返回列表 發帖

[第43屆十大中文金曲] 實況直擊

本主題集中討論第43屆十大中文金曲]頒獎典盛前相關新聞資訊。
其他有關四台流行榜非本版討論重點。

官方網站:https://app7.rthk.hk/special/goldsong2020/index.php

本版版規適用於本主題,請各會員先自己瀏覽本版版規再使用本版,亦請各會員自重及尊重他人及本論壇。
請不要將貼自己的預測得獎名單,除非有詳細見解包含在內,亦不接受任何發表純粹支持式言論而無任何事實理據論點。
如有任何罵戰/OT/回到過去,一律扣分或作更嚴厲處分,不作警告。
多謝合作!

另外,所有頒獎禮討論帖均需由版主開設,煩請合作。

想問係咪未有日子 搵左陣

想問係咪未有日子 搵左陣
edwardngwy 發表於 2021-1-2 23:50
16/1呀
CYRUS TOP 20 2021 [WEEK #2]
01 當代生活指南 / DAWN 02 Lay On My Shoulder / The Hertz x Yukilovey  03 不日之約 / per se

16/1呀
cymusic 發表於 2021-1-2 23:51

Thank you幾欣賞上年個形式 好似documentary咁

得閒先post個十大中文金曲得獎名單大預測,先估謝安琪同Gin Lee食白果 AGA同Alfred再奪男女金,改制後獎項名單係參考之前嘅新聞以及官網

十大中文金曲獎
-        讓愛高飛 – 周柏豪
-        銀河修理員 – Dear Jane
-        別為我好 – 許靖韻
-        人話 – 方皓玟
-        呼吸有害 – 莫文蔚
-        無力感 – 許廷鏗
-        隔離 – 陳凱詠
-        感情這回事 – 陳柏宇
-        零分 – Jude曾若華
-        一人之境 – 林家謙

十大中文金曲國語歌曲獎:Mojito – 周杰倫

十大中文金曲新人獎
金獎:柳應廷
銀獎:盧瀚霆
銅獎:江熚生

十大中文金曲CASH創作歌手獎
金獎:馮允謙
銀獎:林奕匡
銅獎:陳健安

十大中文金曲最佳中文唱片獎
男歌手:妳幸福嗎?– 胡鴻鈞
女歌手:So Called Love Songs – 江海迦
組合:19 Moment – Supper Moment

十大中文金曲樂隊/組合獎
金獎:RubberBand
銀獎:Dear Jane
銅獎:MIRROR

十大中文金曲男歌手獎
金獎:許廷鏗
銀獎:周柏豪
銅獎:關智斌

十大中文金曲女歌手獎
金獎:江海迦
銀獎:衛蘭
銅獎:菊梓喬

全球華人至尊金曲獎:呼吸有害 – 莫文蔚

想知港台頒獎禮一般係根據咩嚟頒㗎?

跟播放率,定係會唔會鍾意搞話題玩爆冷
鏡仔CM打手,最愛❤️應駿安濤son❤️

希望柳今次有得唱水刑

定係人人都無得唱?
我被遺落在寬廣的 銀河~~

希望柳今次有得唱水刑

定係人人都無得唱?
losyes 發表於 2021-1-3 05:55

佢得1首上榜 重要成績都唔好
秉承cm精神 推廣好音樂

全球華人至尊金曲 四爭一

呼吸有害
讓愛高飛
人話
銀河修理員
如出走 身處死角 逃不走 走遍低處 無出口 只有這傷口

希望柳今次有得唱水刑

定係人人都無得唱?
losyes 發表於 2021-1-3 05:55

我就係想聽水刑柳攞金獎應該有得表演掛?

佢得1首上榜 重要成績都唔好
kenneth 發表於 2021-1-3 06:40

有冇獎唔係最重要, 純粹想聽LIVE

有冇獎唔係最重要, 純粹想聽LIVE
losyes 發表於 2021-1-3 09:19

可能會做嘉賓?

歌手們近一個月都應該分批去左紅館錄影, 所以有live聽~

想知港台頒獎禮一般係根據咩嚟頒㗎?

跟播放率,定係會唔會鍾意搞話題玩爆冷 ...
gocrazy 發表於 2021-1-3 00:49

聽眾投票(已經截止)和專業評審。
茫茫圍城的顛簸 層層燎原的星火
重燃原來消失的感覺

hkwilliamsiu 發表於 2021-1-3 12:49

「第43屆十大中文金曲」的獎項計有:「十大中文金曲獎」、「十大中文金曲新人獎」、「十大中文金曲國語歌曲獎」、「十大中文金曲男歌手獎」、「十大中文金曲女歌手獎」、「十大中文金曲樂隊/組合獎」、「十大中文金曲CASH創作歌手獎」、「十大中文金曲最佳中文唱片獎」、及「全球華人至尊金曲獎」。獎項的評選方法包括民意調查、公眾投票及專業評判評分,並由黃龍德會計師義務核算獎項結果。
~越戒越愛越愛越戒 彷彿終生討債*
~違逆我的宗旨送抱投懷 不免病態*
~無論你多烏煙瘴氣難捱 眉目似禁色無涯*

歌手們近一個月都應該分批去左紅館錄影, 所以有live聽~
lscn388 發表於 2021-1-3 10:49

許廷鏗(Alfred)今年有6首派台歌上榜,產量比其他男歌手多,當中《無力感》及《Negative》在樂壇流行榜名列前茅,因此在今年被視為各大電台頒獎禮男歌手獎的大熱門。他日前在社交網站貼文指:「今晚值得紀錄,值得留念。好想分享,不過要保守秘密。」而其中一個hashtag寫上「大概一月中會公布」,就惹來網民熱烈猜測。

Alfred日前在社交網站貼文指:「今晚值得紀錄,值得留念。好想分享,不過要保守秘密。」(許廷鏗Instagram圖片)

由於今年香港電台《十大中文金曲》的特備節目《音樂說》將在1月16日播出,屆時亦會宣布各個獎項花落誰家,因此有不少網民紛紛推測Alfred當晚正為港台節目錄影,認為他已經在《十大中文金曲》中有斬獲,並留言提早恭喜Alfred。

亦有網民察覺Alfred戴上的面罩,與無綫(TVB)錄影節目時所用的面罩款式類似,大膽推測他與TVB關係破冰,有望重返母台獻唱。雖然有網民推斷他在一月中宣布舉行紅館個唱,但在目前疫情第四波爆發仍未有緩和跡象下,預計Alfred屆時不會宣布舉行實體個唱。

This one?

hkwilliamsiu 發表於 2021-1-3 12:49

thanks!
即係完全唔睇播放率?
希望鏡仔攞多啲獎,想睇表演

許廷鏗(Alfred)今年有6首派台歌上榜,產量比其他男歌手多,當中《無力感》及《Negative》在樂壇流行 ...
on07111 發表於 2021-1-3 12:58

想聽佢現場演繹<......>

想聽佢現場演繹
losyes 發表於 2021-1-3 13:12

錯不... 對不可錯... 錯不可...

想聽佢現場演繹
losyes 發表於 2021-1-3 13:12

Alfred若有現場演繹,當然期待係《賤》,仲有得跳舞添

橙海都可金曲金,溝渠暢泳可否金曲金?

Alfred若有現場演繹,當然期待係《賤》,仲有得跳舞添
1d14 發表於 2021-1-3 16:53

我都想睇賤但見CM好少人鍾意呢首咁

全球華人至尊金曲 四爭一

呼吸有害
讓愛高飛
人話
銀河修理員
kaman921 發表於 2021-1-3 09:02

唔記得咗仲有想見你

116. 再聚
林二汶/男聲合唱

47. Bring Him Home
2021Week03
1每道微小2獸之路3Mean

好期待 希望Gin有獎
[點我]新地投票站

SUNDAY MUSIC CHART WEEK 03
1. 東京人壽 2. 越壞越強 3. 要做更壞的事

好期待 希望女金迦有拎女金

究竟Ban咗美男子與香煙既港台會唔會幫Gin破蛋奪獎呢
^o^吃吃喝喝最好 我有我設計城堡 我信我永遠會過得最好~

究竟莫后有無金曲呢@@

莫文蔚對「港台十大中文金曲頒獎禮」摃一事耿耿於懷。
【丁維莉╱綜合報導】前晚莫文蔚(Karen)在「2003年勁歌金曲第四季季選」以《看透》拿下了「最受歡迎國語歌曲獎」,一掃先前「港台十大中文金曲頒獎禮」摃嫢的鳥氣,興奮的她,當眾發表自創的「得獎理論」:「頒獎典禮應該跟派對一樣,每個來玩的人都開心捧著禮物回去,沒有來了卻空手而返的道理!」言談之間,頗有責怪「港台十大中文金曲獎」的意思。

Karen日前在「港台十大中文金曲」頒獎典禮上一個獎都沒撈到,不僅朋友替她抱不平,連她自己都感到不值,認為自己應該得獎。她不爽地說:「我今年成績很棒,在國外都拿下好多大獎,還拿到台灣金曲歌后,結果『十大』害我白坐一晚,本來我在趕拍《大佬愛美麗》殺青戲,全劇組都停工等我,最後空手回去很不好意思,還浪費時間,拍戲分秒都是錢嘛!」
應該人人有獎

她還發表了「莫氏得獎理論」:「頒獎就像開派對,應該開開心心帶著禮物走,沒必要叫人來卻又不發禮物吧!」這番話說完,媒體好奇問她以後是否要先確定自己有沒有得獎、再決定出不出席?對此她沒正面回應,只說:「我只是覺得請人來要有原因,沒有原因不如不請!」
是否因為沒得獎生氣?她說:「我只是不喜歡浪費時間,我很忙、有好多事要做。」說完,她還忍不住諷刺「十大」頒獎典禮的得獎名單「很有娛樂性」:「我回到家都還搞不懂這個獎的評審準則到底在哪?唉,罵到不想罵了!」
陳慧琳也不滿

其實不只Karen對「十大」頒獎有微詞,只得到一個獎的陳慧琳(Kelly)也坦言對結果很失望,她認為自己今年成績不俗,尤其當媒體提到容祖兒認為經過「舞影行動」(香港廉政公署調查音樂頒獎典禮有遭人賄賂嫌疑)後,香港的頒獎典禮才真正實至名歸時,她更語帶無帶地說:「是啊,實至名歸!」
對於「十大」頒獎禮被Karen、Kelly「雙K」,典禮總監李再唐回批:「我是在頒獎,又不是分豬肉,還規定一人一塊?她們出不出席自己決定,每個頒獎典禮都有自己的準則,如果歌手要先說得獎才願意出席,對不起,我做不到!」

港台一向喜歡玩平衡。。可能新人獎會俾Jer and AK 而唔俾 AL

究竟莫后有無金曲呢@@

【丁維莉╱綜合報導】前晚莫 ...
on07111 發表於 2021-1-15 11:39

原來以前甘激甘就更加吾好俾啦

港台一向喜歡玩平衡。。可能新人獎會俾Jer and AK 而唔俾 AL
xteve 發表於 2021-1-15 20:01

真的嗎?果然樂壇已死
計派台成績同人氣投票,明明AL好過AK
唔比走音AK,佢會唔會又黑面發爛渣

真的嗎?果然樂壇已死
計派台成績同人氣投票,明明AL好過AK
唔比走音AK,佢會唔會又黑面發爛渣 ...
gocrazy 發表於 2021-1-15 22:02

港台好似傳統D
自己覺得 得獎機會ak>al
至於邊個好D就見人見智啦

港台好似傳統D
自己覺得 得獎機會ak>al
至於邊個好D就見人見智啦
michael344 發表於 2021-1-15 22:15

知你不嬲都鍾意契兄弟免回啦
唔計派台成績同人氣投票
就算唱live實力同人品性格
都絕對係AL好過黑面AK啦

唔知港台有冇後悔搵左周柏豪黎影poster

近年新人獎:
小巧輸俾譚x儀
sophy輸俾顏x靈
黃妍 洪嘉豪輸俾曾樂x
林家謙得優異獎

所以大膽估:
金 : Thor
銀 : AK
銅 : Michael C
優異獎 : Jer,AL
[點我]新地投票站

SUNDAY MUSIC CHART WEEK 03
1. 東京人壽 2. 越壞越強 3. 要做更壞的事

近年新人獎:
小巧輸俾譚x儀
sophy輸俾顏x靈
黃妍 洪嘉豪輸俾曾樂x
林家謙得優異獎

所以大膽估:
金 : Tho ...
帥小寶` 發表於 2021-1-15 23:41

咁大膽?
點解新人獎都頒咁多個
如果金Jer同盧瀚銅都無三甲
反而走音AK攞到
真係樂壇已死…

上年新人獎
銅獎:林穎彤
優異獎:林家謙、李靖筠、Dusty Bottle

近年新人獎:
小巧輸俾譚x儀
sophy輸俾顏x靈
黃妍 洪嘉豪輸俾曾樂x
林家謙得優異獎

所以大膽估:
金 : Tho ...
帥小寶` 發表於 2021-1-15 23:41

支持
唔想AK又唔開心,唯有犧牲下好兄弟Jer同AL
希望AK到時記得上台叫AL加油,好兄弟一齊努力

究竟莫后有無金曲呢@@

【丁維莉╱綜合報導】前晚莫 ...
on07111 發表於 2021-1-15 11:39

突然想睇佢黎咗但食白果添

突然想睇佢黎咗但食白果添
hello12324 發表於 2021-1-16 00:21

今年應該係個別錄影?如果冇獎應該冇錄影了

支持
唔想AK又唔開心,唯有犧牲下好兄弟Jer同AL
希望AK到時記得上台叫AL加油,好兄弟一齊努力{:1 ...
on07111 發表於 2021-1-16 00:15

唔知黑面AK攞獎會唔會只得契仔一個恭喜佢呢?
等佢平時成日玩分化踩隊友好想睇添

上年新人獎
edwardngwy 發表於 2021-1-16 00:15

但係上年新人金係姜濤 新人銀係mirror
今天分開了的路途 明年壞與好 再共你互數

上年新人獎
edwardngwy 發表於 2021-1-16 00:15

好少睇頒獎禮
乜原來港台係咁樣…
新城豬肉獎,TVB就自己人玩

最有公信力得返903???

好少睇頒獎禮
乜原來港台係咁樣…
新城豬肉獎,TVB就自己人玩

最有公信力得返903??? ...
gocrazy 發表於 2021-1-16 00:30

公信力見人見志啦不過咁多年嚟903係最多人留意
港台就不過不失 平均得嚟保守 悶悶地
新城派獎時期就大型party咁囉
Tvb唔講啦(以前好睇嘅)

第43屆十大中文金曲.音樂說

嘉許年度優秀歌曲,鼓勵出色音樂人才,推動中文流行樂壇。

2021年1月16日晚上8時
跨媒體同步廣播

收聽直播:
香港電台第二台(FM 94.8 -96.9)
流動程式RTHK Mine (聲音)

收看直播:
港台電視31
香港電台網站
流動程式RTHK Screen (視像)

稍後,透過香港電台網站、《第43屆十大中文金曲》網頁、流動程式RTHK Mine及RTHK Screen可重溫特備節目。
Music Awards 詳細得獎名單,多謝支持
Music Picks Week 3 (16/01/2021)

1. 冰原 - 應智越    2. 所有遺失的東西 - 泳兒   3. 旁觀有罪 - 陳蕾   4. Lay On My Shoulder - 勞嘉怡 / The Hertz   5. 我不如 - 曾比特

公信力見人見志啦不過咁多年嚟903係最多人留意
港台就不過不失 平均得嚟保守 悶悶地
新城派獎時期就大型pa ...
edwardngwy 發表於 2021-1-16 00:38

多謝你解答希望鏡仔聽晚攞多啲獎

咁大膽?
點解新人獎都頒咁多個
如果金Jer同盧瀚銅都無三甲
反而走音AK攞到
真 ...
gocrazy 發表於 2021-1-16 00:10

星夢首首劇歌差唔多 搞衰晒香港樂壇添啦

最好唔洗聽到讓愛高飛

星夢首首劇歌差唔多 搞衰晒香港樂壇添啦

最好唔洗聽到讓愛高飛 ...
kaman921 發表於 2021-1-16 00:52

有日唔小心睇到果啲預告片
周柏豪:TVB矚目既音樂頒獎禮
佢做乜唔跟個無恥旁白一齊話勁歌係樂壇最矚目成績表

個節目2個鐘 應該都係好似上年咁訪問下講下感受就完

有日唔小心睇到果啲預告片
周柏豪:TVB矚目既音樂頒獎禮
佢做乜唔跟個無恥旁白一齊話勁歌係樂壇最矚目成績 ...
kevin2011 發表於 2021-1-16 00:59

叱咤佢都唔會去,不如佢淨係去大台算吧啦
下年新城佢唔好去啦