次元壁好,同親愛的巨人差唔多

YouTube 大約1日5,000 views...之排忍係一日20,000 views左右

聽到都呆一呆 牙夕幾耐無寫過啲咁sweet既詞
帥小寶` 發表於 2021-1-13 12:46

好似係夕爺自由發揮既對愛情越怕死越會分離 呢句好中