返回列表 發帖
向陳蕾說不!
我們的總和

BAG'S A-SIDE 2021
WEEK 03

本週冠軍歌
Lay On My Shoulder - The Hertz / Yukilovey

人總有低落失意之時 ...
bagfgfcde 發表於 2021-1-13 14:20

支持第五位!
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

希望第十三位係女人三十

希望第十三位係女人三十
CunninG 發表於 2021-1-14 21:44

又提呢首
你真係好愛芊
支持第五位!
JasOh103 發表於 2021-1-14 21:17

聽到滴眼水了
向陳蕾說不!
Wonders 發表於 2021-1-14 20:53

突然諗起佢偶像係林家謙
想bam了
好聽
希望呢個榜會上
josey 發表於 2021-1-14 20:49

上呢首既話就冇位上 虛擬人與我 了...

Jace的歌曲班底越來越好

想棄女金迦捧一姐詠了

歌曲推薦
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

留名睇 徐 KAHO 幾多星期冠先

Jace的歌曲班底越來越好

想棄女金迦捧一姐詠了

歌曲推薦 ...
on07111 發表於 2021-1-14 23:31

歌曲班底 = hirsk x Jace x Chung Said x Alex Fung

Support!

留名睇 徐 KAHO 幾多星期冠先
賴爽 發表於 2021-1-16 09:43

我說不可以 !

WEEK 04

本週冠軍歌
惡夢經 - 陳健安

作為有野心有音樂視野的主流歌手
陳健安明顯不甘停留在唱K歌討好樂迷 有時唱下四不像的「另類」歌扮突破的階段
製作完整的廢學 已見其優於一般主流歌手的音樂sense及勇氣
最新派台歌惡夢經同樣玩得出色 再一次為樂迷帶來驚喜

歌曲初段如dream pop般輕盈 旋律演唱明顯拖慢
尾段節奏卻逐漸加快 營造強烈對比
隨急速鼓拍 氣氛亦變得壓抑 如日復日不停的輪迴
總的來說 稍欠火候 張力可進一步加強 然而成品已算相當不俗

TW  LW  NW  PK   MK SONGS          SINGERS
01 08 07 01 30 惡夢經         陳健安
02 01 04 01 23 Lay On My Shoulder    The Hertz / Yukilovey
03 03 02 03 21 Little Darling        徐嘉浩
04 06 03 04 19 運氣來的若有似無    告五人
05 NE 01 05 18 沒有24/7的快樂     TAOTAO
06 05 02 05 17 我在流浮山滴眼水.jpg   Serrini
07 09 02 07 15 Ideo War        雞蛋蒸肉餅
08 02 04 02 13 非洲的60秒       R.O.O.T
09 10 02 09 12 旁觀有罪        陳蕾
10 NE 01 10 10 Drift Away        Bedroom Party
11 04 07 01 09 Summer Day is Gone   Modern Children ft. 謝芊彤
12 07 08 01 07 要做更壞的事      Serrini

OUT:
midsommar - 鍾楚翹
哪個明日 - 陳柏宇

歌曲推薦
九龍公園游泳池 - my little airport

如果去一次九龍公園游泳池
就可以忘記哂所有煩惱事
咁我應該真係會每個星期都去一次

世界太多煩擾 太多負累 太多責任
好想可以㩒一個掣
然後一切就重新開始

但既然冇可能
咁就唯有好好地活著吧

我喜歡九龍公園游泳池
那個戲水池有個瀑布位置
瀑布下站著能忘記煩惱事
每個星期我都會去一次

我喜歡九龍公園游泳池
那裡我不再執著一些往事
我原是世間其中的粒子
如何沖擊我都可以

就在那時我變得不再幼稚
就在那時我想重新開始
二百年後這裡什麼也都不是
宇宙裡有什麼不是暫時?

就在我要離開這個瀑布時
我突然游得更加輕易
晚上折射到池底的燈光很美 但是
我都要離去不留戀到八時

Tanya stan好勁!!

mla幾時先有新歌

希望第三位有冠

希望虛擬人與我上榜

希望虛擬人與我上榜
josey 發表於 2021-1-21 18:39

Support 一姐林家ling作品
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

支持 Lay On My Shoulder 1>2>2

聽講九龍公園游泳池好雜
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

聽講九龍公園游泳池好雜
616.1314 發表於 2021-1-23 20:32

Mla 首歌係好pure的
支持 Lay On My Shoulder 1>2>2
chachacharlie 發表於 2021-1-23 20:29

好強勢
有望競爭2021年年度單曲
Support 一姐
on07111 發表於 2021-1-21 23:43
希望虛擬人與我上榜
josey 發表於 2021-1-21 18:39

喜歡一姐詠
希望第三位有冠
WZA111 發表於 2021-1-17 19:14

可以
mla幾時先有新歌
heyjude 發表於 2021-1-17 18:25

應該快了
Tanya stan好勁!!
JasOh103 發表於 2021-1-17 18:15

單飛之後第四首冠軍歌!

WEEK 05

本週冠軍歌
沒有24/7的快樂 - TAOTAO

香港少有的contemporary R&B新人 個性突出 態度鮮明
歌曲時唱時說 於兩者間頻密轉換 感覺卻絲毫不突兀
除歸功於旋律的節奏調控及平穩音程外
還有賴歌者本身自信 行雲流水的演繹 才得出如此流暢的效果

作為歌者第二首單曲 沒有24/7的快樂在多方面發揮皆是水準以上
期待這位女新人日後的作品 會否更上一層樓

TW  LW  NW  PK   MK SONGS          SINGERS
01 05 02 01 32 沒有24/7的快樂     TAOTAO
02 10 02 02 25 Drift Away        Bedroom Party
03 02 05 01 21 Lay On My Shoulder    The Hertz / Yukilovey
04 03 03 03 20 Little Darling       徐嘉浩
05 09 03 05 19 旁觀有罪        陳蕾
06 04 04 04 17 運氣來的若有似無    告五人
07 07 03 07 16 Ideo War        雞蛋蒸肉餅
08 06 03 05 15 我在流浮山滴眼水.jpg   Serrini
09 NE 01 09 12 虛擬人與我       陳凱詠
10 NE 01 10 11 人間喜劇        BEAT FRIDAY
11 NE 01 11 10 緩緩          張惠妹
12 08 05 02 08 非洲的60秒       R.O.O.T

OUT:
惡夢經 - 陳健安
Summer Day is Gone - Modern Children ft. 謝芊彤
要做更壞的事 - Serrini

歌曲推薦
Hard Drive - Cassandra Jenkins

When we lose our connection to nature
We lose our spirit, our humanity, our sense of self

He said, "You know the mind
The mind is just a hard drive
In this life
The mind is just a hard drive"

I said, "Yes
And this is a hard drive
Yes
This is just a hard drive"

"All those little pieces
We're gonna put 'em back together now
Are you ready?"

支持冠軍歌 希望我下星期會上到 !
Jace強勢上榜
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

張蔡 今年係咪要再正面交鋒
希望呢位榜主都會認證健雅係天后 俾多啲11位佢

第11位係重量級呀!!!!!!
我們的總和

呢個榜主好好人
好人一生平安

支持 AI JACE

希望呢位榜主都會認證健雅係天后 俾多啲11位佢 ...
JasOh103 發表於 2021-1-24 13:43

新天后位係 13喎
不過已經畀祖兒東京人壽霸咗好多禮拜,希望祖肯割愛
二〇二三年度全女班投票

下星期空降 林家謙X蔡健雅

下星期空降 林家謙X蔡健雅
放空 發表於 2021-1-28 23:05

林家謙有得上榜了!

只是錯覺

頭十有林家謙的作品!
希望下周冠林家謙的作品^^

(希望唔會燈死Jace)

你好惡毒
意圖燈死一姐首歌  
bagfgfcde 發表於 2021-1-29 18:28

佢唔要固定嬲先

01 NE 拋物線 林家謙

Hi Terence Lam

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

支持美
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

頭十有林家謙的作品!
希望下周冠林家謙的作品^^

(希望唔會燈死Jace)
on07111 發表於 2021-1-29 00:40

你好惡毒
意圖燈死一姐首歌
新天后位係 13喎  
不過已經畀祖兒東京人壽霸咗好多禮拜,希望祖肯割愛  ...
616.1314 發表於 2021-1-25 10:04

祖兒下星期排第14啦咁
支持 AI JACE
jasonng 發表於 2021-1-25 09:37
呢個榜主好好人
好人一生平安
josey 發表於 2021-1-24 21:57

支持環球一姐
第11位係重量級呀!!!!!!
Wonders 發表於 2021-1-24 13:58
希望呢位榜主都會認證健雅係天后 俾多啲11位佢 ...
JasOh103 發表於 2021-1-24 13:43

你地好關心肥婆歌手
支持美
JayantL 發表於 2021-1-29 16:18
支持冠軍歌 希望我下星期會上到 !
Jace強勢上榜
cymusic 發表於 2021-1-24 11:33

美桃好勁!

**** 本內容被作者隱藏 ****
timc524 發表於 2021-1-29 14:52

林家謙部分fans係香港算係煩膠+無知既代表
Hi Terence Lam
chachacharlie 發表於 2021-1-29 12:04

想同林家謙講
你有一部分fans好低智
01 NE 拋物線 林家謙
timc524 發表於 2021-1-29 00:49

NOT!

希望下一星期嘅冠軍歌係蔡健雅 - 拋物線

想知你會唔會上暗戀家

林家謙部分fans係香港算係煩膠+無知既代表
bagfgfcde 發表於 2021-1-29 18:31

VERY WELL SAID!! CANT AGREE MORE!!
二〇二三年度全女班投票

VERY WELL SAID!! CANT AGREE MORE!!
616.1314 發表於 2021-1-29 19:20

身邊好多人都認同
包括非CM會員
希望嗰一班fans唔好再咁噴
成為一部分X粉之後 又一遺臭萬年 全城恥笑既對象
相信林生都唔會想有啲咁既fans
想知你會唔會上暗戀家
chachacharlie 發表於 2021-1-29 18:54

首歌OK呀
希望下一星期嘅冠軍歌係蔡健雅 - 拋物線
CunninG 發表於 2021-1-29 18:37

可以歌曲推薦佢

BAG’S A-SIDE 2021
WEEK 06 冠軍歌 拋物線 - 林家謙

NOT! hahahaha!!!

WEEK 06

本週冠軍歌
Drift Away - Bedroom Party

好一首 bedroom/synth pop
八十年代的合成音及鼓拍 動人如飄浮太空的歌聲
聲量時高時低 有如隨氣流飄浮忽高忽低
到最後滲進現實環境音 則像從上空徐徐降落
亦似睡眼惺忪的夢醒狀態 回歸至真實生活中

玩著時興的lo-fi音樂 潛力無可限量
我期望Bedroom Party能帶著他們的作品 走到更遠更高的地方

01 02 03 01 31 Drift Away        Bedroom Party
02 06 05 02 26 運氣來的若有似無    告五人
03 NE 01 03 22 從何時變得不可能    Andy is Typing...
04 01 03 01 19 沒有24/7的快樂     TAOTAO
05 03 06 01 18 Lay On My Shoulder    The Hertz / Yukilovey
06 09 02 06 17 虛擬人與我       陳凱詠
07 04 04 03 15 Little Darling       徐嘉浩
08 10 02 08 14 人間喜劇        BEAT FRIDAY
09 NE 01 09 13 暗戀家         石山街
10 08 04 05 12 我在流浮山滴眼水.jpg   Serrini
11 05 04 05 11 旁觀有罪        陳蕾
12 07 04 07 08 Ideo War        雞蛋蒸肉餅

OUT:
緩緩 - 張惠妹
非洲的60秒 - R.O.O.T

歌曲推薦
Immaterial - SOPHIE

非常可惜 非常令人悲痛
外國音樂人 SOPHIE 昨日因為意外離世 終年34歲

SOPHIE 是一名跨性別人士
當下社會主流對此類人士的接受程度 其實還是偏低
然而她就是敢於面對自己 肯定自己
在傳媒面前承認自己的transgender身份
SOPHIE 的勇氣 感動了無數真我被社會洪流淹沒的性小眾

作為一位音樂人
SOPHIE 運用大量effect 將自己的歌聲調出不一樣的性別聲音特質
時而似固有觀念中我們認定的男性 時而似女性 時而似AI
如此 在不同身份之間來回切換 模糊了守舊的人們對男女的定義

SOPHIE 的強勁電子實驗音樂 也啟發了無數音樂人和樂迷吧
Charli XCX 就是其中一個
她曾說過 SOPHIE 的創作 是少有令她興奮的當代音樂
而OIL OF EVERY PEARL’S UN-INSIDES 亦是我2010年代的 top 20 歐美專輯之一

作為一個普通人 作為一個音樂人也好
她都推翻了社會對性別(gender? Sex?)的刻板印象
她是真正的藝術家 真正的開創者

RIP

It's okay to cry, it's okay okay to cry
It's okay to cry, it's okay to cry

支持榜主,暗戀家上得好快

X係老千定mirror »_«

見到暗戀家上榜就知榜主應該唔會上就算跌崩一隻牙齒了
希望下星期會見到E先生同fatboy上榜
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

告五人好長命

身邊好多人都認同
包括非CM會員
希望嗰一班fans唔好再咁噴
成為一部分X粉之後 又一遺臭萬年 全 ...
bagfgfcde 發表於 2021-1-31 08:54

我身邊都有個非CM會員林家ling fan
成日講埋啲弱智嘢
例如家ling 編曲好勁、拋物線好好聽、點解一人之境唔係至尊歌曲
仲要喺 IG Story 講,驚死全世界唔知咁
二〇二三年度全女班投票

暗戀家真心高汁 希望有得冠

支持 #team樂壇已死

我代環球幫虛擬人與我買冠軍quota

蔡健雅幾時先有新歌

蕾婆仲未out pretty scary
我們的總和

成日講埋啲弱智嘢  
例如家ling 編曲好勁、拋物線好好聽、點解 ...
616.1314 發表於 2021-1-31 12:43

係咪每個人身邊都會有個咁嘅人

支持
第13位拋物線-林家謙
第14位Sweet Escape-張敬軒

支持榜主,暗戀家上得好快
on07111 發表於 2021-1-31 10:44

支持! <當然係千>
見到暗戀家上榜就知榜主應該唔會上就算跌崩一隻牙齒了
希望下星期會見到E先生同fatboy上榜  ...
cymusic 發表於 2021-1-31 10:49

嗰首P1X3L好難頂
MV同歌都係

另外兩首就... 點都好過P1X3L嗰首既
告五人好長命
weiquan 發表於 2021-1-31 12:24

一般般啦...
成日講埋啲弱智嘢  
例如家ling 編曲好勁、拋物線好好聽、點解 ...
616.1314 發表於 2021-1-31 12:43

男定女仔黎...
我會選擇block咗佢
暗戀家真心高汁 希望有得冠
chachacharlie 發表於 2021-1-31 12:52

冠好似掹啲
但至少上一陣都OK
支持 #team樂壇已死
JasOh103 發表於 2021-1-31 13:14

你係咪要俾冠
我代環球幫虛擬人與我買冠軍quota
josey 發表於 2021-1-31 13:21

希望有人幫蔡健雅買冠軍quota
蔡健雅幾時先有新歌
WZA111 發表於 2021-1-31 14:41

希望聽日有!
蕾婆仲未out pretty scary