返回列表 發帖
男定女仔黎...
我會選擇block咗佢
bagfgfcde 發表於 2021-1-31 16:16

男,hehe 嚟
原來大家都深受其害...
bagfgfcde 發表於 2021-1-31 16:16

希望祖兒同健雅一齊發功收佢皮
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

男,hehe 嚟
希望祖兒同健雅一齊發功收佢皮
616.1314 發表於 2021-1-31 16:21

想班煩膠粉收皮多d...

希望 Mr.E 下星期上到榜尾

希望 Mr.E 下星期上到榜尾
jasonng 發表於 2021-2-2 10:53

唔睇人既話
你覺得首歌值幾多分

唔睇人既話
你覺得首歌值幾多分
bagfgfcde 發表於 2021-2-2 11:08

我應該會俾 3/5
K 歌我係 buy 嘅
個曲都幾 smooth
編曲就 piano solo 嗰度加咗啲分

我應該會俾 3/5  
K 歌我係 buy 嘅
個曲都幾 smooth
編曲就 piano solo 嗰度加咗啲分 ...
jasonng 發表於 2021-2-2 11:28

偏心 !

BAG'S A-SIDE 2021
WEEK 07

本週冠軍歌
Little Darling - 徐嘉浩

仍有一點點徐嘉浩招牌的dream pop風格
更多的卻是country/folk music的薰陶
steel guitar與Tomii Chan所彈的民謠結他相互交織
曲詞同時散發陣陣簡樸純粹的鄉土味 一切行雲流水

在民謠的格局之上
Little Darling同時披上少許電音及vocal sampling點綴
這些皆屬有趣想法 讓本身比較平淡的作品多了些發光點

據知徐嘉浩今年將推出不同於以往風格的多首單曲
期待他的新嘗試 亦希望其作品能獲得更多人認同

TW  LW  NW  PK   MK SONGS          SINGERS
01 07 05 01 30 Little Darling        徐嘉浩
02 10 05 02 24 我在流浮山滴眼水.jpg   Serrini
03 04 04 01 22 沒有24/7的快樂     TAOTAO
04 09 02 04 20 暗戀家         石山街
05 03 02 03 19 從何時變得不可能    Andy is Typing...
06 06 03 06 18 虛擬人與我       陳凱詠
07 NE 01 07 16 那陣時不知道      my little airport
08 05 07 01 14 Lay On My Shoulder    The Hertz / Yukilovey
09 NE 01 09 11 都市~Lonely Night~    Delta T x 楊雅餘
10 12 05 07 10 Ideo War        雞蛋蒸肉餅
11 NE 01 11 09 開錯燈         Gin Lee
12 08 03 08 08 人間喜劇        BEAT FRIDAY

OUT:
Drift Away - Bedroom Party
運氣來的若有似無 - 告五人
旁觀有罪 - 陳蕾

歌曲推薦
網絡安全隱患 - Serrini

CM共和頒獎典禮 2020 琴晚已圓滿結束
想重溫可以去翻呢度:http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=18393&extra=page%3D1&page=1

賽果大致上令人滿意
離原獲得十大 The Hertz獲得組合銅獎 算係全晚最大驚喜
馮允謙摘下男金 證明CM唔需要好似903咁論資排輩同還獎
而係可以公允地評價每一個歌手當年既表現
至於Serrini首奪女金 則係獨立音樂既一大勝利
其以約二千分壓過謝安琪 陳凱詠等勁敵 名正言順登上后座
最歌方面 Serrini網絡安全隱患以十票之差大勝第二名既再度
我自己既投票選擇 亦連續三年同CM主流接軌
(前兩年為未來見、在錯誤的宇宙尋找愛)

唯一有啲可惜既係 網絡安全隱患未能奪下至尊歌
地球來的人最大問題係旋律有啲造作
除卻演唱一貫地出眾 其他部分唔見得好突出
不過時勢做英雄 加上Jay Fung出道多年 實力一直被低估
今次賽果 當做係對佢多年黎默默耕耘既重大肯定 亦不為過
而由JF掃獎 總好過由某粗制濫造 年年出low quality大碟既歌手掃

2021 既香港樂壇
到底會呈現一個點樣既格局呢?
無論如何 希望佢往好既方向發展

最後祝大家新年快樂 身體健康!

網絡安全隱患 is robbed
二〇二三年度全女班投票

Gin Lee!!!!
連上四plugggg
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

Gin Lee!!!!
連上四plugggg
JasOh103 發表於 2021-2-7 10:27

LM 下個禮拜就 Out
二〇二三年度全女班投票

陳凱詠唔係勁敵
佢都係獨立歌手sis

天后Gin confirmed

恭喜serrini
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

出咗幾日就上
MLA好勁!

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

今年無貢獻畀 Gin Lee
二〇二三年度全女班投票

今年無貢獻畀 Gin Lee
616.1314 發表於 2021-2-7 10:48

咁都俾佢執到個銅

咁都俾佢執到個銅
bagfgfcde 發表於 2021-2-7 10:51

明明佢今年值金
係你 Bully 佢先搞到佢得銅
二〇二三年度全女班投票

Gin Lee is robbed

WEEK 07

本週冠軍歌
Little Darling - 徐嘉浩

仍有一點點徐嘉浩招牌的dream pop風格
...
bagfgfcde 發表於 2021-2-7 10:21

支持第十一位

反對bag用埋g會員d招數 打壓gin lee嚟令人支持gin lee

反對bag用埋g會員d招數 打壓gin lee嚟令人支持gin lee
Yan 發表於 2021-2-7 11:01

喜歡幸兒
我plug plug都有上

喜歡幸兒
我plug plug都有上
bagfgfcde 發表於 2021-2-7 11:10

敢 呢 !?

支持07 09
呢個共和summary寫得唔錯 (雖然又bully某男歌手)
希望組金下年可以換人
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

偏想念你全憑我 敢 不 敢
原來你真係喜歡 敢

出咗幾日就上
MLA好勁!
WZA111 發表於 2021-2-7 10:42

喜歡 mla
天后位Gin confirmed

恭喜serrini
on07111 發表於 2021-2-7 10:31

恭喜 Gin & Serrini!
陳凱詠唔係勁敵
佢都係獨立歌手sis
CunninG 發表於 2021-2-7 10:28

獨立歌手sis 係乜意思

獨立歌手都可以好勁
相反某啲新界牛就算係大公司都冇乜用
毫無實力
Gin Lee!!!!
連上四plugggg
JasOh103 發表於 2021-2-7 10:27

下星期bye得!
網絡安全隱患 is robbed
616.1314 發表於 2021-2-7 10:25

好彩最歌贏咗林XX首廢歌

偏想念你全憑我 敢 不 敢
原來你真係喜歡 敢
kel_kelvin 發表於 2021-2-7 17:23

喜歡幸兒
支持07 09
呢個共和summary寫得唔錯  (雖然又bully某男歌手)
希望組金下年可以換人 ...
cymusic 發表於 2021-2-7 12:07

某男歌手係咪指林X謙
敢 呢 !?
jasonng 發表於 2021-2-7 11:34

開錯燈歌詞入面都有 敢!
支持第十一位
RVHOCPC 發表於 2021-2-7 10:58

支持第十一位下星期out

Gin ...
jasonng 發表於 2021-2-7 10:53

Idk her

都市~Lonely Night~ 幾好
我們的總和

竟然冇mirror同error 成員
你唔驚某會員話你守舊淨係聽文青歌咩

如果煎煎一周命就好笑啦

如果煎煎一周命就好笑啦
chachacharlie 發表於 2021-2-9 11:10

全城期待
竟然冇mirror同error 成員
你唔驚某會員話你守舊淨係聽文青歌咩
timc524 發表於 2021-2-9 11:05

但我真係文青 wor ><
都市~Lonely Night~ 幾好
Wonders 發表於 2021-2-9 10:51

Ok la 可以支持一下

原來我咁紅呢到都有人提起
究竟榜主今個星期會唔會上鏡仔嘅歌呢
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

原來我咁紅呢到都有人提起
究竟榜主今個星期會唔會上鏡仔嘅歌呢
gocrazy 發表於 2021-2-9 17:31

大家都 shout out 你!好紅

之前對鏡仔啲歌一直冇興趣
但睇完男排女將之後 發現佢地都有啲可塑性 幾得意
之後聽翻蒙著嘴說愛你 迴光物語等等
其實都唔係好聽 但覺得佢地做緊既野係有方向
雖然都依然有明顯問題 例如食唔住首歌同埋太似偶像多過真係歌手(有人buy,但我就唔太受)

E先生唔算好差 但係就好普通
(Error) Fatboy比較之下會有個性啲 但都只係相對而言
同埋佢目前個形象同定位唔知點解有啲諧星feel
好難take him seriously
期待佢下一首歌可以洗走呢浸徐

Btw 咁多個出咗solo既鏡仔入面
我覺得最廢係Ixx Cxxx同Axxxx Kxxx
兩個都好mk

大家都 shout out 你!好紅

之前對鏡仔啲歌一直冇興趣
但睇完男排女將之後 發現佢地都有啲可塑性 幾得 ...
bagfgfcde 發表於 2021-2-9 17:55

多謝你肯花時間去留意鏡仔
佢哋的確仲有好多地方要改進
但絕對唔會差到1分無眼睇
同埋鏡仔作為偶像
除咗唱歌,佢哋仲會帶好多其他方面嘅嘢比觀眾睇
可以陪住佢哋成長,感受佢哋嘅青春熱血
至於契兄弟我就不嬲都唔鍾意人品作品都唔好
希望繼續多啲關注我mark嘅幾個細仔應駿安濤son好嘢嚟
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

BAG’S A-SIDE 2021
WEEK 08 冠軍歌 舊情歌 - 蔡健雅

BAG’S A-SIDE 2021
WEEK 08 冠軍歌 舊情歌 - 蔡健雅
bagfgfcde 發表於 2021-2-14 10:13

聽個名都知係啲文青悶歌...

支持一加一加一再合成做注碼

荃力支持小黑與我勇奪至尊歌
成個音樂永續拎至尊碟
DM多仔多到覆唔哂

荃力支持小黑與我勇奪至尊歌
成個音樂永續拎至尊碟
mosesming 發表於 2021-2-14 11:04

暫時冇對手
但如果明荃出山就好難講了...
支持一加一加一再合成做注碼
chachacharlie 發表於 2021-2-14 10:59

支持 AGA !
聽個名都知係啲文青悶歌...
WZA111 發表於 2021-2-14 10:49

That's ridiculous okay

WEEK 08

本週冠軍歌
從何時變得不可能 - Andy is Typing...

直接的K歌旋律 伴以音色明亮的掃弦 少許煽情的弦樂作點綴
尾奏部分 電結他distortion重現 再次將歌曲推上高潮
餘音裊裊的outro 如情海翻波 也如曲終人散的完場音樂
每一部分的編曲設計和選擇 皆讓人想起那些年簡單動人的流行曲/pop rock

最初的青澀 衝動 不顧一切的往前行
可見於主音的聲線 以及有點「中二病」的歌詞
論技術 高音位未必上得好 詞句讀起來未必通順
音樂上不完美 不成熟 不夠polished
然而我們的青春 豈不也是如此

TW  LW  NW  PK   MK SONGS          SINGERS
01 05 03 01 27 從何時變得不可能    Andy is Typing...
02 04 03 02 20 暗戀家         石山街
03 06 04 03 19 虛擬人與我       陳凱詠
04 10 06 04 18 Ideo War        雞蛋蒸肉餅
05 NE 01 05 16 集合吧!地球保衛隊   C AllStar
06 01 06 01 14 Little Darling        徐嘉浩
07 12 04 07 13 人間喜劇        BEAT FRIDAY
08 NE 01 08 12 Second To None     Lilong
09 03 05 01 11 沒有24/7的快樂     TAOTAO
10 11 02 10 09 開錯燈         Gin Lee
11 08 08 01 08 Lay On My Shoulder    The Hertz / Yukilovey
12 NE 01 12 06 波板糖         Supper Moment

OUT:
我在流浮山滴眼水.jpg - Serrini
那陣時不知道 - my little airport
都市~Lonely Night~ - Delta T / 楊雅餘

歌曲推薦
The Predatory Wasp Of The Palisades Is Out To Get Us! - Sufjan Stevens

積極考慮呢個月重溫一次 Sufjan Stevens 成個 discography
再揀出我心目中既 top 20 songs

可以肯定既係 Illinois 係我最鍾意既 Sufjan 專輯
專輯多元化但又一脈相承 記錄歷史同時又捕捉私人情感
音樂上有唔少有趣既諗法 banjo 手風琴 甚至管弦樂同電結他都大派用場
但器樂樂句譜寫又唔會過於複雜 係繁同簡之間取得一個好好既平衡
當然 Sufjan既演繹值101分
實在係一隻好完美 好動人既專輯

支持CAS

I am true tanya fan

繼續支持第十一位

榜主好錫Jace 上咗成個月都仲未out
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

支持 開錯燈 11>10>09>08>07>06>05>04>03>02>01>12

開錯燈入到十大
恭喜曬

MAMI 咁快 Out
世界變了
二〇二三年度全女班投票

樹樹好慘繼~旋轉With me*後又無冠軍

支持 開錯燈 11>10>09>08>07>06>05>04>03>02>01>12
jasonng 發表於 2021-2-14 12:50

嘩,咁個爬升速度仲慢過蝸牛真係要問句係咪特登架
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

情人節點解唔係冠Second to None

好愛Gin 呢位榜主要回歸堅堅既懷抱了
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

好愛Gin 呢位榜主要回歸堅堅既懷抱了
JasOh103 發表於 2021-2-14 15:18

你仲未訓醒
情人節點解唔係冠Second to None
weiquan 發表於 2021-2-14 14:00

留翻俾你冠
樹樹好慘繼~旋轉With me*後又無冠軍

嘩,咁個爬升速度仲慢過蝸牛真係要問句係咪特登架 ...
on07111 發表於 2021-2-14 13:57

要脫粉了
MAMI 咁快 Out
世界變了
616.1314 發表於 2021-2-14 13:48

都上咗五星期啦喎
開錯燈入到十大
恭喜曬
WZA111 發表於 2021-2-14 12:56

Gin Lee 連續四首歌入到十大!
jasonng 發表於 2021-2-14 12:50

發完夢未
榜主好錫Jace 上咗成個月都仲未out
cymusic 發表於 2021-2-14 12:50

首歌 ok bor
尤其編曲
繼續支持第十一位
RVHOCPC 發表於 2021-2-14 12:40

咁第十位呢?
I am true tanya fan
josey 發表於 2021-2-14 12:24

Me too