返回列表 發帖
SSN Chart Week 7   12 / 2 / 2021

Week41-52: 孤獨病 / 感情這回事 / 再聚 / 荒島之幻象 / A New Day  ...
John 發表於 2021-2-13 22:15

AL嘅EGO好犀利
但點解鏡榜唔上埋登神合唱版嘅without you同絕對發言嘅
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

抄ME 高位上AL

蝸牛有得上榜 AK唔使失望了
cymusic 發表於 2021-2-13 23:33

但蝸牛live版係姜仔唱㗎
至今聽過嘅翻唱者,全部都好聽過原唱走音XX

AL嘅EGO好犀利
但點解鏡榜唔上埋登神合唱版嘅without you同絕對發言嘅 ...
gocrazy 發表於 2021-2-14 02:14

呢個真
Without you同絕對發現好好睇同loop

姜B三首歌上榜叻叻

Many蝸牛,開針
on07111 發表於 2021-2-13 22:46

好啦 都算至尊級數嘅
成日上榜都可以理解

呢個真
fish3333 發表於 2021-2-14 02:39

其實我想姜son嘅BMG都上下鏡榜

out hana plzzz

SSN Chart Week 7   12 / 2 / 2021

Week41-52: 孤獨病 / 感情這回事 / 再聚 / 荒島之幻象 / A New Day  ...
John 發表於 2021-2-13 22:15

特燈入黎睇鏡榜
希望EDAN 上足52星期直入至尊歌!!

呢個真

莊子好似講過佢聽到13樓的大蝸牛就聽唔落去,可能無聽後面幾首。。。
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

莊子好似講過佢聽到13樓的大蝸牛就聽唔落去,可能無聽後面幾首。。。
on07111 發表於 2021-2-14 14:05

有啲咁嘅事?
等我又嚟上片先睇完登神甜蜜對唱特別開心
希望上到下星期嘅鏡榜

《without you》

《絕對發言》

樹樹四週命

希望9>1
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

支持9>1

支持9›1

由mirror iginited 勇奪鏡榜冠軍
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

支持9›1

on07111 發表於 2021-2-17 07:38

MIRROR 都未攞過鏡榜冠軍

jasonng 發表於 2021-2-17 15:56

原來Mirror最高得第二
不過我相信MIRROR年尾都拎到鏡榜組合金獎ge
Kin's Melody Selection 2020頒獎禮係頒獎貼關門前會否有

Kin's Melody Se ...   
on07111 發表於 2021-2-17 19:56

鏡榜都唔知有冇頒獎禮
KMS 好似話今個星期會頒

姜B三首歌上榜叻叻

Many蝸牛,開針
on07111 發表於 2021-2-13 22:46

佢唱慘歌幾有感情幾投入

抄ME 高位上AL

蝸牛有得上榜 AK唔使失望了
cymusic 發表於 2021-2-13 23:33

但蝸牛live版係姜仔唱㗎
至今聽過嘅翻唱者,全部都好聽過原唱走音XX ...
gocrazy 發表於 2021-2-14 02:21

蝸牛經常爬來爬去

AL嘅EGO好犀利
但點解鏡榜唔上埋登神合唱版嘅without you同絕對發言嘅 ...
gocrazy 發表於 2021-2-14 02:14

EGO正正子!

呢個真

有啲咁嘅事?
等我又嚟上片先睇完登神甜蜜對唱特別開心
希望上到下星期嘅鏡榜
...
gocrazy 發表於 2021-2-15 00:40

國語歌興趣減半

好啦 都算至尊級數嘅
成日上榜都可以理解
kenneth 發表於 2021-2-14 02:43

即係東京人壽級數

其實我想姜son嘅BMG都上下鏡榜
gocrazy 發表於 2021-2-14 03:19

呢隻可以呀
等冇歌個時攝下

on07111 發表於 2021-2-14 14:05

特燈入黎睇鏡榜
希望EDAN 上足52星期直入至尊歌!!
Kyle_ 發表於 2021-2-14 13:27

第5週先上榜 最多都係上48星期

out hana plzzz
michael344 發表於 2021-2-14 12:01

希望9>1
SugarFree 發表於 2021-2-16 21:33

支持9>1
kel_kelvin 發表於 2021-2-17 01:50

民意極端

樹樹四週命
chachacharlie 發表於 2021-2-15 10:09

好殘忍

支持9›1

on07111 發表於 2021-2-17 07:38

jasonng 發表於 2021-2-17 15:56

等新團歌啦高位留比新歌

Kin's Melody Se ...
on07111 發表於 2021-2-17 19:56

鏡榜都唔知有冇頒獎禮  
KMS 好似話今個星期會頒
jasonng 發表於 2021-2-17 21:50

希望有!
不過鏡榜計分會簡單D
第一位10分第十位1分就算
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

SSN Chart Week 8   19 / 2 / 2021

Week41-52: 孤獨病 / 感情這回事 / 再聚 / 荒島之幻象 / A New Day / 美男子與香煙 / 致明日的舞 / 每道微小 / One and All / 東京人壽 / 東京人壽 / 著地
Week01-08: 哪個明日 / 開燈.熄燈 / 惡夢經 / 明年見 / 無名指的勇氣 / 我在流浮山滴眼水.jpg / 俏郎君 / EGO

每週推薦
我這樣愛你 - 黎明

詳細榜單
01 03 升  EGO         盧瀚霆       3 -> 1
02 08 升  Lady Killa     Fatboy       5 -> 3 -> 8 -> 2
03 05 升  遲了悔改      Yan Ting      5 -> 5 -> 3
04 10 升  浸浴        葉巧琳       15 -> 13 -> 8 -> 10 -> 4
05 17 升  我不想別離     JW        20 -> 13 -> 17 -> 5
06 02 跌  暗戀家       石山街       15 -> 11 -> 2 -> 6
07 07 -  集合吧!地球保衛隊 C AllStar      7 -> 7
08 14 升  Braceless     P1X3L       14 -> 8
09 11 升  虛擬人與我     陳凱詠        9 -> 9 -> 9 -> 11 -> 9
10 12 升  E先生連環不幸事件  呂爵安       12 -> 4 -> 12 -> 10
11 ne -  時間的囚犯     林奕匡       11
12 04 跌  所有遺失的東西   泳兒         6 -> 4 -> 12
13 19 升  一知半解      衛詩        19 -> 13
14 16 升  哥本哈根的另一個我 薛凱琪       14 -> 16 -> 14
15 01 跌  俏郎君       張敬軒       16 -> 5 -> 6 -> 2 -> 1 -> 15
16 ne -  世上唯一雙細胞   Dear Jane    16
17 ne -  樂壇已死      吳林峰       17
18 18 -  開錯燈       Gin Lee      18 -> 18
19 06 跌  我不如       曾比特       19 -> x -> 18 -> 10 -> 6 -> 19
20 ne -  天光前       黃妍        20

Out:
09 沒完沒了    HANA菊梓喬     20 -> x -> 20 -> 10 -> 16 -> 9
13 一進不退    ToNick       20 -> 13
15 波板糖     Supper Moment  19 -> 15
20 無名指的勇氣  林欣彤        7 -> 3 -> 3 -> 1 -> 15 -> 20

Weekly Mirror Chart Week 8
*排名優先次序:
1) Mirror、Mirror成員新歌和最新Live演出,如不足十首;
2) Mirror周邊歌曲,如Mirror及其成員參演劇集歌曲、Error歌曲等,如仍不足十首;
3) 其他歌曲,包括Mirror及其成員較舊歌曲及其他歌曲

Week01-07: 背伴 / 神隊友 / 手望 / 手望 / E先生連環不幸事件 / E先生連環不幸事件 / EGO / EGO

詳細榜單
01 01 -  EGO         盧瀚霆       10 -> 1 -> 1
02 08 升  Lady Killa     Fatboy      5 -> 4 -> 8 -> 2
03 02 跌  孤獨病 (Live)     姜濤         2 -> 3
04 07 升  背伴        陳卓賢        1 -> 2 -> 6 -> 4 -> 3 -> 2 -> 7 -> 4
05 03 跌  E先生連環不幸事件  呂爵安        1 -> 1 -> 3 -> 5
06 ne -  我這樣愛你 (Live)   柳應廷        6
07 05 跌  蝸牛        Anson Kong    5 -> 5 -> 7
08 09 升  Ignited       MIRROR      8 -> 8 -> 9 -> 8
09 04 跌  風靈物語 (Live)    柳應廷        4 -> 9
10 ne -  特登 (Live)      Anson Kong   10

Out:
06 愛情簽證申請  姜濤      7 -> 6 -> 9 -> 9 -> 6
10 蝸牛 (Live)    姜濤     10
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

一姐妍SO FAST

一姐妍SO FAST
kwanie 發表於 2021-2-19 23:58

真一姐

環球6首歌霸榜

支持廷兒幸兒

Gin 18>18
失勢了
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

AL胸肌好勁
新一代美霸歌手!

恭喜AL雙冠軍

另外希望20 -> x -> 20 -> 10 -> 16 -> 9 -> x -> 1
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

SSN Chart Week 8   19 / 2 / 2021

John 發表於 2021-2-19 23:56

EGO雙冠軍AL好勁!
多謝榜主一直咁支持鏡仔

支持18≥18›18»18⟩18....到年尾,做最長人壽歌曲

多謝聽左我嘅意見,上星期9>x

鏡榜:
Why背伴仲響個榜度,要冠嗎?

安生撈巧勁
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

環球6首歌霸榜
支持廷兒幸兒
kel_kelvin 發表於 2021-2-20 02:23

霸權公司

Gin 18>18
失勢了
616.1314 發表於 2021-2-20 02:45

支持18≥18›18»18⟩18....到年尾,做最長人壽歌曲
on07111 發表於 2021-2-21 11:31

盞燈熄左

AL胸肌好勁
新一代美霸歌手!
jasonng 發表於 2021-2-20 15:10

恭喜AL雙冠軍

另外希望20 -> x -> 20 -> 10 -> 16 -> 9 -> x -> 1
SugarFree 發表於 2021-2-20 15:32

EGO雙冠軍AL好勁!
多謝榜主一直咁支持鏡仔
gocrazy 發表於 2021-2-20 17:50

安生撈巧勁
cymusic 發表於 2021-2-21 22:52

又冠啦就快變盧十冠

多謝聽左我嘅意見,上星期9>x

鏡榜:
Why背伴仲響個榜度,要冠嗎? ...
michael344 發表於 2021-2-21 22:50

沒完沒有其實我都ok鍾意

初聽〈暫定〉時只覺關智斌唱得十分勉強,不太喜歡
直至關智斌憑〈暫定〉取得金曲獎,在台上「驚人」的現場演繹更使這歌成為恥笑對象

這天為了重溫關智斌的音準重溫〈暫定〉,再試著唱一唱,
自己唱起來,才發現〈暫定〉旋律和歌詞也有值得細味之處
若愛是但求終身,人一世多麼遠如何記得?明年保了壽命,誰說一定有伴侶與東京?
前路既是未知道,「暫定」的狀態一方面無可奈何,另一方面也是活在當下、Live in the moment
原來在某個角度中的〈暫定〉,又可以是一首後創傷歌曲

前面是新的歲月,記得走下去
趁一切都正好,誰料這刻是尾聲

寂寞了分一半眼淚 渡過
 嚴寒便分一半睡床 被窩
 不要講天老地老囚禁我 同樣囚禁你 門上鎖
」 - 〈暫定〉

專輯: 前面是新的歲月 記得走下去

SSN Chart Week 9   26 / 2 / 2021

Week41-52: 孤獨病 / 感情這回事 / 再聚 / 荒島之幻象 / A New Day / 美男子與香煙 / 致明日的舞 / 每道微小 / One and All / 東京人壽 / 東京人壽 / 著地
Week01-09: 哪個明日 / 開燈.熄燈 / 惡夢經 / 明年見 / 無名指的勇氣 / 我在流浮山滴眼水.jpg / 俏郎君 / EGO / 遲了悔改

每週推薦
暫定 - 關智斌

詳細榜單
01 03 升  遲了悔改      Yan Ting      5 -> 5 -> 3 -> 1
02 01 跌  EGO         盧瀚霆       3 -> 1 -> 2
03 11 升  時間的囚犯     林奕匡       11 -> 3
04 08 升  Braceless     P1X3L       14 -> 8 -> 4
05 ne -  Leave the world behind  陳天翺   5
06 18 升  開錯燈       Gin Lee      18 -> 18 -> 6
07 07 -  集合吧!地球保衛隊 C AllStar      7 -> 7 -> 7
08 ne -  CityPop      AGA         8
09 16 升  世上唯一雙細胞   Dear Jane    16 -> 9
10 10 -  E先生連環不幸事件  呂爵安       12 -> 4 -> 12 -> 10 -> 10
11 20 升  天光前       黃妍        20 -> 11
12 06 跌  暗戀家       石山街       15 -> 11 -> 2 -> 6 -> 12
13 14 升  哥本哈根的另一個我 薛凱琪       14 -> 16 -> 14 -> 13
14 ne -  煙花紀       容祖兒       14
15 ne -  所有遺失的東西   泳兒 / per se   15
16 13 跌  一知半解      衛詩        19 -> 13 -> 16
17 ne -  一人來一人去    胡學軒       17
18 02 跌  Lady Killa     Fatboy       5 -> 3 -> 8 -> 2 -> 18
19 ne -  敢愛敢恨      戴祖儀       19
20 17 跌  樂壇已死      吳林峰       17 -> 20

Out:
04 浸浴        葉巧琳     15 -> 13 -> 8 -> 10 -> 4
05 我不想別離     JW      20 -> 13 -> 17 -> 5
09 虛擬人與我     陳凱詠      9 -> 9 -> 9 -> 11 -> 9
12 所有遺失的東西   泳兒       6 -> 4 -> 12
15 俏郎君       張敬軒     16 -> 5 -> 6 -> 2 -> 1 -> 15
19 我不如       曾比特     19 -> x -> 18 -> 10 -> 6 -> 19

Weekly Mirror Chart Week 9
*排名優先次序:
1) Mirror、Mirror成員新歌和最新Live演出,如不足十首;
2) Mirror周邊歌曲,如Mirror及其成員參演劇集歌曲、Error歌曲等,如仍不足十首;
3) 其他歌曲,包括Mirror及其成員較舊歌曲及其他非Mirror歌曲

Week01-09: 背伴 / 神隊友 / 手望 / 手望 / E先生連環不幸事件 / E先生連環不幸事件 / EGO / EGO / EGO

詳細榜單
01 01 -  EGO         盧瀚霆       10 -> 1 -> 1 -> 1
02 05 升  E先生連環不幸事件  呂爵安        1 -> 1 -> 3 -> 5 -> 2
03 03 -  孤獨病 (Live)     姜濤         2 -> 3 -> 3
04 ne -  銀河修理員 (Live)   陳卓賢        4
05 04 跌  背伴        陳卓賢        1 -> 2 -> 6 -> 4 -> 3 -> 2 -> 7 -> 4 -> 5
06 08 升  Ignited       MIRROR      8 -> 8 -> 9 -> 8 -> 6
07 07 -  蝸牛        Anson Kong    5 -> 5 -> 7 -> 7
08 02 跌  Lady Killa     Fatboy      5 -> 4 -> 8 -> 2 -> 8
09 06 跌  我這樣愛你 (Live)   柳應廷        6 -> 9
10 Re -  遲了悔改      Yan Ting      3 -> x -> x -> 10  (姜濤參演劇集《太平紋身店》主題曲)

Out:
09 風靈物語 (Live)   柳應廷        4 -> 9
10 特登 (Live)     Anson Kong   10

遊玩似拗柴 好聽

遊玩似拗柴 好聽
kel_kelvin 發表於 2021-2-27 23:05

Yan Ting歷年成績

Gonna be alright   19>12>16>07
半祝福       15>11>10
逃兵        19
自我催眠      20>18>03>01>03>09>10
Killa        10>02>01>05>11
小姐你好      07>03>04>01>15>07
愛與罪       11>03
遲了悔改      05>05>03>01

恭喜美男子與香煙MV監製登冠

恭喜美男子與香煙MV監製登冠
SugarFree 發表於 2021-2-27 23:27

而家先知
原來佢都係Gin黨

而家先知
原來佢都係Gin黨
John 發表於 2021-2-27 23:28
我係J佢ig時見到佢post個mv片段先知

我係J佢ig時見到佢post個mv片段先知
SugarFree 發表於 2021-2-27 23:31

唔怪得幾年冇歌出
資源比哂Gin Lee

Gonna be alright   19>12>16>07
逃兵        ...
John 發表於 2021-2-27 23:20

16年年尾先留意佢 第一首聽已經係Killa
嗰年見到你年頭冠咗自我催眠先發現呢首都好好聽 最後自己都俾埋十大

16年年尾先留意佢 第一首聽已經係Killa
嗰年見到你年頭冠咗自我催眠先發現呢首都好好聽  ...
kel_kelvin 發表於 2021-2-27 23:33

我好似都係係M記聽到先愛上失憶於散步徑

而家先知
原來佢都係Gin黨
John 發表於 2021-2-27 23:28

佢係失格遊人三部曲嘅mv監製黎

入嚟支持榜主
EGO同E先生繼續霸佔鏡榜

唔怪得幾年冇歌出
資源比哂Gin Lee
John 發表於 2021-2-27 23:33
佢明明有能力做到好多音樂上嘅嘢,早年唔落力捧好嘥料

鏡榜又有新歌可以上

鏡榜又有新歌可以上
jasonng 發表於 2021-2-28 20:47

咁正得唔得㗎

支持 06 08 14
恭喜 #teamGin 嘅 YanTing
希望 20>x
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

入嚟支持榜主
EGO同E先生繼續霸佔鏡榜
gocrazy 發表於 28/2/2021 02:05

支持g會員新頭像

逃兵        ...
John 發表於 2021-2-27 23:20

逃兵真係最難聽

支持g會員新頭像
edwardngwy 發表於 2021-2-28 21:55

識貨到時記得投我一票

掛住契契
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

喜歡鏡兒

背伴毅力驚人

音準問題一律建議齋睇歌詞當新詩