返回列表 發帖

姜濤父親除夕夜驚聞中風 粉絲集氣支持︰姜爸一切好起來

https://hk.appledaily.com/entertainment/20210101/DGT3XZ2TDBHZVJXL7PCSPPPB24/

現年21歲的姜濤,2018年以ViuTV《全民造星》冠軍身份出道,兩年間人氣爆燈,俘虜大批「姜糖」粉絲,早前試過有粉絲為撐偶像,一連十日在《蘋果》登分類小廣告,寫上「姜濤不紅,天理不容」,由此可見「姜糖」多瘋狂。今日大除夕,原本在疫情下有一絲喜感,不過姜濤在網上自爆「姜爸」日前留醫期間中風,自己作為家中獨子,將扛起照顧家庭的重責。

姜爸入院後中風

姜濤在Instagram寫上洋洋600多字,介紹一向低調的姜爸︰「出道兩年以來從來沒有向大家介紹過爸爸,大家也從來沒有見過他的樣子。一方面他個性比較低調,比較少像我媽媽一樣和我的粉絲打招呼,一方面我爸爸是做廚師的,他總覺得這個職業講出去並不是很好聽,所以也就一直叫我不要說。」他透露父親早前仍可以一個人走去醫院,不過入院後情況變差,說話口齒開始不清,最後不幸中風。

獨子撐起頭家

因為疫情嚴重,每次姜濤母子都只能在病房門口,隔着1米探望姜爸,母親每次都在哭。姜濤在IG分享了一段探爸爸的短片,片中見到姜爸由醫護人院推出病房,雖然嘴角有點歪斜,但精神看來不俗。姜濤透露拍片的原因,是想找私家醫生取意見。作為家中獨子的姜濤表示稍後日子會扛起這頭家,望老父出院後可以提早退休享清福,他又為在除夕夜放負能量致歉。

姜糖集氣支持

在短短一小時IG已有2萬多人瀏覽,一班姜糖紛紛留言撐偶像,又為他集氣支持「加油!可以孝順父母也是福氣」、「祝福姜爸早日康復,姜B唔使傷心姜糖們會陪住」、「希望姜爸一切好起來」。

姜濤全文如下:

出道兩年以來從來沒有向大家介紹過爸爸
大家也從來沒有見過他的樣子
一方面他個性比較低調
比較少像我媽媽一樣和我的粉絲打招呼
一方面我爸爸是做廚師的,他總覺得這個職業講出去並不是很好聽,所以也就一直叫我不要說
不過我也幻想著有一天
可能可以在舞台上向大家介紹我爸
現在看情況可能辦不到了
因為在今年的最後這幾天,他中風了
幾天前看他還可以一個人走去醫院
我也就沒有意識到事情的嚴重性
直到這幾天你在醫院打來用著不太清楚的口吻告訴我們你變嚴重了
疫情期間醫院不准探病
護士只能用輪椅把你推到門口跟我們相隔1米的見面
看著我媽一直在門口哭
真的不知道怎麼形容
我知道自己不能跟著一起難過
畢竟現在家裡只有我能去幫她處理這些事
按照私家醫生的意見
把你的情況錄下來給他們看
你常常說我是這個家的獨生子,要扛起來這個責任
到今天我才意識到這個責任之重,到今天我才意識到
家裡的這兩個老人,需要我的照顧
雖然就算我出道後開始賺錢了
你也一直頑強的工作賺一份薪水

這樣也好
爸你以後也不用上班了,錢我來賺就好 (看來提早退休的計劃要改變了)
以後你就好好休息
而且你不用感到慚愧 你工作了大半輩子了
現在可以很驕傲的跟大家說
你是我爸
雖然現在家裡只剩下我跟我媽去迎接新的一年
但也希望你在醫院好好的 別害怕
打開手機看到大家都很開心的迎接2021
如果此刻的你碰巧滑到這邊的話
很抱歉讓你感受到這一點的負能量
剩下不到三個小時就是2021了
祝此刻手機屏幕前的你和你的家人們
一切安好

----------------------------------------------------------------------------

好慘

以後我會少啲批評佢, 多啲支持佢

好人一生平安
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

21歲已經要撐起頭家

伊人屋企又有事
今次到姜b
希望佢爸爸冇事

有廚師老豆不知幾正食到姜濤肥嘟嘟
祝Uncle早日康復
Harvard都不可教導

突然覺得姜b好man

佢真係好生性

伊人屋企又有事
今次到姜b
希望佢爸爸冇事
艾石仔 發表於 2021-1-1 10:38

可唔可以唔好將契仔同姜仔相提並論

姜仔爸爸係真係有事住院好幾日啦
但都堅持全程出席頒獎禮
無藉口無拖累過隊友,眼都腫曬好心疼
我相信好人會有好報

至於契仔講大話,走去拍拖缺席頒獎禮
唔尊重隊友同鏡粉,佢過得到自己良心就好!
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

佢真係好生性
fish3333 發表於 2021-1-1 11:44

姜仔真係好懂事,好有責任心
好珍惜自己同團隊嘅榮譽

一對比某啲講大話缺席嘅契仔
學下人點做一個合格嘅偶像啦

姜爸要頂住呀
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

開始對姜B改觀了

好人都要身體健康!

加油呀姜濤!! 相信你可以撐過漆黑
堅堅都有留言叫你加油!!

伊人屋企又有事
今次到姜b
希望佢爸爸冇事
艾石仔 發表於 2021-1-1 10:38

呢條友唔值得相提並論

祝福姜仔 希望嗰件隊友反省下

孝姜動天,姜爸快些復元過新年

支持,加油
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

養爸肥肥地 即係姜B 肥底
做廚師 可以令姜姜好食好住
姜姜好乖

唔怪之得姜仔咁肥啦
原來有個廚師老豆

姜爸要保重
姜仔都要繼續努力,加油哦

呢個係咪傳說中嘅鏡POST

唔怪之得姜仔咁肥啦
原來有個廚師老豆

姜爸要保重
姜仔都要繼續努力,加油哦 ...
michael344 發表於 2021-1-1 13:51

其實做廚師好少機會可以同屋企人食飯
同埋做開酒樓/餐廳廚師   可能反而唔係好識煮屋企飯

(朋友有個廚師老豆)

佢真係好生性,好成熟,我投左蒙著嘴說愛你
我估錯這個世界得到教訓

姜仔話佢咁肥係成日食m記 應該唔關爸爸事anyway 祝福

姜B好乖好生性

mrshadowll 發表於 2021-1-1 14:08

多謝你支持姜濤我都all in咗蒙嘴
希望姜仔今晚有好成績

孝感動天
希望姜b今晚攞最男
票房告急,請即購票
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

mrshadowll 發表於 2021-1-1 14:08

!!! My only one又少咗一票
希望今晚結果唔好出意外
撐麻利!

姜生加油,希望uncle會無事
才21歲仔就要背負住成頭家確實唔簡單
真係對佢有啲改觀

希望新一年
佢努力在唱功方面下功夫
佢仲咁後生
日後一定大把世界
努力!

[i=s] 本帖最後由 samxdxd 於 2021-1-1 17:43 編輯 [/i]

陳卓賢掛住入坪洲同Amy激情親熱,缺席頒獎禮
另一邊廂,姜B真係家人有事,都堅持出席
真係高下立見
支持姜B,預祝今晚蒙咀可以拎獎

姜仔真係好懂事,好有責任心
好珍惜自己同團隊嘅榮譽

一對比某啲講大話缺席嘅契仔
學下人點做一個合格嘅 ...
gocrazy 發表於 2021-1-1 12:00

陳卓賢掛住入坪洲同Amy激情親熱,缺席頒獎禮
另一邊廂,姜B真係家人有事,都堅持出席
真係高下立見
支持姜B ...
samxdxd 發表於 2021-1-1 17:41

呢2位會員一定好啱傾,唔知會以為係同一個人
在這畢生不滅 無極的狀態

對佢有啲改觀+1
支持姜B
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

回復 27# kenneth

咁你咪撐麻利支持姜濤攞最歌
我估錯這個世界得到教訓

經過呢個新聞同叱咤表演之後 對姜b印象越來越好

本身對姜b冇感,但哩一年喺幾件事上面見佢處理同回應得好得體,加上噚晚叱咤台上面嘅佢可以控制到自己咁冷靜,真心欣賞哩個後生仔,同時佩服佢要承受住喺哩種環境下逼住長大,係值得支持嘅
雖然佢嘅歌依然係冇感,但對佢真係有改觀

【LIVE討論】年輕歌手姜濤喺電台流行曲頒獎禮拎到大獎,討論非常熱烈,而現象亦引申更廣闊討論。有人用昔日樂壇天王比較姜濤,亦有人欣賞呢位年輕人,又有人同時「潑冷水」,付出努力被取笑、被看小,有無反映香港一啲社會狀態?

電台節目主持人、資深傳媒人盧覓雪,與荃灣區議員岑敖暉出席直播討論。

https://fb.watch/2Qks6OSpCG/
再將我相信的如煙火般綻放