返回列表 發帖
Kwanie Music Awards 2020
年度女歌手
 金獎

重返樂壇第四年,
上屆拎銀今年跳升一格。
Chill Club 嘅表現幾好呀,
(雖然有執過)
可能性都幾大,如果唔刻意扮王菲。
有好強烈嘅個人風格,
絕對係一件好事啦。

陳蕾 (373)
上榜歌曲  不想回家 (13)
      荒島之幻象 (59)
三甲歌曲  娑婆 (156)
冠軍歌曲  相信一切是最好的安排 (145)

好想返日本呀 -_- 跟住組合。

女金蕾!!!

Wow 真係蕾!!!
我都好掛住日本

Mami

wow 豹哥

蕾!!!
Steven's Top 20 Collections Week 28
01  到時見 - 張蔓莎 feat. Lewsz
02  So Deep! - The Hertz
03  Not too close - Kayan9896

竟然係陳蕾 aga輸三分

RB組金走唔甩啦掛

爆冷
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

女金蕾!!!
chachacharlie 發表於 9/1/2021 21:19
Wow 真係蕾!!!
我都好掛住日本

Mami
KU5249 發表於 9/1/2021 21:20
wow 豹哥
water:) 發表於 9/1/2021 21:20
蕾!!!
steven 發表於 9/1/2021 21:20
旁觀有罪未有分都有金, 抵比佢贏
原來牙醫夜咁勁
UserinCMF 發表於 9/1/2021 21:21
呢首好

係蕾兒啊!最近佢同謙B& yoyo嗰集chill club好精彩

今年女歌手真係POOR

最高分嘅女歌手歌係隔離 ...
kwanie 發表於 2021-1-9 21:18

仲要係謙B合唱版先拎到冠軍
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

竟然係陳蕾 aga輸三分
小伙子. 發表於 9/1/2021 21:21

真係好近
RB組金走唔甩啦掛
KU5249 發表於 9/1/2021 21:21
最明顯.
爆冷
cymusic 發表於 9/1/2021 21:22
又唔算喺我心目中

畢竟三甲得佢有冠

年度組合

近年罕見嘅現象
組合總得分比女歌手仲要多
十甲總共拎咗 13 首冠軍,
總共十四星期。

最後十強:
831  Dear Jane  Kolor  Pandora
per se  Robynn & Kendy  RubberBand
SENZA A Cappella  ToNick  Zpecial

銅獎
獎項好似同佢哋無乜緣,
但數組合一定唔會數漏佢哋,
識聽都一定聽佢哋。

Gin Lee 好慘

組三甲RB DJ Pandora?
Steven's Top 20 Collections Week 28

年度組合
 銅獎

2020 年忽然又好似活躍返喎,
有個好評如潮嘅Online Concert
有三首唔係為其他嘢而寫嘅新歌
實在係唔話得~
十大係就係飲恨啲,
但組銅都叫好好!

KOLOR (434)
三甲歌曲  進退 (116)
冠軍歌曲  天地無用 (231)
      可再遇見 (87)

年度組合 銀獎
近年鍾情嘅樂隊之一
上半年相當積極,
本身以為隻碟好快會有,
但都係要拖到十二月 .___.
要繼續加油呀暴光都仲係少呀。

steven 發表於 2021-1-9 21:24
諗緊KOLOR有冇機

哎呀搞到我好似馬後炮咁

Pandora

諗緊KOLOR有冇機
KU5249 發表於 2021-1-9 21:25

中!!
銀Pandora!!!
btw原來天地無用差少少十大

DJ 88

係蕾兒啊!最近佢同謙B& yoyo嗰集chill club好精彩

仲要係謙B合唱版先拎到冠軍 ...
on07111 發表於 9/1/2021 21:22
超級修音唔敢吹奏

咁啱啫, 無直接關係
Gin Lee 好慘
xteve 發表於 9/1/2021 21:24
呢隻碟派啲歌我麻麻
steven 發表於 9/1/2021 21:24
DJ 返去瞓啦

DJ冇組合

諗緊KOLOR有冇機

哎呀搞到我好似馬後炮咁
KU5249 發表於 9/1/2021 21:25
好啦頒慢啲就你哋啦
Pandora
UserinCMF 發表於 9/1/2021 21:26
中!!
銀Pandora!!!
steven 發表於 9/1/2021 21:26
EASY!!
DJ 88
KU5249 發表於 9/1/2021 21:26
DJ冇組合
小伙子. 發表於 9/1/2021 21:27

年度組合

近年罕見嘅現象
組合總得分比女歌手仲要多
十甲總共拎咗 13 首冠軍,
...
kwanie 發表於 2021-1-9 21:24

R&K!

遲左,原來係Kolor

R&K!
water:) 發表於 9/1/2021 21:28
遲左,原來係Kolor
water:) 發表於 9/1/2021 21:28
一首好難啦

年度組合
 銀獎

毫無疑問,
第一隻碟嚟得放同埋令人驚喜多啲。
不過2020 年嘅作品產量多得嚟質素都叫還好。
四變三無咗盧華,
暫時仲喺摸索階段所以效果未出現
獨立樂隊需要大家支持呀。
買碟啦。

Pandora (496)
上榜歌曲  靈魂吶喊 (5)
      明日旅程 (71)
冠軍歌曲  重聚那一天 (184)
年度歌曲  前進號 (236)

年度組合 金獎
好唔想用啲萬年公廁TAG
但肯定嘅係,
佢哋受萬人景仰,家家讚賞
呢啲唔係造出嚟,
係真心要跪拜同佩服嘅。
2020 年嘅表現真係好出色。

RB 係咪全晚最冇懸念嘅一個獎

無窮

冠軍歌曲  重聚那一天 (184)
年度歌曲  前進號 (236)
      無窮 (116)
kwanie 發表於 2021-1-9 21:31
無窮

Anyway 恭喜Pandora 同 RB

原來pandora 今年有5首派台歌咁多。。我自己的榜好似上得兩三首

無窮
steven 發表於 9/1/2021 21:32
無窮

Anyway 恭喜Pandora 同 RB
KU5249 發表於 9/1/2021 21:32
SOR COP 錯
RB 係咪全晚最冇懸念嘅一個獎
小伙子. 發表於 9/1/2021 21:32
絕對係 !!
原來pandora 今年有5首派台歌咁多。。我自己的榜好似上得兩三首
xteve 發表於 9/1/2021 21:32
5 首啦

新碟好聽

年度組合
 金獎

三年二封組金,
曾經想比吓佢哋同 Dear Jane,
但出完碟一聽就知,
原來係無得比lol
近十幾年全港最佳組合應該係佢哋架啦,
應該都無得走。
但願大環境幾差都好都有佢哋嘅音樂。

RubberBand (708)
上榜歌曲  First Date (103)
      練習說再見 (27)
三甲歌曲  健兒 (51)
冠軍歌曲  漫長 (115) (2 WEEKS NO.1)
      百毒不侵 (170)
年度歌曲  每道微小 (242)

唱作先啦,大碟同男歌手壓尾。

年度唱作人

一共有51 個上榜單位,
當中包括天后鄧麗欣 Gin Lee 同容祖兒。

最後十強:
AGA  Serrini  SoulJase  吳林峰  林家謙
洪嘉豪  陳健安  陳蕾  馮允謙  鄧小巧

咦都幾好喎呢十位。

年度唱作人 銅獎
慘呀,我呢度合寫要除二。
不過同人合作令到佢作品更細緻更多面向都係好事。
新一年要令到佢嘅歌有多啲人識。
唱片公司打算點做?

年度唱作人
 銅獎

咁早出場男歌手咪好輸蝕?
上隻碟作嘅成份多少少,
但2020 年睇到去多少少音樂風格啦。
快慢都有而家都幾唔錯,
唔算係好主流嘅廣東歌,
但要Pop 嘅都 Pop 得起,唔錯呀。

馮允謙 (394)
上榜歌曲  愛斯基摩人之吻 (65)
      開始倒數 (28)
冠軍歌曲  地球來的人 (99)
      遠在眼前 (83.5)
年度歌曲  A New Day (118.5)

年度唱作人 銀獎
唉呀無得橫掃啦。

JF?

嗚我又遲左

唱作銀係謙B啦掛

JF?

嗚我又遲左
KU5249 發表於 9/1/2021 21:40
唱作銀係謙B啦掛
KU5249 發表於 9/1/2021 21:42
愛將嚟

頒完銅,幾個女唱作人可以走先
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

頒完銅,幾個女唱作人可以走先
on07111 發表於 9/1/2021 21:43
門檻好高

唔可以故意壓家謙BB..他要大滿貫

年度唱作人
 銀獎

伏伏伏伏伏…
伏位出嚟啦,
無得橫掃係講緊對比上屆。
2020 年無啦啦中間唔見咗,
如果唔係分數點只咁少吖。
等緊你隻碟喎。

陳健安 (511)
上榜歌曲  廢學 (117)
三甲歌曲  惡夢經 (131)
冠軍歌曲  重生 (44)
      未知道 (219)

年度唱作人 金獎
唔TAG 啦攰。

年度歌曲 第二位

華語槳壇兩首大熱作都同影視有關,
證明台灣嗰邊風氣真係好好 ...
kwanie 發表於 2021-1-9 20:05

榜主係咪準備分享同birdy 嘅故事

原來係謙B横掃

還返903搶走左ge唱作銅

搵位先

榜主係咪準備分享同birdy 嘅故事
CunninG 發表於 9/1/2021 21:45
歡迎PM

On!!!!!

681分嗰個可以出嚟啦

原來係謙B横掃
steven 發表於 9/1/2021 21:46
第五個獎
還返903搶走左ge唱作銅
on07111 發表於 9/1/2021 21:47
公道
搵位先
Kfmusic 發表於 9/1/2021 21:47
而家先入嚟都歡迎
On!!!!!

681分嗰個可以出嚟啦
KU5249 發表於 9/1/2021 21:47
好高分

年度唱作人
 金獎

係衰嘅,好嘢留比自己。
寫比Fi 就用倉底,
寫比Eason 直頭要返首歌返嚟。
但佢自己嗰三首又真係幾唔錯。
又新人又作曲人又編人又唱作金又十大
仲有無呀?

林家謙 (648)
上榜歌曲  時光倒流一句話 (16)
三甲歌曲  一人之境 (229)
      特倫斯夢遊仙境 (166)
年度歌曲  拼命無恙 (237)

大碟先。

期待我安個新碟 見佢搞個cd cover都搞到死過翻生咁