返回列表 發帖

CH細聽.年度總結 2020(完成,後會有期!)

有始有終,讓我再次以共和榜主的身份好好感受舉行年度總結的喜悅。
-----------------------------------------------------------------
2020年總結項目包括:

CH細聽.年度推薦專輯 x10
- 2020年1月1日至2020年12月31日期間出版的專輯中,我最喜愛的十張專輯

CH細聽.年度歌曲 x10
- 參考2020年榜分, 挑選十首我最喜愛的派台歌

CH細聽.年度歌手x5
- 參考2020年榜分所挑選的五組推薦音樂單位

CH細聽.年度新人
- 參考2020年榜分所挑選的推薦新晉音樂單位

CH細聽.年度旋律
CH細聽.年度歌詞
CH細聽.年度編曲
CH細聽.年度單曲製作
- 2020年派台歌中,我最喜愛的曲詞編監
- 五強名單不日內公佈

CH細聽.年度珍藏
- 2020年的自plug歌中, 我最喜愛的一首

合共30+1項,結果於2021年1-2月不定期公佈

CH細聽.音樂推介 2020 冠軍歌

Week 01  RubberBand - 漫長
Week 02  方皓玟 - 人話
Week 03  粉紅A - 若世界在明日結束
Week 04  Matt Force - 告別
Week 05  林家謙 - 拼命無恙
Week 06  陳蕾 - 相信一切是最好的安排
Week 07  小宇 - 默念你
Week 08  魏如萱 - 彼個所在
Week 09  陳健安 - 未知道
Week 10  陳柏宇 - 本能寺
Week 11  莊正 - Will (not) see you soon.
Week 12  柳應廷 - 水刑物語
Week 13  衛蘭 - 低半度

Week 14  黎曉陽 - 阿茲與海默
Week 15  SoulJase - 阿愁
Week 16  FIESTER - 秋去冬來
Week 17  Robynn & Kendy - 紅白
Week 18  李拾壹 - 在尋找什麼
Week 19  鄧麗欣 - 金都
Week 20  王菀之 - 一定都和藝術有關
Week 21  Dusty Bottle - Break It Down
Week 22  岑寧兒 - 困局
Week 23  Jace Chan - 天生二品
Week 24  RubberBand - First Date
Week 25  薛凱琪 - 南昌街王子
Week 26  Zpecial - 我的片單

Week 27  Serrini - 網絡安全隱患
Week 28  陳蕾 - 娑婆
Week 29  ToNick - 鬼滅之日
Week 30  Luna Is A Bep - Boogie Baby (ft. Charming Way)
Week 31  李拾壹 - 一起一個人
Week 32  Serrini - 越活越惹禍
Week 33  陳珊妮 - 成為一個厲害的普通人 (ft. 呂士軒)
Week 34  馮允謙 - 地球來的人
Week 35  Jace Chan - 隔離
Week 36  Serrini - 離原
Week 37  Anson Kong - 蝸牛
Week 38  Serrini - 離原
Week 39  盧廣仲 - 刻在我心底的名字

Week 40  盧廣仲 - 刻在我心底的名字
Week 41  泳兒 - 溝渠暢泳
Week 42  AGA - So Called Love Song
Week 43  馮允謙 - A New Day
Week 44  the pancakes - as brave as that stupid girl
Week 45  法蘭Frac - 在夢裏
Week 46  吳青峰 - 柔軟
Week 47  鍾舒漫 / 鍾舒祺 - 未夠癲
Week 48  孫盛希 - 還不夠
Week 49  容祖兒 - 東京人壽
Week 50  陳健安 - 惡夢經
Week 51  Heyo / 阿弗 / Lydia / Jan Curious - 歡迎嚟到呢座城市
Week 52  容祖兒 - 東京人壽

Week 53  魏如萱 - 彼個所在

CH細聽.音樂推介 2020

CH細聽.年度歌曲
第一位 盧廣仲 - 刻在我心底的名字
第二位 魏如萱 - 彼個所在
第三位 Jace Chan - 天生二品
第四位 粉紅A - 若世界在明日結束
第五位 Serrini - 離原
第六位 鄧麗欣 - 金都
第七位 林家謙 - 拼命無恙
第八位 容祖兒 - 東京人壽
第九位 馮允謙 - A New Day
第十位 陳健安 - 惡夢經

CH細聽.年度推薦專輯
RubberBand - I
The Hertz - The Hertz
告五人 - 運氣來得若有似無
八十八顆芭樂籽 - 我的心正為你這個中年翹臀燃燒著!
落日飛車 - Soft Storm
YELLOW - 浮世擊
法蘭Fran - 《親愛的房客》電影原聲帶
LINION - Leisurely (第三位)
孫盛希 - 出沒地帶 (第二位)
萬能青年旅店 - 冀西南林路行 (第一位)

CH細聽.年度歌手
第一位 Serrini
第二位 馮允謙
第三位 陳健安
第四位 RubberBand
第五位 陳蕾

CH細聽.年度新人
FIESTER

CH細聽.年度旋律
陳健安 - 惡夢經

CH細聽.年度歌詞
小克 - 是但求其愛

CH細聽.年度編曲
Yeung Tung - 離原

CH細聽.年度單曲製作
Serrini / Yeung Tung - 離原

CH細聽.年度珍藏
Matt Force - 告別

再見了

最後一次頒獎禮 一定到場support

SUPPORT!!~
愛奸!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

支持年度歌曲榜主自己唱live
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

共和下年摺得了..

不捨

為何慢一點給你發現愛祖
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

為何慢一點給你發現愛祖
John 發表於 2021-1-1 09:52

好可惜
我都要學AK 失望黑面了

不捨
表妹保莉 發表於 2020-12-31 14:57

可能我有一天會番嚟呢

共和下年摺得了..
bagfgfcde 發表於 2020-12-31 11:36

咁嘅話雲姨出道我都復出唔到

支持年度歌曲榜主自己唱live
JasOh103 發表於 2020-12-31 09:38

如果係咁我仲有九首未錄....

SUPPORT!!~
愛奸!
616.1314 發表於 2020-12-31 00:13

thanks

最後一次頒獎禮 一定到場support
小伙子. 發表於 2020-12-31 00:07

Thanks   我下星期會開始更新,得閒就份入嚟留個言

再見了
kwanie 發表於 2020-12-30 23:54

講到我好似退出 CM咁

CH細聽.年度總結 2020 年度旋律 最後五強

林家謙 - 一人之境 (唱: 林家謙)

馮允謙 - 地球來的人 (唱: 馮允謙)

許媛婷, 佳旺, 陳文華 - 刻在我心底的名字 (唱: 盧廣仲)

林家謙 - 致明日的舞 (唱: 陳奕迅)

陳健安 - 惡夢經 (唱: 陳健安)

一人之警!
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

係咪最後一年要頒獎俾自己
作曲人已經兩個提名...

再見我的奸人乳酪
要支持下

好多林家謙 愛

再見我的奸人乳酪
要支持下
water:) 發表於 2021-1-2 23:47

唔好講到我好似退出咁
明明我每個星期都會開post比大家討論

好多林家謙 愛
weiquan 發表於 2021-1-3 00:29

係咪最後一年要頒獎俾自己
作曲人已經兩個提名...
-Prince- 發表於 2021-1-2 20:02

可能為下年拎CM新人金獎鋪路呢

一人之警!
John 發表於 2021-1-2 19:05

無犯到599G,係法治表現

CH細聽.年度總結 2020 年度歌詞 最後五強

林夕 - 拼命無恙 (唱: 林家謙)

許日元, 劉岳靈, 黃淳業 - 若世界在明日結束 (唱: 粉紅A)

許媛婷, 佳旺, 陳文華 - 刻在我心底的名字 (唱: 盧廣仲)

小克 - 是但求其愛 (唱: 陳奕迅)

黃綺琳 - 金都 (唱: 鄧麗欣)

~支持樹林*
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

support
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

CH細聽.年度總結 2020 年度旋律 最後五強

林家謙 - 一人之境 (唱: 林家謙)

馮允謙 - 地球來的人 (唱:  ...
CunninG 發表於 2021-1-2 18:31

希望林家ling好似瘦瘦咁雙提名然後輸

希望林家ling好似瘦瘦咁雙提名然後輸
JasOh103 發表於 2021-1-4 13:45

明明係先比完家ling年度作曲人

support
gcgoobi 發表於 2021-1-3 21:27

thanks!

~支持樹林*
on07111 發表於 2021-1-3 11:03

係後台set 緊頭準備出嚟

CH細聽.年度總結 2020 年度編曲 最後五強

hirsk - 未夠癲 (唱: 鍾舒漫 / 鍾舒祺)

hirsk - 天生二品 (唱: Jace Chan)

粉紅A - 若世界在明日結束  (唱: 粉紅A)

Yeung Tung - 越活越惹禍 (唱: Serrini)

Yeung Tung - 離原 (唱: Serrini)

CH細聽.年度總結 2020 年度年度單曲製作 最後五強

林二汶 - 金都 (唱: 鄧麗欣)

馮翰銘 - 天生二品 (唱: Jace Chan)

陳建騏 - 彼個所在 (唱: 魏如萱)

Serrini, Yeung Tung - 網絡安全隱患 (唱: Serrini)

Serrini, Yeung Tung - 離原 (唱: Serrini)

支持我最喜愛的女歌手監製嘅作品

容祖兒無份入圍最佳旋律
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

為何未察覺到你每一秒忍耐

為何未察覺到你每一秒忍耐
John 發表於 2021-1-6 00:35

遲十秒遲十秒仿佛我太痴呆

容祖兒無份入圍最佳旋律
616.1314 發表於 2021-1-5 23:50

可能最後白果

支持我最喜愛的女歌手監製嘅作品
小伙子. 發表於 2021-1-5 23:11

不如支持埋美音

CH細聽.年度總結 2020 年度珍藏 最後五強

Matt Force - 告別

法蘭Fran - 在夢裏

陳珊妮 - 成為一個厲害的普通人 feat.呂士軒

老王樂隊 - 這樣就好 這樣就好

鍾明軒 - 當我說真話的時候我感到自由

五首有四首都係台灣嘅單位 不如入埋小隊長嗰首SOTY
btw 幾時會出新嘅各大流行榜 睇到而家個去30幾頁覺得好誇張

五首有四首都係台灣嘅單位 不如入埋小隊長嗰首SOTY
btw 幾時會出新嘅各大流行榜 睇到而家 ...
小伙子. 發表於 2021-1-6 22:57

sorry 前幾日OT O到天昏地暗真係無左回事
岩岩開左啦

支持我都有上榜的 告別!

CH細聽.年度新人

FIESTER

當「新人」定義隨著indie音樂的興起的普及變得愈來愈模糊,
這個年度新人的選擇亦變得愈來愈難拿捏。今年我選擇的是這
隊在成軍多年的樂隊。

在以男性為主導的樂隊世界,全女班樂隊的存在更得顯彌足珍
貴,為樂隊音樂增添一個全新的角度。FIESTER在2020的四
首新作除了讓人感受到那份「巾幗不讓鬚眉」的力量外,也隨
有一份只屬於女性的硬朗。

CH細聽.年度總結 2020  年度歌曲 第十位

陳健安 - 惡夢經  (85)
曲: 陳健安|
詞: Oscar|
編: Adrian Chan / 陳健安|
監: Adrian Chan
走勢: 10 > 1 > 2 > 2 > 6

「本原」不只是一張專輯的名字,也是陳健安對於人生的反思。
猶如在公路馳騁的旋律上,陳健安帶探索塵封於我們內心深處、
那塊不可踏入的禁區,然後面對、克服心魔,繼而成為一個更好
的Better Me。

好噴 五個星期已經入到十大

好噴 五個星期已經入到十大
bagfgfcde 發表於 2021-1-8 23:49

CH細聽.年度歌曲 x10
- 參考2020年榜分, 挑選十首我最喜愛的派台歌

加上首歌年尾先派
個榜又就快摺
無辦法啦

CH細聽.年度總結 2020  年度歌曲 第九位

馮允謙 - A New Day  (118)
收錄於EP《Awaken》
曲: 馮允謙 / JNYBeatz|
詞: T-Rexx / 馮允謙|
編: JNYBeatz / 周錫漢 / 馮允謙|
監: 周錫漢
走勢: 3 > 5 > 1 > 4 > 5 > 5 > 6 > 9

相比以反襯形式帶出「希望」,簡單直接的正能量往往更得我心。

《A New Day》在歌曲的編排上其實相當有心思,主歌部份編曲
在開始時相對簡單,但同時隨時間推進不斷加入細節,突顯副歌部
分的精彩。就如在清晨時份的冷清會伴隨晨光綻放而消失,隨之而
來的是屬於新一天的希望,為大家注入能量,迎接新一天的挑戰。

CH細聽.年度總結 2020  年度歌曲 第九位

馮允謙 - A New Day  (118)
收錄於EP《Awaken》
曲: 馮允謙 / JN ...
CunninG 發表於 2021-1-9 12:40

支持呢首! 一首歌已經屌打某人成隻正面負面碟

估唔到蝦咁都衝到入十大 定係同未知道調

竟然有惡夢經@@
等睇彼個所在單手搶至尊

第九第十都好聽

第九第十都好聽
小伙子. 發表於 2021-1-9 19:28

我覺得第八位你都會好鍾意

竟然有惡夢經@@
等睇彼個所在單手搶至尊
akk 發表於 2021-1-9 19:16

以一日一首嘅進度,應該要等多幾日

支持呢首! 一首歌已經屌打某人成隻正面負面碟

估唔到蝦咁都衝到入十大 定係同未知道調{:1_115: ...
JasOh103 發表於 2021-1-9 12:45

未派惡夢經己經想調走未知道
不過咁啱派左惡夢經,所以都可以當係一個調位

CH細聽.年度總結 2020  年度歌曲 第十位

陳健安 - 惡夢經  (85)
曲: 陳健安|
詞: Oscar|
編: Adrian Ch ...
CunninG 發表於 2021-1-8 23:40

10>1>2>2
向美霏1>10>2>2致敬

CH細聽.年度總結 2020  年度歌曲 第八位

容祖兒 - 東京人壽  (118)
曲: Howie @Dear Jane / 容祖兒|
詞: 黃偉文|
編: Howie@Dear Jane / 何秉舜|
監: 舒文@Zoo Music
走勢: 1 > 2 > 3 > 1 > 3

屈指一算,原來上一次給予十大已經是2015年的《黃昏點唱機》。
即使對她的熱愛大不如前,但還是不能抹煞她在我心中的位置。正
因為作為共和榜主的最後一次年度總結,也因為疫情關係對日本這
個避風港的思念,的確為《東京人壽》添加了幾分額外的共鳴。

10>1>2>2
向美霏1>10>2>2致敬
John 發表於 2021-1-10 11:20

明明你先係先驅

第八位  我好得閒 - 容祖兒 (148)
     上榜週: 7-13, 走勢: 8 -> 13 -> 8 -> 1 -> 10 -> 2 -> 2

係祖祖牙 不過呢首作為祖祖喺呢個榜最後一首十大係 不完美但可接受

CH細聽.年度總結 2020  年度歌曲 第八位

容祖兒 - 東京人壽  (118)
曲: Howie @Dear Jane / 容祖兒|
詞: ...
CunninG 發表於 2021-1-10 11:40

美祖!

CH細聽.年度總結 2020  年度歌曲 第七位

林家謙 - 拼命無恙 (100)
曲: 林家謙|
詞: 林夕|
編: 林家謙|
監: 許創基 / 林家謙
走勢: 2 > 1 > 5 > 3 > 5 > 9

縱然對林家謙的歌藝有所保留,但他的譜曲能力卻是毋庸置疑的。
《拼命無恙》旋律同時俱備流行元素與個人特色,而在林夕的文字
配合下,整首歌不再只是一首普通失戀情歌,而是一篇滿佈佛理的
心經,助一眾受困者逃離心魔。

愛林家ling

若有若無無獎就絕交

支持林林組合
我只係愛林夕  

CunninG 發表於 2021-1-12 21:16

睇黎榜主同Aga一樣一早知何方唔係林夕,所以唔撑SYNT
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃