返回列表 發帖
Kwanie Music Awards 2020
年度女歌手

2020 年係女歌手積弱嘅一年,
十甲女歌手加埋只有七冠,
無人有兩冠。

最後十強:
AGA  Gin Lee   Serrini  林欣彤  陳凱詠
陳蕾  雷深如  鄧小巧  鄧麗欣  謝安琪

銅獎
越見迷失,
試嚟試去都只交出中規中矩嘅作品
好似想搵新歌路但都總係好局限
始終以詞為主其實未必係一件好事,
希望新一年有新突破。

好彩唔係肥Y
兩位填詞人都好 _ 正呀呀呀呀呀
恭喜Oscar 同耀輝
KU5249 發表於 9/1/2021 21:01
耀輝 OK
chachacharlie 發表於 9/1/2021 21:01
Oscar!!!!!
steven 發表於 9/1/2021 21:01
兩位過去一年都好出色
FRENZI都好明顯 一年只可以捧一個單位 希望今年到陽兒
小伙子. 發表於 9/1/2021 21:02
希望啦

FRENZI都好明顯 一年只可以捧一個單位 希望今年到陽兒

Oscar!!!!!
Steven's Top 20 Collections Week 28
01  到時見 - 張蔓莎 feat. Lewsz
02  So Deep! - The Hertz
03  Not too close - Kayan9896

耀輝 OK

好彩唔係肥Y
兩位填詞人都好 _ 正呀呀呀呀呀
恭喜Oscar 同耀輝

年度作詞人

今年絕對唔係兩大巨頭同其弟子嘅年份,恭喜耀輝恭喜Oscar.

大獎  - Oscar (1,603)
上榜歌曲  千億個或許 (28)
      廢學 (117)
      鬼滅之日 (27)
      深夜告別練習 (151)
三甲歌曲  特倫斯夢遊仙境 (166)
      惡夢經 (131)
冠軍歌曲  重生 (44)
      Bounce Back (172)
      阿愁 (98)
      禁區 (108)
      我的片單 (186)
      時光邊緣的人 (173)
      致明日的舞 (202)

優異獎 - 周耀輝 (1,055.5)
上榜歌曲  低半度 (68)
      再度 (106)
      想親你 (35)
      合唱歌 (44)
      我們都想旅行 (21)
      溝渠暢泳 (81)
      我心中尚未崩壞的部分 (4.5)
三甲歌曲  再聚 (106)
冠軍歌曲  未知道 (219)
      我一伸手抱住我 (171)
      想見你想見你想見你 (200)

嚇死我
恭喜舒老闆同去左加拿大(?)嘅謝國維

原始心態十大分數冇十大 ...
KU5249 發表於 9/1/2021 20:53
坤哥
一個小子 發表於 9/1/2021 20:55
每年都容許調一個獎
今年到佢犧牲喇

timc524 發表於 9/1/2021 20:55
專業造馬
又一次阿茲與海默 is robbed
chachacharlie 發表於 9/1/2021 20:53
都係 不過阿茲真係 hohotan 佢又唔出歌
chachacharlie 發表於 9/1/2021 20:55
有黑鏡都好呀
KU5249 發表於 9/1/2021 20:54
正常 黑鏡高分過呢首
加埋兩週冠
steven 發表於 9/1/2021 20:55
鍾意黑鏡多D

FRENZI 係咪無錢啫?!

chachacharlie 發表於 2021-1-9 20:53

正常 黑鏡高分過呢首
加埋兩週冠
Steven's Top 20 Collections Week 28

有黑鏡都好呀
KU5249 發表於 2021-1-9 20:54
都係 不過阿茲真係 hohotan 佢又唔出歌

年度編曲人

喂留埋留埋

大獎  - 林家謙 (965)
上榜歌曲  原罪 (100)
     ...
kwanie 發表於 2021-1-9 20:43

吓

坤哥

chachacharlie 發表於 2021-1-9 20:53
有黑鏡都好呀

嚇死我
恭喜舒老闆同去左加拿大(?)嘅謝國維

原始心態十大分數冇十大

年度監製

都係佢哋架啦。

大獎  - 舒文 (1,307)
上榜歌曲  MAD (101)
      低半度 (68)
      喘一口氣 (11)
      這位蠢才 (24)
      Break It Down (7)
      輕熟女 (44)
      麻醉 (35)
      小半生 (24)
      猜猜我是誰 (42)
      So Called Love Song (109)
      東京人壽 (59)
三甲歌曲  See You Next Time (160)
冠軍歌曲  南昌街王子 (189)
      地球來的人 (198)
      原始心態 (236) (無十大)

優異獎 - 謝國維 (1,142.8)
上榜歌曲  無神論 (48)
      原罪 (50)
      Superpowers (65)
      小丑 (38)
      與人同行 (51)
      That's Why (26)
      恨 (23)
      粉碎糖果屋 (41)
      最後的搖滾 (35)
      Mean (31.33)
      不日之約 (13.5)
三甲歌曲  再聚 (106)
冠軍歌曲  阿茲與海默 (239) (無十大)
年度歌曲  黑鏡 (241)
      無窮 (116)

最後先到填詞人

難怪榜主話要壓低謙B
on07111 發表於 9/1/2021 20:46
喂呀謙B咁勁得唔得架

你咁講係咪即係監製又係佢
KU5249 發表於 9/1/2021 20:44
咁就四個獎仲得了架咩

唔知呢
拎完兩個獎再留步
steven 發表於 9/1/2021 20:45
真係好新城
編曲就真係唔好啦 編自己d歌都編得唔好聽 chill club編嗰個版本仲好聽過原本嘅version ...
小伙子. 發表於 9/1/2021 20:46
咁再做就有另一返味道啦
支持定耀輝
chachacharlie 發表於 9/1/2021 20:46
我都支持
佢首新歌到依家都未出
UserinCMF 發表於 9/1/2021 20:50
好奇怪

年度新晉歌手 銀獎

四子最睇好其實係佢
點知我安跑咗出嚟啦
上年橫掃啦
以為今 ...
kwanie 發表於 2021-1-9 20:26

佢首新歌到依家都未出

難怪榜主話要壓低謙B
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

支持定耀輝

編曲就真係唔好啦 編自己d歌都編得唔好聽 chill club編嗰個版本仲好聽過原本嘅version

拎完兩個獎再留步

喂呀謙B咁勁得唔得架

你咁講係咪即係監製又係佢

年度編曲人

喂留埋留埋

大獎  - 林家謙 (965)
上榜歌曲  原罪 (100)
      是但求其愛 (89)
      時光倒流一句話 (16)
三甲歌曲  一人之境 (229)
      特倫斯夢遊仙境 (166)
冠軍歌曲  致明日的舞 (202)
年度歌曲  拼命無恙 (237)

優異獎 - 王雙駿 (715)
上榜歌曲  鯨落 (51)
      IGNITED (13)
      風靈物語 (32)
      背伴 (11)
冠軍歌曲  相信一切是最好的安排 (145)
      水刑物語 (220)
年度歌曲  迴光物語 (243)

走得未呢佢LOL

真係要留步
KU5249 發表於 9/1/2021 20:35
新城一樣呀 !
家謙成千三
chachacharlie 發表於 9/1/2021 20:35
寫比自己都六百啦

EASON 300
FI 200
小巧 100
填詞人感覺係肥Y
KU5249 發表於 9/1/2021 20:38
填詞人集氣商台前高層
小伙子. 發表於 9/1/2021 20:41
希望係李文曦
steven 發表於 9/1/2021 20:42
STAY TUNED!
純粹支持謙B
你頒咁快
我頒兩日都未搞掂
表妹保莉 發表於 9/1/2021 20:38
快快手搞掂佢啦

希望係李文曦

填詞人集氣商台前高層

純粹支持謙B
你頒咁快
我頒兩日都未搞掂

填詞人感覺係肥Y

家謙成千三

真係要留步

年度作曲人

作,好過唱。
嘩勁爆一樣,請留步啦。

大獎  - 林家謙 (1,299.5)
上榜歌曲  平安夜 (31)
      我不認識你 (36)
      原罪 (100)
      是但求其愛 (89)
      時光倒流一句話 (16)
冠軍歌曲  拼命無恙 (237)
      南昌街王子 (189)
      致明日的舞 (202)

優異獎 - 吳林峰 (618)
上榜歌曲  雪糕 (21)
      巴士光年 (13)
      One and All (6)
三甲歌曲  越壞越強 (54)
      痛 (88)
冠軍歌曲  街燈 (193)
年度歌曲  迴光物語 (243)

家謙使唔使留步攞作曲人
KU5249 發表於 9/1/2021 20:32
陣間就知啦
家謙可以拎埋男歌手
小伙子. 發表於 9/1/2021 20:32
唔知喎
謙B
steven 發表於 9/1/2021 20:33
一人之境得三甲但個總分同十大差唔多
on07111 發表於 9/1/2021 20:33
最高第二

一人之境得三甲但個總分同十大歌曲差唔多
幸福多於我預期

得啦家謙可以搶咪啦
chachacharlie 發表於 9/1/2021 20:27
請多個人出嚟一齊搶
真係差啲唔記得咗佢
steven 發表於 9/1/2021 20:27
係啦
謙B
KU5249 發表於 9/1/2021 20:27
呢隻係我最鐘意家謙嘅一隻歌
SugarFree 發表於 9/1/2021 20:29
等睇個分
on07111 發表於 9/1/2021 20:29
佢呢個分會排第幾呢....
呢隻比較鐘意hebe加蔡依林合唱版
SugarFree 發表於 9/1/2021 20:31
太多翻唱lol

謙B

家謙可以拎埋男歌手

家謙使唔使留步攞作曲人

年度歌曲 第二位

華語槳壇兩首大熱作都同影視有關,
證明台灣嗰邊風氣真係好好 ...
kwanie 發表於 2021-1-9 20:05

呢隻比較鐘意hebe加蔡依林合唱版
you can kiss a hundred boys in bars~shoot another shot~try to stop the feeling~

年度新晉歌手
 金獎

又話唔出碟都係忍唔住年頭出咗
仲要隻碟係限量唔再出
呢啲行銷策略真係好嘢。
新人光環過咗 20 年好在都叫食到個勢
嚟到第三年又玩啲乜呢?
都係作多啲好歌比人開心啲-.-

林家謙 (681) 發表專輯《Major in Minor》
上榜歌曲  時光倒流一句話 (16)
冠軍歌曲  隔離 (合唱版) (33)
年度歌曲  拼命無恙 (237)

之後到幕後大獎

等睇個分
幸福多於我預期

年度歌曲 第七位

佢2020 年幾首單曲獨愛呢一首。
易記嘅 Loop
搶耳嘅 Drums
夕 ...
kwanie 發表於 2021-1-9 19:43
呢隻係我最鐘意家謙嘅一隻歌
you can kiss a hundred boys in bars~shoot another shot~try to stop the feeling~

謙B

真係差啲唔記得咗佢

得啦家謙可以搶咪啦

年度新晉歌手
 銀獎

四子最睇好其實係佢
點知我安跑咗出嚟啦
上年橫掃啦
以為今次到佢啦?
但出完碟就好似乜都完晒咁,
究竟係搞乜鬼架呢?

SoulJase (584) 發表專輯《藍染 Self Portrait》
冠軍歌曲  Bounce Back (172)
      阿愁 (196)
      禁區 (216)

年度新晉歌手 金獎
肯出碟仲唔係你咩,
打橫嚟架啦,
橫掃架啦。
19 年出道 20 年出碟,
就係咁簡單。

至尊歌唔好啦
timc524 發表於 9/1/2021 20:21
咁印象最深的確係呢首
The Hertz!!!!
支持LOMS成為2021年度十大
銀係Michael?
steven 發表於 9/1/2021 20:23
Michael 出過幾隻碟啦
林聰真係唔差 唔知goo點諗 kiri t好似最近都出少左歌
小伙子. 發表於 9/1/2021 20:24
成間公司好似停運咁

林聰真係唔差 唔知goo點諗 kiri t好似最近都出少左歌

The Hertz!!!!
支持LOMS成為2021年度十大
銀係Michael?

年度新晉歌手
 銅獎

老實講第一次聽真係嫌佢哋HEA 咗少少,
但KEEP 住咁做就知佢哋係賣呢樣。
都幾好吖,特別係LOMS
加埋 Yuki 呢個組合夠晒舒服夠晒安慰啦。
期待今年嘅 Full Album。

The Hertz (66.5) 發表專輯《The Hertz》
上榜歌曲  拆穿 (54)
      Lay On My Shoulder (12.5)

年度新晉歌手 銀獎
又係唔見咗人嘅歌手
仲諗住上半年個勢打得咁好可以食埋落年尾
點知呢又係無尾陣,
幾睇好嘅音樂路,
但首要佢肯做先。