返回列表 發帖

2020 CBM 年度總選

新年快樂 ! 再次感到唔好意思,新一年就比咁大嘅「驚」喜大家。因為時間嘅問題,覺得自己需要好有決心做一次重整,所以一直好自私地無同大家講,望大家能夠體諒。希望無左榜之後,再完成手頭上嘅工作之後,可以再重新分配時間,希望喺工作上,聽歌上,仲有其他額外嘅興趣上都可以做到平衡。比自己一個目標,希望每年都仍然搞到總選以及可以寫到啲野出黎。同時衷心多謝大家嘅愛戴,係入到黎 CM 之後最大驚喜,希望完成左總選之後可以一一多謝 !

而今屆總選確定左會有 18 個獎項。頒獎時間待定,仲有作品仲聽緊,希望待做好充足準備之後再同大家分享。今年無左純音樂單曲以及專輯獎,因為佢地可以撥埋入去年度專輯同年度歌曲了 ! 另外新增了兩項,因為男女歌手評選方向都係著重演唱,樂手無法參與之下加一個叫「年度樂手」比今年推出純音樂專輯嘅樂手參與。本年度我地本土都有好多純音樂專輯呢,未選已經感受到會激烈,大家都可以聽下,好值得我地支持架 ! 另一個新加嘅獎係「最佳錄音專輯」,呢個獎有啲難度,係睇重音樂技術同配合,想透過呢個獎比自己學野,純音樂專輯亦都係可以參加呢個獎的。

其他大項都基本保留,都係大家最熟悉嘅項目,希望精挑細選之下嘅提名名單大家都喜歡。不過要比少少時間我,亦都唔好意思大家嘅頒獎禮我遲啲再支持返 ! 真心地多謝大家嘅鼓勵 !

屆時將頒發 18 個獎項

[專輯及單曲類]
1. 年度專輯
2. 年度細碟
3. 年度歌曲

[個人類]
4. 年度新晉單位
5. 年度樂手
6. 年度男歌手
7. 年度女歌手
8. 年度組合
9. 年度樂團

[幕後製作類]
10. 最佳旋律
11. 最佳填詞
12. 最佳編曲
13. 最佳單曲製作
14. 最佳專輯製作
15. 最佳專輯團隊
16. 最佳錄音專輯

[出版類]
17. 最佳專輯包裝
18. 最佳音樂錄影帶

歷屆 CBM 年度總選
2014 CBM 年度總選 得獎名單
2015 CBM 年度總選 得獎名單
2016 CBM 年度總選 得獎名單
2017 CBM 年度總選 得獎名單
2018 CBM 年度總選 得獎名單
2019 CBM 年度總選 得獎名單

2020 CBM 年度總選 得獎名單

專輯及單曲類
年度專輯 《冀西南林路行》- 萬能青年旅店
年度細碟 《The Hertz》- The Hertz
年度歌曲 
河北墨麒麟 [演唱者: 萬能青年旅店]

個人類
年度新晉單位 hirsk -《noista/gia 噪噪噪噪切》
最佳樂手 海島小輪 -《Telescope》 
年度男歌手 Soft Lipa -《家常音樂》  
年度女歌手 阿爆 -《kinakaian 母親的舌頭》  
年度組合 椅子樂團 -《Real Love Is...》   
年度樂圑 萬能青年旅店 -《冀西南林路行》   

幕後製作類
最佳旋律 孫盛希 / 米奇林 / 剃刀蔣 - 潛伏期 [歌曲演唱者: 孫盛希]   
最佳填詞 小克 - 是但求其愛 [歌曲演唱者: 陳奕迅]   
最佳編曲 Jason Kui - Pixel Invasion [歌曲演奏者: Jason Kui Feat. Andy James]   
最佳單曲製作 Nova Sy - Ideo War [歌曲演唱者: 雞蛋蒸肉餅 Feat. Hakgwai Lau & Jay Tse] 
最佳專輯製作 黃宣 / 余佳倫 -《浮世擊》
最佳專輯團隊 《kinakaian 母親的舌頭》 [專輯演唱者: 阿爆]
最佳錄音專輯 《冀西南林路行》 [專輯演唱者: 萬能青年旅店]

出版類
最佳專輯包裝 賴柏燁 -《我的心正為你這個中年翹臀燃燒着》 [專輯演唱者: 八十八顆芭樂籽]
最佳音樂錄影帶 DQM - Candlelight [歌曲演唱者: 落日飛車 Feat. OHHYUK] 

專輯獎項數目
《冀西南林路行》
《kinakaian 母親的舌頭》
《noista/gia 噪噪噪噪切》《Telescope》《Real Love Is...》《浮世擊》《我的心正為你這個中年翹臀燃燒着》《Soft Storm》《家常音樂》
《出沒地帶 Where is SHI ?》《Naka》《The Hertz》

2020.01.30 14:00 - 18:15

以下為各獎項提名名單

1. 年度專輯
《kinakaian 母親的舌頭》 阿爆
《家常音樂》 Soft Lipa
《浮世擊》 YELLOW
《愛,不到LOVE, AND YET…》 巴奈
《野蓮出庄》 生祥樂隊
《出沒地帶 Where is SHI?》 孫盛希
《冀西南林路行》 萬能青年旅店

2. 年度細碟
《City of Strange》 Olivier Cong
《Seen / Unseen》 Vanish
《The Hertz》 The Hertz
《There's Nothing That Cannot Beat Me》 Super Napkin
《金巴道理農場》 金巴利道路真理生命聯合

3. 年度歌曲
困局 [演唱者: 岑寧兒]
網絡安全隱患 [演唱者: Serrini]
離原 [演唱者: Serrini]
極樂 [演唱者: 陳永淘]
河北墨麒麟 [演唱者: 萬能青年旅店]

4. 年度新晉單位
熱寫生 《豆皮少年》
N.Y.P.D.南洋派對 《南洋派對》
TYNT 《SYMBOL》
夢東 《Mystery 秘神》
hirsk 《noista/gia 噪噪噪噪切》

5. 年度樂手 
Jason Kui 《Naka》
張洪泰 / 曾國宏 《龍港》
海島小輪 《Telescope》
鹿比∞吠陀 《彼岸》

6. 年度男歌手
馮允謙 《Detour》《Awaken》
Soft Lipa 《家常音樂》
鄭興 《眼淚博物館》

LINION 《Leisurely》
吳青峰 《冊葉一 :一與一》

7. 年度女歌手
阿爆 《kinakaian 母親的舌頭》
岑寧兒 《Bedtime Story》
巴奈 《愛,不到LOVE, AND YET…》
孫盛希 《出沒地帶 Where is SHI ?》
柯泯薰 《畫話 Drawing Dialogue》
Serrini

8. 年度組合 
張三李四 《Seen It All?》
火星電台 《火星電台 II》
嬉班子樂團 《赤跤紳士》
十九兩樂團 《我能告訴你的只是一個故事》
椅子樂團 《Real Love Is...》

9. 年度樂團 
熱寫生 《豆皮少年》
八十八顆芭樂籽 《我的心正為你這個中年翹臀燃燒着》
YELLOW 《浮世擊》
落日飛車 《Soft Storm》
萬能青年旅店 《冀西南林路行》

10. 最佳旋律 
傅佩嘉 - 再度 [歌曲演唱者: 謝安琪]
林二汶 - 金都 [歌曲演唱者: 鄧麗欣]
J.Arie - 猜猜我是誰 [歌曲演唱者: 黃淑蔓]
秦旭章 - 拋 [歌曲演唱者: 柯泯薰]
孫盛希 / 米奇林 / 剃刀蔣 - 潛伏期 [歌曲演唱者: 孫盛希]

11. 最佳填詞 
何沛澄 - 黑夢 [歌曲演唱者: White Dimension]
Serrini - 粉碎糖果屋 [歌曲演唱者: per se Feat. Serrini]
小克 - 是但求其愛 [歌曲演唱者: 陳奕迅]
陳永淘 - 極樂 [歌曲演唱者: 陳永淘]
姬賡 - 採石 [歌曲演唱者: 萬能青年旅店]

12. 最佳編曲 
Dizparity - 母親的舌頭 [歌曲演唱者: 阿爆]
Jason Kui - Pixel Invasion [歌曲演奏者: Jason Kui Feat. Andy James]
iii - 若有若無 [歌曲演唱者: iii]
Shelf-Index - 菩薩 Shelf-Index Pusa404notfound Remix [歌曲演唱者: 王嘉儀]
萬能青年旅店 - 河北墨麒麟 [演唱者: 萬能青年旅店]

13. 最佳歌曲製作 
Soft Lipa - 催眠詩 [歌曲演唱者: Soft Lipa]
杜澤威 - Candlelight [歌曲演唱者: 落日飛車 Feat. OHHYUK]
黃宣 / 余佳倫 - 飢餓時代 [歌曲演唱者: YELLOW]
Mike Orange - 旁觀有罪 [歌曲演唱者: 陳蕾]
Nova Sy - Ideo War [歌曲演唱者: 雞蛋蒸肉餅 Feat. Hakgwai Lau & Jay Tse]

14. 最佳專輯製作
黃少雍 / 阿爆 -《kinakaian 母親的舌頭》 [專輯演唱者: 阿爆]
Soft Lipa -《家常音樂》 [專輯演唱者: Soft Lipa]
黃宣 / 余佳倫 -《浮世擊》 [專輯演唱者: YELLOW]
孫盛希 / 米奇林 / 剃刀蔣 -《出沒地帶 Where is SHI ?》 [專輯演唱者: 孫盛希]
萬能青年旅店 -《冀西南林路行》 [專輯演唱者: 萬能青年旅店]

15. 最佳專輯團隊 
《kinakaian 母親的舌頭》 [專輯演唱者: 阿爆]
《龍港》 [專輯演奏者: 張洪泰 / 曾國宏]
《Mystery 秘神》 [專輯演奏者: 夢東]
《彼岸》 [專輯演奏者: 鹿比∞吠陀]
《冀西南林路行》 [專輯演唱者: 萬能青年旅店]

16. 最佳錄音專輯 
《Telescope》 [專輯演奏者: 海島小輪]
《得力量pulu'em》 [專輯演唱者: 桑布伊]
《金巴道理農場》 [專輯演唱者: 金巴利道路真理生命聯合]
《神隱 Spirited Away》 [專輯演唱者: YoungQueenz]
《冀西南林路行》 [專輯演唱者: 萬能青年旅店]

17. 最佳專輯包裝
賴柏燁 -《我的心正為你這個中年翹臀燃燒着》 [專輯演唱者: 八十八顆芭樂籽]
羅文岑 -《野蓮出庄》 [專輯演唱者: 生祥樂隊]
黃嘉俊 -《亞洲通才》 [專輯演唱者: 黃明志]
hirsk -《noista/gia 噪噪噪噪切》 [專輯演唱者: hirsk]
麥浚龍 -《the album and the end of it》 [專輯演唱者: 麥浚龍 / 謝安琪]

18. 最佳音樂錄影帶
陳奕仁 - 一一 [歌曲演唱者: 田馥甄]
DQM - Candlelight [歌曲演唱者: 落日飛車 Feat. OHHYUK]
章郡 - 飢餓時代 [歌曲演唱者: YELLOW]
Sheng Wong / Maggie Leung - 致明日的舞 [歌曲演唱者: 陳奕迅]
Step C. / Tommy Ng - 每道微小 [歌曲演唱者: RubberBand]

2020 CBM 年度總選 專輯獲得的提名數量

8 《冀西南林路行》
5 《kinakaian 母親的舌頭》
4 《浮世擊》《家常音樂》《出沒地帶 Where is SHI?》《Mystery 秘神》
2 《愛,不到LOVE, AND YET…》《豆皮少年》《畫話 Drawing Dialogue》《極樂》《Naka》《Soft Storm》《龍港》《彼岸》《Telescope》《金巴道理農場》《我的心正為你這個中年翹臀燃燒着》《野蓮出庄》《noista/gia 噪噪噪噪切》《the album and the end of it》
1 《City of Strange》《Seen / Unseen》《The Hertz》《There's Nothing That Cannot Beat Me》《南洋派對》《SYMBOL》《Detour》《Awaken》《家常音樂》《眼淚博物館》《Leisurely》《冊葉一 :一與一》《Bedtime Story》《Seen It All?》《火星電台 II》《赤跤紳士》《我能告訴你的只是一個故事》《Real Love Is...》《金都OST》《得力量pulu'em》《神隱 Spirited Away》《亞洲通才》

未收錄專輯獲提名單曲
1 「困局」「網絡安全隱患」「離原」「猜猜我是誰」「黑夢」「粉碎糖果屋」「是但求其愛」「若有若無」「菩薩 Shelf-Index Pusa404notfound Remix」「旁觀有罪」「Ideo War」

沒有專輯獲提名歌手獎項
1 Serrini

決心*

支持chan09

強烈譴責

I miss you so much

橫行直追 世界盡頭再定散聚
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

Support榜主
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

陳零九會員我會掛住你架
可摸以加個榮譽大獎比陳零九啊?

陳陳都要走
好傷心
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

支持老陳

支持陳陳
工作加油 同埋要抽多啲時間比自己休息 !
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

以後冇人支持迪子了

支持啊,第日多啲嚟CM發文,我頂多讓埋個年結位比你!

以後冇人支持迪子了
weiquan 發表於 2021-1-3 12:33

一蓮托生

我一入共和陳陳就走了 :( 係咪有心避開我

support
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

幾時出提名

決心*

支持chan09
放空 發表於 2021-1-3 09:39
thank you
強烈譴責
bagfgfcde 發表於 2021-1-3 09:43
I miss you so much
CunninG 發表於 2021-1-3 10:25
橫行直追 世界盡頭再定散聚
John 發表於 2021-1-3 11:10
我唔係永別呢
Support榜主
on07111 發表於 2021-1-3 11:12
yeah !!!
陳零九會員我會掛住你架
可摸以加個榮譽大獎比陳零九啊?
表妹保莉 發表於 2021-1-3 11:19
好似退休先會拎,但我仲好年輕呢

我會掛念你
我們的總和

陳陳都要走
好傷心
616.1314 發表於 2021-1-3 11:33
支持老陳
RVHOCPC 發表於 2021-1-3 11:51
我唔係永別呢
支持陳陳
工作加油 同埋要抽多啲時間比自己休息 !
cymusic 發表於 2021-1-3 11:58
yes !!!
以後冇人支持迪子了
weiquan 發表於 2021-1-3 12:33
你可以支持 ! 知你都好支持藝術創作 !
支持啊,第日多啲嚟CM發文,我頂多讓埋個年結位比你!
powerful 發表於 2021-1-3 13:43
嘩,我真係未夠班,唔敢唔敢
一蓮托生
表妹保莉 發表於 2021-1-3 15:03
迪子親身上陣,勇氣可嘉
我一入共和陳陳就走了 :( 係咪有心避開我
賴爽 發表於 2021-1-3 16:53
好明顯唔係
support
gcgoobi 發表於 2021-1-3 21:25
yeah !!!
我會掛念你
Wonders 發表於 2021-1-25 13:21
我唔係永別呢

幾時出提名
bagfgfcde 發表於 2021-1-24 21:27
聽日開始一連三日,一日開六個獎
總選 30 號,朝早到下晝,一路返工做野一路頒

公布 年度新晉單位 + 年度男歌手 提名名單

年度新晉單位 
熱寫生 《豆皮少年》
N.Y.P.D.南洋派對 《南洋派對》
TYNT 《SYMBOL》
hirsk 《noista/gia 噪噪噪噪切》

「年度新晉單位」,主要根據單位單曲以及專輯的整體表現以及潛力,揀選最佳入圍者。

年度男歌手
馮允謙 《Detour》《Awaken》
Soft Lipa 《家常音樂》
鄭興 《眼淚博物館》

LINION 《Leisurely》
吳青峰 《冊葉一 :一與一》

「年度男歌手」主要根據演唱表現,揀選最佳入圍者。

NEXT: 最佳樂手 + 年度女歌手

喜歡 hirsk + Soft Lipa

巴奈係女歌手黎

巴奈係女歌手黎
bagfgfcde 發表於 2021-1-26 09:32
聽聲以為係男歌手
等我換人上黎

支持陳陳
女歌手請支持 Gin Lee 《Dear Secret》

聽日開始一連三日,一日開六個獎
總選 30 號,朝早到下晝,一路返工做野一路頒  ...
chanchan0909 發表於 2021-1-25 13:24
好懶懶
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

年度新晉單位 
熱寫生 《豆 ...
chanchan0909 發表於 2021-1-26 09:24

支持香港代表謙b

支持咸濕歌 美之

支持鄭姓男歌手同LINION

好懶懶
cymusic 發表於 2021-1-26 10:20

疊字好親切

喜歡 hirsk + Soft Lipa
bagfgfcde 發表於 2021-1-26 09:32
奪獎大熱 !!!
支持陳陳
女歌手請支持 Gin Lee 《Dear Secret》
WZA111 發表於 2021-1-26 10:01
一間就開女歌手,馬來西亞嘅希望就交比 Gin Lee 了
好懶懶
cymusic 發表於 2021-1-26 10:20
呢啲叫善用時間
支持香港代表謙b
RVHOCPC 發表於 2021-1-26 10:40
今屆都有唔少香港代表入圍,因為舊年真係好少,同埋整體質素我覺得一般,今年值得揀嘅都幾多,所以可以期待一下
支持咸濕歌 美之
weiquan 發表於 2021-1-26 11:32
啱曬你聽
支持鄭姓男歌手同LINION

疊字好親切
ed8671ed 發表於 2021-1-26 12:17
都支持 !!!
邊及得你個兔兔成日開口 ee 埋口 dd 關係咁密切

公布 年度樂手 + 年度女歌手 提名名單

年度樂手 
張洪泰 / 曾國宏 《龍港》
海島小輪 《Telescope》
鹿比∞吠陀 《彼岸》

「年度樂手」,主要根據樂手們的演奏表現,揀選最佳入圍者。

年度女歌手
阿爆 《kinakaian 母親的舌頭》
岑寧兒 《Bedtime Story》
巴奈 《愛,不到LOVE, AND YET…》
孫盛希 《出沒地帶 Where is SHI ?》
柯泯薰 《畫話 Drawing Dialogue》
Serrini

「年度女歌手」主要根據演唱表現,揀選最佳入圍者。

NEXT: 年度組合 + 年度樂團

好傷心,又無 Gin Lee
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Gin Lee遺憾落選

支持天生二品

公布 年度樂手 + 年度女歌手 提名名單

年度樂手 
張 ...
chanchan0909 發表於 2021-1-26 13:50

支持mami salami 同埋大波文青

好傷心,又無 Gin Lee
616.1314 發表於 2021-1-26 14:42
你錯 ! 之前 2017 憑活在當下入圍過架 !
Gin Lee遺憾落選
ed8671ed 發表於 2021-1-26 14:43
仲有好多獎未開
支持天生二品
bagfgfcde 發表於 2021-1-26 14:44
會喺單曲獎曲詞編監年度歌全部登場
支持mami salami 同埋大波文青
RVHOCPC 發表於 2021-1-26 14:45
無專輯都入到圍

加油呀做榜真係好晒時間

希望有Eason

留名

加油呀做榜真係好晒時間
harry 發表於 2021-1-26 17:11
有時咁啱成個禮拜都唔得閒,個榜就變左趕住排,所以真係無辦法
希望有Eason
timc524 發表於 2021-1-26 17:55
雖然我唔係 fans,但好似又真係成日有提名同有獎,睇下今屆有無
留名
seeseetv 發表於 2021-1-26 18:04
多謝 cctv

公布 年度組合 + 年度樂團 提名名單

年度組合 
張三李四 《Seen It All?》
火星電台 《火星電台 II》
嬉班子樂團 《赤跤紳士》
十九兩樂團 《我能告訴你的只是一個故事》
椅子樂團 《Real Love Is...》

「年度組合」,主要根據組合單位演唱以及演奏表現,揀選最佳入圍者。

年度樂團 
熱寫生 《豆皮少年》
八十八顆芭樂籽 《我的心正為你這個中年翹臀燃燒着》
YELLOW 《浮世擊》
落日飛車 《Soft Storm》
萬能青年旅店 《冀西南林路行》

「年度樂團」,主要根據樂團單位演唱以及演奏表現,揀選最佳入圍者。

NEXT: 最佳旋律 + 最佳填詞

Super Napkin are robbed

年度新晉單位 
熱寫生 《豆 ...
chanchan0909 發表於 2021-1-26 09:24

支持Leisurely

好多歌手名字都唔認識 :(

睇嚟我要好好做功課了

Super Napkin are robbed
bagfgfcde 發表於 2021-1-26 19:32
佢有提名,喺另一個獎到
不過樂團年年都爭崩頭,所以好可惜
支持Leisurely
CunninG 發表於 2021-1-26 20:52
睇黎係你今屆歌王首選
好多歌手名字都唔認識 :(

睇嚟我要好好做功課了
賴爽 發表於 2021-1-26 20:58
組合大部分我都係最近先認識
不過呢個獎嘅競爭都仍然係偏弱,所以推薦你主力聽樂團呢邊

公布 最佳旋律 + 最佳填詞 提名名單

最佳旋律 
傅佩嘉 - 再度 [歌曲演唱者: 謝安琪]
林二汶 - 金都 [歌曲演唱者: 鄧麗欣]
J.Arie - 猜猜我是誰 [歌曲演唱者: 黃淑蔓]
秦旭章 - 拋 [歌曲演唱者: 柯泯薰]
孫盛希 / 米奇林 / 剃刀蔣 - 潛伏期 [歌曲演唱者: 孫盛希]

最佳填詞 
何沛澄 - 黑夢 [歌曲演唱者: White Dimension]
Serrini - 粉碎糖果屋 [歌曲演唱者: per se Feat. Serrini]
小克 - 是但求其愛 [歌曲演唱者: 陳奕迅]
陳永淘 - 極樂 [歌曲演唱者: 陳永淘]
姬賡 - 採石 [歌曲演唱者: 萬能青年旅店]

「最佳旋律」以及「最佳填詞」都是根據獎項的範疇去評選,揀選最佳入圍者。

NEXT: 最佳編曲 + 最佳歌曲製作

G 持 再度 & 粉糖!

那你先作曲團隊(孫盛希 Shi Shi/呂士軒 Trout Fresh/剃刀蔣 RAZOR/ADEN王淯騰/許郁瑛 YuYing Hsu/李宜玲 Elin Lee/翁光煒 Wico Weng/簡道生 Dawson Chien/紀冠宇 Kuan/米奇林 MCKY)提名is robbed!