返回列表 發帖

【曾鬧不和】謝安琪約滿麥浚龍公司:暫時冇新動向

歌手謝安琪(Kay)於3年前簽約麥浚龍(Juno)旗下的幻國文化娛樂,最近盛傳兩人因工作續約鬧不和,但Kay強調跟Juno一直有偈傾,只是工作以外的話題較少而已。至於合約一事,她曾經說:「交畀經理人公司同大家交待比較合適。」

日前Kay的社交平台將工作聯絡資料作出修改,據知因為她與Juno公司的合約已屆滿,她回覆東網表示:「多謝大家關心,我和幻國文化娛樂的合約經已圓滿完成,暫時未有新的動向。如有最新消息,一定第一時間同大家分享,再一次多謝大家對我嘅厚愛。」

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/ente ... 0105_00862_001.html

終於甩離juno既魔爪
幻國時期既歌無疑係好好聽
但間公司真係好有問題
簽咩公司/自組公司都冇所謂 唔好收山就得
Kay x Endy
88 Juno (aka 幻國)

既然謝生無得上tbb

kay 姐可以入星夢ga ma @.<

既然謝生無得上tbb

kay 姐可以入星夢ga ma @.
一個小子 發表於 2021-1-5 23:20

咪癲啦

幻國時期d歌真心好高質
可惜kay去到the album 後期亦都人氣下滑唔少
睇下之後有無唱片公司簽佢啦 個人覺得唔樂觀

咪癲啦
henhenhen 發表於 2021-1-5 23:21

係囉 要入13年就唔使走

牙琪大方得多
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

雖然我唔係好鍾意阿Kay,不過我都頂唔順Juno過去三年來的strategy,做一張大碟就夠啦,仲要逼阿Kay年年同佢出合唱,有女金但係無自由度,好想知邊間公司會簽佢,寰亞?
I talk a lot of BS.

支持琪琪開獨立公司

支持琪琪開獨立公司
chanching 發表於 2021-1-5 23:36

香港獨立歌手?

入華納,天后宮

簽咩都冇所謂?咁簽星夢咯

簽咩都冇所謂?咁簽星夢咯
阿mark 發表於 2021-1-5 23:39

星夢簽左c康橋喇

幻國時期 最中意沐春風 而家咁嘅環境 kay可以慢慢諗下一步想點
773312個solo project冇左都幾可惜

星夢簽左c康橋喇
kayzzz 發表於 2021-1-5 23:41

咁佢仲係咪袁偉豪師姐? 定好似菊姐咁簽2間?

佢老公而家咩公司?會唔會同一間@@
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

下個project係咪數愛

下個project係咪數愛
WZA111 發表於 2021-1-6 00:11

我是個腥女人!
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

專輯名字《數愛》源自謝安琪本人,她希望將遊歷華語歌壇5年來所認識、喜愛、被其懾服的音樂人,都嘗試在第三張國語專輯中合作,作為自己於華語歌壇的歷程紀錄,細數其珍愛。

於2015年7月30日,叱咤903叱咤樂壇訪問中提及專輯之參與音樂人包括林俊傑、HUSH、李榮浩、方大同、胡彥斌等。
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

專輯名字《數愛》源自謝安琪本人,她希望將遊歷華語歌壇5年來所認識、喜愛、被其懾服的音樂人,都嘗試在第 ...
HOTMAN 發表於 2021-1-6 00:25

金曲歌后 謝安琪

點都支持kay!
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

遲十秒 遲十秒
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

洗會員仲有咩好講
再將我相信的如煙火般綻放

唔怪得無女金。。。

希望Kay離開Juno之後可以過返d自在嘅人生,唔好收山就得啦
就在世間最亂時 你是最穩的牆

佢老公而家咩公司?會唔會同一間@@
on07111 發表於 2021-1-6 00:11

古生
如果發生嘅話咁就再一次做Super Girls師姐
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

其實佢都幾辣火頭, 以前就同夏森美合久必分, 拍劇又同鄭嘉穎不和, 同Juno合作幾年又關係麻麻,
去到邊辣到邊
但係起碼簽Juno時最好成績ar, 兩次女金一次女銅, 華納寰亞盛世都爭到兩次金, 其實幾勁
FIGHT for 陳柏宇

Juno_mak 完成了今天工作的首天部份。

質感質素這回事,還是與專業頂尖的合作好。

倦意說晩安。

女金到手 利用完畢 走得好
773312 solo project從來冇恨過

祝福juno搵到另一位好歌手頂佢個位 如果係Karen都正
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

對kay黎講係好事

回復 27# ifeinano

無所謂啦,由得佢講。難得終於可以做返自己,唔駛明明鍾意白色都要着黑色
就在世間最亂時 你是最穩的牆

倦意說晩安。 ...
ifeinano 發表於 2021-1-6 00:58

小氣到

小氣到
WZA111 發表於 2021-1-6 01:10

使唔使咁呀?想話邊個業餘吖?
林嘉欣古天樂呢堆佢臨時邀返蒞扮演角色嘅人好頂尖咩?
我呸!

其實佢都幾辣火頭, 以前就同夏森美合久必分, 拍劇又同鄭嘉穎不和, 同Juno合作幾年又關係麻麻,
去到邊辣到邊 ...
~蛋撻~ 發表於 2021-1-6 00:54

佢18年勁到2.5首歌fight低gin添!
雖然我中意侘寂多d

倦意說晩安。 ...

Juno: 如果我有逆轉的超能力

睇完個post覺得kay走得好 支持

佢18年勁到2.5首歌fight低gin添!
雖然我中意侘寂多d
kenneth 發表於 2021-1-6 01:14

點樣2.5首歌?

倦意說晩安。 ...

睇完個po證明我脫juno粉既決定係正確
Kay x Endy

倦意說晩安。 ...

真係好小氣
講真大家都係各取所需
美畸有得拎女金 可以唱同以前唔同嘅歌
大導就因為美畸多啲人關注呢3年嘅企劃
就算最後不歡而散 某程度上大家都Win Win呀
洗唔洗咁單單打打真係好嘔心

希望美畸唔好抖太耐
快啲出返嚟唱歌
雖然心姐啲音樂係高汁
但我都係比較期待屬於謝安琪嘅音樂

支持kay

the album 某啲歌單獨聽係好聽既 但唔係麥生功勞囉
成個故事越拖越長走火入魔 仲學人講質素同專業
唔續約咪唔續約 實要同你過世咩
專業既人就算合作得唔愉快都會好黎好去 唔會咁樣單打囉

點樣2.5首歌?
kayzzz 發表於 2021-1-6 01:18

唔計沐春風同年中無上嗰首電影港版主題曲
就人妻同浴室女人加半首男人咪2.5首囉

真係好小氣
講真大家都係各取所需
美畸有得拎女金 可以唱同以前唔同嘅歌
大導就因為美畸多啲人關注呢3年 ...
樂遊 發表於 2021-1-6 01:22

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽
Kay x Endy

唔計沐春風同年中無上嗰首電影港版主題曲
就人妻同浴室女人加半首男人咪2.5首囉 ...
kenneth 發表於 2021-1-6 01:24

點解唔計沐春風既?

恭喜Kay完約
Juno對比之下真係好小

**** 本內容被作者隱藏 ****
sosad5587 發表於 2021-1-6 01:25

從未見過佢做嘢咁快手 支持將憤恨變成動力
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

the album 某啲歌單獨聽係好聽既 但唔係麥生功勞囉
成個故事越拖越長走火入魔 仲學人講質素同專業
...
mamakin 發表於 2021-1-6 01:23

佢真係癲咗!!!激氣吖!!!
原來兩屆女金唔頂尖!?
我等睇佢聽日就澄清話句嘢純預告新企劃
無針對仼何人

但真心收啦
以前黎明都無講過啲咁難聽嘅賤格說話畀衛蘭/千嬅la
No wonder人哋係天王
而juno?

**** 本內容被作者隱藏 ****
sosad5587 發表於 2021-1-6 01:25

一日未有進一步消息都唔敢諗太多
走數天后唔係浪得虛名

點解唔計沐春風既?
kayzzz 發表於 2021-1-6 01:25

太遲派 對ap無乜影響

Kay入幻國最大得益就係掃走所有大獎,2次903女金+0.5x2次至尊碟+1次903最女+2次港台最女,新城就未入幻國已經攞過全球勁爆歌手,係差大台個無用最女無攞過,講真完全有資格退出頒獎禮啦。

BTW其實Kay係幻國真係進步好多,短短3隻碟裡面好多歌都十大質素(沐春風、人妻的偽術、我們的基因、三生一吻、其實寂寞、再度、一個女人和浴室),係衰在個企劃好難頂。

一日未有進一步消息都唔敢諗太多
走數天后唔係浪得虛名  ...
樂遊 發表於 2021-1-6 01:30

驚佢無人督促會又懶返
三生同只想睇怕應該無mv lu
雖然嗰種"藝術"mv應該無乜人恨
但唱k要有MV至有得唱