返回列表 發帖
率先公佈小莉子唔專業男歌手最後十強:(依上榜時序)
陳零九
陳健安
馮允謙
胡鴻鈞
林家謙
邱鋒澤
黎曉陽
...
表妹保莉 發表於 2021-1-3 20:00

好在仲未截止投到水刑加油!
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

投左比mami
我們的總和

GIN LEE 告急!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

support
Wonders 發表於 2021-1-3 20:03

Thanks

support
gcgoobi 發表於 2021-1-3 21:29

Thanks

好在仲未截止投到水刑加油!
gocrazy 發表於 2021-1-3 21:35

咁又成功多左一票

投左比mami
Wonders 發表於 2021-1-4 19:49

Mami太吸票

GIN LEE 告急!
616.1314 發表於 2021-1-4 19:52

投票已經結束,多謝拉票

多謝大家投票,投票已結束
大家都睇到結果,到時頒獎禮會正式公佈結果

率先公佈小莉子唔專業女歌手,最後十強(依上榜時序)
方皓玟
衛詩
陳蕾
Serrini
AGA
Gin Lee
莫文蔚
鄧麗欣
鄧小巧
薛凱琪

Out:
謝安琪
王菀之
林二汶
連詩雅
容祖兒
盧凱彤

女歌手十強今年換人比男歌手多,總共換左六個人。
去年三甲中,去年金獎林二汶今年掛住做導師、而去年銀獎謝安琪因為疑似同老細鬧翻而放棄派歌既情況都離開左今年十大。只剩去年銅獎陳蕾繼續入到十大!
新面孔分別有重入十強既Gin Lee、好耐無入十大既鄧麗欣、多次奪女歌手金獎既薛凱琪;
另外首次打入十強既有衛詩、莫文蔚同今年好受歡迎既樹妮妮(Serrini)
上榜歌來說,最多既係Serrini,共六首!而Gin Lee以四首歌緊隨其後,陳蕾同鄧小巧分別以三首上榜歌並列第三;值得一提,今年女歌手既分數係偏低(已經有好多年都係女歌手整體分數比男歌手高),當中莫文蔚、AGA同薛凱琪都係只有一首上榜歌就入到十大,究竟有無機會爆冷入到三甲呢?

小莉子唔專業年度女歌手獎過去五年得獎名單:
            金獎        銀獎        銅獎
2019    林二汶     謝安琪    陳   蕾
2018    鄧小巧     謝安琪    林欣彤
2017    衛   蘭     AGA      王菀之
2016    鄭欣宜     鄧小巧    連詩雅
2015    連詩雅     謝安琪    容祖兒
最後我地分享一下,出度多年首度打入十強,衛詩既分手第二天,亦都係我地其中一週既冠軍歌

最後十強咁多一曲歌手,係咪有暗示
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

Gin Lee!
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

最後十強咁多一曲歌手,係咪有暗示
gcgoobi 發表於 2021-1-4 22:29

暗示今年女歌手分數真係好低

Gin Lee!
John 發表於 2021-1-4 23:02

今年上多左幾個星期
以往每首都上一兩個星期就落榜

率先公佈小莉子唔專業組合最後十強:
(依上榜時序)
Rubberband
小塵埃
Nowhere Boys
八三夭
Pandora
Dear Jane
Robynn & Kendy
四(五)堅情
Zpecial
per se

Out:
南拳媽媽
Error
sp'ACE
Dusty Bottle
Kolor
LMF

十強組合既變動同女歌手一樣,當中換走左六組,去年銀獎sp'ACE跌出十強,而金獎小塵埃同銅獎Rubberband就繼續留守十強!
其餘留守十強既有八三夭同埋暫時最後一次合體既Robynn & Kendy。
首入十強既今年正式合體既五堅情、今年大受好評既Zpecial 、Nowhere boys以及剛剛係叱咤攞獎既per se;
再次打入組合十強既就有今年好勤力既Pandora以及祝你在亂流下平安既Dear Jane!
上榜歌黎講,Pandora同Rubberband各以五首上榜歌領先;Dear Jane、五堅情同per se就以三首歌緊隨其後;
究竟邊隊組合可以成為最新一組金獎得主,密切留意頒獎禮!

小莉子唔專業年度組合獎過去五年得獎名單:
                 金獎                  銀獎               銅獎
2019        小塵埃              sp'ACE        Rubberband
2018   Supper Moment  小塵埃        Robynn & Kendy
2017   Supper Moment  Robynn & Kendy  At 17
2016        五月天               小塵埃            南拳媽媽
2015        大嘴巴               小塵埃            C Allstar

分享一下首入十強,上年試完水溫,今年正式合體,
五個都係今年各有個人上榜歌既五堅情

小莉子唔專業推介雙周冠巡禮

「感謝你對我默默的應援加油
讓辛苦變幸福的小怪獸
把不可能變可能」

謝謝幕後的辛勞
重現鬼哥的聲音
把不可能變可能
就像在另一個星球報一個平安似的

地球上最無聊的下午 - 黃鴻升(第四十八周及第四十九周冠軍)
作曲:王山而
填詞:黃鴻升 / 小怪獸

多謝各位Support!聽日見

小莉子唔專業頒獎禮將與明天及星期六公佈結果
今年有成213首上榜歌,
當中男歌手共47位,女歌手共51位,組合共20組;
十大當然得十個位,不過今年有同分,
所以有十一首歌得獎;
差少少入到十大既都有D驚喜,
有D以為入到既意外落馬,
當中有無大家既心水呢?
率先公佈第十二至第十五位歌曲,
四首都曾經成為冠軍歌

第十二位:
再也不要 陳零九(Feat.韋禮安)
作曲:韋禮安 / 羅維真 / 晴時書 / 姚書寰(姚頭) / 蔡周翰
作曲:韋禮安 / 羅維真 / 晴時書 / 姚書寰(姚頭) / 蔡周翰
得分:130

第十三位:
網絡安全隱患 Serrini
作曲:Serrini / Yeung Tung
填詞:Serrini
得分:129

第十四位:
別再想見我 許光漢
作曲:戴佩妮
填詞:戴佩妮
得分:128

第十五位:
粉碎糖果屋 per se(Feat.Serrini)
作曲:per se
填詞:梁嘉茵
得分:123

當中率先公佈既獎係
大家一人一票投出黎既
小莉子唔專業最佳歌曲演繹獎:
網絡安全隱患 Serrini
作曲:Serrini / Yeung Tung
填詞:Serrini
得分:22

恭喜Serrini!得票近25%
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

恭喜樹樹拎到13同15位, 風頭一時無兩
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

on07111 發表於 2021-1-7 17:38

唔知十大仲有無份呢?

糖果屋 is robbed

糖果屋 is robbed
chachacharlie 發表於 2021-1-7 22:02

輸幾分
我有一刻都以為有
今年既分都咬得好緊

on07111 發表於 2021-1-7 17:38

馮咩

引言
2020年
一個可怕的年頭
可怕的不是武漢肺炎
而係呢個豆腐都不堪既政權
為左背後既一大串陰謀
關又唔封 病毒四圍傳
結果口罩帶足一年
各行各業死足一年
達到真正攬炒目的
你 有幾耐無同朋友出街食飯
你 有幾耐無做占唱K睇戲啊
你 有幾耐無去過旅行啊
2021年 希望大家平安健康

先帶黎今年頒獎禮既主題曲
2020年偽新人Leung Mei Fun
點解要攬炒

頒獎禮一陣12:00開始頒發
同樣地都係由十大開始
由於同分關係
今年會有三首第九位
轉頭都係會由歷年既廣東歌帶黎今年既十大,
大家又睇下同我既心水一唔一樣?

馮咩
seeseetv 發表於 2021-1-8 02:18

條女唔知咩事一人霸兩個位

1200 頒發十大
第一首第九位

記錯樣貌 門牌記錯
記錯如何叫我
有那些感情 記得一清二楚
(失魂記,2017)

小莉子唔專業十大
第九位:

「怎麼一生都即將花光
回頭連歸家都歸錯
偏偏穿過窄巷走到海港」

阿茲與海默 黎曉陽
作曲:黎曉陽
填詞:王樂儀
得分:134
上榜 10 星期        最高位置:冠軍

Remarks:黎曉陽首個十大歌

1230 頒發十大
第二首第九位

遊玩時開心一點不必掛念我
來好好給我活著就似最初
仍然在呼吸都應該要慶賀
如果想哭可試試對嘉賓滿座
說個笑話 紀念我
(活著多好,2001)

小莉子唔專業十大
第九位:

「若成長逼我學講再見
只怕鞠躬那日先再見
當我好想豁然去眼淺
無人陪伴身邊」

第九位:
紅白 Robynn & Kendy
作曲:Robynn & Kendy / 藍奕邦 / Goro Wong
填詞:藍奕邦

Remarks:第一首派台歌奪得首個十大,最後一首派台歌同樣奪得十大

1300 頒發十大
第三首第九位

扮相好 賣相好
六呎高 就最好 那樣吸引
柔順秀髮 才合襯
(青蛙公主,2004)

小莉子唔專業十大
第九位:

「其實你找這人存在嗎
還是你將愛情童話化
流連漸久知道男生 這麽完美都假 」

第九位:
南昌街王子 薛凱琪
作曲:林家謙
填詞:黃偉文
上榜 9 星期        最高位置:兩星期冠軍

Remarks:薛凱琪對上一首十大係華納時期,等到下一首十大就係重返華納

梁美芬
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

梁美芬
John 發表於 2021-1-8 13:03

新人獎遺珠

1330 頒發十大
第八位

別理三餐一宿 得到牧師的祝福
需要那種運
讓我滿足於飛車之中
抱緊苦戀的做一類人
(飛女正傳,2003)

多功能阿婆!

多功能阿婆!
John 發表於 2021-1-8 13:14

已經特登搵吳彥祖遮住佢

已經特登搵吳彥祖遮住佢
表妹保莉 發表於 2021-1-8 13:17

小莉子唔專業十大
第八位:

「Take me home
baby take me home
你也許未備受贊同
神父親人離棄依然寧願愛過兩秒鐘」

第八位:
Mad AGA
作曲:AGA
填詞:林若寧
得分:140
上榜 9 星期        最高位置:季軍

Remarks:繼2017年泳兒的一隻小豬後,再有季軍歌打入十大

想估呢隻但見無冠軍所以無打
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

想估呢隻但見無冠軍所以無打
on07111 發表於 2021-1-8 13:33

冠軍今年爭得都好激烈
同埋太多上榜歌
令到十大門檻分數偏低
上到幾個星期高位都夠入十大

1400 頒發十大
第七位

別了依然相信 以後有緣再聚
未曾重遇以前 要珍惜愛自己
在最好時刻分離 不要流眼淚
就承諾在某年 某一天某地點 再見
(Today,1999)

小莉子唔專業十大
第七位:

「獨自在時代兜轉
現實事情難倖免
你可否 再相信
望向天邊 重新的走一遍」

第七位:
重聚那一天 Pandora
作曲:T. Siu / Tony Huen
填詞:MJ Tam / Tony Huen
得分:142

Remarks:Pandora 第一次係頒獎禮獲獎

一陣頒發十大
第六位

你莫需衝動
你莫需苦惱
所有的念頭轉頭便易接受
你或許激動 
放任的失控
粉碎這一切換來萬念俱灰
(唵嘛呢叭咪吽,2012)

繼續公佈之前,首先有請間場嘉賓Manson

小莉子唔專業十大
第六位:

「不必蹉跎 要愛就愛吧
生於娑婆 哪有著童話」

第六位:
娑婆 陳蕾
作曲:陳蕾
填詞:陳蕾
得分:143
上榜 10 星期        最高位置:亞軍

Remarks:繼2018年李浩軒既明明想抱緊之後,再次有亞軍歌入到十大~

今年度既幕後大獎:

小莉子唔專業最佳作曲獎:
金:是但求其愛(林家謙)
銀:想見你想見你想見你(八三夭阿璞)
銅:阿茲與海默(黎曉陽)

小莉子唔專業最佳填詞獎:
金:漫長(Rubberband & Tim Lui)
銀:一人之境(林家謙)
銅:想見你想見你想見你(八三夭阿璞)

小莉子唔專業最佳編曲獎:
金:粉碎糖果屋(per se)
銀:娑婆(Mike Orange)
銅:網絡安全隱患(Yeung Tung)

1615 頒發十大
第五位

看 並未見有揮刀已拔了劍
尚未說句安好 已備決戰
路上有惡魔總要做了斷 放箭
愛 善用愛應該可放下配劍
若是放開雙手 會被豁免
但越過各種爭鬥 定徹夜難眠
(夢之歷險,2007)

小莉子唔專業十大
第五位:

「踏遍無數星斗
雲雨外喝清酒
忘記俗世幾多繁瑣的爭鬥
doo~ doo~ doo~」

第五位:
特倫斯夢遊仙境 林家謙
填詞:Oscar
得分:151

Remarks:Oscar第一次填詞作品入十大

thank you希望謙謙君子可以再上多幾次台

1700 頒發十大
第四位

能夠孤單夠運
悶也可悶到上癮
能被世界撇下
證明獨有得沒誰能合襯
(其實寂寞,2019)

小莉子唔專業十大
第四位:

「一個人原來都可以盡興
多了人卻還沒多高興
沉默看星 聽到月光呼應
繼而平靜到訪這一人之境 」

第四位:
一人之境 林家謙
填詞:林家謙
得分:156
上榜 12 星期        最高位置:冠軍

Remarks:林家謙首次全創作入十大

thank you希望謙謙君子可以再上多幾次台
on07111 發表於 2021-1-8 16:32

話口未完
又要留步

一陣頒發唱作人獎項~
銅獎:呢位唱作人2020年忙到呢~又開舖又做主持又要做組合又要接好多好多既業配
銀獎:呢位唱作人今年既上榜歌都係有份作曲同填詞~
金獎:呢位唱作人除左作比自己外~仲多產到作比好多人同神

好surprise!畢竟有咁多首歌有雙週冠軍甚至四週冠軍。
同09大神仲未出現 睇左尋晚嗰集娛百狼人,09真係好神

好surprise!畢竟有咁多首歌有雙週冠軍甚至四週冠軍。
同09大神仲未出現 睇左尋晚嗰集娛百狼人,09 ...
on07111 發表於 2021-1-8 17:25

謙B睇黎已經成為新愛將
兩年已經有三首金曲
今年09分得太散
又五堅情又九澤CP
但似乎總冠軍唔係佢

小莉子唔專業推介唱作人獎
銅獎:陳零九(582.2分)
上榜歌曲:看見妳的聲音(92x2)、楓在(64x2)、絕對發言(44.5x0.33)、戀人殺(94x2)、騎士(21x1.5)、你的Y先生(1x2)、陪在你身邊(41x0.83)

銀獎:Serrini(603分)
上榜歌曲:Diamond Mine(69x1.5)、離原(61x1.5)、~旋轉with me*(28x1.5)、要做更壞的事(26x1.5)
冠軍歌曲:網絡安全隱患(129x1.5)、越活越惹禍(89x1.5)

金獎:林家謙(672分)
冠軍歌曲:拼命無恙(113)、一人之境(156x2)、特倫斯夢遊仙境(151)、時光倒流一句話(96)

由於有美會員反映09大神未能獲獎
所以我頒左華語歌曲先
第一首:兩位華語天王的再次合作
第二首:願所有愛都獲得公平對待
第三首:告別的藝術