返回列表 發帖

【曾鬧不和】謝安琪約滿麥浚龍公司:暫時冇新動向

歌手謝安琪(Kay)於3年前簽約麥浚龍(Juno)旗下的幻國文化娛樂,最近盛傳兩人因工作續約鬧不和,但Kay強調跟Juno一直有偈傾,只是工作以外的話題較少而已。至於合約一事,她曾經說:「交畀經理人公司同大家交待比較合適。」

日前Kay的社交平台將工作聯絡資料作出修改,據知因為她與Juno公司的合約已屆滿,她回覆東網表示:「多謝大家關心,我和幻國文化娛樂的合約經已圓滿完成,暫時未有新的動向。如有最新消息,一定第一時間同大家分享,再一次多謝大家對我嘅厚愛。」

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/ente ... 0105_00862_001.html

終於甩離juno既魔爪
幻國時期既歌無疑係好好聽
但間公司真係好有問題
簽咩公司/自組公司都冇所謂 唔好收山就得
Kay x Endy
88 Juno (aka 幻國)

Queenie:@junomak 好與不好不應被lower level people to judge 也該無視他們,我只知2021一定會比2020好。

距係咪垃圾龍隻狗
我祈求美雅拎女銅一定要發生

條友中文都幾差
帥小寶` 發表於 2021-1-7 09:58

英文仲差

kay IG unfollow咗 queenie somad
YEXUEQING 發表於 2021-1-9 13:37

似乎佢地做左d好過份既事

kay IG unfollow咗 queenie somad
YEXUEQING 發表於 2021-1-9 13:37

好

有個叫light white studio 既新ig 開左

唔知關唔關事?
kayzzz 發表於 2021-1-7 18:12

打對台咁話

回復  kayzzz
edwardngwy 發表於 2021-1-7 18:43

https://www.instagram.com/p/CJkdVe2sdg5/

回復 194# kayzzz

附上link

BTW 咁Juno仲係唔係kakaball契爺
潮來潮去 白雲還在 青山一角

有個叫light white studio 既新ig 開左

唔知關唔關事?

三年都出唔到隻個人大碟 我係kay既話就真係覺得不愉快
kayzzz 發表於 2021-1-6 20:11

或者人哋合約一早係講咗合輯冇講過個人大碟
Juno就係用呢個嘅「新嘗試」吸引美kay
始終覺得係故事爛尾+眼高手低導致合作不快

係,05年叱咤記招仲猛推Kay One,之後對佢造成威脅就即刻扮唔識,好現實     ...
Serendipity 發表於 2021-1-7 01:52

1314演唱會兩個人都有合照
點睇

開心,終於唔使全部黑白相
潮來潮去 白雲還在 青山一角

Kay isn’t me mo la mo la.
蒲銘心壽終正寢 希望Kay可以返來
黃家正 發表於 2021-1-7 09:54

Kay: Kay is me

而Juno亦寫下:「完成了今天工作的首天部份。質感質素這回事,還是與專業頂尖的合作好。」被外界指是語帶雙 ...
我等我在 發表於 2021-1-7 07:07

條友中文都幾差
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 18
1. 拯救我自己 2. 告訴我 3. 慢性分手

Kay isn’t me mo la mo la.
蒲銘心壽終正寢 希望Kay可以返來
舞來舞去 不日內開始錄音。

而Juno亦寫下:「完成了今天工作的首天部份。質感質素這回事,還是與專業頂尖的合作好。」被外界指是語帶雙 ...
我等我在 發表於 2021-1-7 07:07

係囉 一望到就好嬲

而Juno亦寫下:「完成了今天工作的首天部份。質感質素這回事,還是與專業頂尖的合作好。」被外界指是語帶雙關。
好似係暗串Kay,嬲嬲豬

Exactly,明顯因為唔續約求其完咗個故事就算,可能佢想再續長多幾集但Kay 唔肯  ...
Serendipity 發表於 2021-1-7 01:21

仲想玩多幾年?係嘅話就要召喚卓韻芝

呢單我知
飲過下茶唔可以稱為fd 啦
當年容天后響謝某紅之前仲別樹一格係咁推介謝某頭兩隻碟添 ...
ricnature 發表於 2021-1-7 01:49

係,05年叱咤記招仲猛推Kay One,之後對佢造成威脅就即刻扮唔識,好現實   

應該曾經fd過
edwardngwy 發表於 2021-1-7 01:37

呢單我知
飲過下茶唔可以稱為fd 啦
當年容天后響謝某紅之前仲別樹一格係咁推介謝某頭兩隻碟添
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

因為謝某當年對容某有威脅姐
本身就應該無乜牙齒印嘅都無交集可言
ricnature 發表於 2021-1-7 01:23

https://youtu.be/L0mFSHw3BS0
應該曾經fd過

非戰之罪係講咩事?
fengzhizi9225 發表於 2021-1-6 23:16

因為謝某當年對容某有威脅姐
本身就應該無乜牙齒印嘅都無交集可言

呢個絕對同意

成個project虎頭蛇尾
最後抽起曬啲錄咗嘅歌,歲數歌又無埋
本身又話個故仔係講董浦兩 ...
Lewis 發表於 2021-1-6 22:44

Exactly,明顯因為唔續約求其完咗個故事就算,可能佢想再續長多幾集但Kay 唔肯

呢度好多人拎晒放大鏡睇再ff~~未慣?

拎最女已經變咗一件羞家嘅事啦~
kenny1102 發表於 2021-1-6 21:11

我知,不過費事越講越遠,ff得太多,我唔知點樣可以拖到派埋三生一吻先話唔續約,好似講到Kay可以操控全世界咁  事實上都唔覺得Kay care唔care一首歌派唔派台。

仲要話特登
帥小寶` 發表於 2021-1-7 00:24

不負責任嘅男人
Kenneth超鄙視!

呢個絕對同意

仲要話特登
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 18
1. 拯救我自己 2. 告訴我 3. 慢性分手

而且最後隻碟有好多歌都無佢哋好睇重嘅mv
相信大家記得起初一個女人和浴室話佢煲煙啲新聞炒足幾日
夠 ...
kenneth 發表於 2021-1-6 23:05

人妻的偽術呀 比人話教壞細路 癡癡地

算啦你唔好再咁執著首三生一吻
佢大半年無獨唱歌派台都叫做有得上叱咤台亮下相算係咁
咁都唔排除 ...
ricnature 發表於 2021-1-6 21:01

非戰之罪係講咩事?
learn from the past

呢個絕對同意

而且最後隻碟有好多歌都無佢哋好睇重嘅mv
相信大家記得起初一個女人和浴室話佢煲煙啲新聞炒足幾日
夠晒話題性

真粉點會講得出kay同間間公司都不和
chanching 發表於 2021-1-6 20:11

又啱
Kay係被傳同啲人不和啫
真正浮晒上水面嘅唔多

The Album 個故事一拖再拖, 又長又冗,
仲要喺呢三年裡面都要一直都要做浦銘心 (無論歌曲又好, 現實又好),
...
Pure. 發表於 2021-1-6 19:00

唉!人工包咗

the album 某啲歌單獨聽係好聽既 但唔係麥生功勞囉
成個故事越拖越長走火入魔 仲學人講質素同專業
...
mamakin 發表於 2021-1-6 01:23

呢個絕對同意

本身又話個故仔係講董浦兩人去到7x歲
2019幾乎無劇情推進
2020無啦啦董浦再遇 之後就董去切爾諾貝爾 浦空難死
成個故仔中後段情節突然無曬 話完就完
連謝茜嘉都係咁問juno
個故仔根本無料扮有料 眼高手低

其實佢完約前Juno都仲俾佢出嚟宣傳吓,都已經算係咁,可能關係未必太差純粹滿約唔再放資源。 ...
Serendipity 發表於 2021-1-6 11:44

呢度好多人拎晒放大鏡睇再ff~~未慣?
希望簽間上得TBB嘅公司出返首hit到嘅歌 都想謝安琪拎返次最受歡迎女歌星圓滿下 ...
kyx163 發表於 2021-1-6 12:34

拎最女已經變咗一件羞家嘅事啦~

反面有話遲唔遲?
咁執著三生一吻派台仲咩呢?
乜邏輯?
再將我相信的如煙火般綻放

岩 ! 只係覺得Kay 可以處理得圓滑 起碼等三生一吻派左台先同大導演反面都未遲姐 ...
洗衣王國130 發表於 2021-1-6 20:49

算啦你唔好再咁執著首三生一吻
佢大半年無獨唱歌派台都叫做有得上叱咤台亮下相算係咁
咁都唔排除佢性格問題導致成日同人不和或者不歡而散:
麥大導同個濕9 經理人羊小姐、環球、藍uncle、橡膠穎、王菀之、容祖祖(呢個非戰之罪就算啦)
仲有冇漏?

咁嘅話一定要支持佢加盟正向~
相信丁生一定可以幫到佢事業更上一層 ...
kenny1102 發表於 2021-1-6 20:55

幾好 第時開演唱會 千千又可以喺後台整雞蛋仔

又知佢幾時完約    可以係一早完左約,但琪琪依然有義氣幫手宣傳

澄清琪琪無成日反面 (copy from lihkg) ...
洗衣王國130 發表於 2021-1-6 20:42

證實偽粉

其實佢都幾辣火頭, 以前就同夏森美合久必分, 拍劇又同鄭嘉穎不和, 同Juno合作幾年又關係麻麻,
去到邊辣到邊 ...
~蛋撻~ 發表於 2021-1-6 00:54

咁嘅話一定要支持佢加盟正向~
相信丁生一定可以幫到佢事業更上一層

其實正常人類去做三年一個不知所云嘅on9 中二病角色都會不快
個故仔on9 到去到上年真係WFC 無人想理
其實未 ...
ricnature 發表於 2021-1-6 20:46

岩 ! 只係覺得Kay 可以處理得圓滑 起碼等三生一吻派左台先同大導演反面都未遲姐

其實正常人類去做三年一個不知所云嘅on9 中二病角色都會不快
個故仔on9 到去到上年真係WFC 無人想理
其實未去到藍uncle 無啦啦怒插佢之前已經肚瀉式流失聽眾
個麥大導作品展演唱會又係嚴重on9 兼欺騙觀眾
走係正常人類應有決定
至於搞乜要不歡而散就佢哋自己嘅事

偽粉呀  想知你睇邊個記錄
建議你睇下 #137
chanching 發表於 2021-1-6 20:36

又知佢幾時完約    可以係一早完左約,但琪琪依然有義氣幫手宣傳

澄清琪琪無成日反面 (copy from lihkg)
第一間Avex 純粹幫手發行唱片 之後摺埋先簽第二間 15年叱咤更加有多謝

Re : 呢個係岩

第二間 環球(新藝寶) 分手原因因為當時經理人夏森美同環球炒大鑊 kay果陣都話唔想走 最好2邊坐低傾掂佢 果陣環球已經想幫kay簽埋經理人約 只係kay最後揀左夏森美 kay係15年叱咤仲有多謝過環球當時幫佢造到咁多成績出黎

Re : 唔好咩都賴落sammy , Kay 一啲話事權都無?

第三間 星煥 當時星煥成間轉去tvb做星夢 仲要一定要簽埋經理人約 即要飛起夏森美 環球果陣已經揀左跟夏森美 仲點過檔去tvb呢

Re : 係 仲漏咗金牌大風 聽講出完 個張國語碟 大家都和平完約

第四間 邁亞 冇乜特別 自己有份投資既發行唱片公司 16年完左就打算收山唔做 間公司後期仲摺埋
只於夏森美同周博賢既關係 上年入行15年 專登出post多謝佢地 跟本冇反過面

Re : 呢個好特別 其實 Kay 飛起夏森美 但 夏森美 自己有問題 但end up 係不和平分手 只係無擺上枱姐

咁記錄上係咁 我都以為佢哋可以好嚟好去
        其實 佢同Juno 不和 都預咗 兩個都咁有性格
            咁Juno
洗衣王國130 發表於 2021-1-6 20:29

偽粉呀  想知你睇邊個記錄
建議你睇下 #137

我諗琪琪係諗住頭兩年 the album 然後第三年 773312 project
點知大導靈感源源不絕要玩埋第三年

你上年估啲乜好似唔關事  
我只係想指出佢哋有冇不和都唔會令佢突然完約,從下半年嘅處理明顯係唔 ...
Serendipity 發表於 2021-1-6 20:24

我意思 係 Juno 唔會 一直以為 真係留到Kay 呀 ? 而且Kay 會去其他公司傾 探路 Juno 一早收到風啦
    所以唔存在九月尾唔續約就反面呢一點 而係中間過程 大家撕破臉 鬧反 先停曬 唔派三生一吻

如果 佢肯繼續留幻國 咪有得出solo

chanching 發表於 2021-1-6 20:11

咁記錄上係咁 我都以為佢哋可以好嚟好去
        其實 佢同Juno 不和 都預咗 兩個都咁有性格
            咁Juno

你留意返 係三生一吻未hold 住唔派之前 上年五、六月我已經估Kay 2021 唔再同幻國合作
        Kay ...
洗衣王國130 發表於 2021-1-6 19:44

你上年估啲乜好似唔關事
我只係想指出佢哋有冇不和都唔會令佢突然完約,從下半年嘅處理明顯係唔續約唔係解約,如果不和Juno冇可能咁輕易俾佢解約。之前仲話有個人solo project後尾靜晒唔提都睇得出續約傾唔成。
好難估佢唔續約原因,但我諗可能係Kay覺得已經合作夠,再留幻國都冇乜突破而且會流失fans,而家走係最聰明。

單打、影射、暗寸、狙擊…
搞埋咁多小動作,小氣又小家

其實 Kay 真係每次轉公司都搞得不愉快 佢性太倔強 有時唔分莊閑
        或者 過去三年 佢忍Juno  ...
洗衣王國130 發表於 2021-1-6 18:30

你咁講好似唔太啱邏輯,如果如你所指幻國有優先權,真不和的話佢邊有咁快可以回復自由身,唔通反面仲可以 ...
Serendipity 發表於 2021-1-6 19:34

你留意返 係三生一吻未hold 住唔派之前 上年五、六月我已經估Kay 2021 唔再同幻國合作
        Kay 探路 你估行內無人知無人傳 ? Juno 都應該知啦
           或者咁講 Kay 可能一早通知 Juno 唔再執行生約
              Juno 仲想令Kay 改變主意 但去到九月尾都挽留唔到
                我唔排除呢個可能 但我覺得更真實 係 J&K 兩人合作得不愉快
                   大家都覺得早啲完約 早啲唔使眼.冤 但juno 又玩小氣