返回列表 發帖
第十位...
chachacharlie 發表於 2021-4-18 09:50

榜主睇完無限//變左契粉
在這畢生不滅 無極的狀態

原來 因講了出來 出咗remix lol
好似好聽過原版
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

榜主係咪出pool了

支持大公無私的榜主真心估唔到第一首上到ge solo係契契,之前仲放風話唔樂觀

losyes 發表於 2021-4-18 11:27

印像中佢都鍾意男排女將
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

原來拍劇有助和解
支持你支持賢兒

好似下星期10>1

喜歡Mi嬅
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

支持白眉
ian係咪第一位mi嬅成員上榜

好大既意外驚喜
見到 #teamgocrazy 全軍覆沒好心涼
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

BAG'S A-SIDE 2021
WEEK 17

本週冠軍歌
白眉 - Kendy Suen

跳出廣東歌悶局 白眉在音樂上更靠近外國indie  ...
bagfgfcde 發表於 2021-4-18 09:41

啲歌幾好聽
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

第10位上到榜 wow~
我們的總和

支持大公無私的榜主真心估唔到第一首上到ge solo係契契,之前仲放風話唔樂觀

印像中佢都鍾意男排女將
on07111 發表於 2021-4-18 12:13

希望下周上埋有份演出男排女將,劇接劇嘅黑生

你 DWBF with 邊個 !?

好多人支持 Ian
我支持Jay Fung!

好多人支持 Ian
我支持Jay Fung!
bagfgfcde 發表於 2021-4-18 16:36

Terence呢?

恭喜契契上到CM最難上嘅榜

ifeinano 發表於 2021-4-19 08:25

首歌的確可以
但其實我都冇諗過會係由佢破蛋
Terence呢?
losyes 發表於 2021-4-19 02:41

完全唔想提呢條友
寧願討論許廷鏗

首歌的確可以
但其實我都冇諗過會係由佢破蛋  

完全唔想提呢條友  
寧願討 ...
bagfgfcde 發表於 2021-4-19 08:43

Terence Ma 做錯咗啲咩

Terence Ma 做錯咗啲咩
losyes 發表於 2021-4-19 08:55

佢同另一個Terence太熟
你 DWBF with 邊個 !?
jasonng 發表於 2021-4-18 15:28

做咩姐你!恨某人恨到傻左?
希望下周上埋有份演出男排女將,劇接劇嘅黑生
losyes 發表於 2021-4-18 14:50

以2021 首plug黎講:
Ian > KT >>> Jer >>> AL >>> AK
第10位上到榜 wow~
Wonders 發表於 2021-4-18 13:11

Yeah!
啲歌幾好聽
RVHOCPC 發表於 2021-4-18 12:43

因為冇某魔音歌!
好大既意外驚喜
見到 #teamgocrazy 全軍覆沒好心涼
JasOh103 發表於 2021-4-18 12:41

#teamgocrazy 有邊幾個
支持白眉
ian係咪第一位mi嬅成員上榜
小伙子. 發表於 2021-4-18 12:31

恭喜 Kendy!
冇錯!
喜歡Mi嬅
JayantL 發表於 2021-4-18 12:29

Sammi >>>>> 嬅嬸!
好似下星期10>1
chachacharlie 發表於 2021-4-18 12:27

其實可能可以留多一星期
原來拍劇有助和解
支持你支持賢兒
kel_kelvin 發表於 2021-4-18 12:19

唔關事啦!
今次首歌的確OK

印像中佢都鍾 ...
on07111 發表於 2021-4-18 12:13

我真係幾鍾意男排女將
呢啲運動題材幾吸引我
榜主係咪出pool了
josey 發表於 2021-4-18 11:55

你哋唔係... hur 我呀嘛?
原來 因講了出來 出咗remix lol
好似好聽過原版
cymusic 發表於 2021-4-18 11:35

我都覺得好過原版!

我睇咗兩三集就冇睇
近排有少少忙
希望遲啲pick up翻
睇嚟下星期可以見到家謙
Yan 發表於 2021-4-18 11:24

死八公
首乜乜BF居然可以上先過舊情歌 (live)
我想代替蔡健雅懲罰你
WZA111 發表於 2021-4-18 09:59

舊情歌 >>> 乜乜BF >>>>>>> 乜乜藥
第十位...
chachacharlie 發表於 2021-4-18 09:50

支持 Jay Fung 作曲
今個星期好驚喜
on07111 發表於 2021-4-18 09:47

感人!

Bag: Week 17 第10位, 恭喜Ian! DWBF!

Ian:

Bag: Week 17 第10位, 恭喜Ian! DWBF!

Ian:
losyes 發表於 2021-4-19 11:36

呢個第10位真心難攞/開心過男銅

唔知最易上既榜係我定係SSN Chart呢
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

唔知最易上既榜係我定係SSN Chart呢
cymusic 發表於 2021-4-19 19:37

對於 Serrini 黎講
我個榜應該最易上
呢個第10位真心難攞/開心過男銅
JasOh103 發表於 2021-4-19 12:01

嘩!洗唔洗呀?

Ian:
losyes 發表於 2021-4-19 11:36

睇錯做 BARF!

/

【專輯評論】《冇有形狀》​ – 小本生燈

唸唸有詞,連篇文字化成讀白,倚偎於電子樂聲與節拍上,集成一張 ...
bagfgfcde 發表於 2021-4-21 23:18

Brian Eno 堅 master class

Brian Eno 堅 master class
powerful 發表於 2021-4-21 23:27

呢層當然

其實仲有好多值得講既香港碟我冇乜時間寫
例如 Jabin Law & Kiri T

呢層當然  

其實仲有好多值得講既香港碟我冇乜時間寫  
例如 Jabin Law & Kiri T ...
bagfgfcde 發表於 2021-4-21 23:41

我好似都冇見你寫藍調人

不過呢批可以直入年尾 (hopefully)

Ian!!!!

【專輯評論】《冇有形狀》​ – 小本生燈

唸唸有詞,連篇文字化成讀白,倚偎於電子樂聲與節拍上,集成一張 ...
bagfgfcde 發表於 2021-4-21 23:18

〈凹凸〉好正
隻碟幾得意

〈凹凸〉好正
隻碟幾得意
WZA111 發表於 2021-4-23 21:51

好聽!
Ian!!!!
放空 發表於 2021-4-22 06:51

好勁 贏咗某男金
我好似都冇見你寫藍調人

不過呢批可以直入年尾 (hopefully)
powerful 發表於 2021-4-22 00:00

通常都有一兩隻爆冷落馬

WEEK 18

本週冠軍歌
Party Game - Afterglow ft. Jonwl

Party Game具強烈synth-pop格調 80年代的鼓拍在雙聲道切換
精彩的bassline 陽光明媚的brass instrument 種種加乘令編曲特別豐富
然而全賴樂器音色保持高度一致 輔以Jonwl輕如海風的歌聲
聽來絲毫不帶負擔 好比於岸邊暢泳 夾雜一絲夏日的涼感​

跟與徐嘉浩合作的Free Soul Visions相近
Party Game大致上是Afterglow前作風格的延續
有優秀的production mixing 將不同聲響安放於不同角落
音樂充滿心思 十分enjoyable​

TW  LW  NW  PK   MK SONGS          SINGERS
01 04 04 01 29 Party Game       Afterglow ft. Jonwl
02 05 03 02 22 幻象          石山街
03 07 03 03 20 I'M FINE, THX.       Serrini
04 01 06 01 19 白眉          Kendy Suen
05 02 02 02 18 boyfriend material    Gareth.T
06 NE 01 06 17 無覓          王嘉儀
07 NE 01 07 16 Temporary       Kiri T
08 08 08 01 15 10,000ft.         Kiri T
09 NE 01 09 13 思念即地獄       馮允謙
10 NE 01 10 12 那一街角        藍調人

OUT:
因講了出來 (Remix) - my little airport ft. Youngqueenz
#FF - XTIE
BEFORE WE FADE AWAY - FIESTER
DWBF - 陳卓賢

歌曲推薦
昏你 - 余佩真 ft. 乱彈阿翔

余佩真的創作之所以如此動人
大概是因為她是一個心思細膩 情感豐富的小女生吧

從歌詞取材到聲音演繹
你能聽到她很多埋藏內心的小想法
並非虛偽膚淺 流於口號式的明日起舞、做自己「正能量」
反而流露出自身的內向脆弱 靈魂敏感得彷如玻璃 一撞就碎
同時又嘗試向外展露自己不為人知的一面
你聽得出她在用音樂跟你溝通

謙卑 真摯 低調 內向
這些一一呈現在她於金曲獎台上的得獎感言之中
對自己能力的不確定
對肯定、成就自己的人們的感激
沒有事前準備 卻成了最完美最感人的得獎感言

才華洋溢 充滿智慧
卻仍自覺渺小 一直在尋求進步的空間

余佩真是近十年少有極出色的新晉華語唱作女歌手
同時 有異於一般的爛大街商業歌手
她不須包裝 便已發光
這些是某些表面不習慣 實際上極享受名氣的歌手不能做到的

支持男朋友材料

我 靠在你寬闊的邊界
穿得過無限挫敗

mla呢plug成績都幾差

Yas, drag that piece of trash!

真真真係好 talented
睇好佢入圍六次作曲人 每次都中

ViuTV 要杯葛了

ViuTV 要杯葛了
jasonng 發表於 2021-4-25 23:49

上到榜都杯葛
真真真係好 talented
睇好佢入圍六次作曲人 每次都中
WZA111 發表於 2021-4-25 21:11

冇可能
下屆佢會輸俾 Tanya

Yas, drag that piece of trash! ...
JasOh103 發表於 2021-4-25 21:09

Support Jen Jen! 好謙虛的唱作人
mla呢plug成績都幾差
cymusic 發表於 2021-4-25 18:22

自plug通常唔包成績一定好
我 靠在你寬闊的邊界
穿得過無限挫敗
josey 發表於 2021-4-25 12:23

係咪粵曲黎
支持男朋友材料
RVHOCPC 發表於 2021-4-25 12:22

支持!

09 NE 01 09 13 思念即地獄       馮允謙

希望會拎song of the year~
我們的總和

希望會拎song of the year~ ...
Wonders 發表於 2021-4-30 21:21

song of the year goes to 糊塗的神奇魔音

NOT! hahahaha!!!

WEEK 19

本週冠軍歌
boyfriend material - Gareth.T

​或者在香港仍算是小眾音樂
但可以想像 若boyfriend material發行於外國
想必會引來一番討論 甚至有成為hit single的潛質

為姜濤創作的 Master Class 敗在歌者的演唱上
Boyfriend material 自己唱回 就顯得更加游刃有餘
歌詞帶幾分幽默 亦令作品更耐人尋味

TW  LW  NW  PK   MK SONGS          SINGERS
01 05 03 01 28 boyfriend material    Gareth.T
02 04 07 01 21 白眉          Kendy Suen
03 06 02 03 19 無覓          王嘉儀
04 10 02 04 17 那一街角        藍調人
05 07 02 05 16 Temporary       Kiri T
06 02 04 02 14 幻象          石山街
07 09 02 07 13 思念即地獄       馮允謙
08 01 05 01 12 Party Game       Afterglow ft. Jonwl
09 NE 01 09 11 你是一片雲       before the night ends
10 NE 01 10 09 留下來的人       C AllStar

OUT:
I'M FINE, THX. - Serrini
10,000ft. - Kiri T

歌曲推薦
半途 - 蔡健雅

不知是上天安排或是純粹巧合
蔡健雅的音樂 總能引發我無數思考與感觸

濕吻碟稱不上一張很好的專輯
然而它排序上充滿心思 自省與自我鼓勵並行
高亢或低落 泛音總微微震動內心深處

決定咗
如果蔡健雅今個月都冇新歌 就要加入反雅行列了

恭喜呢位麻辣男歌手奪冠
可以取代堅堅做新麻辣一哥

Kendy 7 weeks

想知道榜主有冇5'7

想知道榜主有冇5'7
weiquan 發表於 2021-5-2 15:03

... 廢話

決定咗
如果蔡健雅今個月都冇新歌 就要加入反雅行列了
WZA111 發表於 2021-5-2 10:48

咁希望佢翻唱小黑與我頂住檔先
恭喜呢位麻辣男歌手奪冠
可以取代堅堅做新麻辣一哥
kel_kelvin 發表於 2021-5-2 15:01

對比起麻辣
我鍾意食酸辣多啲
最好係出自三哥嘅名湯
全名三哥酸辣!

Btw 許廷堅一直都只係麻辣一姐
佢走咗之後 衛蘭即刻變一姐 仲有得出碟!
Kendy 7 weeks
JasOh103 發表於 2021-5-2 15:02

凝視 #crazy 覆~世紀

想知榜主嘅男朋友係咪男朋友材料

咁希望佢翻唱小黑與我頂住檔先

對比起麻辣
我鍾意食酸辣多啲
最好係出自三哥嘅名湯
全名三哥酸辣!

Bt ...